Slovenija

Zakonito, strokovno in profesionalno divjanje?

Ljubljana, 28. 07. 2009 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voznik protokolarnega audija naj bi po štajerski avtocesti vozil 160 km/h, ker ''so se poskušali posamezni vozniki približati njegovemu vozilu''.

Po objavi videoposnetka, na katerem voznika protokolarnega in spremljevalnega vozila na štajerski avtocesti vozita 160 kilometrov na uro, se je odzval direktor Urada za varnost in zaščito Silvo Vrbančič. Meni, da z vožnjo ni bilo nič narobe.

Protokolarno vozilo
Protokolarno vozilo FOTO:
S posnetka je jasno razvidno, kako poteka varovanje varovane osebe v cestnem prometu. Silvo Vrbančič

''V konkretnem primeru gre za varnostne ukrepe v cestnem prometu, torej v času, ko varovana oseba potuje iz kraja v kraj. S posnetka je razvidno, da uporabljamo glavno vozilo, torej audi, zraven pa je varnostno vozilo BMW. Vsako vozilo ima svojo vlogo, potovanje poteka v skladu s cestnoprometnimi predpisi oziroma z razmerami na cesti in ob upoštevanju taktike varovanja.''

''V konkretnem primeru gre za taktiko, ko se je vodja varovanja odločil, da v tem delu ceste vozi z nekoliko višjo hitrostjo, zato je odredil uporabo posebnih svetlobnih znakov. Potovali so z višjo hitrostjo od dovoljene na avtocesti, zato so imeli prižgane luči. Njihovo delo lahko ocenim kot strokovno, zakonito in profesionalno.''

''Varnostno vozilo ima nalogo, da zagotavlja varnost glavnega vozila. Torej je njegova naloga, da omogoči glavnemu vozilu normalno potovanje in prepreči drugim udeležencem v prometu, da pridejo v stik z glavnim vozilom." Po njegovih trditvah "so zaznali poskuse posameznih voznikov, ki so se poskušali priključiti glavnemu vozilu, vendar je spremljevalno vozilo z ustreznim manevriranjem in taktiko to preprečilo''.

V avtu naj bi bil predsednik Danilo Türk, ki je hitel na folklorni festival v Beltince. Program se je v Prekmurju začel ob 16. uri, tako da je imel več kot dovolj časa za pravočasen prihod na cilj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spartanec90
30. 07. 2009 16.08
JAZ SPOŠTUJEM ČISTOP VSE PREDMETNE PREDPISE...... ....RAZEN HITROSTNIH OMEJITEV NE MOREM UPOŠTEVAT, KER SO NESMISELNE NE DOLOČENIH ODSEKIH IN CESTAH !
Eins
29. 07. 2009 12.46
Jest pa poznam snemalca, se je že hvalil okoli! Mislim da bi marsikoga zanimalo kje je doma! Ni ravno "nedolžen" občan.....
HELL0
29. 07. 2009 12.38
za taksno voznjo bi najmanj rabil kaksn lightshow pa didl lidl ...sicer se mora obnasat kot vsak drug voznik
SherlockH
29. 07. 2009 12.15
Ferdox Bravo, točno tako. Seveda boš zopet označen za nestrpnega in desnega-tako pač je. Potrebno bi bilo reči, da je Turk ravnal nespretno, in nikomur nič! Bi bilo pa potrebno spomniti levake, da so imeli polna usta pri temi "varovanje JJ na poroki" Točno pri tej, ko pa res ni bilo povzročene nobene škode ali posledično s tem povečana nevarnost itd. so pa takoj s prstom kazali na neodvisno vejo!
eiffel
29. 07. 2009 11.13
Predsednik države ni kar en Danilo Türk, predsednik države je institucija. Prav je, da ga varujejo, kot je treba, da se ne bo našel spet kak ponoreli veteran v BMW-ju.
435475
29. 07. 2009 10.45
če se vozijo bogovi ,mora že tako voziti.
Ferdo Crni
29. 07. 2009 10.38
Ne gre se za to, da naj bi bil Tuerk in njegovo spremstvo nekakšni posebneži z vratolomno vožnjo po avtocesti. To je res, da že vsak smrkavec ki naredi izpit poči na avtocesto in se gre Need for Speed z veliko večjimi hitrostmi kot je 160 km. Je pa Tuerk predsednik države in da se kot predsednik države obnaša paranoično, prestrašeno, divjaško in celo razsipno (letanje z najetim letalom po Bosni), je najmanj moralno sporno. Je pač predsednik države moralna avtoriteta in kot tak naj bi bil tudi zgled državljanom. Jaz sicer Tuerka nisem volil, je pa vseeno tudi moj predsednik. In kot tak je dolžan s svojo "protokolarno" nalogo vsaj "ne delati sramote" državi ki jo predstavlja. Včasih me najbolj razkuri kako se predsednik države ali kakšen politikant spusti na nivo navadnega državljana češ "saj vsi to počnejo" seveda takrat, ko ga kaj polomi. Ko se bo na raven povprečnega državljana spustil tudi kar se plače tiče, potem se pa lahko zaradi mene tudi med ovce skrije. Sedaj pa je PREDSEDNIK države in kot tak ne more biti deležen enakega tretmaja kot navaden davkoplačevalec, ki mu plačuje dirkanje po cestah in letanja po zraku.
bosoturk
29. 07. 2009 10.34
ma to navadni zafrustriranci objavljajo...kaj se spotikajo ob take stvari...škoda cajta o tem razglabljat
trapo
29. 07. 2009 10.18
Res je. Kaj pa je 160 km/h. Mene tko al tko na AC vsi prehtevajo če vozim po omejitvah pa se noben ne sekira.
izbruh@gmail.com
29. 07. 2009 09.30
Kdor nima greha na duši naj prvi vrže kamen! Saj ne zagovarjam Turka ali policije, ampak da 400 Slovenceljnov skače pokonci ob teh posnetkih (kjer niti ni vidno, da so res vozili 160 km/h) je pri naši vozniški kulturi res perverzno! Jaz praktično vedno vozim par kilometrov čez dovoljeno pa ne mine niti minuta, da se mi ne bi nek živčnež nalepil na rit. Zadnjič je bila nesreča na avtocesti - kamion se prevrne, takoj nalet 3 avtov. Koliko so vozili, kje je bila varnostna razdalja? Če bi bili ljudje malo bolj samokritični in bi najprej pometli pred svojjim pragom, namesto da vedno vidijo samo tuje napake, bi bila ta deželica precej lepši kraj za bivanje kot je zdaj!
izbruh@gmail.com
29. 07. 2009 09.29
Kdor nima greha na duši naj prvi vrže kamen! Saj ne zagovarjam Turka ali policije, ampak da 400 Slovenceljnov skače pokonci ob teh posnetkih (kjer niti ni vidno, da so res vozili 160 km/h) je pri naši vozniški kulturi res perverzno! Jaz praktično vedno vozim par kilometrov čez dovoljeno pa ne mine niti minuta, da se mi ne bi nek živčnež nalepil na rit. Zadnjič je bila nesreča na avtocesti - kamion se prevrne, takoj nalet 3 avtov. Koliko so vozili, kje je bila varnostna razdalja? Če bi bili ljudje malo bolj samokritični in bi najprej pometli pred svojjim pragom, namesto da vedno vidijo samo tuje napake, bi bila ta deželica precej lepši kraj za bivanje kot je!
kajnanaredim
29. 07. 2009 08.44
dejte dejte no... Nič ni narobe.. predsednik je varovana oseba, kar je tudi prav... divjal s 160 kom na uro... Toliko smo vozili vsi, dokler se niso kazni toliko zvišale da se ne upamo več...
blondi982
29. 07. 2009 08.36
EJ SherlockH noben ni idealen,tud TI NE !!! Predsednika pač vsi poznajo in vsi vidijo njegove napake,oz. eni jih prav iščejo,da imajo kaj za pisat. Če bi tebe poznal še kdo drug,razn tvojga levga in desnga soseda bi tud o teb govoril.
blondi982
29. 07. 2009 08.32
Kaj bi ta forum brez tko pametnih ljudi,kot ste nekateri tuki gor. Res mi ni jasno zakaj vsi tko pljuvate čez UVZ ?? Sej lahko greste sami vozit in boste videli,da ni problem pri njih kako vozijo!!! Problem je v vas ostalih udeležencih v prometu,ker neveste kako odreagirat !!!!!
SherlockH
29. 07. 2009 07.29
Le še ena v nizu napak tega drugorazrednega politika!
Milan Koleznik
29. 07. 2009 05.59
Zakaj tako kompliciramo,če se predcednik ni bal zakaj se bi vi,vsi grešimo,sploh v vožnji,če bi samo vožnja bila izjema,to v drugih primerih ni nič,ne vem zakaj se ljudje sploh razburjajo,ko je pa drugih stvari toliko korupcijskega,ta vožnja pa ni nič,tudi mi vozimo prehitro,priznajte si.
JanezNovakJohn
29. 07. 2009 04.59
Kje so bili policaji da bi kaznovali tiste, ki so se želeli priklopiti ali slediti predsedniškemu vozilu?
Garin?a
29. 07. 2009 02.23
Ko nam naši drugorazredni politiki in tretjerazredni predsednik uprizarjajo vsak zase dirke po avtocestah, dobim občutek, da živim v neki drugi državi, kjer ima glavno besedo mafija. Zakaj? v teh državah so politični voditelji države ogroženi vsak dan in taki manevri, kot so jih na cestah oprizarjali naši veleumi, je pri njih stalnica. Naši politiki so v Sloveniji varni in niso ogroženi od nikogar. Se precenjujejo in po moje se za take bleferje ne splača mazati rok. Oni to dobro vedo, zato se pa spuščajo v take avanture, da oni ogrožajo nedolžne na cesti. (v socializmu so komunisti iskali notranjega sovražnika, ker zunanjega ni bilo.)
markec-skace
29. 07. 2009 00.50
zdej si bom kupu avto z 4.2 mašino pa se bom še jst fjaku po avtocest 160 al pa mal več
sandi101
29. 07. 2009 00.07
Kot sem napovedal na kaj se bodo policisti zgovorili ... Dokler bodo policisti odobravali visoke funkcionarje z prekrški kot da nič ni bilo bo ta država še vedno tavala v temi polna laži in korupcije! Sram jih bilo ... Svinje!!!