Slovenija

Zapiranje Rebrnic bodo prevetrili

Ajdovščina, 19. 02. 2010 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prometni minister Patrick Vlačič je napovedal pripravo akcijskega načrta, ki bo predvidel dinamiko strokovno potrebnih del za postavitev kakovostne protivetrne zaščite, in ''prevetritev sistema, po katerem izvajamo zapiranje hitre ceste na Rebrnicah".

Cesta čez Rebrnice je bila letos zaradi burje zaprta skoraj 60 ur. Na fotografiji: zameti v Vipavski dolini decembra lani.
Cesta čez Rebrnice je bila letos zaradi burje zaprta skoraj 60 ur. Na fotografiji: zameti v Vipavski dolini decembra lani. FOTO: Damijan Deple
Podjetniki in obrtniki, ki se na Vipavskem in Goriškem ukvarjajo s prevozništvom, od vlade, prometnega ministra in Darsa zahtevajo hitro ukrepanje. Zaradi zapor ceste ob burji nastaja vedno večja gospodarska škoda, ki letno dosega že nekaj milijonov evrov. Obenem želijo, da se določi nove kriterije, pri katerih bi ob burji prišlo do zapor ceste.

Prometni minister Patrick Vlačič in predsednica uprave Dars Mateja Duhovnik sta se zaradi zapiranja hitre ceste ob močnem vetru na Rebrnicah sestala z župani in gospodarstveniki Severne Primorske. Slednji želijo trajne rešitve protivetrne zaščite in spremembe režima za razglasitev zapore ceste zaradi vetra.

Minister Vlačič razume ''težave lokalnega prebivalstva in gospodarstvenikov, a sistem mora biti v prvi vrsti varen, pri čemer je pomembna tudi pretočnost''. Obljubil je, da bodo poiskali varne rešitve. Napovedal je pripravo akcijskega načrta, ki bo predvidel dinamiko strokovno potrebnih del za postavitev kakovostne protivetrne zaščite, in ''prevetritev sistema, po katerem izvajamo zapiranje ceste''.

Duhovnikova je pojasnila, da so na hitri cesti do predaje odseka Rebrnice v promet izvedli vso protivetrno zaščito, predvideno v osnovnem lokacijskem načrtu iz leta 1999 in dopolnitvi iz leta 2006, s čimer je soglašala tudi lokalna skupnost. Po Uredbi o lokacijskem načrtu naj bi se zagotavljalo spremljanje in meritve burje med gradnjo ter še dve leti po gradnji, šele nato bi se lahko začeli potrebni dodatni ukrepi proti vetru. Dars je po njenih navedbah meritve izvedel predlani in lani, ''ker so bili objekti na hitri cesti dokončani do take faze, da je bilo to možno. Tako se bo bistveno prej lahko pristopilo k projektiranju in izvedbi protivetrnih ukrepov, kot je bilo to določeno z Uredbo.''

Če odgovorni ne bodo ustrezno ukrepali in ne bodo začeli postavljati protivetrne zaščite, bomo razmišljali tudi o zaporah cest. To ne bo politična akcija, razen če nam jo bodo vsilili v tem predvolilnem času. Ajdovski župan Marjan Poljšak, prejšnji teden

Glede sprememb režima meril za razglasitev zapore ceste zaradi vetra je sporočila, da strokovnjake, ki so jim pripravili dokumente, na katere se sklicujejo pri svojih zahtevah, povabi na Dars in jim obljublja strokoven pogovor. ''Najpomembneje je namreč, da se na strokovni ravni natančno pregledajo metode in da se predlogi uskladijo najprej na strokovni ravni.''

Župani in gospodarstveniki so obljubili sodelovanje. Hitra cesta preko Rebrnic, ki je bila letos zaprta skoraj 60 ur, je prevečkrat zaprta, ob izrednih vremenskih razmerah pa tudi nevzdrževana, opozarjajo. Namesto da bi s službenimi vozili skrbeli za vzdrževanje, zapirajo cesto in s tem voznikom preprečujejo nadaljevanje poti, dodajajo. Zato predlagajo spremembo kriterijev, pri katerih hitrostih burje naj bi veljale omejitve prometa. Namesto sedanjih 80 kilometrov na uro bi zapora prvega reda za kamp prikolice in hladilnike ter vozila s cerado do osmih ton skupne mase začela veljati šele pri hitrosti 100 kilometrov na uro, zapora za vsa vozila pa šele pri sunkih nad 160 kilometrov na uro.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
21. 02. 2010 18.20
zaman zidaš hišo, če Bog ne zida s teboj in zaman gradiš avtocesto, če ne poslušaš nasvete strokovnjakov!
slovenianight
21. 02. 2010 12.57
za tistega ki je pisal članek: Niso Rebrnice ampak Rebernice! stomater: zapor na stari cesti konkretno po Rebernicah ni bilo, saj stara cesta nima nekaj 10m visokih viaduktov, vemo pa da na višini nekaj 10m je veter bistveno močnejši kot pri tleh. Stara cesta je bila zaprta ob močni burji le med Podnanosom in Ajdovščino! Je pa vsekakor sramotno, da niso kar namestili že več kot preverjene ograje nekega Ajdovskega podjetja (ne bom delal reklame) ki je postavljena na viaduktu Črni Kal! Omenjena ograja pa je bila tudi preverjena v vetrovniku in zdrži bistveno večje hitrosti vetra kot jih premore naša Burja. Verjetno se je porabilo premalo denarja za pretekle razspise, tako bo tu potreben nov, da bo lahko še nekdo, ki do zdaj še ni, zaslužil.
stomater
20. 02. 2010 15.13
burja tam piha že od pamtiveka ..a prej pa ni bilo zapor na stari cesti??al piha burja sam po trasi avtoceste??
robba
20. 02. 2010 11.51
kum11 19.02.2010, 16:24 8 sedaj bodo navadni ljudje bolj pametni . ko pa bo odpihnilo ali prevrnilo kakšen avto pa bo zopet kriv dars. drugače pa kdo upošteva omejitev če gori na signalnih tablah. vsi mislio da je za okras. ja, pametno vprašanje, tisti, ki naj bi bili pametni in so visoko izobraženi in še boljš plačani, so nardil tako s.ranje kot je. neizobraženi kmetje pa veliko vedo, in so se že prej smejal. isto, kot ko so na kaninu postavljal postajo, pa jim je trentar, pastir dejal, da tam ne more bit, pa so ga pomilovalno pogledal in mu rekli, da naj se vsak s svojim poklicem ukvarja. in potem je plaz odnesel njih mojstrovino...
nade
19. 02. 2010 19.12
Pa kdo se s koga norca dela? A bo burja kaj drugače pihala, če so zgradili tistih nekaj majavih stebričkov in tunelčkov? Resne firme naredijo študijo v vetrovniku in ne zgrešijo veliko. Pr nas pa so od leta 99 čakali do 07, 8 let, a to, da se bo Burja na vzhod obrnial, al kaj?
nade
19. 02. 2010 19.01
60 ur??? Bi prej veljalo 60 krat od kar je bila avgusta "odprta" pa še to bo bolj veljalo, da je večkrat ZAPRTA kot odprta.
alpino
19. 02. 2010 17.47
Od ministra za promet PATRIKA Vlačiča, državljani in davkoplačevalci pričakujemo temeljito pometanje po DARSU, DDC-eju,projektivnih uradih, birojih, pisarnah in drugih kvazi-strokovnih instancah, kjer kreirajo, oblikujejo, načrtujejo in na podlagi stroke predpisujejo standarde, zaradi katerih se slovenske avtoceste na vsakih nekaj let ,,temeljito,, za naslednja tri leta popravljajo oz. obnavljajo. Že vrsto let smo priča ,,gospodarski sabotaži,, brez primere v Evropi, s hudimi posledicami za državo, proračun in uporabnike cest v RS. Do kdaj bomo čakali g. minister?????
klejan
19. 02. 2010 17.46
vidte koncno neki pametnga gor (=
kum11
19. 02. 2010 16.26
ko pa bodo namestiliograje po rebrnicah pa v vipavski dolini ne bo zaščite in bo spet zaprto. ali bodo zgradili 10m nasipe burja je burja
kum11
19. 02. 2010 16.24
sedaj bodo navadni ljudje bolj pametni . ko pa bo odpihnilo ali prevrnilo kakšen avto pa bo zopet kriv dars. drugače pa kdo upošteva omejitev če gori na signalnih tablah. vsi mislio da je za okras.