Slovenija

Zaloška: Bi bilo tragedijo mogoče preprečiti?

Ljubljana, 11. 05. 2011 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O tragediji na Zaloški cesti, v kateri je 42-letni oče iz 9. nadstropja vrgel hčerko, nato pa skočil še sam, je razpravljal odbor za notranjo politiko, ki bo pristojne organe pozval, naj nadgradijo sistemsko ureditev postpenalne obravnave zaprtih posameznikov.

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se je seznanil z delovanjem policije ob tragičnem dogodku 27. marca na Zaloški cesti v Ljubljani, ko je oče skozi okno devetega nadstropja vrgel svojo hčerko. Odbor bo pozval pristojne organe, naj nadgradijo sistemsko ureditev postpenalne obravnave zaprtih posameznikov.

Blok na Zaloški cesti, kjer se je 27. marca letos zgodila grozljiva družinska tragedija.
Blok na Zaloški cesti, kjer se je 27. marca letos zgodila grozljiva družinska tragedija. FOTO: B.G.

Poslanska skupina SDS je zahtevala nujno sejo omenjenega odbora, na kateri bi obravnavali razloge za operativno delovanje specialne enote policije v primeru tragičnega dogodka na Zaloški cesti v Ljubljani. Pri tem so predlagatelje zanimali predvsem strokovnost, usposobljenost in vodenost slovenske policije.

V poslanski skupini so med drugim predlagali sklep o pozivu ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, da pri izbiri vodstva in ostalem kadrovanju v njeni pristojnosti zagotovi učinkovito kadrovsko sestavo policije. Pozvati so jo hoteli tudi k pridobitvi dodatnih informacij o tem, ali je policija ob tragediji res strokovno opravila svoje delo.

Člane odbora je z dogajanjem na Zaloški cesti seznanil generalni direktor policije Janko Goršek, ki je zagotovil, da so policisti ob tragediji ravnali strokovno in v skladu s pooblastili. Pri tem je poudaril, da je od prvih informacij o grožnjah do zaključnega dejanja tragedije minilo le nekaj več kot pol ure.

Poslance SDS je zanimala odsotnost specialne enote policije na kraju dogodka in njen skoraj dvourni reakcijski čas pri interventnem aktiviranju. Poveljnik specialne enote Marjan Anzeljc je pojasnil, da gre za maksimalni reakcijski čas, saj je del enote v pripravljenosti na svojih domovih. Interventnih nalog je letno običajno manj kot deset, enota pa je sicer v prvi vrsti namenjena protiterorističnemu boju.

Psiholog Matic Munc je člane odbora opozoril, da za tragični dogodek ne moremo kriviti policistov, saj sta tragediji med drugim botrovala še sistem ureditve prestajanja kazni in delo centrov za socialno delo. Storilec je bil po besedah Munca vrsto let znan po svoji krutosti, a so ga vseeno skušali zbližati z bivšo partnerko, ki jo je pretepel.

Storilec je bil nekdanji policist, ki je bil pred dejanjem že obsojen zaradi nasilja v družini.
Storilec je bil nekdanji policist, ki je bil pred dejanjem že obsojen zaradi nasilja v družini. FOTO: B.G.

S širšo odgovornostjo za tragedijo se je strinjal poslanec Vito Rožej (Zares), ki je predlagal sklep, da odbor poziva pristojne organe, naj preučijo veljavno ureditev obravnave posameznikov v kazenskih postopkih in možnosti nadgradnje sistema, ki bi vključeval tudi postpenalno probacijsko obravnavo. Omenjeni predlog sklepa koalicije je bil tudi podprt, medtem ko večina predlogov SDS razen prvega o seznanitvi z delovanjem slovenske policije ni dobila zadostne podpore.

Spomnimo...

Tragedija na Zaloški ulici v Ljubljani se je zgodila 27. marca, ko je 42-letni moški po prepiru z nekdanjo partnerico skozi okno stanovanja v 9. nadstropju vrgel svojo petletno hčerko, zatem pa skočil še sam in se ubil. Deklica je zaradi poškodb umrla 30. marca v bolnišnici.

Na Centru za socialno delo (CSD) Moste-Polje, kjer so obravnavali težave v tej družini, so po tragediji uvedli izredni nadzor. Direktor tega centra Marjan Vončina je ob tragediji dejal, da kaj takšnega niso pričakovali, saj je kazalo, da se razmere v družini izboljšujejo.

Spomnimo, da je bil storilec iz zapora pogojno izpuščen 1. februarja. V času pogojnega odpusta se je moral zglasiti v CSD Črnomelj, ker je imel tam stalno prebivališče. Ker je dejal, da bo živel s partnerico in hčerko v Ljubljani, je zaprosil za prenos varstvenega nadzorstva v Ljubljano. Njegov primer je prevzel CSD Moste-Polje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
11. 05. 2011 16.32
Preiskava kot vse do sedaj brez pravega epiloga sploh če ga vodi Katarinca.
Darko32
11. 05. 2011 16.24
dr.Kai_Shaibo če gledamo globalno ta problem, kateri se je zgodil na ZAloški v Ljubljani je izključna krivda slabega dela policije. Sami največkrat ožigosajo človeka neupravičeno za celo življenje, ko ga obtožujejo. V družinskih sporih najraje izdajo plačilne naloge in prislonijo še lončke zraven, da še kaj zaslužijo na nesreči ljudi. Ko pa je potrebno zaščititi žrtve pa se umaknejo. No tukaj je glavni problem. Če bi hoteli zavarovati živjenje tega otroka bi lahko ukrepali, vendar dolžina časa prisotnosti in kaj je bil rezultat je dokaz, da so šli izključno v sistem, da prislonijo lonček za pobranje denarja od te osebe. Žal pa je pobiranje denarja pokazalo, da niso naredili prav in zagotovili varnost temu otroku. TAkšen način dela, da prislanjaš lončke ljudem ko so v nesreči je najbolj nizkotno dejanje, kar jih kdo lahko naredi. JAz trdim, da bi moral odstopiti komandir te policijske postaje, v katerega spada ta dogodek. JAz bi takoj odstopil, saj je krivda tudi na njihovi strani. Center za socialno delo pa je poglavje zase.
Madyy
11. 05. 2011 14.47
Lahko bi to preprečili če bi preprečili ! " strokovno delo " centrov za socialno delo..prav tako bi lahko bili še živi M... otroci, za novo leto se ne bi obesil njihov Gojenec in ne bi bilo razdorov v družinah..
freexgirl.
11. 05. 2011 14.03
24 ur... kako se lahko odjavim, če mi reklama za Hervis konstantno tam v kotu visi?
freexgirl.
11. 05. 2011 14.01
Poslanci premalo razpravljajo o teh stvareh. Predvsem bi morali več delati na preventivnosti, ker dejansko bi moralo biti marsikaj drugače ne le pri policiji ampak tudi v raznih socialnih vrstah in drugih nadzorih nad določeni ljudmi, ki že imajo nek poseben status(so bili kaznovani zaradi nasilja, odvisnosti...). V končni fazi imajo oni-poslanci možnost nadzorovat in izboljševat sistem v dobro ljudstva in naj tudi ga. Če zdaj to dela SDS mi je prav, če je to kampanja-prav... ne delajo nič narobe. Samo naj potem tako ostane tudi, če se menja vlada.
Musti
11. 05. 2011 13.40
temu se rece konstruktivnost Sds-a in njihovega velikega vodje. He he he
Kajetan
11. 05. 2011 12.36
Osebno menim da te tragedije v trenutku dogajanja ni bilo mogoče preprečiti, kajti sistem pri nas še takšnim akcijam, ki so trenutne in se ne dogajajo vač kakor 4 ure skupaj ni dorasel. Specialne enote niso vedno v služni in pripravljene, zbirajo se predvsem na sklic ali je to izreden ali reden je odvisno od situacije. Ker so v specialnih enotah ljudje in ti imajo življenje pa čeprav so v pripralvjenosti so doma iz različnih koncev, kar posledično tudi podaljšuje njihov reakcijski čas. Prvi ki prispejo na prizorišče so policisti, ki so običajni ljsudje z običajnim znanjem in večinoma niso kos tem situacijam, hkrati so za njih neobvljadljive, pa vsaj 65 % tehl ljudi je oborožena samo z orožjem ki zajema lastno obrambo, strelsko pa so enaki skoraj slabi polovici državljanom. Torej navadni policist ni specialec, hkrati pa tudi ni izjemen strelec. Specialne enote v naši državi s podobnimi primeri nimajo izkušenj, hkrati pa tudi ni nekega pravili kjer bi lahko samovoljno odločil povelnik kdaj naj uporabijo strelno orožje, brez da ga pol par let vlečejo po sodišču ali je to naredil 100% po pravilniku ali ne. Verjamem tudi da če bi prišla specialna enota tega ne bi preprečila, saj verjetno ne bi vdrla čez streho v notranjost, tako da bi potisnila povzročitelja v stanovanje. Hkrati pa tudi verjamem da ni ostrostrelca na tem svetu ki bi streljal na osebo ki ima v rokah otroka, kajti verjetnost zadetka je tako minimalna da bi lahko pričakovali prej da bi ustrelil oba. Žal nimamo tradicije specialnih enot ki bi bile pripravljene na takšno posredovanje s strelnim orožjem, eno so vaje drugo je realnost pa čeprav vsi od njih pričakujemo da nas bodo zaščitile. Da bi streljali vse po vprek tudi ni dobra rešitev, vendar je v prihodnosti mogoče za razmisliti da v podobnih primerih groženj takoj posreduje specialna enota, ki si bo lahko tako in na takšen način nabrala izkušnje. Ne moremo pa pričakovati od policajev, ki v prvi vrsti opravljajo inkasantno službo da so možje za vse, najprej vas kaznujejo za prometni prekršek, pol vas malo vtaknejo v zapor ker ste vinjeni, potem vam opravijo oglede pri krajah, prometnih nesrečah in ne na koncu da bi se še šli piosebne enote. Žalostna zgodba, škoda da se ni knčala lepše, obžalujem smrt otroka. Ne vem pa tudi če bi lahko socialna služba kaj rešila, prepovedi približevanja so samo administrtivne narave, v večini primerov pa nimajo nikakršnega vpliva na dejansko stanje, saj jih ti ki imajo prepoved kršijo dnevno redno in to je pač v glavah teh ljudi.
cistipodn
11. 05. 2011 11.33
iskreno lahko samo upam, da bo prerana smrt deklice rešila ostala otroška življenja...pristojni..nehajte biti birokrati in začnite delati kot da gre za vaše otroke..izvzeti so tisti ki se tega zavedajo.... Kaj si pa mislim o politikih, ki se vmešujejo v to pa lahko razperete iz mojega nik-a
santamaura
11. 05. 2011 11.28
Poslanci naj raje razpravljajo o tem kako vodijo državo, da so njeni državljani lahko tako obupani, da se takšne tragedije sploh dogajajo.
color
11. 05. 2011 11.07
prepozno je zdaj, deklice na zalost vec ni :((
color
11. 05. 2011 11.07
prepozno je zdaj, deklice na zalost vec ni :((
85391
11. 05. 2011 11.05
NAJ POLITIKI ŽE ENKRAT ZAČNO DELOVAT V DOBRO ŽIVIH, NE DA SE PRIORITETNO BORIJO ZA DOBRO MRTVIH LJUDI!!!!!
85391
11. 05. 2011 11.01
NAJ SE POLITIKI NEHAJO OBREMENJEVAT S PROBLEMI, KATERE JE PREPOZNO REŠEVAT - NAJ SE ŽE ENKRAT LOTIJO TEM, KJER ZARES LAHKO KAJ SPREMENIJO, NA PRIMER: - REŠITEV SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA (LAŽJA PRIDOBITEV PRVE ZAPOSLITVE, MANJ STROGI POGOJI ZA USTANOVITEV PODJETJA...) - POCENI STANOVANJA ZA VSE MLADE DRUŽINE (VEČJA SAMOSTOJNOST MLADIH, ZGODNJA OSAMOSVOJITEV, MANJ ČASA ŠTUDIJA IN VEČ OTROK) - POCENITEV VRTCEV (VEČJE ŠTEVILO ROJSTEV...) - ZAJEZITEV PRODAJE ALKOHOLA ALI PA VSAJ DRASTIČNO POVEČANJE NJEGOVE CENE (ZMANJŠANJE ŠTEVILA PROMETNIH NESREČ, NASILJA V DRUŽINI, NASILJA NAD OTROKI, MANJ UMOROV IN SAMOMOROV MLADIH...ALKOHOL JE V SLOVENIJI RESEN PROBLEM!)
AlternativeFacts
11. 05. 2011 10.51
@darko32 - Majster pa povej,kaj bi morali narediti.Mogoče pripeljati snajperja,ki bi ga prvo minutuo po prihodu počil, kakega verskega terapevta,da bi mu razložil o čebelicah, rožicah in višji sili,ter kam kdo odide po določenih dejanjih, ali pa kakšnega psihiatra,ki bi ga hipnotiziral na daljavo?Kaj?Sami pametni,kot SDS falanga.Zgodila se je tragedija,ne zaradi policajev,ampak zaradi človeka,kateri je imel namen storiti tako dejanje.Razen če hoče kdo povedati da, če bi bila prisotna specialna enota,pa ta dogodek ne bi bil več tragedija.
85391
11. 05. 2011 10.50
Kdo drug je lahko kriv kot oče, ki je lastno malo hčerko vrgel čez okno stolpnice??? Da imaš očeta, ki ti je kaj takega sposoben naredit... Krivit policijo, krivit reševalce - jaz pravim POPOLNOMA brezpredmetno! A so oni vrgli otroka?? EDINO socialna, ki ima odličen vpogled v to, kdo ma alkoholike, narkomane, psihiče, bivše kaznjence za starše, bi lahko kaj ukrenila, ampak oni pač nikoli niso krivi za nič.
Darko32
11. 05. 2011 10.35
Sam menim, da je Policija podala neresnične podatke. Izključni cilj je bil, da se čimveč pokasira od te osebe. Da mu izdajo plačilni nalog in še naložijo zraven. ŽAl pa je zaradi tega stališča nastradal otrok, kateri je moral umreti. Dokler ne bodo pojasnili, kaj so delali toliko časa na terenu brez ukrepanja. Povzročili so samo razburjenje in ne umiritev zadev. Rezultat pa je viden.
judoka
11. 05. 2011 10.33
Ampak res, kako pokvarjen moras bit, da se gres po takih tragedijah politiko. Barabe.
Musti
11. 05. 2011 10.31
SDS nabira tocke na tragedijah, ki noben ne ve kaksen nacin je najboljsi za resitev. Pravih odgovorov za prihodnost zal nimajo!
DarthRevan
11. 05. 2011 10.24
Če bi se Petek pogovarjal z njim bi se vse skupaj končalo v 15 minutah. Natanko tako kot se je sicer, seveda.
MOSSAD001
11. 05. 2011 10.18
Glede nato da ni bil politično aktiven,je reakciski čas policije primeren !!?? Politično aktivni imajo prednost pred rajo !!