Slovenija

Zalar: Istospolni pari bodo lahko posvojili

Ljubljana, 20. 09. 2009 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister Aleš Zalar napoveduje, da bo novi Družinski zakonik povzročil srdite razprave, ker bo med drugim istospolnim parom omogočal posvojitve otrok.

Novi Družinski zakonik bo omogočil tudi poroke istospolnih parov.
Novi Družinski zakonik bo omogočil tudi poroke istospolnih parov. FOTO: Reuters

V svojem blogu, objavljenem na spletni strani stranke LDS, je zapisal, da ljudje na istospolne poroke gledajo kot na neizogibno dejstvo, do možnosti, da bi taki pari posvojili otroke, pa so glede na javnomnenjske ankete zadržani. Zato pričakuje, da bo prišlo do ostrih ideoloških in čustvenih razprav. Predlog zakonika bo sicer v ponedeljek predstabilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Minister v blogu navaja tri cilje zakonske dovolitve porok in posvojitev otrok s strani istospolnih partnerjev:
1. zagotoviti najboljše interese otrok
2. odpraviti institucionalno diskriminacijo na podlagi prepovedanega merila razlikovanj
3. odpraviti ali vsaj omejiti družbene predsodke.

"Družinski zakonik odpravlja zgrešeno razumevanje, da je zdrav otrokov razvoj možen samo v okviru 'normalne' heteroseksualne družine. Izhaja iz znanstvenih spoznanj, da homoseksualnost ni niti greh niti duševna motnja niti naučena patologija. S tem se končuje obdobje heteroseksizma v našem družinskem pravu," nadaljuje minister.

Sklicuje se tudi na znanstvene raziskave iz ZDA in Nemčije. Kot je zapisal, so te pokazale, da določene razlike med otroci, ki živijo v heteroseksualni družini, in otroci, ki živijo v homoseksualni družini, lahko obstajajo, a v nobenem primeru niso posledica spolne usmerjenosti staršev, pač pa so posledica družbenih predsodkov do drugačnih, homofobije.

"Najučinkovitejši način za zatiranje te homofobije pa je, da se heteroseksualni ali homoseksualni družini prizna enak pravni status, s čimer se odpravi vsakršno nedovoljeno razlikovanje," svoj blog zaključi minister.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (343)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d33pm1nd
30. 09. 2009 10.23
ne vem točno kako je s tem. ali lahko samski moški lahko posvoji?
domremy
29. 09. 2009 17.20
demidov torej trdi da so homoseksualci genska napaka in misli, da je pametnejši od vseh znanstvenikov, bilogov, zdravnikov in antropologov skupaj. Miško, zdravljenje svetujem tebi in tvojim moralnim vrednotam, ki so daleč od humanega. Zanima me, kako bi se počutil ti kot genska napaka, ker recimo kot Slovan ne pašeš v arijsko pojmovanje edine normalne in zveličavne rase, torej si recimo po Hitlerjevih merilih zrel za v krematorij. Kaj ima ta tema veze s Hitlerjem in tabo? Namreč, da zastopaš isto stališče, ki ga je on: vse, kar je izven tvojega konteksta o "normalnem", je treba zdraviti in pobiti. Povprečen slovenski otrok prvič pokusi alko pri manj kot 10 letih.To je slovenska normaliteta. Ker sem ga jaz prvič šele pri 15-ih, torej nisem med normalnimi in me je treba zdraviti. Najprej začni zdraviti resnične probleme slovenske družine in družbe: ALKOHOLIZEM,nasilje vseh vrst nad ženskami in otroci,incest v zakotnih hribovskih vasicah ali celo na Ptuju, seksizem,hinavščino, zavist, legaliziran gospodarski kriminal, zatiranje delavskih pravic,....NAJ ŠE NAŠTEVAM?In ko bo vse to pospravljeno, potem pametuj o tem, kdo si zasluži zdravljenje in kdo ne.
Tom Až 1
28. 09. 2009 06.53
ja kaj je heterosexualci...s tem zakonom se ne pogovarjamo o vas...s tem zakonom skušamo končno nekaj NAM HOMOSEXUALCEM DAT...vi mate vse...
Janja David Mohinski
22. 09. 2009 18.10
žalostno da se o tem sploh zgovarjamo.ritop... se že njihovi starši sramujejo zdaj pa hočjo da se še drugi njihovih otrok podn.otrok ni nič kriv in ne delajte jim sramote
demidov6
22. 09. 2009 17.17
Masa.D: tko je jest nisem kriv ce si fagget z gensko napako.
Masa.D
21. 09. 2009 23.57
demidov6, impresivno koliko sranja uspe ena sama oseba na en kup spraviti. Your parents must be proud. Največja genska napaka je fobija, ti toplo priporočam kakšno resno zdravljenje.
demidov6
21. 09. 2009 23.38
sirbal; vsem nepoučenim in nevednim močno priporočam film Kinsey z Liamom Neesonom. Na njegovi lestvici od 1 do 6 smo večina nekje vmes. Odstotek "orto" homoseksualcev je enak odstotku "orto" heteroseksualcev. Če si priznate ali pa ne.Pa je človeški rod vseeno preživel. glede lestvice od 1-6 lahko bi rekli tudi drugace 1-heterosekualci 2-ljudje z gensko napako, ki ne vejo ali spadajo med 1 ali 2 pa prakticirajo oboje. 3-homoseksualci - ljudje z gensko napako ali kot poljubni odogovori 1. DA 2. NE VEM 3. NE prezivetje ti je pa omogocila ravno skupina 1, vse bolezni posebej spolne pa vecinoma prenasajo skupine 2 in 3. edini zakon ki bi ga pa sprejeli je pa ta da bi vsi ki homoseksulanost prakticirate morali obvezno na zdravljenje dokler se ne ozdravite.
gjuro2
21. 09. 2009 23.08
Ahahahahahahahaha.... ...a "KINSEY"a priporočaš???.... ...ta film je še večji zmazek, kot "Philadelphia"...tako s filmskega, kot zgodovinskega, kaj šele psihosocio stališča... ...neverjetno; zdaj nas bo pa že kar H'wood poučeval resnico?!?!....
User71754
21. 09. 2009 23.03
Itak me zanima, če bodo vladne stranke uspele vse te pritiske zdržat in pripeljat zakon v taki obliki v parlament in ga sprejeti. In potem zahtevati presojo ustavnosti pobude za referendum itd. Spomladi bo vse jasno.
domremy
21. 09. 2009 18.17
vsem nepoučenim in nevednim močno priporočam film Kinsey z Liamom Neesonom. Na njegovi lestvici od 1 do 6 smo večina nekje vmes. Odstotek "orto" homoseksualcev je enak odstotku "orto" heteroseksualcev. Če si priznate ali pa ne.Pa je človeški rod vseeno preživel.
wyz
21. 09. 2009 14.22
Svaka čast za to potezo! Ne vem zakaj bi kdo imel kaj proti temu, da se sprejme tak zakon?? Zdaj vsaj lahko zapustite svoje žene in s svojim partnerjem vseeno skrbita za otroke (če jih že imate). Če to ni vaš primer, potem se vas ta zakonodaja NE TIČE...
riberi
21. 09. 2009 14.02
zakaj se razburjas? To kar si spodaj naštel je posledica nečesa prej . Če bi šli omenjeni posvajit otroka bi praviloma odšli praznih rok. Otrok rabi oba starša- mamo in očeta, ker se dopolnjujeta in sta v krvni zvezi z njim. Kri pa ni voda.
stafford
21. 09. 2009 13.41
Kaj pa otrok pedofila, je on na boljšem? ali pa otrok incesta, kakšno življenje pa ima on? ali otrok nasilne ali psihično bolane matere, ali je ta otrok v prednosti? Kaj pa otrok iz revne družine, ti otroci prestajajo neverjetne psihične muke zaradi drugih otrok iz razreda ali pa otrok spočet v epruveti, kako misliš da se počuti ta otrok ampak samo zaradi miselnosti drugih ljudi, da je zdaj on manj vreden. Ljudje, kot si ti so krivi, da se takšni otroci ne spoštujejo.
riberi
21. 09. 2009 13.22
Stafford - Otrok v taki " družini" bi bil zaznamovan za celo življenje. Od šole pa naprej, bi imel filing da je z njegovo " družino" nekaj narobe.
stafford
21. 09. 2009 13.13
-1
riberi21.09.2009, 12:550 Pojem družina oz. zakonska skupnost se se lahko uporabi tudi za par (ženska-moški, moški-moški, ženska-ženska) kateri nimajo otrok. Če ne veš, obstajajo tudi hetero pari, kateri žal ne morejo imeti lastnih otrok iz kateregakoli razloga že. Če se rodi otrok v hetero družini in ima za starša pijanca, narkomana, pedofila a si to otrok zasluži? A to ni kršenje otrokovih pravic? A je vprašal kdo otroka če hoče živet z alkoholikom...
riberi
21. 09. 2009 12.55
stafford- Raje vidim, da otrok odrašča v gej družini, kot pa pri alkoholiku ali narkomanu. Gej družina ne obstaja- če bi obstajala bi sama poskrbela za naraščaj. To je krivica do otrok-otroci pa si tega ne zaslužijo.
ralu
21. 09. 2009 12.03
Statistično je še vedno kaže močna diskriminacija kadar gre za dodelitev otroka v ločenih družinah. Socjalna služba močno preferira matere. Naj najprej takšne stvari uredijo.
citylife
21. 09. 2009 11.38
Dejstvo je, da skupaj z napredkom civilizacije napredujejo tudi družine in pogledi nanjo. Države po svetu so že sprejele te zakone in nič se ni spremenilo. Dejstvo je, da je družba tolerantnosti prihodnost in če pomeni, da morajo starejši konzervativci zato zapustiti ta svet, bo pač treba počakat. Ker mlajša, kot je populacija-bolj je odprta in tolerantna...tako, da to se bo zgodilo, če želite ali ne...vprašanje pa je, če boste vi takrat še tukaj...
stafford
21. 09. 2009 11.26
-1
Nekateri živite v oblakih, pa kje ste videli da smo vsi hetero pari idealni. Veliko je kršenja pravic, nasilja, posiljevanja, razni incesti, pretepanja, poniževanja... otrok. Malo se zamislite.
stafford
21. 09. 2009 11.22
-1
brez_faksa Sevidi da ti je pamet nekje ostala. Normalno da se otrok ne uči homoseksualnosti, to si ali nisi. Verjetno bi pa otrok raje živel v harmonični družini kot pa pri pijancu ali narkomanu.