Slovenija

KGZS: Posledice suše mejijo na naravno nesrečo

Ljubljana, 16. 08. 2012 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
136

Na območju Vipavske doline ni deževalo že dva meseca, tudi spomladanske in zimske padavine so bile dokaj borne, posledice suše pa se bodo čutile tudi prihodnje leto. Predsednik KGZS je ob tem pozval k solidarnostni pomoči med pridelovalci in izpostavil, da posledice suše mejijo na naravno nesrečo.

Temperatura vode v rekah s počasnim tokom čez dan preseže 24 stopinj Celzija.

Povsod po državi je stanje glede zalog vod resno. ''Zaradi sušnih razmer v večjem delu države so zaloge podzemnih vod najmanjše v zadnjih petdesetih letih. Pozivamo vse prebivalce k varčni rabi vode in da s svojim ravnanjem ne poslabšujejo količinskega in kakovostnega stanja podzemnih in površinskih vod ter dodatno ne otežujejo preskrbe prebivalstva s pitno vodo,'' je pozval dežurni hidrolog na Agenciji za okolje Nejc Pogačnik.

Vodnatost večine rek po državi je mala in se še zmanjšuje, je povedal dežurni hidrolog. ''Reke na območju slovenske Istre, nizkega Krasa ter ponekod v osrednji in vzhodni Sloveniji imajo manjše pretoke od običajnih malih. Nekatere manjše reke in potoki na teh območjih so se presušili,'' je dejal. Drava in Mura še ohranjata srednje pretoke. Sušne razmere se bodo še nadaljevale, celo zaostrile.

Suša
Suša FOTO: Thinkstock

Dolgotrajnejše umirjeno deževje

Da bi se zaloge obnovile, bi moralo deževati kar nekaj dni. Napovedi vremenoslovcev so glede dežja pesimistične, saj kaže, da dežja ne bo še vsaj deset dni.

''Ne želimo si intenzivnih padavin, ampak dolgotrajnejše umirjeno deževje, da bi lahko voda iz padavin uspela preteči v podzemlje. Za nekolikšno izboljšanje razmer pa bi rabili okoli 250 milimetrov padavin na kvadratni meter. Zaželene bi bile postopne, počasne padavine, da bi se lahko napolnila zemlja in vodonosniki,'' je pojasnil Pogačnik in dodal, da so za danes predvidene nevihte oziroma plohe, a ''takšen dež izhlapi praktično že, ko pade, saj je zemlja pregreta in suha.''

Varčevanje z vodo

Pristojni odsvetujejo uporabo pitne vode za zalivanje vrtov, zelenic in igrišč, za pranje avtomobilov, za polnjenje bazenov, za polivanje cestišč in poti.

Suha struga
Suha struga FOTO: Thinkstock

Med umivanjem zob, miljenjem rok ali med britjem vedno zapirajmo pipo, prav tako je treba preveriti, ali pipe dobro tesnijo. Priporočljivo je imeti WC-kotliček za splakovanje z dvema stopnjema splakovanja, z manj oziroma več vode.

Namesto kopanja pa pristojni priporočajo prhanje, pri tem pa skrajšamo tudi čas prhanja. Priporočljivo je, da pralne in pomivalne stroje vključimo šele tedaj, ko so res napolnjeni. Vodo, v kateri smo oprali sadje ali zelenjavo, lahko znova uporabimo, in sicer za zalivanje rastlin.

KGZS: Posledice suše mejijo na naravno nesrečo

Na resnost zadeve so opozorili tudi na novinarski konferenci Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZ) Nova Gorica, kjer je predsednik Franc Vodopivec povedal, da na območju Vipavske doline ni deževalo že dva meseca, pa tudi spomladanske in zimske padavine so bile dokaj borne. Za zagotavljanje pridelave hrane bi nujno potrebovali kakovostno namakanje tudi v zgornjem delu Vipavske doline.

V zgornjem videu si oglejte, kako je najhujša suša v zadnjih desetletjih prizadela tudi ZDA. Zaradi skromnejšega pridelka koruze, soje in pšenice se obeta zvišanje cen hrane v ZDA in po svetu.

Po Vodopivčevih besedah pa tudi v zadrževalniku Vogršček ni več veliko vode. Potreben je temeljitega popravila, projekti so pripravljeni, nekje bo treba dobiti tudi denar za sanacijo nujno potrebnega vodnega vira za namakanje. "Lahko smo zadovoljni, da imamo vsaj nek vodni vir, iz katerega lahko zalivamo naše sadovnjake in polja. Vendar bi morali poskrbeti za boljšega upravljavca namakalnega sistema, da bo voda iz Vogrščka tudi kvalitetna in koristno uporabljena," je povedal Vodopivec. Trenutno imajo namreč kmetovalci, ki uporabljajo namakalni sistem v spodnjem delu Vipavske doline, zaradi nizkega vodostaja velike težave s kalno in premrzlo vodo za zalivanje.

Za nemoteno pridelavo hrane bi morali namakalni sistem urediti tudi v zgornjem delu Vipavske doline, pa je prepričan podpredsednik KGZ Nova Gorica Radovan Štor. Suša je namreč najbolj prizadela pridelovalce na Ajdovskem in Vipavskem, k temu je zaradi velikega izsuševanja pripomogla tudi burja.

Na KGZ Nova Gorica ocenjujejo, da bo zaradi suše največji izpad na koruzi, sadju, vrtninah in travinju. Prizadetih je namreč kar 40.400 hektarov travnih površin. Marsikje zato niso opravili niti drugega odkosa trave, zato bo v jesenskih mesecih primanjkovalo krme za živino. Na Tolminskem zaradi pomanjkanja paše zato že razmišljajo o skrajšanju pašne sezone po okoliških planinah, krmo za živali pa bodo morali dokupiti.

Suha rečna struga
Suha rečna struga FOTO: Thinkstock

Najhuje se bo suša poznala pri letošnji letini koruze. Te skorajda ni, kmetje so jo začeli predčasno silirati in tako poskušajo rešiti vsaj to, kar se rešiti še da. Če ne bo dežja, bodo prizadeti tudi vinogradi, kjer se bliža začetek trgatve, in sadovnjaki, kjer so zaradi suše začela odmirati tudi že sadna drevesa.

"Tudi v prihodnje ne bo nič bolje, saj zaradi suše pridelovalci ne morejo posejati novih pridelkov oziroma poskrbeti za sadovnjake po pobrani letošnji letini. Zato se bo letošnja naravna nesreča, ki je verjetno že presegla mejo za državno pomoč, zagotovo poznala tudi v prihodnji letini," je prepričan direktor KGZ Nova Gorica Branimir Radikon.

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je ob tem pozval k solidarnostni pomoči med pridelovalci in izpostavil, da posledice suše mejijo na naravno nesrečo. Začeli so zbirati podatke, kje v Sloveniji je bilo pripravljene več krme za živali od tamkajšnjih potreb, da bi z viškom lahko pomagali tam, kjer je suša najbolj prizadela kmete. "Vendar bo težko, saj suša v letošnjem letu ne prizanaša nobenemu delu Slovenije in zato že meji na naravno nesrečo," je še dejal Zupančič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Ma
19. 08. 2012 14.23
+1
koliko pitne vode pa porabi industrija v sloveniji??
Robert Ma
19. 08. 2012 14.14
+1
kaj na 24.ur nima noben fotoaparata da bi sliko z razmerami v sloveniji naredili??? aja,kaj vam ni iz klimatizirane pisarne ven stopit??
realist2
18. 08. 2012 12.21
+1
Une slike s pipo se pa spomnem, v vsak članek o vremenu jo uturite.
Jeanus1
17. 08. 2012 11.33
+1
Naj že končno uredijo tiste frdamane papirčke za namakalne bazene, da jih lahko zgradijo, pa bo 20x manj stroškov kot s tistimi odškodninami za posledicami toče, pa obenem dovolj pridelkov. Papiromani birokratski, nesposobni lenuhi!
Ales Petek 1
17. 08. 2012 09.43
-2
KAR NAJ SI ZAVARUJEJO PRIDELKE PRI ZAVAROVALNICAH....KAKOR VSI OSTALI SMRTNIKI V TEJ UBOBOŽANI DRŽAVI....zdaj bodo pa spet državo molzli, ubogi reveži....ali pa naj sami kaj financirajo, ker pol itak pridelke pod pultom prodajajo da ne rabijo davkov plačevat.....zato je pa šlo itak vse v maloro....zdaj jim bo pa to izgovor za podražitve.....SRAMOTA
SilverBullet
17. 08. 2012 10.50
+3
Ne skrbi, saj ti bodo v Šparu prodali italijanska in španska jabolka. Pa še špansko-italijansko krizo boš nesebično pomagal reševat. Mogoče kdaj dobiš medaljo.
alterego
16. 08. 2012 22.24
+0
nič se bat, v jeseni bo parlament sprejel zlato fiskalno pravilo in vse naše tegobe bojo rešene! še vode bo v izobilju, če jo bo Bog poslal...
mimic
16. 08. 2012 20.44
+0
tu imate HARP
periot22
16. 08. 2012 19.15
+3
Zalivanje trave okoli hiše to je luxus!
26277
16. 08. 2012 17.51
+2
posledice vlade so presegle mejo naravne nesreče,že večkrat
MISOON
16. 08. 2012 15.01
+7
Zgleda, da se res ne zavedamo kako dragocena je voda. Zelo egoistični se mi zdijo vsi, ki zalivajo vrtno travo okoli svoje hiše, kakor češ "jaz bom imel zeleno, tvoja naj se p akar posuši", res zelo egoistično. Ne rečem, da zalivaš zelenjavo na vrtu, ampak zalivanje trave se mi pa vsekakokr zdi brezobrazno. Samo za en dan zaprite pipe in videli boste kako pogrešljiv vir je pitna voda. Dokler časa bo iz pipe pritekla pitna voda se ne bomo zavedali kako dragocena je.
enasmrklja
16. 08. 2012 16.25
+2
legnum
16. 08. 2012 14.30
+0
Samo jokajo in stokajo in poslušajo neke namišljene strokovnjake, da bi pa nekaj samoinciativno naredil to pa ne, kod da bo vse samoposebi prišlo.
lotmerzanec
16. 08. 2012 19.43
+8
Kmetje ne jokamo in ne stokamo to bo sedaj v mestih prva skrb kako priti do hrane in vode!!
Tiiaseeq_
16. 08. 2012 14.02
+2
prej je pr nas mal dž padou ene 5 min haha
gostgozd
16. 08. 2012 13.40
+5
oh, brezskrbi, takoj ko bo prvi dež se bodo vsi problemi suše pozabili ... do naslednič.... (se še spomnimo - tudi pomladi je bila suša, pa se je kaj naredilo v tistih par mesecih? .. se spomnimo - tudi lani je bila. in predlani. in skoraskoraj vsako leto...) (.... škoda ker je treba denar drugam metat.... res pa je, da v švici in kajmanskih otokih nimajo toliko problemov z oskrbo z vodo ... ...res pa je tudi, da se veliko kmetov tudi z zelo lepimi traktorčki okol vozi... ...)
KnightTemplarSL
16. 08. 2012 13.44
+12
Bolje kmetu podarit dober traktor kot pa politiku službeni avto znamke bmw,audi ali pa mercedes
matic cad
16. 08. 2012 13.45
+2
sem gledal vreme za Kranj 25 dni naprej in razen par dni neviht bo vroče in sončno vse do 9 septembra, tako da suša se bo še vlekla.......... ker 3 ure padanja dežja in potem sonce je isto kot nič, ker ta voda nikoli ne doseže podtalnice ampak izhlapi
KnightTemplarSL
16. 08. 2012 13.38
+10
Če bi vse vlade povedale realno stanje, bi se že zdaj zgodila ulica in nebi niti čakali na jutri. Hrana se bo to jesen-zima dvignila za 20%, plače se bodo manjšale, bonitetne ocene nam bodo še naprej padale in bomo morali zaprositi za pomoč, potem nas bo začel Bruselj zategovati pasove. Vse več ljudi bo na robu preživetja, če prav bodo imeli službe... Na koncu bodo rekli ZDE je edina rešitev in bodo ljudje željni po boljšem življenju veselo podprli in ploskali.
mimic
16. 08. 2012 20.46
+1
LJ_Zabar
16. 08. 2012 13.33
+7
Definitivno bi morali ločit pitno od nepitne vode. Zakaj se moramo tuširat, prati avtomobile, zidati hiše, zalivati vrtove itd. s pitno vodo? Smo ena redkih držav na svetu, kjer praktično lahko kjerkoli odpremo pipo in si nalijemo kozarec, ter ga brez strahu pred okužbo spijemo. So seveda nekateri deli Slovenije brez pitne vode, ampak so v manjšini. Sicer pa imajo drugje za pitno vodo posebno cev. Ker ne vidijo potrebe po tem, da bi dnevno porabili 50 litrov vode za splakovanje stranišča. Prej ali slej bomo primorani kupovat vodo v trgovini. Zakaj si ne bi podaljšali tega luksuza, ki ga večina nima??? Jaz že nekaj let res šparam z vodo. In je dejansko ne porabim veliko. Če bi vsi zapirali pipe, ko vode ne potrebujejo bi bilo res lepo. Dejstvo je, da je voda prepoceni in je zaradi tega ne znamo cenit. Ko sem bil nekaj mesecev v Angliji sem kljub varčevanju z vodo dobil račun preko 100 funtov. Takrat začneš cenit kaj dejansko imaš.
gostgozd
16. 08. 2012 13.43
+2
se popolnoma strinjam s tabo! ... mimgrede samo - če si plačeval 100funtov na mesec SAMO za vodo, potem je nekdo oooorenk zaslužil na tebi :)
LJ_Zabar
16. 08. 2012 13.50
+0
Takoj si kupiš stroj za posodo, kjer steče bistveno manj vode kot pri ročnem pomivanju, ne pereš avta 2 uri pred hišo ampak greš v avtopralnico, tuširaš se max 3 minute... Predstavljaj si, da dobiš jutri položnico za 100€ v 2-sobnem stanovanju. Nekaj časa niti ne dojameš, da je to možno. Potem se pa hitro lotiš ''varčevalnih ukrepov'' :)
matic cad
16. 08. 2012 13.24
+8
Zakaj pred burno jesen mirno spim ? Imam: - srebro -zlato - 30 kubikov pitne vode( vodnjak + rezervoar+deževnica) - imam velik vrt - imam veliko vložene hrane (sadje zelenjava) - zaloge šnopsa - 10 štek čikov - in imam znanje prihaja burna jesen z ; - hudo inflacijo hrane( suša) pomanjkanje vode - QE3 - Ameriške volitve -padec trgov - varčevalni ukrepi - ZDA bo dosegla 16 000 000 000 000 dolga ( 16 trilijonov) - kitajski BDP pada, nepremičninski trgi na Kitajskem pošasi pokajo -........ Lahko pišem 3 dni pa ne bom naštel vse dejavnike za hudo EKONOMSKO krizo, ki jo bomo doživeli to jesen in zimo
tantadruj1
16. 08. 2012 13.28
+5
hja, sam se lahko zgodi, da te okradejo.;)
matic cad
16. 08. 2012 13.31
+4
seveda me lahko okradejo in tudi lahko se zgodi, da če živiš v mestu te živega pojejo od lakote ........... veš vsak izgovor je dober dokler upravičuje ne delo in obupanje. P.S .... sam ne pričakujem čisti ekonomski kolaps ampak hudo depresijo z težkim počasnim življenjem tako kot leta 1929.
Follow me
16. 08. 2012 14.38
@tiger444 Si tak ju jest samo nimam zlata in srebra samo papir.
BogiEmil
16. 08. 2012 17.09
+2
tebe bodo Amerikanci napadl pa vse pufe plačal, ne hval se okol, orkaduš .....
?rnogled
16. 08. 2012 13.23
+5
Res je,nivo podtalnice je v naši vasi padel za cca 1,5m in če ne bo padavin,dolgotrajnih in počasnih se nam slabo piše. Že dolgo vodo iz pralnega in pomivalnega stroja uporabljamo za splakovanje WC-ja.Z vodo od pranja solate in sadja zalivamo rože,zbiramo deževnico za vrt,itd.Zadeva je resna.
Epi
16. 08. 2012 13.09
+3
In še vedno dobiš folk, ki ponoči na skrivaj, po celo noč zalivajo vrtove tako da iz vrta že teče voda ven. To je še bolj zanimivo v vaseh z vodnim zbiralnikom, kjer ta zgornji ne more niti zob več umiti, tisti nižje se pa vedno dobi kak tak s takimi bolnimi dejanji.
NightWishFan
16. 08. 2012 13.14
+3
pri nas je to stalnica pri sosedih, grem zvečer s pesom na sprehod pa vsi zalivajo, vrtove, zelenice...večina pa ima že tiste avtomatske naprave za zalivanje in jih zvečer pustijo po zelenicah, zjutraj ob 5-6 jih pospravijo.
tantadruj1
16. 08. 2012 13.28
+3
pa prijavi jih. kdor vrečo drži, je tudi tat.
NightWishFan
16. 08. 2012 13.32
-1
choco_muffin
16. 08. 2012 13.06
+16
Moja zelenica je postala rjavica, sosedina pa je še vedno podobna tisti na golf igrišču. Verjetno imajo pri sosedovih drugačno podnebje...
NightWishFan
16. 08. 2012 13.11
+10
Moja zelenica je tudi zdaj rjava....pri sosedu pa kar naprej lepa zelena in ko vidi moj travnik se mi lepo hinavsko smeji. In za takšne bom jaz varčeval glede tuširanja? V službi imam stranke, kaj si bodo le mislili, ko pridejo in bom celi smrdel?
choco_muffin
16. 08. 2012 13.14
+8
Ja saj, moja soseda vsak večer zaliva zelenico ter vrt pa še tisti gumijasti bazen ima vedno svežo vodo, jaz pa bi moral pazit kaj delam z vodo ko si umivam zobe...
tantadruj1
16. 08. 2012 13.29
-1
pa prijavi jih. kdor vrečo drži, je tudi tat.
Follow me
16. 08. 2012 14.41
+3
Samo sreča da je suša, trava je rjava ni treba kosit trave pa še na benzinu prišparam.
muceli
16. 08. 2012 12.52
+8
glavni razlog za zmanjšanje podtalnice ni samo suša ampak ogromne površine ki so zabetonirane in asfaltirane. Glavni vir podtalnice je dež, ki počasi pronica skozi tla in sneg ki se počasi topi in enako pronica. Če padavine padejo na asfalt in beton pa samo hitro odtečejo in se v veliki večini primerov zlijejo v reke in naprej v morje. Nivo podtalnice pa pada. Drugi razlog je pa nevarčevanje z vodo.