Slovenija

'Zamrznitve' cen še ne bo

Ljubljana, 07. 03. 2008 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
I.A./N.Š.K./T.V./D.J./STA
Komentarji
12

Urad za varstvo konkurence opozarja, da je poziv trgovinske zbornice o 'zamrznitvi' cen sporen.

Urad za varstvo konkurence (UVK) opozarja, da se morajo udeleženci na trgu samostojno odločati o pogojih poslovanja na trgu. Če gre četrtkov poziv Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) razumeti, naj trgovci skupno oblikujejo maloprodajne cene, bi lahko ravnanje trgovcev, če bi pozivu sledili, označili kot usklajeno ravnanje. Seveda pa se lahko vsak trgovec vedno samostojno odloči, da bo "zamrznil" maloprodajne cene.

Od septembra so se najbolj podražili mleko in mlečni izdelki, moka, kruh, olje, maščoba, sladkor, ribe ter gazirane in negazirane pijače.
Od septembra so se najbolj podražili mleko in mlečni izdelki, moka, kruh, olje, maščoba, sladkor, ribe ter gazirane in negazirane pijače. FOTO: POP TV

Za UVK je v vsakem primeru sporen poziv trgovcem, da naj dobaviteljem zavrnejo zahtevke za zvišanje cen. Tudi v tem primeru je treba opozoriti, da je razmerje med posameznim dobaviteljem in posameznim trgovcem le njuna stvar, pri čemer ostali trgovci oz. dobavitelji ne smejo imeti vpogleda v takšno poslovno razmerje, so še zapisali na uradu. Ob tem dodajajo, da poziv zbornice, naj trgovci znižajo svoje marže, ne bi bil sporen, če bi se tudi v tem primeru trgovci samostojno odločili za takšno potezo.

Bajuk: 'Trgovci niso absorbirali šoka'

"Dogovor o zamrznitvi je sam po sebi nesmiseln," je poudaril Bajuk. Na področju hrane so se cene dvignile na svetovni ravni, to pa se je v državah območja evra v cene na drobno prevajalo različno, je dejal minister. To po njegovih besedah lahko pokaže primerjava podatkov Eurostata za lansko leto.

"V območju evra so šle cene proizvajalcev navzgor za osem odstotkov, v Sloveniji za 10 odstotkov. Velika razlika je bila ta, da so se cene na drobno v drugih državah povišale manj kot na ravni proizvajalcev. To pomeni, da so trgovci absorbirali del te povišice v zniževanju svojih lastnih marž," je orisal Bajuk in nanizal, da je bilo v Sloveniji ravno obratno: "Ne samo, da niso absorbirali nikakršnega dela tega šoka, temveč so se cene proizvajalcev povišale za 10 odstotkov, cene na drobno pa za 15 odstotkov."

Gospodarsko ministrstvo podpira UVK

Ministrstvo za gospodarstvo pa je danes sporočilo, da podpira vsa prizadevanja v smeri umirjanja cen, še zlasti cen osnovnih življenjskih potrebščin. "Prizadevanja pa morajo biti na ekonomskih in ne na administrativnih osnovah. Po našem mnenju bi se nekateri dvigi cen surovin v preteklosti v Sloveniji lahko odrazili v manjšem povečanju maloprodajnih cen, o čemer pričajo primerjave z Evropsko unijo,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Prav tako so sporočili, da se strinjajo s trditvami UVK, ki opozarja, da je poziv trgovinske zbornice sporen.

Kutinova: 'Ne želimo si enakih cen'

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin je izrazila bojazen, da se ne bi s tem ponovilo stanje po uvedbi evra v Sloveniji, ko so opozarjali zlasti na drugi val podražitev. "Ko so se podražitve v večjem paketu zgodile skupaj z zunanjimi vplivi, smo poslušali trgovce: Kaj ste pa pričakovali, če so bile pa cene toliko časa zamrznjene," je orisala.

"V interesu vseh je, da se ta žoga umiri," je dejala Kutinova in dodala, da v zvezi verjamejo v konkurenco in si ne želijo, da so vse cene enake. "Poiskati bi morali način, da pri tej problematiki vsak opravi svoj del posla," je povedala Kutinova.

Trgovci so se odločili za stabilizacijo cen

Cene naj bi vsaj nekaj mesecev ostale na isti ravni.
Cene naj bi vsaj nekaj mesecev ostale na isti ravni. FOTO: POP TV

Po zadnjih podražitvah in pred napovedanimi novimi so se trgovci v četrtek zvečer na pobudo TZS odločili, da bodo cene živil stabilizirali za nekaj mesecev. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni znano. Trgovci so namreč po sinočnjem sestanku sporočili, da se bodo odločili šele po sestanku, na katerem bi pritisnili na proizvajalce, da tudi ti ne bi zviševali cen.

Trgovci naj bi pobudo izvajali tako, da bodo zavračali nadaljnje podražitve pri dobaviteljih. Se pa trgovci zavedajo, da lahko zavračanje novih cen stanje poslabša, tako kot ob prehodu na evro.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samo.urdih@guest.arnes.si
09. 03. 2008 16.23
Itak. Najprej dvigneš cen v nebo, nato pa jih zamrzneš. In vsi potrošniki se strinjajo, da je to pač prijaznost trgovcev.
ugrica
08. 03. 2008 20.07
Tisti ki upozarjajo,da se morajo cene razvijati na trgo,prostovolna živijo v oblakih.Skratka so agregat za metanje peska v oči vsem potrošnikom ,oziroma državljanov.Ti naivneži se ne zavedajo,da naše glave in glave trgovcev prihajajo iz dogovorne ekonomije,gospodarstva in,da je to ostalo v glavah ne le trgovcem,tudi dobaviteljem.V neki priložnosti pred leti sem imel v Murski soboti možnost kupiti kruh,pripeljan iz Madžarske ,ki je bil več kod polovico cenejši od od Slovenskega kruha.
Tonček Balonček
08. 03. 2008 14.25
Ali bodo morali gospod Jnša spet poseči s svojo modrostjo in povedati, da imamo tržno gospodarstvo in da gre pri teh zamrznitvah za navadno restavracijo komunistične ekonomuje v stilu Romana Albrehta! Ali bomo doživljali kartelne sporazume in monopolna dogovarjanja o zamrznitvah cen?? Ljudje božji, to smo presegli že pred 50 leti, ali vam ni jasno! Vmes je izšla že 57. številka Nove revije, še dvesto jih je izšlo od časov Bijedića in še kaj bi se našlo!!!!
megla007
08. 03. 2008 12.03
batobre64 | 08.03.2008 | 00:33 "...Ja najbolje bi bilo če bi trgovci kar zastonj delili prehrambene artikle... No dejte, dejte!! Samo napihovanje. Ko pa je kolona dolga kot jara kača pred blagajno recimo 7. februarja (pred praznikom kulture), vozički polni čipsov, smokijov in frucov pa še gajba pira za povrh je pa OK. ..." Pa dobr človek, a se zdaj si pa še za praznik ne smem prvošt poslastice, čeprav naslednje dneve jem samo zelje pa krompir? Saj, takrat me pa ne boš videl, kaj kupujem, bedak.
Rafaelus
08. 03. 2008 11.14
Če kupuješ z glavo in tisto kar res potrebuješ ne pa tisto kar vidiš, te v denarnici ne bo bolelo. Seveda je pa tudi nekaj resnice, da so občani ki pa tudi nujnega ne morejo kupiti. Organizacije kot zveza potrošnikov i.t.d se borijo pa prav za slednje. Je prej en omenil kolone pred blagajno, kar je res VENDAR V TEJ KOLONI NI LJUDI KI DENARJA NIMAJO. Žal je tako
batobre64@gmail.com
08. 03. 2008 00.33
Ja najbolje bi bilo če bi trgovci kar zastonj delili prehrambene artikle... No dejte, dejte!! Samo napihovanje. Ko pa je kolona dolga kot jara kača pred blagajno recimo 7. februarja (pred praznikom kulture), vozički polni čipsov, smokijov in frucov pa še gajba pira za povrh je pa OK. Ne se sprenevedat. Kakšen dan preskočit in namesto v City Park z 6 mesečnim dojenčkov pojdite na Rožnik pa se vas vse te podražitve nebodo tako dotaknile. Kje ste pa podpisali, da morate celoten zaslužek zažret oz. stankak v avto.
megla007
08. 03. 2008 00.23
Folk... Glede na to, da so se na Hrvaškem, cene nekaterih izdelkov znižale, čemur so se uklonili tudi slovenski trgovci, pač morajo le-ti nekje vzdrževati svoj dobiček, kajne? In če so šle cene na Hrvaškem dol, morajo potem iti v Sloveniji gor, če želijo vsako leto povečat dobiček za n%. Pa ne vem no, kdaj bo folk začel že razmišljat, da se dobiček ne bo v nedogled povečeval in da ima vse svoje meje? Razen vesolja in človeške neumnosti, ki sta brezmejna. Da o Šparu niti ne govorimo, če se jim doma (beri v Avstriji) cene niso povečale z uvedbo Evra. Pa a mi lahko še nekdo to pojasni, zakaj je v Mercatorju evrokrem 1 cent dražji, kot v hipermarketu Mercator, čeprav sta drug od drugega oddaljena le 200 m? Pa ves evrokrem (tako v navadn trgovin, kot v hipermarketu) dobivajo po ENAKI nabavni ceni. Po drugi strani, majo pa izdelke svoje lastne blagovne znamke v vseh trgovinah (ne glede na to, al je market, al pa megamarket oz. hipermarket) po enaki ceni.
Tonček Balonček
07. 03. 2008 18.34
Bravo fmunih, tudi sam sem vesel, da je revolucija na pohodu, vlada se bori proti tajkunom, vsem oblikam krivic in oligarhiji na popdročju veeltrgovin, Šrota so že razktinkali, Tako se dela, tu ni dileme, iz katere države gre kateri, štejejo le dejanja!!!!!
Tonček Balonček
07. 03. 2008 18.34
Bravo fmunih, tudi sam sem vesel, da je revolucija na pohodu, vlada se bori proti tajkunom, vsem oblikam krivic in oligarhiji na popdročju veeltrgovin, Šrota so že razktinkali, Tako se dela, tu ni dileme, iz katere države gre kateri, štejejo le dejanja!!!!!
fmunih@email.si
07. 03. 2008 16.40
TRGOVCI SO POŽREŠNE ŽIVALI, KI NIMAJO NIKOLI DOVOLJ. SEDAJ KO SO DVIGNILI CENE TUDI ZA VEČ KOT 100 ODSTOTKOV IN JIM JE PRODAJA MOČNO UPADLA, BI NAS RADI POTEGNILI ZA NOS Z ZAMRZNITVIJO CEN. HAAALOOO! TRGOVCI BI MORALI VRNITI CENE NA FEBRUAR 2007 IN JIH POTEM KORIGIRATI ZA EU INFLACIJO. VSE DRUGO JE ZMANJŠEVANJE KUPNE MOČI POTROŠNIKOV, KI JE PODJETNIKI NE SMEJO POPRAVITI Z VIŠJIMI PLAČAMI DELAVCEV. SINDIKATI NAJ ŠTRAJKAJO, DENAR PA NAJ JIM DA VLADA, KI JE POKASIRALA 450 MILINOV NA RAČUN RASTI CEN, KI JIH JE DOVOLILA S SVOJO NEUČINKOVITOSTJO. DENAR PA NAJ DOBI S KAZNIMI TUDI PRI TRGOVCIH, KI SO POKASIRALI 5 MILIJARD EUROV, NEUPRAVIČENO!
tinkivinki@email.si
07. 03. 2008 15.27
Pa tud če cene zamrznejo za neki časa nam to itk ne pomaga bog ve kaj. Cene so šle že tko preveč gor do zdej.
rsp.123@email.si
07. 03. 2008 15.13
Hja, jest pa to razumem takole : Tolikšno povišanje cen izdelkov so predelovalci in trgovci opravičevali predvsem s tem, da so se svetovne cene surovin nenormalno zvišale. Aja, sedaj, ko pa svetovne cene, recimo žita, lepo padajo, bi pa oni cene izdelkov zamrznili. Pošteno od njih, ni kaj.....