Slovenija

Žalost zajela Slovenijo

Ljubljana, 23. 02. 2008 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./Š.Z.
Komentarji
0

Po hudi bolezni je umrl Janez Drnovšek. V žalno knjigo se je vpisalo na stotine ljudi, med njimi tudi vidni politiki.

Pogreb preminulega bivšega predsednika države Janeza Drnovška bo v krogu njegovih ožjih sorodnikov. Pogreb naj bi bil v torek ali sredo.

Vlada je sprejela sklep o razglasitvi dneva žalovanja v Sloveniji ob smrti bivšega predsednika in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška, in sicer v ponedeljek, 25. februarja. Vlada poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, naj vsebino prilagodijo dnevu žalovanja. Na podlagi Sklepa o določitvi protokolarnih pravil se zastave na poslopjih državnih ustanov do konca dneva pogreba spustijo na pol droga.

Janez Drnovšek - 1950 do 2008
Janez Drnovšek - 1950 do 2008 FOTO: Reuters
Žalna knjiga bo v ponedeljek odprta tudi v Zagorju, in sicer od 10. ure v kulturnem centru.

V Sloveniji je bila žalna knjiga odprta za vpis v Veliki dvorani Predsedniške palače odprta do 20. ure. Odprta bo tudi naslednje dni, vse do vključno z dnevom pogreba, od 8. do 20. ure. V žalno knjigo so se že vpisali slovenski predsednik Danilo Türk, nekdanji predsednik Milan Kučan s soprogo Štefko, premier Janez Janša, predsednik državnega zbora France Cukjati in državnega sveta Blaž Kavčič, obrambni minister Karl Erjavec in ljubljanski župan Zoran Janković. Poleg njih se je vpisalo tudi na stotine drugih.

Janša: Drnovšek je pomagal graditi temelje naše države

"Mene osebno in slovensko vlado je vest o smrti Janeza Drnovška globoko pretresla," je ob vpisu v žalno knjigo dejal premier Janša. Poudaril je, da je bil Drnovšek eden izmed tistih Slovencev, ki je v zadnjih 20 letih pomembno zaznamoval slovensko stvarnost. Drnovšek je soustvarjal slovensko državo in pomembno pomagal graditi njene temelje, je poudaril. "Spomnim se njegove vloge v času slovenskega osamosvajanja, njegovega nezamenljivega deleža v času, ko se je Slovenija vključevala v evropsko zvezo in Nato in tudi njegove odločitve, da začne pogovore o prihodnosti Slovenije," je še dejal. "To je bilo nekaj pomembnih prelomnic, pri katerih je dal Drnovšek temu, kar Slovenija danes je, neizbrisen pečat. Njegova dela bodo ostala ne samo v našem spominu, temveč tudi v spominu prihodnjih generacij," je zaključil Janša.

Žalne knjige tudi na veleposlaništvih

Predsednik in člani vlade se bodo v ponedeljek ob 13. uri udeležili žalne seje državnega zbora, osrednjega dogodka uradnega žalovanja v Sloveniji.

Žalne knjige bodo tudi na slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništvih. Odprte bodo v torek in sredo, v tem času bodo tudi zastave visele na pol droga. Na diplomatsko konzularnih predstavništvih bodo priprave na opravila za vpis v žalno knjigo ob smrti Drnovška potekale v ponedeljek.

Življenje Janeza Drnovška

Politika Janeza Drnovška

Janez Drnovšek v sliki

Sožalja iz Slovenije

Sožalja iz tujine

Oddaja: Ob smrti Janeza Drnovška

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1