Slovenija

FOTO: Množično slovo od preminulih

Ljubljana/Krško/Zagreb, 07. 07. 2008 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Dražen Šumiga/Tina Smole/Urša Zupan
Komentarji
1

Ali je truplo moškega, ki so ga našli na Hrvaškem, trinajsta žrtev tragedije na Savi, bo pokazala analiza DNK. Svojci, prijatelji in številni drugi so se od žrtev poslovili z žalnima sejama v Sevnici in Krškem.

'Vzela te je reka, ob kateri si živel'

Na žalni seji, ki jo je SLS v spomin preminulim v tragediji na Savi pripravila ob 15. uri v Kulturnem domu v Krškem, so se od dveh uglednih članov stranke - Marjana Kogovška in Kristijana Janca - poslovili vidnejši predstavniki stranke, strankarski župani in člani SLS. Predsednik SLS Bojan Šrot je dejal, da se je v teh dneh žalost dotaknila slehernega Slovenca. Pokojnega Janca je označil za velikega človeka - veselega, delavnega in skromnega ter strankarskega kolega in politika, pripravljenega pomagati. "Vzela te je reka, ob kateri si živel." Pot se je končala, ostala pa je vrlina, v SLS pa je Janc pustil neizbrisen pečat, je še dejal Šrot.

Za njim je spregovoril tudi župan občine Krško Franc Bogovič, ki je povedal, da je življenje odteklo skozi reko. Spomnil se je mladih let, ki sta jih preživela skupaj z Jancem, kasneje pa so se njune poti povezale. Bogovič je bil sicer na čolnu, edinem, ki se ni prevrnil.

Sevnica zavita v žalost

Na žalni seji v sevniški kulturni dvorani so se ob 18. uri zbrale družine ponesrečencev, občani, politiki, župani, javni delavci, predstavniki društev in edina preživela v nesreči - žena preminulega sevniškega župana Janca. Žalne seje so se udeležili tudi premier Janez Janša, predsednik državnega zbora France Cukjati in delegacija državnega zbora.

Zbrane je nagovoril sevniški podžupan Srečko Ocvirk, ki trenutno vodi tekoče županske posle. Dejal je, da naj bi bil četrtkov spust po Savi simbolično dejanje ljudi, ki so bili vpeti v sevniške razvojne projekte in v verigo, ki je ta dan popustila. V tragediji, ki ji v Sloveniji ni para, so za vedno izgubili ljudi, ki so zadnja leta zaznamovali življenje Sevnice.

Žalna seja v Sevnici
Žalna seja v Sevnici FOTO: POP TV

Žalna slovesnost se je nadaljevala z mašo, ki sta jo v sevniški cerkvi Svetega Nikolaja darovala celjski škof Anton Stres in novomeški škof Andrej Glavan.

Vpisi v žalno knjigo

V sejni sobi občine Sevnica so v soboto odprli žalno knjigo za žrtve četrtkove nesreče. V županovem kabinetu so povedali, da bo knjiga odprta vsak dan od 8. do 19. ure vse do pogreba sevniškega župana in poslanca DZ Kristijana Janca, ki bo v torek ob 18. uri na pokopališču na Studencu. Na dan pogreba bo v državnem zboru tudi žalna seja, v preddverju velike dvorane državnega zbora pa bo do pogreba odprta žalna knjiga.

Iskrena zahvala vsem sodelujočim v reševalni akciji (skupaj 744 oseb) za nadčloveške napore pri iskanju pogrešanih oseb. Regionalni štab Civilne zaščite Posavje

Na spletni strani občine Sevnica so v spomin osebam, ki so tragično izgubile življenje, zapisali nekaj vrstic, objavili njihove fotografije in izrazili globoko sožalje. "Izgubili smo ljudi, ki so zaznamovali življenje v občini Sevnica v zadnjih nekaj letih...“ so zapisali.

Z občine Brežice pa so sporočili, da je vpis v žalno knjigo v spomin na žrtve tragične nesreče na Savi možen tudi v Brežicah, in sicer jutri od 8. do 16. ure. Vpis bo potekal v mestni hiši na Cesti prvih borcev. Cel dan je možen tudi vpis v žalno knjigo na sedežu SLS v Ljubljani.

Torek - dan žalovanja

Vlada je sklenila, da se torek razglasi za dan žalovanja v Republiki Sloveniji v spomin na žrtve tragedije pri hidroelektrarni Blanca, ki se je zgodila prejšnji četrtek, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev je pozvala, naj vsebino prilagodijo dnevu žalovanja. Na podlagi sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov na dan žalovanja spustijo na pol droga.

Iskanje pod vodo danes ustavljeno

Namestnik načelnika podvodne reševalne službe Vladimir Ban je za 24ur. com potrdil, da so potapljači, ki iščejo zadnjo pogrešano osebo tragedije na Savi, danes ostali na suhem.

Truplo so prepeljali na zavod za sodno medicino v Zagrebu.
Truplo so prepeljali na zavod za sodno medicino v Zagrebu. FOTO: Damjan Žibert

"Razlog je v tem, da je na podlagi časa smrti neznane osebe in po opisu mogoče sklepati, da truplo, ki so ga našli na Hrvaškem, ustreza pogrešani osebi. Na tem območju tudi niso zasledili, da bi pogrešali še kakšno osebo," je pojasnil in dodal, da ni nobene potrebe, da bi ogrožali potapljače, vsaj do jutri okoli 13. ure, ko naj bi bil znan DNK in bo žrtev identificirana.

Poudaril je tudi, da so trije potapljači zaradi večurnega dela pod vodo in umazane vode dobili infekcije. "Umazana voda deset metrov pod gladino gre v ušesa, pritisk je močan. Včeraj sem se pod vodo spustil tudi sam z vsemi oficirji in predsednikom slovenske potapljaške zveze," je še povedal in dodal, da so potapljači v stalni pripravljenosti, ostale akcije pa potekajo normalno. Z delom tako nadaljujejo gasilci, kanuisti in opazovalne službe, po zraku pa kroži helikopter.

Dokler identitete trupla ne bodo potrdili, se bo torej iskalna akcija pogrešanega na slovenski strani Save nadaljevala. Reševalci bodo še naprej opazovali površje reke, dvakrat je območje že preletel helikopter. V vodi so tudi reševalci s kanuji, ki bodo pozorno pregledali predvsem tiste dele, kjer Sava po navadi odlaga naplavine. Prav tako se bodo na delo vrnili potapljači, če se bo izkazalo, da truplo na Hrvaškem ni pogrešani Marjan Kogovšek.

Na Hrvaškem našli zadnjo žrtev?

Zadnje dni so prizorišče nesreče obiskali svojci ponesrečenih in pogrešanega. V spremstvu policije, civilne zaščite in reševalcev - ob podpori psihologov - so si ogledali ožje mesto nesreče in se vsak na svoj način poslovili.

Kot je znano, so policisti na Hrvaškem našli neznano moško truplo. Ali gre za truplo pogrešane osebe, ki je umrla v tragediji na Savi, bo policija sporočila po opravljeni DNK analizi, je za 24ur. com potrdil predstavnik PU Krško Robert Perc. Poudaril je še, da poteka intenzivno policijsko sodelovanje med našo in hrvaško policijo, treba pa je opraviti še določena kriminalistično tehnična opravila, je še dejal.

Slovenski policisti so v nedeljo hrvaškim kolegom izročili primerjalni DNK vzorec, ki so ga dobili od svojcev še zadnjega pogrešanega iz četrtkove nesreče med čolnarjenjem na Savi. Analizo bo opravil inštitut za sodno medicino v Zagrebu. Takoj po najdbi trupla na hrvaški strani je tamkajšnja policija po sporazumu o čezmejnem policijskem sodelovanju obvestila slovensko policijo in stekli so tehnični postopki, je še pojasnil Perc.

Obdukcija še poteka

V Savi na Hrvaškem, pri mestu Medsave med Zaprešićem in Samoborjem, so sinoči nekaj pred 20. uro našli moško truplo, je za 24ur.com potrdila tiskovna predstavnica zagrebške policijske uprave Alaksandra Ljuba.

Zapornice na HE Blanca zaenkrat ostajajo spuščene.
Zapornice na HE Blanca zaenkrat ostajajo spuščene. FOTO: POP TV

Truplo moškega srednjih let je v reki opazil moški v motornem čolnu ter o dogodku obvestil policijo, ki je takoj prišla na kraj dogodka. "Na sebi je imel hlače in neko temno majico brez rokavov, a poznalo se mu je, da je že več dni v vodi, tako da vam več ne morem povedati," je pojasnil moški.

O dogodku so obvestili tudi slovensko policijo. Truplo so prepeljali na zavod za sodno medicino v Zagrebu. Identiteta pokojnika še ni potrjena, je potrdila Ljuba in dodala, da obdukcija še poteka.

Zapornice ostajajo spuščene

Po smrti poslanca SLS Kristijana Janca pravica postati poslanec za preostanek mandatne dobe pripada Andreju Fabjanu, sicer županu Črnomlja. Njegov odgovor pričakujejo v osmih dneh.

Predstavnik Uprave za zaščito in reševanje Stanko Preskar je za 24ur. com potrdil, da se iskanje zadnje pogrešane osebe v tragediji na Savi nadaljuje. Postavili so opazovalne točke na mostovih in okoli elektrarne. Iskanje pogrešane osebe se tudi danes osredotoča na območje okoli elektrarne, na previsnem polju 1 in 2.

Na HE Blanca naj bi danes dvignili tudi zapornice, saj upajo, da bi na ta način voda naplavila na površje pogrešano osebo, a je namestnik načelnika podvodne reševalne službe Vladimir Ban za 24ur. com poudaril, da glede tega ne more ničesar zagotoviti. "Zaenkrat so zapornice spuščene, ker smo tako zahtevali mi. Obeta se slabo vreme, ne morem napovedati, ali jih bomo dvignili."

Ena oseba še vedno pogrešana

Od 14 ponesrečencev je ena oseba preživela nesrečo, 12 oseb je umrlo, pogrešan pa je še vedno Marjan Kogovšek, predsednik krajevne skupnosti Boštanj. Imen ponesrečencev, ki niso nosilci javnih funkcij, policija ne bo razkrila.

V spomin na žrtve tragične četrtkove nesreče na Savi bodo danes žalne seje, vpisi v žalno knjigo in maša.
V spomin na žrtve tragične četrtkove nesreče na Savi bodo danes žalne seje, vpisi v žalno knjigo in maša. FOTO: Damjan Žibert

Med mrtvimi so:

- Kristijan Janc, župan občine Sevnica in poslanec v Državnem zboru RS,
- Rudolf Dobnik, podžupan občine Sevnica,
- Bojan Lipovšek, predsednik krajevne skupnosti Sevnica,
- Mihael Metelko, predsednik krajevne skupnosti Studenec,
- Bogoslav Peklar, predsednik krajevne skupnosti Blanca,
- Branko Safič, občinski svetnik občine Mokronog-Trebelno.

Analiza DNK ni bila potrebna

Vse do sedaj najdene osebe so svojci prepoznali, tako da ni bilo potrebe po analizi DNK za ugotavljanje identitete.

Zaradi tragične nesreče v HE Blanca bosta POP TV in Kanala A v torek v znak spoštovanja do umrlih in svojcev prilagodila televizijski program.

V iskalnih akcijah je do nedelje sodelovalo več kot 121 policistov, kriminalistov in kriminalističnih tehnikov (iz policijskih uprav Krško, Novo mesto, Celje, Ljubljana, Slovenj Gradec), potapljači Specialne enote policije, vodniki službenih psov in Letalska policijska enota s helikopterji.

Ozadje tragedije

Kot je znano, se je nesreča zgodila v četrtek okoli 17.30. Na spustu po reki Savi od Sevnice proti gradbišču hidroelektrarne Blanca se je en čoln na prehodu čez greben prelivnega polja prelomil, drugi prevrnil, tretji, v katerem je bil tudi otrok, pa se je še pravočasno ustavil na bregu.

Skupno je bilo v dveh ponesrečenih kanujih 14 ljudi. Med umrlimi osebami je bil tudi sevniški župan in poslanec DZ Kristijan Janc. Žena sevniškega župana, ki je edina preživela oseba, je po opazovanju zapustila celjsko bolnišnico.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3