Slovenija

Primčeva koalicija gre zaradi zavrnitve razpisa referenduma na ustavno sodišče

Ljubljana, 27. 03. 2015 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani koalicije Za otroke gre bodo zaradi prepovedi referenduma vložili ustavno presojo, sporoča sovoditelj koalicije Aleš Primc. 48.164 overovljenih podpisov torej ne bodo vložili v DZ, ker bodo v roku sedmih dni sprožili ustavni spor.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prepoved referenduma
    01:40
    Iz SVETA: Prepoved referenduma
  • Iz 24UR: Napovedali so ustavno presojo
    01:06
    Iz 24UR: Napovedali so ustavno presojo

Koalicija Za otroke gre je do četrtka do polnoči zbrala 48.164 overovljenih podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Podpise ne bodo vložili v DZ, ker bodo v roku sedmih dni sprožili ustavni spor, je na novinarski konferenci pred DZ napovedal sovoditelj koalicije Aleš Primc.

Sklep državnega zbora o prepovedi referenduma je bil po Primčevih besedah pričakovan, a so v koaliciji po tihem upali, da se bo zadeva v DZ razpletla drugače. "Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji podivjano večino v DZ, ki zlorablja ustavo, zakon in poslovnik in upamo, da jih bo ustavilo ustavno sodišče," je dejal Primc, ki bo "po enem mesecu trdega dela nekoliko počival". Toliko zbranih podpisov v tako kratkem času zanj pomeni, da Slovenci "nismo razdeljeni ob tem vprašanju, ampak da nas je ta zakon poenotil".

Med vložitvijo podpisov z zahtevo za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi
Med vložitvijo podpisov z zahtevo za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi FOTO: Damjan Žibert

Sovoditeljica koalicije Metka Zevnik vladi očita, da zaničljivo govori o 48.164 državljanih in še prej o 85.500 ljudeh, ki so podpisali pobudo za referendum. Kot je dejala, se je državna sekretarka Martina Vuk kot predstavnica vlade na četrtkovi seji DZ spraševala, če ljudje, ki so dali pobudo za referendum in se podpisali, sploh vedo, kaj so podpisali.

Kot pravi, je sama bila v svojem kraju veliko ur na stojnici, kjer je srečala mnogo poznanih ljudi, ki so dali svoj podpis. Zato se ji zdi sramotno, da tako govorijo visoki uradniki, ki naj bi s svojim znanjem in kompetencami služili ljudstvu.

"Pred ustavnim sodiščem bomo dokazovali, da je prepoved referenduma o noveli zakona protiustavna tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu," pojasnjuje Primc in dodaja, da zakonska zveza ni bila nikoli ugotovljena kot protiustavna, kar je ravno bistvo novele, da se spreminja definicija zakonske zveze.

Za pripravo ustavnega spora imajo v koaliciji po navedbah Primca izjemno visoko strokovno pravno skupino. Primc srčno upa, da ustavno sodišče ne bo razsodilo v njihovo škodo, ker bi bilo to izjemno slabo sporočilo državnemu zboru in vladi, ki zlorabljata ustavo, zakon in poslovnik, naj še naprej delata tako. "Ustavno sodišče si ne more privoščiti tega sporočila," pravi Primc, ki zaupa ustavnemu sodišču, da bo odločilo v skladu z ustavo.

Novelo zakona o zakonski zvezi so predlagali v ZL z namenom odprave diskriminacije istospolnih parov. V koaliciji Za otroke gre pa so prepričani, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualne skupnosti, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivcev. A je državni zbor na četrtkovi izredni seji zavrnil razpis referenduma in zaustavil zbiranje referendumskih podpisov.

Notranje ministrstvo onemogočilo evidentiranje podpor za referendum

Če upravne enote prejmejo podporo, oddano v času, ko je zbiranje podpor zaustavljeno, je treba takšno podporo vrniti podpisniku oziroma pobudniku s pisno obrazložitvijo, navajajo na ministrstvu za notranje zadeve. Če prejmejo podporo, datirano pred zaustavitvijo zbiranja podpisov, jo morajo ustrezno hraniti, saj jo bodo po potrebi naknadno evidentirali.

Ministrstva za zunanje zadeve, delo, pravosodje, zdravje in izobraževanje prosijo, da informacijo o zaustavitvi zbiranja podpor predajo diplomatsko konzularnim predstavništvom oziroma zavodom, bolnišnicam, domovom za ostarele, zaporom in drugim ustanovam, ki se bile obveščene o pričetku in načinu zbiranja podpor. V času zaustavitve zbiranja podpor pa morajo odstraniti vsa obvestila in vzorce obrazcev, ki se nanašajo na zbiranje podpisov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1