Slovenija

Zalarjeva navodila v ustavno presojo?

Ljubljana, 26. 03. 2010 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhovno državno tožilstvo je poslalo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti navodil za izvajanje državnotožilskega reda. Zares pobude ne podpira, SNS, SLS in SDS pa bodo prispevali svoje glasove.

Vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je v ponedeljek nekaterim upravičencem, ki lahko vložijo zahtevo za oceno ustavnosti predpisov in splošnih aktov, poslalo pobudo, naj na ustavno sodišče vložijo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti obveznih navodil za izvajanje državnotožilskega reda, ki jih je izdal pravosodni minister Aleš Zalar.

V začetku aprila se namreč izteče rok, ko bi moralo državno tožilstvo začeti uporabljati obvezna navodila o izvajanju državnotožilskega reda, ki jih je 22. februarja izdal Zalar, 2. marca pa so bila objavljena tudi v internem glasilu tožilstva.
Državno tožilstvo je pobudo poslalo vladi, državnemu zboru, poslanskim skupinam in državnemu svetu, v njej pa predlaga, da naj ob morebitni vložitvi zahteve, ustavnemu sodišču predlagajo, naj Zalarjeva navodila razveljavi. Predlagajo tudi, naj ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvajanje navodil, kot tudi da naj ustavni sodniki zahtevo obravnavajo prednostno.

Aleš Zalar in Barbara Brezigar
Aleš Zalar in Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Kot v predlogu zahteve za presojo ustavnosti navaja tožilstvo, je razveljavitev navodil potrebna zato, ker gre pri njih za poseg v samo načelo delitve oblasti kot tudi v avtonomnost državnega tožilstva, ki je kot del pravosodja samostojen državni organ. Navodila po njihovem tudi neposredno posegajo v zakon o državnem tožilstvu, "rušijo logično strukturo zakona in so evidentno v nasprotju z namenom zakonodajalca".

Tožilstvo je tudi prepričano, da so bila navodila sprejeta v nezakonitem postopku. Ob tem tožilstvo navaja, da je v končni različici navodil tudi takšen del navodil, na katerega generalna državna tožilka ni imela možnosti podati svojega mnenja. Del navodil, ki določa, da v kolikor vodja tožilstva tožilcu odkloni podpis, zadeve ne more vrniti v ponovno obravnavanje istemu tožilcu, pa je po mnenju tožilstva v nasprotju z zakonom o državnem tožilstvu.

Opozicija pobudo podpira

Zares pobude ne bo podprl.
Zares pobude ne bo podprl. FOTO: Blaž Garbajs

Predlog vrhovnega tožilstva je že podprlo 37 poslancev in poslank poslanskih skupin SDS, SNS in SLS, ki bodo svoje stališče predstavili na ponedeljkovi skupni novinarski konferenci. Za neposredno vložitev pobude sicer zadostuje 30 podpisov poslancev. Pobudo lahko vložijo tudi državni zbor, vlada in državni svet, vendar morajo za to sprejeti poseben sklep.

Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da se na predlog vrhovnega državnega tožilstva ne bodo odzivali. Ob tem pa so ponovili stališče, ki so ga že zapisali 12. marca v odzivu na pismo Brezigarjeve premieru Borutu Pahorju: "Če generalna državna tožilka meni, da obvezna navodila za uporabo državnotožilskega reda niso v skladu z ustavo ali zakonom, ima vso pravico, da uporabi ustrezna pravna sredstva, ne pa politične diskvalifikacije."

Podobnega mnenja so v poslanskem klubu LDS. Njihovi poslanci sicer ne dvomijo, da je pravosodni minister Aleš Zalar izdal zakonit akt, kljub temu pa ne nasprotujejo ustavni presoji obveznih navodil. "Menimo, da je ustavna presoja potrebna predvsem zaradi demantija dezinformacij, s katerimi se skuša prikriti napake in slabo delo," so sporočili s poslanskega kluba.

Napoved opozicijskih poslancev vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič ocenjuje kot pričakovano, vodji poslancev Zares Cveti Zalokar Oražem pa se presoja ustavnosti ne zdi potrebna. Po njenem mnenju gre namreč zgolj za manever z namenom, da se pozornost z dejanskega dela tožilstva preusmeri na nepomembne stvari.

Poziv tožilstva za poslanca DeSUS Matjaža Zanoškarja kaže v prvi vrsti na to, da je odnos med državnim tožilstvom in ministrstvom za pravosodje zelo šibak in skrhan.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
27. 03. 2010 15.05
zalarjevo delovanje na področju stečajnih upraviteljev pod presojo korupcijske komisije, računskega sodišča in kriminalistične policije. In tak naj bi sodil o delu drugih.....
sherlock2
27. 03. 2010 07.53
kratko in jedrnato--šahisti!!!
milan777@mail386.com
27. 03. 2010 05.24
Zalar je "orodje" ,ki dozdaj na ministrstvu ni še pokazal nobenega rezultata ,ker ima samo eno nalogo,ki pa mu je ne uspe rešiti.
vetrolov
26. 03. 2010 21.28
ma, oražmovka naj pa neha blebetat, vesela naj bo da dobi tisto svojo poslansko plačo, ful se rada postavlja pred kamerami, ampak vsakokrat popljuva le lastno skledo .... joooooooooj, kaj mamo, in kdo nas (kao) "vodi".........
zek
26. 03. 2010 21.18
V tem primeru je ZALAR definitivno tisti ,ki je kršil zakon oziroma ustavo ,kajti za uveljavitev navodil ,ki jih zahteva ZALAR bi bilo prvo treba spremeniti zakon o tožilstvu . Vsak pravnik v 2letniku ve ,da je tukaj ZALAR prekršil svoja poblastila in ,da je stem kršil zakon in če tega nebojo ugotovili USTAVNI SODNIKI PREDLAGAM ,DA SE VRNEJO NAZAJ V 2 LETNIK PRAVNE FAKULTETE oziroma potem sem mnenja ,da USTAVNEGA SODIŠČA NERABIMO VEČ .
listje
26. 03. 2010 21.11
v Mladini je bila anketa, izbiral si lahko med Zalarjem, BB, Barbiko in vsemi, vprašanje kdo naj gre popoldan je bilo nekako takole ata Zalar 40% Barbika 39 BB 16% VSI 6% ..Ata Zalar POJDI, ČAS JE, DA GREŠ moje skromno mnenje
M-teorija
26. 03. 2010 20.26
Morda, dobra poteza, da se nemirnga duha, ki uhaja iz steklenice potisne nazaj.
SherlockH
26. 03. 2010 19.33
To je tako kot bi govorili o področju kriminala belih ovratnikov, kjer so bolj ali manj vsi nedolžni. Še tista peščica, ki je spoznana za krive, so, nekateri, pomiloščeni. Verjetno vsi dvomimo, da še kdo v tej državi verjame, da smo v tem pogledu pred zakonom vsi enaki in bodo razne pobude ne-politično obravnavane!? Pa komu Zalar kaže seznam "napak"? Morebiti sodnikom, ki so leta, v to verjamem, v hudih dilemah, pod pritiskom, mogoče ob neprespanih nočeh in zavedajoč se teže svoje velike odgovornosti, odločali v zadevi in po pomilostitvi morebiti izgubili vero v svoje delo!? Vprašanje je seveda retorično!
zajebant1
26. 03. 2010 19.04
Naj se ugotovi kdo ima prav in tisti,ki nima naj se spelje iz politike
bron
26. 03. 2010 18.36
SEDAJ TE BODO ZNALI TUDI BREZ SODBE LIKVIDIRAT PA TO JE PORAZNO.
Odpri.oci
26. 03. 2010 18.26
Ustavo in zakon o državnem tožilstvu je kršil ZALAR. . Žal je pri nas Ustavno sodišče POLITIČEN ORGAN, ki z pravom nima nobene veze in se bo pač odločil po POLITIČNIH MERILIH !!! . Kakšna bo njihova razsodba je v naprej jasno - samo poglejte kdo (katere stranke) je/so predlagal/e ustavne sodnike oz. kateremu političnemu polu pripadajo, pa Vam bo takoj jasno, da ta pobuda ne bo uspela !
MYDAY
26. 03. 2010 18.24
navodila.....od koga. si je sam kej zmislu
freelancer
26. 03. 2010 17.26
Kar strese me, ko vidim to kislo faco od Brezigarjeve.
trlbabalan
26. 03. 2010 17.08
edino pravilno! zdej bomo pr tej vladi meli kmaullu pamflet ODLOKE! TKO KOT LETA 1945!