Slovenija

Zaostrovanje med sindikati in ministrstvom za izobraževanje

Ljubljana, 11. 01. 2013 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za izobraževanje vztraja pri tem, da je dogovor s sindikati mogoč le ob upoštevanju predvidenih rezov v maso plač. Ker za sindikate takšni rezi niso sprejemljivi, je bil njihov odgovor pričakovan.

Med članstvom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je danes zaključilo opredeljevanje o sodelovanju pri splošni stavki javnega sektorja, ki bo 23. januarja. Kot je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, so se odločili, da vmesnih rezultatov izrekanja ne bodo sporočali. Rezultate opredeljevanja bodo sporočili v torek na izredni seji stavkovnega odbora, vsi, s katerimi je bil do zdaj v stiku, pa so se izrekli zanjo, je dejal.

V pogovorih med sindikati in ministrstvom za izobraževanje o posegih na področju vzgoje in izobraževanja se še zaostruje. Ministrstvo vztraja pri tem, da je dogovor mogoč le ob upoštevanju predvidenih rezov v maso plač. Ker za sindikate takšno krčenje sredstev ni sprejemljivo, je bil odgovor sindikatov ministrstvu pričakovan.

Kaj je sporočila sindikalna stran?

Člani delovne skupine sindikatov so sporočili, da vladna stran s svojo držo zavračanja pogajanj o masi plač zavrača pogajanja kot taka, ki sicer vedno predpostavljajo iskanje kompromisa in popuščanje obeh strani. Njihov sklep je torej, da vlada z ultimativnim vztrajanjem na vnaprej opredeljenem cilju, ki ga je enoznačno opredelila šele na zadnjih pogajanjih 10. januarja 2013 in pri katerem ne dopušča nikakršnega kompromisa glede višine plačne mase, ki jo hoče privarčevati, negira samo bistvo pogajanj in s tem pogajanja kot taka.

Ob tem sindikati opozarjajo, da je za njih izražena zahteva vlade za znižanje mase plač, kot je povsem enostransko in brez usklajevanja s sindikati opredeljena v proračunu, nesprejemljiva in jo zato zavračajo. Dodajajo, da je vlada z enostranskimi spremembami normativov na področju visokega šolstva že kršila stavkovne sporazume. "Ker tudi na zadnjem sestanku nismo dobili pisno obljubljenega razreza proračunske postavke "visoko šolstvo" s podatki o masi plač in o predvidenih sredstvih za programe, ki se izvajajo kot javna služba, sklepamo, da se vlada tudi o tem področju ni pripravljena dogovarjati," pravijo sindikalisti.

Pouk
Pouk FOTO: Thinkstock

Ob tem sindikalna stran dodaja, da je trditev vlade, da denarja ni in je zato treba drastično poseči v maso plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, skrajno zavajajoča. "Zato Vlado RS pozivamo, da namesto odpuščanj in zniževanja plač zaposlenim v javnem sektorju takoj vrne višino davka na dobiček pravnih oseb nazaj na raven pred spremembo Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2012 (Uradni list RS 30/2012), tj. na 20 odstotkov. S tem bi se znatno zmanjšala, če ne celo v celoti odpravila problematika odpuščanj v javnem sektorju," poudarjajo.

"Pričakovali smo dopolnilne predloge"

Na sindikalni dopis je že odgovorilo ministrstvo za izobraževanje. Pričakovali so dopolnilne predloge, namesto tega pa so "sindikalne organizacije zavrnile dokument ministrstva, češ da je treba pridobiti dodatna sredstva, med drugim tudi s spremembo davčne politike, za kar seveda ministrstvo ni pristojno". Ob tem poudarjajo, da so si prizadevali, da bi s sindikati poiskali skupne rešitve, in sicer še pred sprejetjem proračuna. "Prizadevanja ministrstva so bila neuspešna, predvsem zaradi zavlačevanja sindikalnih predstavnikov, ki se o standardih in normativih niso hoteli pogovarjati. Zato je treba zdaj normative in standarde prilagajati veljavnemu proračunu. Ministrstvo, ki si je vseskozi prizadevalo za dosego dogovora, odgovornosti za to ne more prevzeti," pravijo in dodajajo, da so sindikalistom na razpolago za razpravo o možnih izboljšavah predlaganega besedila vse do njegovega končnega sprejetja v državnem zboru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
12. 01. 2013 07.54
+4
Prihaja čas ko boste v JU/JS morali sami spucat vaše lastne parazite in sami narediti red. Medtem ko tisti ki zares delate, odvrnete pogled od tistega ki 7 ur vslužbi surfa po netu, klika smrkce in je rekorder po forumih in ste lepo tiho, ste sokrivi za takšno stanje. Iz številke 60 000 ste se potrojili na 180 000, po nekaterih podatkih celo 200 000. Zaradi nesposobnega in preobsežnega aparata je proizvodni delavec najbolj obdavčeno bitje na Zemlji. Izgubili ste stik z realnostjo, pobrali ste VSE malemu človeku in ga poslali pred vrata karitasa in RKja. Treba bo reči bobu bob in samo želim si lahko da se bo tole rešilo brez prelivanja krvi. Sedaj pa se čudite ko so delavci malo začeli razmišljati in ne pristanejo več na takšno izkoriščanje in takšne davke? Totalno nerazumljivo! Vaša prevelika ignoranca in statičnost ter sledenje sindikatu kateri napoveduje vojno malemu človeku (še višji davki, še manj pravic, stanje sužnja!) vas bo še drago stala. Ker če se slučajno delavec dvigne, ne bomo priča rožicam in pesmim. Ne, lačen suženj ne bo pel pesmi! Počistite nesnago v lastnih vrstah, zaženite in spucajte sodstvo, 300 agencij za kite in mešanje megle, zmanjšajte birokracijo in posledično zmanjšajte davke na dodano vrednost...saj ste inteligenca te dežele! In to je tisto za kar bi se Štrukelj moral boriti, pa še komplet gospodarstvo bi vas podprlo, tako pa že 20 let delujete v smeri še večjega izkoriščanja roke ki vas hrani. Admin, mislim da sem korektno napisal tako da prosim ne briši! Glede politike...katerakoli bo prišla gor, leva, desna, vijolčasto pikčasta...vsaka bo morala zmanjšati porabo kar je edino logično. Takšna je realnost. Da pa bi tajkune pohopsali, razlastili in prelili premoženja v proračun..pa je seveda utopija.
tamek_
11. 01. 2013 23.12
+6
Vem, da me boste popljuvali, pominusirali ali kaj podobnega, ampak ne morem biti tiho in brati vse te kozlarije med vašimi komentarji. Povem vam iz prve roke. Sem učiteljica, hodila sem na fakulteto, redno opravila izpite, diplomirala,....Zdaj že nekaj let učim vaše otroke. Moja starša sta oba proizvodna delavca, tudi sama sem z raznimi študentskimi deli prišla do izobrazbe, ki je sicer nebi imela. Želim vam povedati to, da jaz nisem kriva (predvsem pa ne moja plača, ki je z nadurami, po tem ko sem bila vse dni od 7.00-14.00) v službi, ko sem prebedela nešteto ur zvečer za računalnikom (se trudila z raznimi pripomočki,.... da bi bil pouk učencem bolj zanimiv cele večere, noči) znašala za prejšnji mesec 904 EUR. Dragi moji, ne mislite kakšne plače so med učitelji, ne pljuvajte po nas dokler vzgajamo vaše otroke, ker kljub temu če odpustijo vse učitelje bodo vaši prispevki še vedno enaki! Tudi v podjetjih, je tako kot v državi, delavci delajo, lastniki (v primeru države pa nekaj frajerjev na vrhu) kradejo naš denar. Ne govorite mi, da nič ne ustvarjam, ker tudi jaz od plače plačujem prispevke! In še to, razmislite koliko JU prejema od 1.6.2012 za vsaj 8% nižjo plačo. Kje je ves ta denar? Verjemite, ni ga malo. Nekdo si lepo polni žaklje. Dokler se še bo naprej na veliko kradlo v naši državi, verjemite da bom s čisto vestjo stavkala!
ansev88
12. 01. 2013 09.46
-2
Tega noben ne dojame. Javni sektor je kriv za vse. Slabi direktorji in slabi politiki pa lahko delajo kar hočejo. Namesto, da bi stavkali z nami, stavkajo proti nam in zato je tako kot je in zato ta država nima prihodnosti.
Huey
12. 01. 2013 10.23
+2
Slabi politiki SO Javni sektor! Slabi direktorji pa so nedotakljivi ker se jih skorumpirani javni sektor noče lotit. Sodstvo, policija, tožilstvo, pravniki itd itd! Tisti javni sektor, katerega obubožano gospodarstvo gor drži! Je to res tako težko razumet? Še malo pa boste nekateri trdili da je delavec kriv da nimate 8x večje redne plače od njega ker imate samo 4x večjo! Bizarno do konca. Vam res ni jasno da je delavcu ki čaka pol leta na svojih 400 evrov dovolj? Al so ti delavci za vas morda manjvredni? Nižja oblika življenja? Ker večina JU/JS (Ne bom rekel vsi) se obnaša točno tako! Spucajte vaše parazite na vrhu, ne pa dodatno uničevat že tako unilčenega delavca! Sicer vemo kaj lahko sledi. In točno v to smer nas peljete s svojimi zahtevami!
tamek_
12. 01. 2013 11.11
+3
Huey tudi sama sem razočarana nad javnim sektorjem (živim v manjšem mestu cca 2500 prebivalcev in imamo svojo občino - mimogrede na občini še nikoli nisem bila, ker moram vse urejati na upravno enoto)! A to je pa vredu? Ni mi prav, da so pri vsej krizi, vedno krivi učitelji ali vzgojitelji. Verjemi, ti se ne vozijo z bmw, audiji,....ti nimajo vil,....enako kot delavci v realnem sektorju varčujejo, da si MOGOČE enkrat pridejo do enosobnega ali dvosobnega stanovanja! Zakaj se ne pogovarjamo o uradih, ki so popolnoma nesmiselni? Moj stric dela na eni izmed večjih občin, na kateri je zaposlenih vsaj 30 ljudi, ki jih še nikoli ni videl, prejemajo plačo, potne stroške??? Ni mi prav, da se govori o učiteljih kot o parazitih, ki so tam zato, da pijejo kavo. Potem je pa čisto vseeno, če so otroci doma! Enako delamo nadure, ki NISO plačane, enako so nam zmanjšali plače, enako plačujemo davke! Dovolj imam tega, da sem kriva da v državi ni denarja, da vaši otroci ne delajo domačih nalog, da niso vzgojeni kot je treba, da ni denarja za malice, dovolj da me na govorilnih urah napizdeva vsak , ki ima 5 minut časa! DOVOLJ IMAM VSE HINAVŠČINE, POKVARJENOSTI iN NEMORALE V TEJ DRŽAVI!
Huey
12. 01. 2013 11.32
+2
Tamek očitno sploh ne razumeš kaj hočem rečt. zate je vsega kriv torej delavec. Se ti morda sploh sanja kaj pomeni čakat pol leta na 400 evrov za garanje? Se ti sanja kaj pomeni se morat ''štempljat'' za it na wc? Se ti sanja kaj pomeni bit non stop pod kamerami? Se ti sanja kaj pomeni kljub garanju v treh izmenah, bivakirati pred karitasom za vrečko riža? Ne delaj se norca iz ljudi in ne meči učiteljev in teh sužnjev v isti koš! Kot drugo, SAMI BOSTE MORALI SPUCAT nesnago ki se je gojila 20 let. Ta nesnaga predstavlja 1/3 JU/JS! Sami pa najbolj veste kateri so to!
tamek_
12. 01. 2013 11.50
+3
VEM KAJ TO POMENI! Vem kaj pomeni, ker živimo v družini samo z 1 plačo (v tem primeru mojo), v družini v kateri je zaradi dolgov in prisilne poravnave (v tem primeru Merkur) oče naredil samomor. V družini, v kateri vsi bemtimo čez javno upravo! Ne razumeš, da je javna uprava tudi kaj drugega kot učitelji. Da so tu tudi medicinske seste, čistilke, hišniki, vzdrževalci, uradniki,.... In dokler se bo čistilo samo v vzgoji in izobraževanju, dokler bo cerkev še dobivala denar od države, dokler bodo tisti, ki ste jih volili polivali ljudi z drekom (sama nisem volila, ker se mi vsi po vrsti gabijo), dokler bo delavec delal za 400 EUR, tako dolgo bom stala za tem kar mislim. Ker vem, da je delati za 400 EUR izkoriščanje, vem pa tudi, da tudi v primeru, če se vse to spuca tako kot ti praviš ne bo nič boljše! Davki bodo ostali za malega človeka enaki, direktorji v firmah bodo še vedno kradli. Dokler se v Sloveniji ne spremeni zakonodaja, ki bo po godu malega človeka, tej državi ne dam niti 1 evra več od moje trdo zaslužene plače. Upam, da me razumeš. Definitivno razumem tvoje stališče, ampak ne glede na to če spucamo 1/3 tako kot ti praviš ne bo nič drugače. Če pa ti tako misliš, je to zgolj iluzija.
Huey
12. 01. 2013 12.10
+3
Jaz zelo dobro vem da JU/JS niso samo učitelji. Meni je to več kot jasno. Zato pa PRAVIM IN POUDARJAM da boste morali sami spucat mal. Še nikoli nisem rekel besede čez čistilke, gasilce, policaje, reševalce itd itd. Sem pa prvi ki dvigne glas ko se protestira proti neskončnim bataljonom nepotrebnih uradnikov, agencij, mešalcev megle, takšnim in drugačnim namišljenim službam, potrojenim, početverjenim postopkom, utapljanju v birokraciji in seveda iz tega naslova neskončne davke na dodano vrednost, katera prazvaprav poganja vse skupaj. 1. Spucat sodstvo, osmislit zakonodajo, kenslati neskončne sodniške mandate, razpoloviti parlament, zdesetkati občune, zdesetkati nesmiselne urade/agencije za mešanje megle itd itd...in na koncu se JU/JS sigurno prečisti za eno tretjino. Si predstavljaš kakšna masa milijard je to? S tem bi bil lahko delavec dostojno in pošteno plačan, pravna država bi čudežno začela delovat in kapital bi zopet krožil. Direktorji bi kradli precej manj ker bi sodstvo delovalo in s tem bi delavec morda spet postal človek in ne suženj nevreden življenja, kot je ta hip! Pa razumi eno stvar! Vaš Štrukelj pelje vse v smer, kjer ga bodo delavci živega odrli! Ker on zahteva še večjo obdavčitev dela (sedaj smo realno nekje na 70-75%) in s tem še večjo bedo živega mrtveca-delavca! Namesto da bi gospod pri koritu malce skušal podrezati v elitne agencijem, urade itd itd itd kjer izginjajop milijarde, se spravlja na tistega ki ima že sedaj manj kot nič! Kako misliš da se bo to končalo? Daj probaj mal ugibat! Volim pa tudi jaz že dolgo ne ker je vse skupaj eno sranje od opcij! Pa še to...vsak dan od 8ih pa do 16ih so slovenski forumi, fejsbooki in razne igrice nabito polne! Komentar k temu prosim! Men se to ne zdi normalno in dokler bo edino poslanstvo večine (ne morem in ne smem posploševati) v JU/JS, presedet 7ur od osmih na netu v klimapisarnah, je to enostavno norčevanje iz vseh ki delajo v tej banana republiki! Pa še za en komentar bi te prosil...leta 91 je bilo v JU/JS 60 000 zaposlenih. Danes jih je med 180 00 in 200 000. V dobi računalnikov in interneta. Komentar prosim.
tamek_
12. 01. 2013 13.19
-1
Strinjam se z vsem kar si napisal, popolnoma! Ampak, ali ne vidiš kaj se dogaja? Ali se kaj govori o uradih, občinah, cerkvi??? Ne! Govori se o učiteljih. Učitelje se bo zdesetkalo, ostale, ki pa res ne delajo bojo pa še vedno varno sedeli v svojih stolčkih. Dokler nas bo na zborovanjih samo peščica, bo videti, da nam gre v Sloveniji še preveč dobro. Sicer pa te razumem in podpiram pri svojih izjavah. Želim le, da se čisti povsod, ne le v šolstvu, ki je v Sloveniji že tako ali tako v dreku.
Huey
12. 01. 2013 14.03
+4
Absolutno se bo moralo pucat povsod, izpostaviti samo eno vejo državnih služb je podobno lovu na čarovnice. Plus tega, opažam da slovenci na normalen način sploh nismo sposobni spucat ker je preveč nepotizma, korupcije, uslug, podkupovanja in ''roka roko umije ali vrana vrani itd itd). Tudi Cerkev se vedno glasneje omenja, kjer pa je spet treba ločit zrno od plevela, ne pa vsepovprek. Občin imamo 212, zaposlenih pa toliko da noben preštet ne more. Šolstvo v dreku? Hm...ne bom ti oporekal, ti pa zagotavljam da iz perspektive ljudi ki jih jaz srečujem/delam/poznam itd....je šolstvo na drugem planetu, precej bolj priviligiranem kot delavec ki čaka pol leta na ušivih 400 evrov za garanje za trakom. Res pa je da ta delavec tega na forumih ne more povedat ker so mu odklopili net in ker čaka v vrsti za kartasom. Koliko širine smo kot ljudje sposobni? Sama dobro veš kdo je tisti ki najdlje in najbolj krvavo, tudi z LAKOTO plačuje tele zablode naših vodilnih, kamor spada tudi večino ljudi v JU/JS! Plus tega, za delavca se noben ampak ZARES NOBEN ne potegne. In zgodovina nas uči svoje...saj veš kako se je začela francoska revolucija?
eosss.slo
11. 01. 2013 21.56
+7
V JS je bistveno preveč balasta, ki ga bi morali vsi, ki ste zaposleni v JS, sami počistiti iz lastnih vrst... cel kup ljudi v JU cele dneve ne ustvari nič, sedijo po pisarnah, visijo na internetu in pijejo kavice... in potem se najdejo sindikati, ki to podpirajo in organizirajo neke stavke, ki so uperjene samo proti ostalim ljudem, ki nismo zaposleni v JU, a se vi sploh zavedate, kako se s tem poglablja razkol med javnim in realnim sektorjem?? A se vi zavedate, da ste vedno bolj osovraženi? Poglejte si komentarje pod članki... Od tako "izobraženih" ljudi bi pričakoval malo bolj pametno razmišljanje, dajanje konstruktivnih predlogov, ne pa predloge v stilu "dviga davka na dobiček pravnih oseb nazaj na 20%", zato da bo dovolj denarja za vaše plače. Zakaj ne predlagate, da boste v svojih vrstah poiskali vse lenuhe, ki lagodno posedajo po pisarnah in jih nagnali na cesto, zakaj se ne borite raje za ukinitev vseh nepotrebnih služb, direktoratov, uprav, komisij, itd... in počistite iz svojih vrst ves nepotreben balast?? Vsaj 20% je tega balasta, in po večini so dobro plačani! Prihranili bi toliko denarja, da bi si lahko ostali, ki dejansko nekaj delate, plače še povečali! Ampak neee, vi raje stavkate....
Huey
12. 01. 2013 07.29
+6
Huey
12. 01. 2013 07.56
+6
Prihaja čas ko boste v JU/JS morali sami spucat vaše lastne parazite in sami narediti red. Medtem ko tisti ki zares delate, odvrnete pogled od tistega ki 7 ur vslužbi surfa po netu, klika smrkce in je rekorder po forumih in ste lepo tiho, ste sokrivi za takšno stanje. Iz številke 60 000 ste se potrojili na 180 000, po nekaterih podatkih celo 200 000. Zaradi nesposobnega in preobsežnega aparata je proizvodni delavec najbolj obdavčeno bitje na Zemlji. Izgubili ste stik z realnostjo, pobrali ste VSE malemu človeku in ga poslali pred vrata karitasa in RKja. Treba bo reči bobu bob in samo želim si lahko da se bo tole rešilo brez prelivanja krvi. Sedaj pa se čudite ko so delavci malo začeli razmišljati in ne pristanejo več na takšno izkoriščanje in takšne davke? Totalno nerazumljivo! Vaša prevelika ignoranca in statičnost ter sledenje sindikatu kateri napoveduje vojno malemu človeku (še višji davki, še manj pravic, stanje sužnja!) vas bo še drago stala. Ker če se slučajno delavec dvigne, ne bomo priča rožicam in pesmim. Ne, lačen suženj ne bo pel pesmi! Počistite nesnago v lastnih vrstah, zaženite in spucajte sodstvo, 300 agencij za kite in mešanje megle, zmanjšajte birokracijo in posledično zmanjšajte davke na dodano vrednost...saj ste inteligenca te dežele! In to je tisto za kar bi se Štrukelj moral boriti, pa še komplet gospodarstvo bi vas podprlo, tako pa že 20 let delujete v smeri še večjega izkoriščanja roke ki vas hrani. Admin, mislim da sem korektno napisal tako da prosim ne briši! Glede politike...katerakoli bo prišla gor, leva, desna, vijolčasto pikčasta...vsaka bo morala zmanjšati porabo kar je edino logično. Takšna je realnost. Da pa bi tajkune pohopsali, razlastili in prelili premoženja v proračun..pa je seveda utopija.
fruruc
11. 01. 2013 19.32
-1
Na žalost je ta en od ministrov, ki nam bojo vladali tudi v "tehnični" vladi.
noire
13. 01. 2013 13.32
+1
hvala bogu. on je prvi, ki vam je stopil na prste
tinbin
11. 01. 2013 18.05
-1
Le zakaj Štrukelj ne pove, da zasluži več kot 5000 evrov na mesec, dobiva pa tudi dividende od hranilnice? S tem, da uničuje državo zaradi svojih koristi, je prav, da odstopi. Ni mu mar za učitelje, ki za nadure niso plačani, nič še ni spregovoril o volunterskem pripravništvu, o administraciji v šolstvu, ki presega vse meje, zaposlovanju prek vseh meja. Mene sta nadomestili kar DVE učiteljici. Ena od teh je iz istega kraja kot ravnatelj. To bi bilo njegovo delo, ne pa pisanje pisem in paradiranje na protestih. On ni ljudski človek, saj mu ne zaupa veliko ljudi.
kob
11. 01. 2013 16.33
+23
Vsem, ki pa slepo verjamete, da so učitelji krivi za krizo, pa le še dodajam: Za krizo niso krivi ljudje, ki so pošteno delali bodisi v privatnem ali realnem sektorju in v javni upravi. Ker je javna uprava "vse živo" naj velja v tem primeru v smislu javne uprave za področje učiteljev. Krivi so tisti, ki so kradli, ki so dobivali kredite brez kritij in ki so preprosto veselo in brez posledic goljufali. Uničenje socialne države in znanja je prepad, ki vodi v razkroj vsega, kar smo imeli radi, zato bodite previdni in natančni pri sodbi, ki jo resnica zahteva in potrebuje.
ansev88
11. 01. 2013 16.43
+13
Huey
11. 01. 2013 16.45
-3
Ansev...se strinjam...sužnji ki čakajo po pol leta na minimalca zares niso pri pameti da so 20 let gor držali aparat ki ne deluje. Boj pa se trenutka kajti tudi ta suženj bo prišel k pameti. Tri četrtine plače legalno izropate temu sužnju iz rok in ga pošiljate na karitas po kosilo za njegove otroke! Fajn se norca delaš iz roke ki vas futra!
ansev88
11. 01. 2013 17.24
+1
Ne bom se naganjala s takimi, ki se jim ne da nič dopovedat in vidijo samo tisto plat zgodbe, ki jo servirajo mediji. Bo že čas pokazal kdo je imel prav.
Huey
11. 01. 2013 17.31
+2
Kakšni mediji? Kaj pa imajo mediji s tem da so davki na slovenskih delavcih najvišji na svetu? Sedaj se pa nehaj norčevati iz mojega intelekta in vseh ostalih prosim!
3.142
11. 01. 2013 20.03
-2
Učitelji še vedno mislijo, da denar pokaka slon in ga potem razdeli država med učitelje. In taki potem učijo otroke. Ne razumejo niti od kje pride njihova plača, jaooo.
muci00
11. 01. 2013 21.42
+7
24podgan. A mi lahko poveš kdo je kriv za propad skorajda vseh podjetij. Učitelji, res? Oni ne sedijo na mestu direktorjev s premoženjem na oazah, na mestu manegerjev z abnormalnimi odpravninami za, koliko, mesec dva dela na toplem stolčku. Zakaj se ne spravite raje nanje. Pa tudi državni zbor je del javne uprave. Mi, ko se žetako radi z Evropo primerjamo, imamo 45 poslancev na milijon prebivalstva. Rekord med rekordi v primerjavi z drugimi državami, ki jih imajo, npr Italija 7 na milijon prebivalstva. Še če jih prepolovimo jih imamo 22,5 kar je še vedno nenormalno. Ampak, hej če nebi bilo učiteljev v Sloveniji nebi bili v krizi, JAOOO
kob
11. 01. 2013 16.27
+17
Vrnili bomo udarec, ki bo sledil kot bumerang. Na ministrstvu so izgubili stik z realnostjo. Žal sploh ne vedo, kaj se v resnici dogaja v stroki in to tudi zato, ker se je zaposlovalo kader ljudi na ministrstvih po načelu: nepotizma, vez in poznanstev, ne pa ljudi, ki bi prepričali s svojim strokovnim znanjem in z znanjem, ki so ga pridobili kot učitelji pri delu z otroci oziroma njihovimi učenci. Sramota.
Prassek
11. 01. 2013 16.16
-3
A je tudi Štrulja poklical VAN ROMPOMPOM? Je tudi njega podprl??
Prassek
11. 01. 2013 16.15
-2
Tako kot v privatnem sektorju lahko tudi v javnem tisti, ki so nezadovljni podajo odpoved in gredo na bolje.
Beno Kandri?
11. 01. 2013 15.24
+18
Sem v privatnem sektorju. Vse kar se bodo odločili bo vplivalo tudi pri nas. Po sistemu-če oni ne rabijo dati potem tudi mi ne trebamo. Zato ne mislite da, če bodo učiteljem vzeli boste vi imeli kaj več. Ko je bila še moja botra učiteljica je bil vsaj red. Zdaj pa če bi mi plačo enkrat zvišali ne bi hotel biti niti kurjač na šoli. Poznam približno razmere pa jih zato ne obsojam. Še posebno če si učitelj nekje v mestu. Naj rajši začnejo varčevati tudi v raznoraznih ministerstvih pa njihovih komisijah in raznoraznih sekretarjatih. Pa vračat denar ki so si ga "prilastninli" v zadnjih 20 letih.
irhaela
11. 01. 2013 20.00
+1
Bravo! Kratko jedrnato in čisto resnično napisano! Vidim, niti enega minusa ni pod kajinim komentarjem! Saj, če kdo tukaj da minus, je žal v popolni temi!
3.142
11. 01. 2013 13.51
-16
Kdor ni zadovoljen s plačo, lahko vedno da odpoved in si poišče službo v privat sektorju. A to vam pa ne diši, kajne. Tam je pa plača po efektu in od boja na odprtem trgu, ne pa od izsiljevanja.
ansev88
11. 01. 2013 15.10
+10
Ja k s pedagoškim faksom pa res lahko konkuriraš priva sektorju. Sicer pa ne vem zakaj niste vsi učitelji, če so tako dobre plače in kao nč ni treba delat.
3.142
11. 01. 2013 15.29
-2
Marsikdo bi bil, pa ne pride zraven. Pri takem šihtu vsak vztraja, dokler lahko še hodi. Na fakultetah imajo asistenti že palico v roki, preden se redni prfoks poslovi. In zakaj ne bi mogel s pedagoškim faksu konkurirat v privat sektorju. Kdo ti brani, da imaš privatno šolo ?
carmamk
11. 01. 2013 16.09
+1
ansev88, me zanima kaj bi pa ti delal v privat sektorju.Brez skrbi, ne bi bilo lahko,pa tudi kosila lahko odpišeš. Ura je 60 minut del.čas pa od 8.-17. ali še daljši.
carmamk
11. 01. 2013 16.17
+0
asev88, pa ti poskusi v privat sektorju.Ne vem kaj bi tam lahko delal.Pa nič malic in kosil.Ura je dolga 60 minut,delovni čas pa 0d 8.-17-ali do 20 če treba.Nadure pa kar odpiši.
Prassek
11. 01. 2013 16.22
-1
ansev88 Nekateri se celo zavedamo, da je treba tudi kaj narediti ne samo filozofirati. Tega se na da izvažati. Niste dovolj dobri. Žal
ansev88
11. 01. 2013 16.49
+8
Ravno zaradi takih kot ste tukaj gor, me je minilo vse veselje do poučevanja. Po vaše bi blo najbolje, da šole kar ukinemo, ker učitelji itak nčne delajo. A se sploh zavedate kaj govrite ubogi ljudje? A vam je vseeno za vaše otroke? A hočete, da bodo vsi delali za male pare, ker v privat sektorju ne znate rečt ne vsemu izkoriščanju? Zakaj hodite v službo, čevam ne plačujejo prispevkov, če imate nizke plače? Če bi vsi delavci ostali naenkrat doma za cel teden, firma propade. Ampak ne, bomo rajši svojim otrokm vzel pa bomo pol mel mi kej več. Sam pozabljate, da ne boste s tem, ko pljuvate po učiteljih, pljuvate v lastno skledo.
3.142
11. 01. 2013 20.07
+2
Nizke plače imamo ravno zato, ker polovica bruto bruto plače (stroški delavca) grejo direkt v proračun, s katerega se potem jemlje za vaše riti, ki potem protestirate proti nam. Po tvoje če se ukine vse firme, bo denar še kar prihajal v državo, kajne. Jao, keri loleki. In to je naša prosveta.
eosss.slo
11. 01. 2013 21.36
+6
V realnem sektorju se ne stavka zato, ker če bi jaz danes recimo stavkal, bi v ponedeljek ob 8:00 zjutraj, ko pride direktor v službo, dobil knjižico in "brco v rit"... zato ker sistem to dopušča in ker je brezposelnih toliko, da na moje delovno mesto čaka vsaj 500 brezposelnih in delodajalca niti najmanj ne skrbi, kako bo zapolnil prazna delovna mesta. Jaz se popolnoma zavedam, da učitelji ogromno delate in se ne strinjam s komentatorji, ki vaše delo podcenjujejo in celo zaničujejo, ne podpiram pa vaše stavke, ker boste z njo dosegli le to, da se bo razkol med realnim in javnim sektorjem še povečal, vladajoča elita pa se nam vsem skupaj smeji... vašo stavko bomo občutili vsi ostali, ki nismo popolnoma nič krivi za nastalo situacijo, naši vladarji pa se ob tem zabavajo... če si že lahko privoščite stavko, stavkajte PROTI VLADAJOČI ELITI... danes je bila v Ljubljani vseslovenska vstaja, me zanima koliko vas je bilo tam??
brsankovi 1
11. 01. 2013 12.31
-1
janša,jankovič,štrukelj,semolič.... Vsem vam dol visi za slovenijo.
carmamk
11. 01. 2013 13.15
-8
Moje mnenje je,"Šola ni nobena socialna ustanova in prosvetni delavec nič več od delavca v proizvodnji-torej vsem enako."
Troky
11. 01. 2013 13.50
+21
ja samo potem naj nehajo zahtevati faks za učitelja. Naj gre frizerka učiti biologijo in tajnica matematiko.
Buena Vita
11. 01. 2013 15.38
-9
hja,troki, verjetno bi otroke tako frizerka kot tajnica kaj več naučile
LIVESTRONG7
11. 01. 2013 18.56
+1
AndrejPaTo
11. 01. 2013 12.07
-8
Rešitve tegale strica o dvigu davkov za podjetja je prava izjava parazita. Ne mi obroka zmanjšat, ne mojih prijateljev odpuščat, dajte mi več hrane, realni sektor se pa naj stegne oz. zapusti državo. Na koncu bomo sami intelektualci ostal na državnem proračunu.
Prassek
11. 01. 2013 11.54
-8
Mogoče bi moral Štrukelj ali kakšen oproda še Putinu kaj napisati.
Entropy
11. 01. 2013 11.48
+3
KAJ ŠOLA RES UČI OTROKE? 1.RESNICA PRIHAJA OD AVTORITETE 2.INTELEGENCA JE SPOSOBNOST DA SI ZAPOMNEŠ IN PONOVIŠ 3.TOČEN SPOMIN IN PONAVLJANJE STA NAGRAJENA 4.NEPOSLUŠNOST ALI NEUBOGLJIVOST JE KAZNOVANA 5.BODI POSLUŠEN IN UBOGLJIV:INTELEKTUALNO IN SOCIALNO ~Ko sem bil star 5 let, mi je mama vedno govorila da je SREČA ključ življenja. Ko sem hodil v šolo,so me vprašali, kaj hočem postati,ko bom odrastel. Napisal sem SREČEN.Rekli so mi,da nisem razumel vprašanja in jaz sem jim rekel, da vi ne razumete življenja. John Lennon Zapomnite si,da vedno ko spregovorite,spregovorite tisto kar ste nekje slišali,torej dobro poslušajte,da se naučite kaj novega. "Poglejte nas. Vse je obrnjeno na glavo *Zdravniki uničujejo zdravje, *Pravniki uničujejo pravico, *Univerze uničujejo znanje, *Vlade uničujejo svobodo, *Mediji uničujejo informacije,in *Religije uničujejo duhovnost"
Buena Vita
11. 01. 2013 16.21
+1
ian00
11. 01. 2013 11.44
-29
plačo znižat vsem lenuhom za 50%, pa bo. Pol pa naj začnejo že enkrat opravljati svoje delo in to je UČITI NAŠE OTROKE Potem pa se tistim ki delajo plača zviša, ostalim pa.....
carmamk
11. 01. 2013 13.18
-20
Res je -Ura je ura ne 45 minut.8 urni delavnik v šoli ne doma. pa brez kosil in menašk za celo familijo. Priprave pa tako štejejo v mentorstvo.
ansev88
11. 01. 2013 13.45
+28
Se strinjam, vsem lenuhom v vseh firmah znižat plačo za 50 % pa da vidmo kdo bo še doma na zavod priklopljen. Učitelji pa poleg opravljanja svojega dela, opravljajo še tvojega, namreč vzgajajo otroke, ki nimajo nobenega spoštovanja do njih, ker imajo doma tak super zgled.
3.142
11. 01. 2013 15.08
-6
"Lenuhom" v privat sektorju država pobere pol bruto bruto plače, zato da ima javni sektor lahko preplačana delovna mesta. Žalostno, da nekdo, ki se ima za učitelja, tega ne razume...
ansev88
11. 01. 2013 15.13
+5
Resno a javni sektor je kriv, da ima privatni slabe plače? Niste resni.
3.142
11. 01. 2013 15.31
+2
S kje pa ti misliš, da pride denar za vaše plače ? Z neba ?
Huey
11. 01. 2013 16.13
+3
Ansev, javni sektor ni samo prvi ki je postavil delavca pred vrata karitasa in RKja, JSinJU ste krivi da je država v prostem padu. Za delavca vam dol visi, čeprav vas futra, država SPLOH NE DELUJE, komplet državni aparat več al manj visi na netu, klikate kravice na FB, igrate Osvajalca, veselo surfate in se norca delate iz tistega ki ste ga postavili v suženjski položaj! JU/JS je tudi policija, sodstvo, komisije, sveti, pravniki, zakonodajalec, izvršna oblast, ni da ni...in prav VSI ste zatajili! Zakaj? Zato ker se ukvarjate z zabavo za lepe denarce, da bi pa kdo delal tisto zakar je mastno plačan od reveža za trakom, to pa ne. Vsi tisti na podnu v JS so izzvzeti. V bistvu vaš Štrukelj in prodani Semulilč, napovedujete vojno slovenskemu delavcu! Misliš da se boste še dolgo norca delal? Nehajte sanjat! 20 let ste sanjali in evo kje smo! Če bi JS/JU deloval kot mora, sploh ne bi bilo pogojev da se lopovi povzpnejo na oblast, tako pa ste spali 20 let, sodstvo je v komi, vsi organi pregona so v komi, komplet birokracija se širi in širi in umetno ustvarja namišljena delavna mesta...suženj pred karitasom naj pa vse to plača? Hvala lepa za takšno JU in JS, dovolj dolgo je blo!
ansev88
11. 01. 2013 16.52
+3
Lepo, da vsaj nekdo ve kaj vse spada pod javni sektor, ampak še vedno ne razumem zakaj morajo zdaj to plačevat učitelji in zakaj je taka gonja proti njim. Zakaj se ne usajate proti tem, ki si jih naštel zgoraj, ker takih res ne rabimo. Ko se jemlje šolstvu in učiteljem, se jemlje vašim otrokom.
Huey
11. 01. 2013 17.10
+5
Ansev jaz govorim v širšem kontekstu in imam vedno v mislih predvsem ogromni % balasta ki ga je pri vas (oprosti, tudi med učitelji) BISTVENO preveč. Ne spravljam se pa jaz direkt na učitelje iz inata, moje izkušnje z vami so v bistvu v redu, čeprav se najde gnilo jabolko. Ampak poglej iz moje plati. Državni aparat mi vzame 3/4 moje legalno prigarane poštene plače. Tudi in predvsem zato ker se je ta aparat v dvajsetih letih POTROJIL!!! Razumeš? POTROJIL! V dobi interneta in računalništva se je potrojil. In se še iz moje kože vprašaj, ali je to normalno? Ali je normalno da je na desettisoče uradnikov/birokratov/pisarniških mešalcev zraka, vsak dan od 8ih do 16ih non stop po vseh forumioh, ircih, FBjih? Medtem ko država razpada! Je to normalno? Odgovor prosim. In verjami ko se bo delavcem utrgalo bo tekla kri. Poudarjam pa še enkrat, direkt proti učiteljstvu nimam nič, boste pa primorani sami spucat parazite v vaših vrstah. Ker razmere so alarmantne in dejansko je DELAVEC TALEC JU/JS! Pa brez zamere, skušal sem ostat na spoštljivem nivoju ampak tako pač jaz vidim/čutim realnost vsakega 15ega. Tako kot še ostalih tistih par delavcev ki še mamo službo!
ansev88
11. 01. 2013 17.33
+2
Se povsem strinjam s tabo in razumem kaj želiš povedat. Meni gre pač v nos samo to, da se kot javni sektor promovira samo šolstvo in tudi temu se največ jemlje. In vsi kažejo s prstom samo na učitelje in njihove plače. Ampak tako kot povsod drugje so tudi tukaj slabi delavci, ki bi jih mogli odpustit pa so preveč zaščiteni. Jst sem zato, da se ukinejo občinski zbori in razni uradi, skratka take stvari, kjer folk res meša zrak pa je dobro plačan. Ker za učitelje pa ne moremo rečt da ravno zrak mešajo.
3.142
11. 01. 2013 20.13
+6
Tudi med učitelji je ogromno plevela, tako kot povsod, kjer ni nikoli nobenega čiščenja. V privat sektorju se slabi hitro ščedijo, ker(dobri) lastniki ne bodo plačevali lenuhov, v javnem sektorju pa do sedaj nobenega odpuščanja, samo neko skupnoskledarsko izsiljevanje, čeprav je prihodka v državni proračun zaradi krize manj. Ampak očitno učiteljem odštevanje dela hude probleme. Glavno, da njih nič ne prizadane, pa četudi vso gospodarstvo, ki jih hrani, crkne.
Huey
11. 01. 2013 20.41
+4
24podgan na žalost je sistem že 20 let tak da podpira pijavke in izkorišča sužnje.