Slovenija

'Žal nam je, da se je tudi letos ponovila lanska zgodba, ko smo pakete prejeli decembra'

Ljubljana, 09. 12. 2015 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalna sekretarka Rdečega križa je pojasnila, da so skladišča organizacije trenutno skoraj prazna oziroma pripravljena na prejem paketov hrane slada za evropsko pomoč. Ne ve, koliko te pomoči bo, pričakuje pa, da vsaj toliko kot lani.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo v drugi polovici decembra začelo z dobavo paketov Rdečemu križu in Slovenski karitas. Gre za pakete, ki jih financira sklad za evropsko pomoč, na Rdečem križu pa obžalujejo, da do dobave prihaja šele konec leta. S paketi bodo pomagali več kot 200.000 socialno ogroženim posameznikom.

Kot so na ministrstvu pojasnili, je bilo Sloveniji iz sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim dodeljenih 20,5 milijona evrov evropskih sredstev. To predstavlja 85-odstotni delež, 15 odstotkov pa Slovenija zagotavlja iz državnega proračuna. Za celotno obdobje je tako na voljo 24,1 milijona evrov.

Gre sicer za nefinančno pomoč v obliki hrane, s katero prispevajo k odpravi najhujših oblik revščine. Ta hrana pa ni namenjena migrantom ampak izključno našim socialno ogroženim ljudem, so še izpostavili na ministrstvu.

V okviru javnega naročila za leti 2015 in 2016 je ministrstvo v postopku javnega razpisa za partnerski organizaciji izbralo Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovensko karitas ter jima za izvedbo aktivnosti dodelilo skupaj 550.000 evrov. Po ocenah omenjenih organizacij pa po navedbah ministrstva prehranske izdelke prejema več kot 200.000 oseb.

Skladišče
Skladišče FOTO: POP TV
Tudi generalni tajnik Slovenske karitas Irme Jerebic je izrazil obžalovanje, da do dobave prihaja tako pozno. Še posebej, ker so pred vrati božično-novoletni prazniki in paketov verjetno ne bodo uspeli pred prazniki razdeliti vsem pomoči potrebnim. Želijo si boljše organizacije in hitrejše izvedbe razpisov, za kar sicer po njegovem mnenju ni krivo naše ministrstvo, ampak se stvari zataknejo že nekje drugje.

Generalna sekretarka Rdečega križa Renata Brunskole je pojasnila, da so skladišča organizacije trenutno skoraj prazna oziroma pripravljena na prejem paketov hrane slada za evropsko pomoč. "Žal nam je, da se je tudi letos ponovila lanska zgodba, ko smo pakete prejeli decembra," je dodala.

Brunskoletova ne ve, koliko te pomoči bo, pričakuje pa, da vsaj toliko kot lani. Takrat so decembra v RKS iz sklada za evropsko pomoč dobili 1050 ton hrane. Prejemnikov pomoči od Rdečega križa je sicer po besedah Brunskoletove okoli 150.000. Paketi hrane vsebujejo moko, testenine, mleko, riž, olje, konzerve, pločevinke fižola in pelatov.

Socialno ogroženim po besedah generalne sekretarke Rdeči križ na ta način pomaga od leta 2006, včasih pa je pomoč sklada za evropsko pomoč vodilo ministrstvo za kmetijstvo oziroma agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. V tistem obdobju je Rdeči križ hrano iz programa prejemal trikrat letno, je povedala.

Da se trudijo zagotoviti kontinuiteto pri dobavi hrane, so zapisali tudi na ministrstvu za delo. Kot so pojasnili, bodo nadaljnje dobave predvidoma potekale decembra in januarja prihodnje leto, nato pa ponovno marca, septembra in junija, ko bodo izpeljali dodatno dobavo mleka.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
09. 12. 2015 21.58
+5
... samo da je bilo dovolj za ... tiste ... saj vemo za koga ... sram vas bodi ...
rde?kar
09. 12. 2015 21.52
+1
Ha ha vse prazno
macek_garfield
09. 12. 2015 21.59
+3
wolfterier
10. 12. 2015 11.05
+1
tomi.passion@gmail.com
09. 12. 2015 19.14
+5
DRAGI NAROD, TI ŠE KAR VOLI LEVICO, TI ŠE KAR NASEDAJ PAROLAM O ODPRTOSTI. ČE ŽELITE VIDETI, KAM NAS JE PRIPELJALA TA LAŽNA LEVICA, POGLEJTE V SVOJE DENARNICE. IN DOKLER BO NAROD RAZMIŠLJAL, DA NI PROBLEM V LEVICI, AMPAK V RAZNIH JANŠAH IN PODOBNIH, TER DA SO VSI ITAK ISTI, TOLIKO ČASA BO TOLKEL BEDO. KOLIKO ČASA ŠE?