Slovenija

'Tožilstvo vodim jaz in ne minister Zalar'

Ljubljana, 17. 03. 2010 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tožilstvo je bilo glede preiskave na Oražnovi pomanjkljivo obveščeno. Niso namreč vedeli, da gre za sum kaznivega dejanja, kar je merilo za odločitev za ogled kraja dogodka, je povedala Brezigarjeva.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Tožilstvo vodim jaz in ne minister Zalar, je v oddaji 24UR poudarila generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Prepričana je, da za njeno razrešitev ni nikakršnih razlogov.

Na petkov sestanek med predsednikom vlade Pahorjem, pravosodnim ministrom Zalarjem in državno generalno tožilko Brezigar je povabljena tudi državna tožilka Branka Zobec Hrastar. Ali bo na sestanek prišla, še ni znano.

"Ne ukvarjam se s tem, ali bom ostala na položaju, temveč s tem, da odgovorno in zakonito opravljam svojo funkcijo in enako sem ravnala tudi v primeru Zobec Hrastarjeve, ko je šlo s strani vrhovnega tožilstva za koordinacijo dela dveh tožilskih enot in seveda tudi za posvetovanje in pogovore s tistimi, ki opravljajo to preiskavo. In to z vednostjo tožilke, ki je postopek vodila, ter vodje skupine," je poudarila generalna državna tožilka.

Glede izjave ministra Zalarja, da če ona ostane, pade pravna država, pa je Brezigarjeva dejala, da ve, da ima v zakonu določene pristojnosti in te pristojnosti izvaja.

"Državna tožilka sem 30 let, zakon mi nalaga odgovornost za strokovnost, pravočasnost in zakonitost dela državnega tožilca in tudi to, da sem nemudoma obveščena o takšnih zadevah, kot je ta," je poudarila. V primeru, ko je osebno komunicirala s policistom iz tožilskega specializiranega oddelka, pa je po njenih besedah šlo samo za to.

Voditeljica oddaje je Brezigarjevo vprašala, zakaj je poklicala policista brez vednosti vodje specializiranega oddelka tožilcev Branke Zobec Hrastarjeve ter mu dajala ustna navodila za preiskovanje v konkretni zadevi, glede na to, da tej skupini ni dodeljena, po zakonu pa ima precej omejene pristojnosti. Ob tem je voditeljica ocenila, da je Brezigarjeva s konkretnimi navodili kršila zakon, generalna državna tožilka pa je to trditev zavrnila.

"Nisem kršila nobenega zakona. Moji pogovori niso šli mimo niti vodje skupine niti tožilke, šlo je za posvetovanje, za informiranje, za koordinacijo in za opozorila ter omogočanje, da se preiskava spelje tako, kot je bilo treba," je poudarila Brezigarjeva. Na novinarsko vprašanje, ali je torej tožilka Zobec Hrastarjeva vedela za te pogovore, pa je Brezigarjeva dejala, da "je vedela za pogovore, ko pa je bila odsotna na obravnavah, je za to vedela vodja skupine Blanka Žgajnar".

Na novinarsko vprašanje, v čem je bila torej težava v primeru preiskave na Oražnovi ulici, je Brezigarjeva dejala, da "v tem primeru imamo podatek z ljubljanskega tožilstva, da so bili res pomanjkljivo obveščeni in to je bilo narobe. Pomanjkljiva obveščenost, pomanjkanje podatkov, da gre za sum kaznivega dejanja, ki je edino merilo za to, da se tožilec odloči za ogled kraja dogodka, seveda, to je predstavljalo problem in prav je, da se to preišče in ugotovi vzroke za to ter se zadeva ustrezno zaključi".

Zavrnila je vprašanje novinarja, ali je v tem primeru posredovala, ker je menila, da je nekaj v preiskavi narobe in da policija ne dela vse tako, kot je treba. "Jaz nisem nič menila, sem samo opravljala svojo dolžnost. Gre za to, da je bil tu problem z obveščanjem in koordinacija med dvema tožilskima enotama. Samo za to je šlo, za moje pristojnosti v tem okviru, za mojo obveščenost in za omogočanje, da se opravi preiskava. Jaz nikomur nisem preprečevala, da kaj preišče, nikomur nisem preprečevala, da bi izvajal svojo tožilsko funkcijo, ampak sem to omogočala," je še poudarila Brezigarjeva.

Zalar bo počakal do petka

Pravosodni minister Aleš Zalar je medtem danes dejal, da v četrtek ne bo predlagal razrešitve generalne državne tožilke Barbare Brezigar, temveč bo počakal do petkovega sestanka. Potrdil je, da je poleg Brezigarjeve povabljena tudi višja tožilka Branka Zobec Hrastar. Vnovič se je zavzel za krepitev pristojnosti državnotožilskega sveta pri imenovanju generalne državne tožilke.

Pravosodni minister Aleš Zalar in generalna državna tožilka Barbara Brezigar
Pravosodni minister Aleš Zalar in generalna državna tožilka Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Na ministrstvu že nekaj časa pripravljajo nov zakon o državnem tožilstvu, ki bi državnotožilskemu svetu dal pristojnost merjenja in ugotavljanja učinkovitosti in uspešnosti tožilcev. Njegova pristojnost pa bi se nanašala tudi na kadrovske zadeve. Vendar pa to po njegovih besedah pomeni, da se spremeni tudi sestava organa. Sedaj je namreč svet "cehovsko zaprt", po novem pa bi del članov izmed sebe izvolili državni tožilci, del pa bi bili zunanji pravni strokovnjaki. V primeru sodnega sveta te na primer izvoli državni zbor na predlog predsednika republike.

Minister meni, da bi bil to najbolj prepričljiv in pravno konsistenten način ukinitve vpliva na postavljanje ali odstavljanje pravosodnih funkcionarjev. Pričakuje, da bodo ta predlog podprle vse politične stranke. Na vprašanje, ali ta novi predlog pomeni, da je v tem primeru "zmagala" Brezigarjeva, je odvrnil, da tu ne gre za to, da bi kdo zmagal ali izgubil. "Če kdo tu zmaga, zmaga pravna država," je poudaril. O tem, kaj predlog nove ureditve pomeni v konkretni situaciji oziroma ali bo razrešitev Brezigarjeve, če bo do nje prišlo, potekala v državnem zboru, pa je odgovoril, da to vprašanje za zdaj pušča še odprto. Ta trenutek zakon še velja, in če bi se sedaj sprožil postopek, bi se uporabil veljavni zakon, je pojasnil.

Zares in LDS: Ko tat kriči, primite tatu!

Poslanci Zaresa in LDS se zavedajo, da ima ''vsaka parlamentarna stranka poslovniško možnost zahtevati državnozborsko razpravo o različnih vsebinah in tudi včerajšnja zahteva za sklic nujne seje Odbora za notranjo politiko in pravosodje je povsem legalen inštrument opozicijskega dela. Žal pa je utemeljitev zahteve po razpravi o pritiskih na tožilstvo ponavljanje stare navade SDS, ko tat kriči: primite tatu! V utemeljitvi omenjene zahteve SDS navaja zakonita dejanja ministra in poslancev državnega zbora, ki naj bi dokazovala nezakonit pritisk na neodvisnost tožilstva. Zakonito delo poslancev in ministra problematizirajo, povsem neproblematično pa se jim zdi evidentno kršenje Zakona o državnem tožilstvu. Po mnenju SDS se v zvezi z delom tožilstva ne sme nihče oglašati, generalno državno tožilstvo pa notranji nadzor lahko izvaja ne samo po vseh zakonitih poteh, temveč je prvi državni tožilki pri tem dovoljeno tudi kršenje zakona.''

V sporočilu za javnost so zapisali, da ''v SDS tako ostajajo zvesti svoji tradicionalni dvoličnosti: ko generalno državno tožilstvo preganja novinarja, ki si drzne preiskovati stranpoti bivše vlade, je za SDS to pokazatelj strokovnosti, ko pa krši (celo svoj osnovni, tožilski) zakon, z jasno intenco dnevnopolitičnega angažmaja, pa je to kronski dokaz njene neodvisnosti''. Menijo, da se na tožilstvo vrši pritisk, ''vendar ne s strani pristojnega ministra, vlade ali koalicijskih strank, temveč so za to odgovorni tisti, ki so si v funkcijo prvega državnega tožilca drznili imenovati profilirano in angažirano strankarsko aktivistko''. Poudarjajo, da se bodo zavzemali za neodvisno in nepristransko tožilstvo. Ocenjujejo, da bi lahko spremenili način imenovanja generalnih tožilcev, ''da ne bi bilo več mogoče, da bi državno tožilstvo (p)ostalo čakalnica ministrov, neuspešnih predsedniških kandidatov in drugih strankarskih aktivistov. Upamo, da bodo svojo zmoto spoznali tudi v SDS in takšno ureditev v državnem zboru podprli,'' so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jure920
19. 03. 2010 19.52
Žal gospa Brezigarjeva ga vodiš izredno slabo saj nisi dobila še nobene tožbe.
mac4_m
19. 03. 2010 00.03
istra orožje je dilal milanček. Janša mu pa ščiti rit, ker mu je nekdo pač vbil etične norme... :))
mac4_m
19. 03. 2010 00.01
m-teorija tebi ni veliko stvari jasno. Naredi domačo nalogo in si oglej pripadnost tajkunov. Od marmala, šrota,bavčarja,kdradljivcev tama, merkurja in tisoče drugih podjetij. Poglej v katerih strankah so bili in ne mešaj tega , da se je njihov dre..... k začel odkrivati v prejšnjem mandatu s tem, komu pripadajo. Nato si še oglej kdo je v forumu 21 in si sestavi preprosto sličico. Res se človek sprašuje ali je možno, da so nekateri tako nevedni ali so samo (poleg 500 zlaganih novinarjev ) plačani za širjenje lažne propagande.
bognarodomovina
18. 03. 2010 22.18
še enkrat ponavljam, ker mislim, da je tu srž problema. Udba, ne samo, da je nagrajevana s strani predsednika, ampak še vedno MOČNO DELUJE!!! Zanimivost: Branka Zobec Hrastar je žena iz slovenske zgodovine znanega UDBOVCA, ki je aretiral Janeza Janšo. Verjetno gre zgolj za "naključje" ?? Ha, ha...
mamica55***
18. 03. 2010 20.08
men se pa čudn zdi, da zagovorniki in borci za pravice živali kr molčijo, ZAKAJ ?
mamica55***
18. 03. 2010 15.57
Ga. Brezigar ne popustite !
Goky
18. 03. 2010 13.53
SherlockH 18.03.2010, 11:47 2 Goky Po tvoji logiki, so bulmastifi mazohistično naskakovali eden drugega, še več, levaki verjemejo, da so se psi zadovoljevali sami, heh. Tega jaz nisem napisal to je tvoja logika. Prečitaj počasi kar sem napisal. Razumel pa ne boš, ker nočeš.
partizan71
18. 03. 2010 12.07
ta zalar mi nikoli ni bil simpatičen. vedno se je "boril " za svojo odvetniško rit in njihove privilegije da bi jih obdržali oz. še pridobili neučinkovitosti in gosp. krizi navkljub... GO BREZIGARCA !!!
SherlockH
18. 03. 2010 11.47
Goky Po tvoji logiki, so bulmastifi mazohistično naskakovali eden drugega, še več, levaki verjemejo, da so se psi zadovoljevali sami, heh.
SherlockH
18. 03. 2010 11.43
M-teorija Človek, preberi kakšnega izvirnega avtorja liberalizma in ne donoskov, ki je zverižene moč prebrati v Mladini ali Dnevniku,ok? Pogled in debata bo iz tega naslova bolj gladka.
M-teorija
18. 03. 2010 11.35
SherlockH18.03.2010, 07:43 ~Vam povem kako bo šel levičarski scenarij naprej. Šel bo kontra vsem pravnim in splošno znanimi znanstvenimi zakonitostmi. Šel bo kontra zdravemu razumu, zdravi pameti, če hočete. Šel bo v smer socialističnega populizma in uvajanja komunizma pod novimi olepšanimi idejami o pravni ureditvi in t.i. novi ureditvi sveta, novi ureditvi hitrejšega pravnega “sistema”, pravičnosti, socialnosti~ Skrajni čas da se uveljavi t.i. nova ureditev, da reče stop t. i. divjemu kapitalizmu in neolibiralizmu, ki ne pozna nobenih drugih vrednot in ciljev kot je pohlep po kapitalu. Da rečejo stop novodobnemu sužnjelastništvu in izkoriščanju delavcev, ki trdo garajo. Da rečejo stop "Medofizmu" in novodobnemu nategovanju poštenih in delavnih ljudi, ki pod krinko liberalizma grabijo vedno več in več, nepošteno in nezasluženo pridobljenega bogastva. Bogastva, ki niso posledica ustvarjanja in poštenega dela, temveč kraje in ustvarjanja plačnih nesorazmerij. Neupravičenega bogastva, napihovanja finančnih, borznih, gospodarskih in nepremičninskih balonov katere posledično čuti nov svet, pod skupnim imenom recesije. Recesije, ki jo občutimo tudi pri nas, ki je zaradi neoliberalizma uvožena, pa tudi poglobljena, zaradi še večjega neoliberalizma, ki ima sinonim in to je tajkunstvo, katerega Pandorina skrinja je bila odprta v prejšnem mandatu. Skrajni čas je, da se tudi tej t. i. "svobodi" pogleda pod prste, ker brez nadzora postajajo vedno bolj in bolj lepljivi. Tudi v ameriki zibelki neoliberalizma so prišli do a tega spoznanja.
RoccoS
18. 03. 2010 11.14
Da bi LDS izstopil iz vlade in šel na ponovne volitve??? Dajte no mir, na ponovnih volitvah LDS nebi prestopil niti praga parlamenta :-))))) ZARES pa prav tako!
Marko Varga
18. 03. 2010 10.11
ne morem verjeti,da je ta skorunpiranka še vedno na tožilstvu..
Goky
18. 03. 2010 09.57
larifari1 Ja in z umetnim penisom, ki je bil njaden zraven so psi zlolrabljali eden drugega. Ma daj. Kaj pa, če je dildo prišel namerno tja in z določenim namenom. Mogoče pa še ni čas, da bi javnost vse izvedela. Počakajmo.
Xit
18. 03. 2010 09.51
Bolj kot to, koga želijo razrešit, me skrbi odgovor na vprašanje koga bodo na to pozicijo nastavl in kako ga bodo ogradil, da ga po volitvah ne bo moč kar tako zamenjat. Strašansko nesposobni so tile naši politiki in delajo z našim denarjem kot svinje z mehom (al kako že gre tisti rek). Dajmo priložnost popolnoma novim ljudem. Lahko je le bolje.
strogoff
18. 03. 2010 09.24
no, potem pa kakšnega ta pravega kriminalca obtožite - BI BIL ŽE CAJT, MAR NE !? _ _ _ _ _ _ :-(
istra1
18. 03. 2010 08.47
Pahor bodi vsaj enkrat dedec in umakni svojo rit od Janše, ker te zna to koštati. S tem, ko si podložen Janši delaš škodo vsem volilcem te vlade. Brezigarjeva bi morala biti zamenjana že na samem začetku mandata te vlade, zakaj vsi vemo samo pristaši orožarja Janeza Ivana Janše ne.
Marko Varga
18. 03. 2010 08.21
ja vodiš,ampak kako??'..protizakonito in protiustavno..
M-teorija
18. 03. 2010 08.20
OK. Čeprav je po mojem BB že do sedaj zaslužila zamenjavo. Pa naj ima še eno priložnost. Pa naj Pahor vse vpletene spraša, naj povejo svoje, vključno s Hrastarjevo. Če se izkaže, da je kdorkoli zavajal in ni delal po pravilih, ga je treba zamenjat, pa naj bo to BB ali pa AZ. V vsakem primeru je bilo dovolj popuščanja, ker evidentno, na tožilstvu vedno vse zašteka, je ozko grlo pri vseh dosedanjih preiskavah. Zaradi mene naj zamenja oba, v vsakem primeru, tako kot je bilo do sedaj ne sme biti več, ko ni nikakršnih rezultatov. Pahor naredi to kar vedno trdim, da si, odločen, pošten in imaš hrbtenico, ko se je treba odločati v dobro Slovenije.
godhead
18. 03. 2010 08.15
mafijska tožilka