Slovenija

Sodišče: Založili smo del prilog, ne del spisa

Ljubljana, 02. 12. 2011 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.G./Š.Z./24UR/STA
Komentarji
459

"Sodišče posluje na sedmih lokacijah in spise se prenaša naokoli po mestu. Vsem tveganjem se kljub zelo dobri organizaciji ne moremo izogniti in Zalar to ve," o založitvi dokumentov v zadevi Patria pravi predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča.

"Izginil je del sodnega spisa v zadevi Patria. To je nezaslišano!!“ je okoli 13.30 na Twitter zapisal minister za pravosodje v odhodu Aleš Zalar. Na vprašanje enega od njegovih sledilcev, ali so se ohranile vsaj kopije varnostnih dokumentov, je odgovoril, da "ministrstvo ne kopira ničesar“.

Objava ministra Aleša Zalarja na Twitterju
Objava ministra Aleša Zalarja na Twitterju FOTO:
Patria - Zalar spet zavaja - ne točneje in po domače - LAŽE!! Vinko Gorenak (SDS) na Twitterju

Ker je Slovenija tik pred parlamentarnimi volitvami, so se takoj porodila mnoga vprašanja. Med drugim tudi, ali gre morda za vmešavanje politike oziroma samega ministra v delo sodišča. No, Zalar je pred novinarji zatrdil, da si kot minister za pravosodje ni želel imeti take novinarske konference. Dodal je: "To nikakor ni volilna kampanja."

Zahteva za interni nadzor

Na novinarski konferenci, ki jo je sklical le za to, je pozneje pojasnil, da se je o izginotju spisov že pisalo v medijih in da gre za del spisov z oznako interno in zaupno. Po njegovih besedah so spremljali njihovo izginotje in okrožno sodišče je potrdilo, da so spise že obnovili. Danes pa naj bi od generalnega direktorja policije Janka Gorška prejel informacijo, da spis ni obnovljen in da morda nikoli ne bo.

Kot ministra me preseneča tak način obnavljanja spisa, ki nakazuje, da se postopek v tej zadevi zavlačuje. Zavlačuje se zaradi tega, ker se poskuša obnavljati novo in novo dokumentacijo, iz odgovorov, ki jih sodišče dobiva v zvezi z obnovo tega spisa, pa izhaja, da enega dela te dokumentacije ne bo mogoče obnoviti. Vsaj v enem primeru gre za 84 strani obremenilnega gradiva. Aleš Zalar, pravosodni minister

Predsednika ljubljanskega višjega sodišča Jerneja Potočarja je zato prosil, naj uvede nadzor in odgovori, ali okrajno sodišče ima podatke, kje je bil spis in kdo je imel dostop do njega, ali je sodišče glede na stopnjo tajnosti ravnalo po zakonu z dokumentacijo, ali drži, da je izginila listina z oznako tajnosti, in ali je res, da je ni mogoče obnoviti. Zahteva tudi odgovore na vprašanja, zakaj obnova traja že od polovice oktobra dalje, zakaj sodišče vedno znova naproša tožilstvo za "izginulo" dokumentacijo. Tožilstvo pa prošnjo nato naslovi na policijo; nazadnje naj bi jo poslalo včeraj.

Ministra Zalarja še zanima, ali in kako bo ukrepal Potočnik. Pravi, da je sam postopal, kot je njegova dolžnost, ko dobi informacijo, kot jo je danes zjutraj. Zadevo je preveril pri generalnem državnem tožilcu Zvonku Fišerju, pri Potočniku in na policiji. Dodal je še, da je policija tožilstvu že v preteklosti predlagala nadzor, kar pa se še ni zgodilo.

Gorenak (SDS): Zalar laže!

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak FOTO: Miro Majcen
Je pa vsaj nekaj drugega skoraj gotovo – kaže, da Zalar po njegovi politični šefici Kresalovi le odhaja na smetišče zgodovine. Vinko Gorenak (SDS)

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše gre za obupano potezo LDS pred volitvami. Poslanec SDS Vinko Gorenak je na blogu opozoril, da je "Zalar pozabil dodati, da ne gre za zadevo, v kateri je obdolžen Janša in drugi. Morda manjka le še novica, da je kdo iz SDS vpleten."

Nadaljuje: "Toda poglejmo resnico, ki je Zalarju tako tuja. Zadeva je stara že več kot mesec dni – 28. oktober –, kar Zalar dobro ve. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj delata predsednik višjega sodišča in kaj dela predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša." Predvideva, da v tem času nista verjetno nič naredila.

Po njegovih trditvah se zadeva, ki jo omenja Zalar, "nanaša na Okrožno sodišče v Ljubljani, in ne na Okrajno sodišče v Ljubljani. In še bolj pomembno – gre za primer Cekuta–Zupan, in ne za primer Janše in drugih obtoženih. Torej gre za čisto drug postopek. In kaj bi lahko ukrenil Zalar, pa seveda ni? Lahko bi zahteval razrešitev predsednika Okrožnega sodišča Antona Panjana, pa tega ni storil," je poudaril.

Matoz (SDS): Zalarjevo dejanje je obsojanja vredno

Slikar Jure Cekuta naj bi od Patrie prejemal podkupnino, v afero Patria pa naj bi bil vpleten tudi Peter Zupan, ki je bil v času Patrijinega lobiranja v Sloveniji vodja službe temeljnih razvojnih programov na obrambnem ministrstvu.

Franci Matoz Zalarju očita, da je z informacijo tik pred volilnim molkom poskušal ustvariti vtis, da gre za sodni spis v postopku proti Janši in drugim. Če je tako, je takšno ravnanje po Matozovem mnenju obsojanja vredno, saj da gre za zlorabo funkcije ministra.

Janša: V LDS so obupani

"Ta raca komentira sama sebe. Očitno so v Liberalni demokraciji tako obupani zaradi bližajočega se poraza na teh volitvah, da producirajo takšne afere. Za delo sodišč v tehničnem smislu je odgovoren minister Zalar in on mora te stvari pojasniti", je zadevo za POP TV komentiral Janez Janša. Kot pravi, je že ob izbruhu te afere, ko je bil vložen obtožni predlog, dejal, da bi bilo dobro za resnico, pa tudi za to, da se stvar čim prej razčisti, da se vsi dokumenti od prve do zadnje strani tega sodnega spisa javno objavijo. "Zato, da ljudje vidijo, da je vsa stvar takšna, da okrog ni nič, na sredi je pa votlo."

Zadeva z izginulimi spisi je v predkazenskem postopku

Oklepnik patria
Oklepnik patria FOTO: Mia Media

Na ljubljanskem okrajnem sodišču v zadevi Patria sodijo Janši, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu. Omenjeni so obtoženi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria, a vse očitke zanikajo, češ da gre za političen proces.

Zalar je na novinarski konferenci sicer dejal, da je zadeva na okrožnem sodišču še vedno v predkazenskem postopku, kar pomeni, da v primeru izginulih spisov ne gre za sojenje Janši in drugim, ki se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra.

Okrožno sodišče: Založili smo del prilog, ne spisa

Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk je takoj zatrdila, da v kazenski zadevi niso izginile listine, Anton Panjan pa je pozneje pojasnil, da so na sodišču v zvezi z enim od postopkov v zadevi Patria založili le del prilog k spisu, in ne del spisa.

Panjan verjame, da je spis nekje založen, "kar ni nič nenavadnega in minister bi moral to vedeti". Zalar je namreč ljubljansko okrožno sodišče vodil več let. Panjan je poudaril, da sodišče posluje na sedmih lokacijah, zato se spise prenaša naokoli po mestu in vsem tveganjem se tudi ob zelo dobri organizaciji ne morejo izogniti. In prav ministrstvo za pravosodje mora zagotoviti primerne pogoje za poslovanje, je dodal. Po njegovih besedah je šlo tako v tem primeru za navaden zdrs, priloge pa so v bistvenem delu že obnovljene, za tiste, ki še niso, pa je sodnica, ki vodi zadevo, stranke že prosila za dopolnitev.

Prav zato Panjan ne vidi razloga za "nekoliko preveč pompozen nastop ministra". Po njegovi oceni je bil ta nenavaden, po vsebini pa zgrešen. Spomnil je, da je danes zadnji dan predvolilnih aktivnosti, on pa ne more dovoliti, da bi bilo največje okrožno sodišče v Sloveniji predmet predvolilnega dogajanja. "Dovolj smo že bili omenjani s strani politikov vseh barv," je še izpostavil.

Predsednik sodišča je dodal, da sklicevanje ad-hoc novinarskih konferenc ni njegova praksa, vendar se je v tem primeru odločil drugače, saj gre za zaščito sodišča. Dejal je, da so veliko kritik molče prenašali, sedaj pa so se morali odzvati. Panjan bo sicer v roku, torej do torka zjutraj, odgovoril tudi na poziv, ki mu ga je posredoval predsednik višjega sodišča Potočar, na katerega je poziv naslovil Zalar. Dodal je še, da sodnica na primeru aktivno dela, opravila je že deset narokov in zaslišala prav toliko prič. Prav tako bo z zaslišanji nadaljevala decembra.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni