Slovenija

'Zakoni niso v neskladju z ustavo'

Ljubljana, 23. 04. 2012 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako je glede petih zakonov, ki jih je potrdil prejšnji državni zbor, ki je bil že razpuščen, odločilo ustavno sodišče. Gre predvsem za tako imenovano protitajkunsko zakonodajo.

Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta, je dejal, da je vesel, da se je ustavna dilema glede pristojnosti razpuščenega parlamenta končno razčistila.
Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta, je dejal, da je vesel, da se je ustavna dilema glede pristojnosti razpuščenega parlamenta končno razčistila. FOTO: Blaž Garbajs

Ustavno sodišče je razglasilo odločitev o ustavnosti petih zakonov, ki jih je prejšnji DZ potrdil, ko je bil že razpuščen. Sodišče je tako odločilo, da zakoni niso v neskladju z ustavo.

Državni zbor s tem po mnenju ustavnega sodišča ni prekoračil svojih ustavnih pristojnosti, je dejal predsednik sodišča Ernest Petrič v današnji ustni razglasitvi odločbe.

Pomen akta predsednika republike je skrajšanje mandatne dobe in začetek postopka predčasnih volitev, je zapisal v svoji obrazložitvi. "Z vsebinskega vidika pa je ustavni položaj DZ po razpisu predčasnih volitev enak kot po razpisu rednih volitev. V skladu z načelom demokratičnosti pride šele s prvo sejo novoizvoljenega DZ do prenosa pooblastila za izvrševanje zakonodajne oblasti na novi DZ," je pojasnil.

Za katere zakone gre?

Gre za novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o kazenskem postopku, zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, dopolnitve zakona o gospodarskih družbah in zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Odločitev ustavnih sodnikov je komentiral predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. "Predvsem smo v državnem svetu zadovoljni, da je prišlo do odločitve v zvezi s pomembno ustavno dilemo. Naš mednarodnopravni pogled in primerjava sta prinesla razloge za precej veliko dilemo, saj so ureditve v drugih pravnih sistemih različne, a smo zadovoljni, da je prišlo do relevantnega pojasnila za slovenski pravni prostor. Stroka pa bo morala odgovoriti, ali ta odločitev odpira vrsto novih vprašanj, kajti v pravni stroki je bilo zaznati pomembne dileme," je dejal in dodal, da se razčisti ureditev delovanja državnega zbora v režimu razpuščenega državnega zbora. "Po odločitvi ustavnega sodišča sedaj veljajo vsi zakoni, razen tistih, ki jih je sodišče zadržalo," je še dodal.

Renata Brunskole, podpredsednica Državnega zbora RS, pa je dodala, da spoštujejo odločitev ustavnega sodišča in da so z njo vsekakor zadovoljni.

Proti glasovala dva ustavna sodnika

Proti takšni odločitvi sta sicer glasovala sodnika Jan Zobec in Mitja Deisinger, ki sta tudi podala odklonilni ločeni mnenji.

Zobec je v svojem odklonilnem mnenju zapisal, da je jedro njegovega nestrinjanja z odločitvijo ustavnega sodišča v tem, da bi moral ustavodajalec izrecno predvideti omejitev zakonodajne funkcije DZ v času njegovega razpusta. Po njegovem mnenju je večinsko stališče preozko in pretogo ter, kot ocenjuje, "ekskluzivno pozitivistično". Kot pravi, je razpust stanje prehoda, ki mora imeti svoj odsev tudi v obsegu zakonodajnih pooblastil.

Tudi Deisinger poudarja, da razpust DZ ni enako kot razpust volitev. Kot poudarja, razpust parlamenta po njegovem mnenju hkrati pomeni, da nima istih zakonodajnih pristojnosti, saj tako inštitut razpusta DZ ne bi imel nobene vsebine. DZ lahko tako nelegitimno sprejema vse zakone, zlorablja svoj položaj in sprejema zakone v svojo politično korist, pravi.

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je prebral odločbo, po kateri zakoni niso v neskladju z ustavo.
Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je prebral odločbo, po kateri zakoni niso v neskladju z ustavo. FOTO: Blaž Garbajs

Kakšne bi bile posledice, če bi sodišče zakone razveljavilo?

Profesor na pravni fakulteti v Mariboru Jurij Toplak je še pred odločitvijo ustavnih sodnikov dejal, da bi v primeru razveljavitve omenjenih zakonov ta odločitev imela velike posledice. Nekateri zakoni so namreč precej obsežni, nekateri pa so tudi že začeli veljati.

V svetu je sicer po njegovih besedah jasno, kaj pomeni izraz razpust, pri nas pa, da zmedo povzročata dve odločbi ustavnega sodišča. "Po eni lahko predsednik državni zbor razpusti, po drugi pa mandat DZ traja do prve seje novoizvoljenega parlamenta. Ustavno sodišče bo moralo rešiti to neskladje in razjasniti, ali izraz razpuščen v Sloveniji pomeni isto kot drugje po svetu ali pa smo v tem pogledu posebnost," je dejal.

Kako se je zapletlo?

Predsednik republike Danilo Türk je akt o razpustitvi državnega zbora podpisal 21. oktobra lani, poslanke in poslanci pa so že po razpustu, 2. novembra, ponovno odločali in potrdili pet omenjenih zakonov, na katere je državni svet izglasoval veto.

Državni svetniki so zato na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno, ali so omenjeni zakoni v skladu z ustavo, saj jih je, kot so navedli, sprejel organ, ki je bil v času glasovanja že razpuščen in ni imel pristojnosti glasovati. Pri tem so se sklicevali na razlago izraza razpust, kot velja v tujini, kjer parlamenti po razpustu ne morejo več sestajati.

Državni zbor pa je na zahtevo odgovoril s sklicevanjem na določbo 81. člena ustave, po kateri mandat državnega zbora traja po volitvah do prve seje novoizvoljenega državnega zbora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanya10
24. 04. 2012 12.14
+2
Barabe bodo že našle pot, da zaščitijo svoje premoženje, revežem bodo pa naprej pobirali.
alterego
24. 04. 2012 11.49
+3
zakoni niso v neskladju z ustavo, so pa v neskladju z interesi naših barab...
cyklon
23. 04. 2012 21.31
+8
Bravo!!Končno!! Zdaj pa imate orodje!!Pa,da vas vidimo!!! Izgovorov ni več!!
buckolindas
23. 04. 2012 22.54
+5
sele zdej,,ko je drzava oropana,,in ko denarja ni vec,,in se en mesec casa ste dali tajkunom da svoja imetja prepisejo na razne bratrance,sestricne,hcerke sinove....ej slovenci ovce ene,,koga vi pustite da vam vodi vlado,,nekoga ki je to drzavo s svojo elito opeharill do zadnjega centa,,ubistvu u minus jo je spravuu!!!pa vi se naprej volite jansu in njegove ucence viranta in zerjava,vidim kako vam bo super
Busquets
23. 04. 2012 20.13
+11
Če prav vidim, so torej potrdili ta zakon, ki ga imajo nekatere pametne države. Obrnjeno dokazno breme, kjer mora recimo Tovšakova dokazovati izvor premoženja, če ga ne dokaže, se ji ga lahko odvzame. Ta zakon sam po sebi je zelo super, zdaj pa je odvisno kako bojo tožilci in sodišča z njim ravnali. Imajo orodje, s katerim lahko pospravijo go.lazen in jim odvzamejo premoženje, samo uporabiti ga bojo mogli.
Busquets
23. 04. 2012 20.13
+1
Nimivseeno
23. 04. 2012 20.03
+6
Tu se vidi kako je Kavčiči in cel državni svet samo za župo mešat.
tezkakovina
23. 04. 2012 19.55
+7
Da vidimo sedaj policaje in sodstvo !?
_crny_
23. 04. 2012 19.03
+6
HEHEHEHEHEHEHEHEHEHE...ne morem se nehat smejat...al pa jokat...kaj pa je protikorupcijska komisija???? Vprašanje vleadi: ZAKAJ DO DANES NI ODGOVARJAL ZA FINANČNO-ZLOČINSKE PREKRŠKE NITI EN OD NAM ZNANIH IMEN. Po vsem svetu takim zarubijo vse, pri nas pa le nekomu ki nima denarja da bi plačal račune.
AKocmut
23. 04. 2012 18.16
+2
Ne boj se krikov, ki se ne rodijo; čutênje je morda fatamorgana, privid, ki vodi le na Utopijo, a z nje bila že zdavnaj sva pregnana. Saj veš, da kipov solze ne bolijo. Kolovrat časa bo napredel nama noči brez krčev koncem ramadana; naj drugi nekoristno kri slavijo. Prišla do slednjega sva kažipota. Če pod lučjo naju zapelje kača, potem bo to samo še ena zmota; a kdor prevečkrat kožo preobrača, temú sodíla večna bo porota, saj vse se vrne, ljuba, vse se plača.
tron3
23. 04. 2012 17.32
+7
Audi man je pa užaljen, pa nič ne de, Kavčič,vrli, saj ti ga bo Ćernigoj kupil, ki je tudi član Državnega sveta, za tvoj trud, da zakoni ne bi bili sprejeti!
legnum
23. 04. 2012 16.00
+11
"Dokler je bil naš predsednik ključavničar, so nam bila odprta vsa vrata !" In dodatek: zdaj, ko je naš predsednik vlade bivši zapornik, pa se nam vrata v lepšo prihodnost zapirajo.
katja.katjusa
23. 04. 2012 15.30
+4
Olikano molče moja muza pri strani drži se, ko hitijo druge tekmovati v hvali tebi: njih traktati razvejani ohranjajo tvojo podobo v črki zlati. Jaz mislim dobre misli, drug dobre besede piše; in kot neuk fajmošter kličem amen po vsaki himni, ki ti jo umetno sprede s svojim veščim peresom duh pretanjen. Ko slišim hvalnice, pravim: „Drži,“ „Tako je“ in k njih največji hvali sam dodam še večje; a v misli le, ki tebi v nji ljubezen poje, čeprav besed počasnih, mnogo bolj blesteče. Tedaj druge spoštuje za gladko govorico, mene za nemo misel, ki pove resnico. William Shakespeare (Prevod: Srečko Fišer)
tito-idol
23. 04. 2012 14.17
-1
Ivan Bricklayer
23. 04. 2012 14.13
+2
Ustavni sodniki! Za spolno moč in spomin, vzamte »Ginko Čaj« in takoj se boste spomnl, kam ste »Viagro« in druga pomagala založil..
legnum
23. 04. 2012 13.47
+8
'Zakoni niso v neskladju z ustavo' ampak obratno.
V0Y
23. 04. 2012 13.26
+12
Še eden hud udarec za desnosučne in njihove tajkunske prijatelje. Med njim tudi tisti ki so JAVNO podprli Tomažeka.
srebrnibreg
23. 04. 2012 15.45
+2
vzhod
23. 04. 2012 12.57
+14
zakoni niso v nasprotju z ustavo in to je zdajkao izgovor da se sprijeme.kje pa pise da je ustava dobra,ustava ne more biti dobra ce pa so jo ustvarili nemorali ljudje.
Uporabnik113189
23. 04. 2012 11.44
+51
Zadnji poskus nekaterih državnih svetnikov, da se rešijo postopkov, ki jim grozijo zaradi tajkunskih poslov. Skratka zakoni Pahorjeve vlade sedaj veljajo, Janša se bo pa lahko hvalil kako je uspešen in se kitil s tujim perjem.
AmonGoeth
23. 04. 2012 13.33
+23
Saj druzga ne ve kot se kitit z tujim perjem, krast, ponarejat pa še bi lahko naštevali!! Baraba pač!!!