Slovenija

Zalarjev osnutek ji ni všeč

Ljubljana, 28. 01. 2010 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brezigarjeva je na osnutek navodil o izvajanju državnotožilskega reda dala odklonilno predhodno mnenje. Meni, da je osnutek nezakonit. Pahor pa razmerje med Brezigarjevo in Zalarjem vidi kot kompetenčni spor.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar v mnenju, objavljenem na spletni strani vrhovnega državnega tožilstva, ugotavlja, da je tretji osnutek obveznih navodil za uporabo državnotožilskega reda je škodljiv za redno, pravilno in učinkovito delo državnih tožilstev.

Določbe osnutka navodil in njihova razlaga so po mnenju Brezigarjeve dvoumne, zapletene in nejasne ter otežujejo delo, določbe osnutka navodil pa so v nasprotju z njegovo obrazložitvijo. Kot je pojasnila, je razlaga različnih določb osnutka navodil v nasprotju sama s seboj, ko v enem delu oži določbe 1. odstavka 77. člena državnotožilskega reda, v drugem pa širi določbo 6. odstavka 77. člena državnotožilskega reda in uvaja celo nove podlage za dodelitev zadeve.

Osnutek navodil, ki ga je izdal minister za pravosodje Aleš Zalar, pa je po njenih besedah v nasprotju z navedbami nadzorne skupine v poročilu o opravljenem izrednem pravosodnem nadzoru nad Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani.

Kot piše v mnenju, iz tretjega osnutka obveznih navodil izhaja odsotnost temeljnega razumevanja sopodpisa in delovanja državnega tožilstva kot samostojnega državnega organa. "Odločitev tožilca, ki se odloči za pregon, preizkusi sodišče. Odločitev tožilca, da pregona ne bo začel, pa je skladno s predpisi podvržena določenemu notranjemu nadzoru, ki ga izvaja nadrejeni ali višji tožilec," piše Brezigarjeva.

"Odklonitev sopodpisa s strani vodje tožilstva ali pa ugotovitev nadzora s strani višjega tožilca imata skladno s predpisi lahko za posledico odločitev tožilca, da popravi ugotovljeno napako. Povsem jasno pa je, da ga v to ni mogoče prisiliti. Če tožilec vztraja pri odločitvi, je problem mogoče rešiti tudi s prevzemom zadeve po 66. členu zakona o državnem tožilstvu," v mnenju navaja Brezigarjeva.

Pahor predlaga mirno in potrpežljivo reševanje spora

Pahor je razmerje med Zalarjem in Brezigarjevo označil kot kompetenčni spor.
Pahor je razmerje med Zalarjem in Brezigarjevo označil kot kompetenčni spor. FOTO: POP TV

Razmerja med generalno državno tožilko in pravosodnim ministrom je komentiral tudi predsednik vlade Borut Pahor. Po njegovem gre pri omenjeni zadevi za t.i. kompetenčni spor, do katerih prihaja v vsaki državi, tudi Sloveniji. Tudi zato ga po njegovem velja rešiti na miren in potrpežljiv način.

Brezigarjeva in Zalar imata po njegovem iste cilje, vidita pa različni poti za dosego teh ciljev. "Če sem lahko koristen v njuni razpravi, sem pripravljen pri tem kot predsednik vlade sodelovati, sicer pa spoštujem neodvisnost položaja generalne državne tožilce in mandat, ki ga ima minister," je dejal Pahor.

Na ministrstvu so mnenje o osnutku navodil o obveznem izvajanju državnotožilskega reda dobili v sredo in napovedali, da ga bodo natančno preučili.

Omenjeno mnenje je potrebno zato, ker ima generalna državna tožilka po zakonu o državnem tožilstvu pravico, da pove svoje mnenje glede obveznih navodil o uporabi državnotožilskega reda, ki jih izda minister. Zalar je omenjena navodila sicer izdal potem, ko je nadzor na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pokazal nekatere nepravilnosti, o teži katerih imajo sicer na tožilstvu in ministrstvu različna mnenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
29. 01. 2010 11.01
Važno je, da ogenj ne ugasne.
Tone Strahan
29. 01. 2010 08.03
Zalar hoče B B samo utišati, jo odstraniti in vse dokaze v zvezi z patrijo in z njo sfero, da se bojo zaščitili Cvikel, Kos, Pavček, sodelujoče stranke, iz vrst levice, LDS SD, ZARESA,ki so prišli na oblast z pomočjo, fin skega novinarja Breglunda in njihove tv, da se jih reši, preden pride na sodišče, ki bi vse ozadje in organizatorje afere Patrija njih razkriv, pri uzaslišanju.Samo zato se gre, da Zalar odstrani B B, dokumenti in dokazi, se morajo pa uničiti in ob enem, še naprej JJ kriminalizirati, kot pri ostalih lažnih aferah, kot je Depala vas, afera, da je JJ ugrabil bolnika Troho, sedaj afera Patrija.Vse to je komunistična levica izvajala to nasilje do edinega in sposodnega političnega nasprotnika levica, da se ga diskriditira, izvaja načrtovane laži in afere, da se ga politično umori. In tako bo levica zopet vladala 60 let, brez ovir.
boris-v
28. 01. 2010 23.30
dana123 28.01.2010, 22:53 "Zalarjev osnutek ji ni všeč Pa tudi Zalar ne. JJ pa." Dana meni si pa ti všeč, sploh ko delaš norca iz sebe.
dana123
28. 01. 2010 22.53
Zalarjev osnutek ji ni všeč Pa tudi Zalar ne. JJ pa.
tron3
28. 01. 2010 19.04
Kajj ji spet ni všeč, kaj si pa misli, da je kokica, samo svoje tožilce in njihovo učinkovitost naj malce pogleda, po njihovi zaslugi sodišča obsodijo le še kurje tatove, odvetniki delajo šale tožilcem, postavlja se vprašanje po kaj še sploh hodiijo zaposleni na svoja delovna mesta - samo še po plače in nič drugega in masturbirajo na delovnih mestih 8 ur.!
zahod.west
28. 01. 2010 18.30
zalar je eden od treh ministrov, ki bi morali nujno in takoj odstopiti ostala dva sta še križanić in golobić
toms
28. 01. 2010 18.11
Se vidi, da nimaš pojma o pristojnostih ministra za pravosodje. Preden kaj predlagaš, bi se moral pozanimati, katere naloge so naložene ministru.
mac4_m
28. 01. 2010 17.48
patria, izpustitev berglunda za klevetanje. Res spoštovanja vredni cilji ministra za sodstvo. Nemara bi se gospod pozabaval s koruptivnimi najemninami za državne ustanove, tajkunskimi krediti ali bogatenjem in krajo nesposobnih stečajnih upraviteljev. Njegova delovanja na tem polju so nastrojena v nasprotno smer...