Slovenija

Zamaški rešujejo življenje

Ljubljana, 24. 05. 2009 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Bojana Ksela
Komentarji
63

24-letnik je v prometni nesreči izgubil nogo. Zdaj čaka na nožno protezo, ki je tako draga, da z zbiranjem zamaškov prosi za pomoč.

24-letnik je v prometni nesreči izgubil nogo. Zdaj čaka na nožno protezo, ki je tako draga, da z zbiranjem zamaškov prosi za pomoč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.51
7. Toncek: z zamaski bom po ocenah dobil 15.000€, ce mi odkupis katerikoli avto iz tistega posnetka za recimo 10.000€ sva zmenjena!!
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.50
6. Kuki: prosim se enkrat poslusaj prispevek in bos videl,d a sem omenil, da mi drzava da protezo, z katero bom lahko hodil. Ne siri lazi okoli..
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.50
5. Nikoli nisem rekel, da ne razumem zavarovalnice, zakaj mi pa zdaj ne placa proteze vredne 60.000€. Vendar pa da me mece v isti kos z starejsimi osebami, ki prav tako izgubijo nogo, vendar verjetno ne potrebujejo takega pripomocka za aktivno zivljenje, je pa narobe. Seveda so tudi te osebe na slabsem, vendar mislim da je rahla razlika med 24letnikom brez noge in 80 letnikom brez noge, ane?
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.50
4. Ja, samo si bom moral kupiti protezo. Zdr. zavarovalnica mi krije osnovno protezo, ki nazalost v protivrednosti ne pokrije niti stopala za bolj aktivno osebo. Tisto stopalo ki je v paketu z dobrimi zeljami od zavarovalnice in pljuvacev tukaj gor je osnovno stopalo, ki pa za mojo aktivnost ne zadosca.
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.49
3. Avtopark? Torej bi se mogla celotna familja odpovedat svojim prevoznim sredstvom? te moti to, da imamo doma tri avtomobile v skupni vrednosti 12.000€? Od katerih smo zaradi oddaljenosti od ljubljane/sluzbe in slabih avtobusnih povezav vsi bolj kot ne odvisni..Najbolje da si nabavimo podrte petke, mogoce se nam v nesreci zgodi kaj in umremo, bo vec denarja ostalo za druge od zavarovalnice, ane?
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.49
2. Vsi vi anonimnezi: res ste pogumni, takole preko interneta, za nadimki toncek baloncek, nina-nana ipd se skrivate, govorite kako ste me videli hodit in kako ste v tem poklicu. Dajte se javit, pa se dobimo nekje, pa mi v oci povejte kako sem jaz popolnoma podoben gospodu v 80-letih in da naj si ne zelim boljsega zivljenja. Poleg tega bi zelo rad videl hoditi tega invalida z osnovno protezo po kaksnem klancku ali stopnicah.
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.49
1. Zavarovalnica in zlobnezi ter tisti, ki so ze obupali nad tem, da bi zaradi nesrece/bolezni lahko se kdaj bordali/tekli devajo mene, 25letnika, sportnika, v isti kos kot gospoda pri 76letih, ki mu je nogo vzela sladkorna bolezen. Ja, oba imava isto poskodbo, samo verjetno gospod nima vec neke strastne zelje po bordanju, mogoce mu celo ostalo telo tega ne dovoljuje. Zato bi moral tudi jaz se zadovoljiti z povprecnostjo, imeti osnovno nogo (naceloma pa se tukaj sploh ne gre o nogi ampak o kolenu..) in delati samo tiste stvari, ki jih vsi ostali, ki imajo isti problem. PIKA
Anze Pratnemer
02. 10. 2009 19.49
Hehe, slovenska fovsija: ce jaz nimam, zakaj bi lahko en drug meu boljse, ane? Pa gremo po vrsti: Vecina tukaj, ki pluvajo cez mene sploh nima pojma o stvareh in vsi so kar naenkrat iz tega poklica in vsak dan delajo z protezami za 50.000, 70.000€.. Al so pa bogi bogi in pisejo komentarje ter se smilijo samemu sebi, ker ne premorejo moci, da bi pa oni stopili v akcijo in si zrihtali boljse zivljenje. Ja, jasno, hodijo v sluzbo, so studentje ipd.. Jaz tudi, vse od nastetega, ampak bom se bordal in smucal! Boste vi zato kej na slabsem? Boste na slabsem ce bom zbral 15.000€ z 50tonami zamaskov, kolikor jih imamo trenutno v skladiscu oz. jih je ze odpeljanih? Mislim da ne!!
TheHardestthing
01. 10. 2009 19.33
str-up.. ti si en loj.. on ma navadno protezo, verjetn pa išče boljšo, ki mu bo omogočila bolj tekoče in lažje premikanje..
voyo-voyo
08. 08. 2009 20.02
specman nobenga ne pluvam tuki samo povem kar vem. Sej jz nimam nč proti če zbira zamaške sej prov a ne narobe pa je kar se govori da nima proteze. Na soči sm ga že vidu ko sm šu mimo in jo je mel gor ker mu to tudi pripada da jo dobi. Drgač pa nej zbira sej jz sm mu tud že oddal zamaške pa ji še zdaj oddajam. Ker pač vem kako mu je mu privoščim vse najbolš kar obstaja.
sdspecy
23. 07. 2009 11.24
str-up in nina_nana: TO, je samo vajin pogled!! Ali je kaj narobe s tem, da se je človek organiziral in na čisto legitimen način omogočil nekaj več? Bi se pa vidva prej spomnila tega! Anže je čist upravičen do nagrade, ker ne sedi križem rok in se je aktivno lotil projekta "spremenjenega življenja"! Mogoče bo pa čez 10 let zmagal na kateir izmed disciplin na PARAOLIMPIJSKIH IGRAH? Nikoli ne veš... Evo, vidita, to je pa pogled nekoga drugega! lp PS: A če jst začnem zbirat prazne plastenke, a bosta tudi mene opjuvala, češ, kaj bom pa z denarjem, ker imata vidva večje težave od mene (ja, to vama priznam!) ipd. ??
voyo-voyo
22. 07. 2009 17.30
nina_nana ti imaš prav! Če imaš voljo se vse da! Jaz sem shodil po 1 letu od amputacije nad kolenom. Navzdol po štengah grem čisto normalno za navzgor pa pač ne gre. Aja noga za športanje pa stane 5000 evrov karbonsko fleksibilno stopalo se pravi da tam okoli 7000 evrov. Power knee ki košta 40000 evrov pa je namenjen samo za vsakdanjo hojo, ki ti doda še možnost da lahko hodiš po štengah tko kt treba zato je tako draga ta noga ker je edina na svetu. Za športanje pa odpade!! Vem ker sem se že povsod pozanimal ampak nimam denarja. In res noga ki ti pripada prek zdravstva je zelo dobra samo volja je potrebna. Jaz jo imam za 4000 evrov težka je 6 kil in hodm čist normaln po ravnem ali pa po terenu. Sam delat moraš pač. Lepo se mejte
budalizacija
12. 06. 2009 10.41
Lahko bi pa prosu Gospoda Tuša glede na to da ga je njegov delavc zbil, kaj pa je njemu 20.000€
nina_nana
27. 05. 2009 11.23
takole ko gledam število negativnih mnenj ob mojih komentarjih....kaj ko bi tudi zame zbirali zamaške, da si lahko privoščim protezo, ki mi bo omogočila le lažje sedanje in ne bo iz trdega temveč iz mehkega materiala, ki stane 12.000evrov?...ali pa za avto, ker ne morm uporablat javnega prevoza, ker je preveč oddaljen?...ali pa bi mi mogoče financirali tečaj smučanja na eni nogi?...ali pa mogoče dvigalo, da si lahko uredim stanovanje v zgornjem prosoru hiše in ne v kletnem?.. ma sploh nimam komentarjev na tale objavljen članek... veste kok je ljudi, ki so na vozički, ne morejo premikati nog in dobesedno ne poznajo življenja brez dvigal in klančin... anže lahko prosi da mu pomagamo kupit avto, ker vem da je res potreben ali dvigalo...ne pa za takele zadeve...ko bi ga vi didli v protezi, ki mu jo nudi zdravstvo, ki sploh ni opazna niti pri hoji (če ima voljo in se z njo nauči hoje), potem niti pomislili nebi da bi slučajno kaj prispevali... marsikdo izmed nas bi imel nadstandarde...glede smuči...borda...avta...pa se mora zato potruditi... sama imam bistveno včjo oviro kot anže...pa študiram, hodim delat pa še marsikaj lahko postorim... uglavnmm no comment niti na 24.ur, ki se spusti s takim člankom v tako blamažo....
Tonček Balonček
26. 05. 2009 14.34
Ta Anže pač pri svoji marketiški aktivnosti še zdaleč ni izviren. Takih akcij je bilo že precej. Sam se spomnim ene izperd dveh let, tudi temelječe na teh zamaških. Odkupovala jih je firma Plasta na Dolenjskem, denar pa je bil namenjen za invalide širom Slovenije, za nakup invalidskega vozička! "En zamašek je kot kaplja, ko jih je veliko je dež, izvir, reka in morje." Center zbiranja je bila župnija Šentrupert na Dolenjskem, ki je s to akcijo tudi začela. Tamkajšnja domača tovarna Plasta je te zamaške odkupovala po 200 evrov za 1 tono zamaškov in s pomočjo njihove donacije se je zaslužek podaril 11-letni deklici iz novomeške regije, ki je paraplegik. Izbrali so jo preko Slovenske Karitas. Na ta način so ji olajšali nakup dvigala, ki ga doma potrebuje in stane preko 10.000 €. Seveda je bilo zbranih zamaškov premalo za celotno poplačilo, a vsak dar je bil dragocen. To s emi je zdelo nekoliko bolj smiselno, kot pa nekomu omogočiti surfanje in bordanje, s katerim se iz drugih razlogov ni mogoče ukvarjati niti zdravim. Nekateri si ne morejo kupiti niti borda, ki stane par sto EUR, kaj šele primerne bordarske proteze za 10.000 EUR! Humanitarne akcije naj bodo osredotočene na vitalnejše zadeve, sicer se bo Anže nazadnje spomnil še na kakšno nabiranje npr. gob, ker bi šel med zimo rad surfat v Avstralijo ali bordat v Čile!
nikolitiho
26. 05. 2009 14.09
Kaj pa naredijo potem s temi zamaški? Verjetno je objavljeno v prispevku, ampak nimam zvočnikov in ne morem pogledat. Poleg tega - je kako zbirališče tudi na štajerskem?
nina_nana
26. 05. 2009 12.37
brankam in prekmurka...tudi sama sem bila v tki situaciji pred petimi leti...še malo hujši...tko da ne meni govort kolk ma on poguma da se je pobral...hvala bogu...kaj pa boš...ležal in se smilil sam sebi???...naredi nekaj zase in ne se smilit drugim ljudem...sj ne rečem...pomagamo mu lahko vsi...res nas nič ne stane... nekateri se pač znajdemo sami...gremo delat tudi če smo študentje (ker dalaš lahko)...pri takem stanju k ga ma on lahko normalno hodi hitro in počasi s protezo, ki mu jo dodeli zdravstvo...le tečt pač ne bo mogel z nobeno protezo...ne bordat in ne smučat na dveh nogah...lahko pa smuča in borda le na eni...najprej se pozanimajte o stvareh za katere se denar zbira potem pa pomagajte...ljudje se delajo norca iz vas...
Tonček Balonček
25. 05. 2009 21.52
Ne se hecat, ker delam na tem področju, niamte pojma o konkretnih zadevah, če pa pač hočete, zbirajte štofelce in se pustite imeti za norce! Nimate pojma delati z ljudmi, ki iamjo posebne potrebe in so bolani, nekateri celo zelo, niamte pojma o zakonodaji, še manj o naivnosti, neumnosti in krutosti ljudi, tu naklade na neki načelni ravni, mogoče bi celo darovali kak zamašek in se imeli za pelmenite, bedno pač!!! Delajte s temi ljudmi, pa potem nakladajte v stili "Dajmo vsi skupaj!!! in podobne bedarije. Vse se konča v nekaj dneh ali še prej, verjemite, včasih celo pri starših, bratih ter sestrah!
brankam
25. 05. 2009 14.54
Tonček Balonček js ti bom balon prepiknala da ne boš več takih kozlarij tu gor pisal! Svaka čast tipu da je zbral toliko energije in da se je pobral! Marsikdo od nas bi obupal in ne bi videl več smisla življenja! Tak človek si zasluži pomoč in lahko nam je za vzgled - nam, ki bi kr neki mel pa smo kr neki nezadovoljni!! Dejmo mu skupaj pomagat!
Prekmurka008
25. 05. 2009 14.39
Dodajam še zadnji komentar, ker vidim, da nismo na isti valovni dolžini. Lahko povem le, da sem presenečena, da ima človek po taki nesreči sploh voljo do okrevanja in do bordanja itd. Sama je verjetno ne bi imela (pa naj se spet sliši še tako patetično...) Pa še enkrat pravim, da gre samo za neke zamaške, ki jih drugače odvržemo v smeti, zato še vedno ne vidim smisla v vseh takšnih in drugačnih komentarjih o "afnanju". Ni mi pa jasna še ena stvar, in sicer obnašanje nekaterih, ki mislijo, da bodo živeli večno in da se njim ne more nič zgoditi... Tonček Balonček, tebi pa želim le, da se ti nikoli v življenju ne bi nič pripetilo, sicer pa mislim, da ti pomoči ostalih tako ali tako ne bi rabil...