Slovenija

Pahor, Zalar in Brezigarjeva bodo razčiščevali dejstva

Ljubljana, 11. 03. 2010 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Spor med pravosodnim ministrom Zalarjem in generalno državno tožilko Brezigarjevo se še naprej zaostruje. Pahor bo oba povabil na pogovor, "da bi razčistili dejstva".

Aleš Zalar in Barbara Brezigar bosta morala skupaj na sestanek k Borutu Pahorju.
Aleš Zalar in Barbara Brezigar bosta morala skupaj na sestanek k Borutu Pahorju. FOTO: POP TV

Po zaostrovanju spora med pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar so o delu tožilstva razpravljali tudi danes na vladi. Kot je po seji dejal premier Borut Pahor, bo generalno državno tožilko Barbaro Brezigar skupaj z Zalarjem povabil na pogovor, "da bi razčistili dejstva". Odločitve o zadevi tako danes še ni.

Zalar pravi, da nima občutka, da ne bi imel zaupanja premierja in da ministri ne bi imeli enotnega mnenja, vendar gre za resno zadevo, ki zahteva poglobljeno razpravo in si zasluži osvetlitev z vseh možnih zornih kotov. Prav je, "da smo dosledni in hkrati natančni pri sprejemanju končne odločitve o tej zadevi, zato si vlada jemlje še nekaj časa za razmislek", je pojasnil Zalar. Tudi Pahor je zagotovil, da Zalar uživa njegovo zaupanje. Kot je dejal, je Zalar tisti, ki vladi poroča, ali razmere v državnem tožilstvu omogočajo, da to zakonito in učinkovito opravlja svoje delo. Pahor je hkrati zagotovil, da tudi Brezigarjeva še vedno uživa njegovo zaupanje, "drugače bi danes predlagal, da se sprejme sklep o njeni razrešitvi". Obenem pa je dodal, da ni ravnodušen do problemov, ki jih odpirata Zalar in Brezigarjeva.

Pahor poudarja, da ne gre za vprašanje "ad personam", ampak za vprašanje, ali je Brezigarjeva pri ravnanjih, ki jih opisuje tudi tožilka Branka Zobec Hrastarjeva, ravnala nezakonito in ni upoštevala zakonov in ustave. "Če je tako, moramo oceniti, ali je teža teh ravnanj taka, da upravičuje njeno zamenjavo," je dejal.

Po njegovih besedah pa je zelo pomembno, da njemu in ministrskemu kabinetu "vsaj večina javnosti verjame, da ni šlo za politično šikaniranje Brezigarjeve, ampak za odločitev, ki je bila sprejeta na temelju presoje, da so razmere v tožilski organizaciji take, da ne omogočajo njenega optimalnega dela". Če bo lahko prevzel to spoznanje nase, se ne boji kritik in bo šel s predlogom v parlament. Pred odločanjem pa bi rad razčistil stvari, zato je oba povabil na pogovor, kar je Zalar že sprejel. Ta sestanek bo poskušal pripraviti v prihodnjem tednu.

Zalar pisal Pahorju

"Obveščam vas, da sem prejel informacijo o protiustavnem in nezakonitem ravnanju Barbare Brezigar," je minister za pravosodje Aleš Zalar zapisal v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju. Kot so povedali na ministrstvu za pravosodje, je Zalar pismo izročil tudi vsem predsednikom koalicijskih strank na rednem koalicijskem sestanku.

Zalar je v pismu zapisal, da je pridobil odstopno izjavo vodje specializiranega oddelka Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Branke Zobec Hrastar, v kateri je zapisala, da je Barbara Brezigar dvakrat (12. 2. 2010 in 17. 2. 2010) brez njene vednosti poklicala policista in mu v konkretni zadevi dajala navodila, zaradi katerih kaznivih dejanj naj se vodi preiskovanje, ter mu naročila, da jo mora obveščati o poteku preiskave. Zobec Hrastarjeva pa naj bi pristnost tega pisma ministru potrdila.

Zaradi teh posegov je Zobec Hrastarjeva odstopila in obstaja nevarnost, da bo prenehala opravljati tudi vlogo vodje skupne preiskovalne skupine za preiskavo spornih nakupov 8-kolesnikov (zadeva Patria), je še zapisal Zalar.

Postopke lahko usmerja le tožilec z oddelka

V zakonu je namreč določeno, da predkazenske postopke, ki jih obravanajo v specializirani skupini, usmerja, nadzoruje in o njihovem poteku odloča le tožilec s specializiranega oddelka. Zato generalna državna tožilka ni pristojna za dajanje navodil v konkretni zadevi. Generalna državna tožilka sicer ima določeno pristojnost za dajanje navodil za ravnanje tožilcev, vendar so lahko ta le splošna in se nanašajo na enotno uporabo zakona in na izenačevanje politike pregona, je zapisal še zalar. Takšna navodila pa ne morejo biti konkretna ali se nanašati na zgolj eno zadevo, morajo biti pisna, pred izdajo pa jih morajo obravnavati okrožni in višji državni tožilci.

Zalar je še dodal, da sta že izredni nadzor na ljubljanskem okrožnem tožilstvu in odziv generalne državne tožilke na ugotovitve tega nadzora pokazala, da sta notranja neodvisnost in samostojnost tožilcev v procesu odločanja "resno prizadeti".

Zalar: Vlada je zaskrbljena nad dogajanjem

Po seji vlade je minister Zalar dejal, da se je vlada seznanila z odstopom Zobec Hrastarjeve in da je zaskrbljena zaradi dogajanja na državnem tožilstvu. Kot je dejal, gre za resno zadevo, zato si bo vlada vzela še nekaj časa, preden sprejme kakršno koli odločitev. Kot je dejal, se bodo zadeve razrešile v kakšnem tednu, pri tem pa ni izključil tudi kadrovskih menjav. Pravi tudi, da so imeli ministri glede tega problema enotno mnenje.

Pahor pa je po seji vlade dejal, da je tudi sam zaskrbljen nad dogajanjem na državnem tožilstvu, vendar da tako Zalar kot Brezigarjeva uživata njegovo zaupanje. Meni, da je prav, da si vlada vzame še nekaj časa, preden se dokončno odločijo.

Pahorju pisala tudi Brezigarjeva

Sedanje početje ministra za pravosodje v razmerju do državnega tožilstva v zadevi napada psov na njihovega lastnika pomeni oviranje učinkovitega dela policistov specializiranega oddelka in državnih tožilcev, da se raziščejo vse okoliščine primera, vsi morebitni sumi kaznivih dejanj.

Ker se minister skupaj s strankarskimi kolegi pojavlja v medijih kot del mreže, ki naj bi bila v to vpletena, bi se moral toliko bolj vzdržati vsakršnega vplivanja in vmešavanja v učinkovito preiskovanje zadeve. Barbara Brezigar

Kmalu po seji vlade so iz Pahorjevega kabineta medijem posredovali pismo generalne državne tožilke. V njem Brezigarjeva znova ugotavlja, da minister Zalar "protiustavno in nezakonito posega v delo in vodenje državnih tožilstev“.

Po njenih navedbah je Zalar ustavo kršil s pritiski, ki jih je nanjo izvajal v primeru odločitve tožilstva glede kazenskega pregona zoper Magnusa Berglunda, in v primeru, ko je neposredno komunicirala z enim izmed policistov specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje vpletenost policistov v objavo slik iz garaže Saše Baričevića.

Zalarja tudi očita, da "z javnim žuganjem z rumenim kartonom pred izključitvijo ob uvajanju navodil za izvajanje državnotožilskega reda, s sklicevanjem vodij tožilstev mimo zakona in s telefonskimi pritiski na njih“ ruši avtoriteto vodij tožilstev in generalnega državnega tožilstva ter s tem "odpira vrata brezpravju“.

Brezigarjeva se je sicer v torek na svojo željo sestala s Pahorjem zaradi "zaščite neodvisnosti tožilstva". Pahor jo je po pogovoru pozval, naj mu pojasnila poda tudi pisno, kar je generalna tožilka tudi storila.

Povod za zadnja nesoglasja med Zalarjem in Brezigarjevo so bila nova obvezna navodila za izvajanje državnotožilskega reda, ki jih je izdal minister za pravosodje, z njimi pa se Brezigarjeva ni strinjala in je menila, da so nezakonita.

Zalarjevo pismo Pahorju
Pismo Barbare Brezigar Borutu Pahorju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larifari1
12. 03. 2010 08.38
Generalna državna tožilka pravi, da g. Zalarja lahko skrbi, ker v aferi Barečičevič, na kraju dogodka ni bilo preiskovalnega sodnika,ne tožilca. In to ga res skrbi, zato bi morala ga. Brezigar odditi, da LDS-iovci zasedejo še zadnjo trdnjavo-tožilstvo.
listje
12. 03. 2010 08.17
nikagaja11.03.2010, 21:57-9 z afero baricevic so desni mislili z blitz kriegom sesuti levico. izredno so se potrudili s podtikanji, pa jim ni uspelo. resnica bo pocasi prihajala na dan. ..torej, če prav razumem so desni Baričeviča silili v vse nečednosti s psi in ga ustrahovali, da pa, če ne bo tega počel bodo ga pa posledično ne vem, mučili ali kaj, samo, da bi padla levica. Aha, pa vso elito so napotili na zdravljenje k Baričeviču, da bi potem lahko rekli, da so se zdravili pri njem:-))) Prepričal si me, da so za vse krivi desni.
Jure Kacicnik
12. 03. 2010 03.13
Pa kako ni sram teh desničarskih lažnivcev, Zalar ji je že dokazal, da ni vplival na nobenega tižilca in ti klici, ki jih je dobila od njega so bili v kontekstu odnosa minister tožilec. Jaz bi na njegovem mestu, zahteval le to, da se javno opraviči za večkratno navajanje laži v javnosti. Pol pa nej ostane če ma obraz
VolilecSI
12. 03. 2010 01.14
Ko pade še zadnja verodostojna tožilka pade vlada, grem stavit!
Stamat
11. 03. 2010 23.50
ZALAR, šel si predaleč. Vrhovno tožilstvo RS te enostavno mora tožiti. Če to ne bo storilo, mora Barbara takoj odstopiti... izkazala bi se kot skrajno nesposobna.
cccar
11. 03. 2010 23.30
zacnite se zavedat :)
cccar
11. 03. 2010 23.24
zek11.03.2010, 21:313 mislm da ga je res skoda ja, sam je zal prepozen...
dtjukuku
11. 03. 2010 22.34
100% majo prste zraven tale vlada pr teh afericah, seveda da ji ne bojo pustil kakega preiskovanja, je mogoče za njih mal preveč učinkovita :p
nikagaja
11. 03. 2010 21.57
z afero baricevic so desni mislili z blitz kriegom sesuti levico. izredno so se potrudili s podtikanji, pa jim ni uspelo. resnica bo pocasi prihajala na dan.
DarthRevan
11. 03. 2010 21.33
Em, ne more odvetnik kar bit postavljen za tožilca, to sta dve čisto različni funkciji....
zek
11. 03. 2010 21.31
Če PAHOR tudi tokrat popusti LDS in ZARESU potem je vsaj pri meni izgubil še zadnji kanček zaupanja . Nevem ali PAHOR res nevidi kaj mu počnejo nekateri ministri in ministrice ,do vratu se zapletajo v razne afere in delajo samo za svojo korist in za koristi svojih prijateljev,kaj res nevidi da bo pred njegovimi očmi ozek krog ljudi ------ maficev-- prevzelo popolno oblast v državi ,kajti če prevzameš popolni nadzor nad POLICIJO----- TOŽILSTVOM-------SODCTVOM-----ODVETNIŠTVOM POTEM SI TAKO REKOČ NEDOTAKLIV in tega se KRESALOVA--ZALAR---SENICA- še kako zavedajo ,samo UBOGEMU PAHORJU NI NIČ JASNO , -----------PAHOR ZBUDI SE ŽE ENKRAT IN NEBODI BARBIKA ,UDARI PO MIZI NAPODI VSAJ POL SVOJIH NESPOSOBNIH OBLASTI ŽELNIH MINISTROV ---POKAŽI DA TE JE NEKAJ V HLAČAH.
zulj001
11. 03. 2010 21.29
Mogoče bo pa g.Senica novi gen. državni tožilec, potem bo vse lažje......
Buena Vita
11. 03. 2010 21.13
KAR NI USPELO BRATU ZALAR--MORA MINISTER LENORITISOV NAREST SAM
larifari1
11. 03. 2010 21.03
Na Svetu Kanala A, so povedali, da je Brezigarjeva, pobarala tožilko Branko Zobec Hrastar, da bi treba, da se afera Baričevič, ki je bila v njeni pristojnosti premakne z mrtve točke. In to moti LDS-ovce, Amapk tudi mi čakamo, da se ta afera razišče. Zmeraj bolj verjamem, da se to ne bo zgodilo. LDS-ovci se trudijo, da bi poleg notranjega ministrstva in pravosodja, dobili še tožilstvo. Pahor -zmagovalec zadnjih volitev pa menca. Slovenijo vodi LSD-ova"ELITA".
matkop
11. 03. 2010 20.55
zalar bi rad kontrolo nad bulmastifi!
nightangel
11. 03. 2010 20.53
Zdaj bi še radi Brezigarjevo pospravili, ker jim je trn v peti,radi bi pometli afero z bullmastifi pod preprogo in se polastili vseh treh najvažnejših resorjev,zato da bodo lahko imeli vso prevlado nad rajo!
Nataly123
11. 03. 2010 20.49
Nvm zakaj se še kar naprej pogajajo glede Baričeviča. Zato ker je pač kao neka visoka oseba bil, zame je on podn od človeka, glede tega kaj je storil psom. Edine žrtve so psi, pa ne zaj nam polagat z nekimi zakoni o nevarnih psih, vsakemu psu bi se zmešalo, če bi mu kdo delal nekaj tako nizkotnega. Stvari so jasne, delal je svinjarijo, vpletenih je mnogo, Kresalova nvm kaj še sploh čaka plus vsi ostali. Res sramota kaj se gre naša vlada!
larifari1
11. 03. 2010 20.44
Še enkrat predlagam 24-urnikom, da naredijo anketo; Ali verjamete in zaupate ge. notranji ministrici Katarini Kresal?" Ali se vam ne zdi, da je čas, da preverite tudi to podporo, še pred interpelacijo?
ranko8
11. 03. 2010 20.42
interesantno, ko je pomembna kazniva dejanja niso zanimala ni bilo problema, ko pa se začne zanimati za mastife, velik problem, kaj si sploh misli, moramo jo odstraniti !
nightangel
11. 03. 2010 20.23
Ja,zdaj bi se radi še Brezigarjeve znebili,ker jim je na tožilstvu trn v peti,potem bi lahko ta mafija obvladovala vse najbolj pomembne resorje v državi! Ne daj se Barbara,ker če bodo še tebe odžagali,bomo Slovenci pa res živeli v diktaturi!