Slovenija

Zakonca Šilih zahtevata 834.500 evrov odškodnine

Maribor, 28. 06. 2010 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Okrožnem sodišču Maribor se je začela ponovna obravnava v primeru tožbe zakoncev Šilih proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer jima je leta 1993 umrl sin.

Primer Šilih je spet na sodišču. Tokrat na Okrožnem sodišču Maribor, kjer se je začela ponovna obravnava v primeru tožbe zakoncev Šilih proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec oziroma tamkajšnji zdravnici Metki Epšek Lenart. Zakonca zahtevata 834.500 evrov odškodnine zaradi smrti sina Gregorja Šiliha.

Zagovornik zakoncev Šilih, odvetnik Franci Matoz, je na današnji obravnavi zahteval, da se vsi dokazi iz postopka še enkrat izvajajo. Zato je sodnik obravnavo preložil za nedoločen čas, saj bo vmes izdal poseben dokazni sklep, je pojasnil Matoz, ki nadaljevanje obravnave pričakuje nekje v septembru. Zastopnik Splošne bolnišnice Slovenj Gradec iz mariborske odvetniške pisarne Kac izjav v zvezi z obravnavo ni želel dajati.

Po več zavrnitvah jima je ugodilo ustavno sodišče

Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha
Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha FOTO: POP TV

Primer sega v leto 1993, ko je bil Gregor Šilih po vrnitvi s potovanja v tujini zaradi znakov alergije sprejet v slovenjgraško bolnišnico. Tam se mu je stanje po zdravljenju zelo poslabšalo, tako da je po 16 dneh globoke kome umrl v Ljubljani.

Njegova starša sta zaradi smrti sina leta 1995 vložila okoli 67.000 evrov vredno odškodninsko tožbo proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in tamkajšnji zdravnici Metki Epšek Lenart. Tožbo oz. nadaljnje pritožbe so zavrnila okrožno in višje sodišče v Mariboru ter vrhovno sodišče. Zaradi teh odločitev sta Šilihova skupaj s svojim takratnim odvetnikom Bojanom Grubarjem vložila ustavno pritožbo, ustavno sodišče pa je v začetku oktobra lani njuni pritožbi ugodilo.

Po lanski odločitvi ustavnega sodišča je bil primer Šilih po 14 letih postopkov vrnjen v sojenje na prvi stopnji, vodstvo slovenjgraške bolnišnice pa se je z zakoncema Šilih pogovarjalo tudi o možnosti poravnave. Direktor bolnišnice Janez Lavre je sredi lanskega decembra primer predstavil članom sveta bolnišnice, ki pa možnosti poravnave niso podprli, saj menijo, da krivda bolnišnici ni bila dokazana.

Evropsko sodišče: Slovenija kršila konvencijo

Šilihova sta sicer v Sloveniji pravico iskala tako v civilnih kot kazenskih postopkih. Leta 2001 sta se obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Zadeva se je po ponovni obravnavi zaključila aprila lani, ko je sodišče potrdilo odločitev izpred dveh let, da je Slovenija v primeru Šilih kršila 2. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, in sicer zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt Gregorja Šiliha.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
29. 06. 2010 08.08
+1
Uboga duša njunega otroka, ki toliko let ne najde miru in pokoja.
Buena Vita
28. 06. 2010 20.35
-1
končno je nekdo toliko pogumen in išče pravico tako kot je to po svetu normalno. TO JE OPOMIN
dinase
28. 06. 2010 20.02
Naj plača bog, on menda daje in jemlje življenje in on je "večen"!
Tonček Balonček
28. 06. 2010 19.52
Zdravnike bi morali aretirati in jim prepovedati delo, saj imamo homeopate, magnete, zelčišča in Brezje, vs eskupaj je stran vržen denar, še dežurali bi radi, kot da so kakšni gasilci ali avtomoto zveza! Ta družba ej resničćno že bolana, še v komunizmu ni nihče dežural, razen mogoče na policiji in na Žalah!
HIPOKRATKA
28. 06. 2010 19.17
Ljudje božji, ali ste nori ali pa škodoželjni in nevošljivi. Ali lahko primerjate odškodnine v Sloveniji za "nekaj žaljivih besed", ki jih zahtevajo "znani Slovenci" in odškodnino za smrt otroka? Ko si boste priznali, da ni primerjave in da je življenje neprecenljive vrednosti, potem komentirajte, bodite toliko pošteni!!
wunderkind
28. 06. 2010 18.28
ni edini, ki je umrl,pa naj bo to zdravniška napaka ali karkoli drugega.vsak sorodnik, ki mu je kdo umrl zaradi raka,bi lahko tožil bolnico.....naj že nehata enkrat z vso to kolobocijo.noben denar jima sina ne bo povrnil.in dokler se ne bosta sprijaznila, tudi sin ne bo mogel počivati v miru....pa naj živita še živjenje za kaj drugega kot za to,da bosta dobila ne vem koliko keša.na živce mi gre tak folk!
Madyvandam
28. 06. 2010 18.11
Višja je odškodnina, manjša je bolečina in obratno. Zavarovanci ne plačujemo zavarovanja zato, da pokrivamo napake zdravnikov imajo zadosti veliko plačo. In tudi država z davki ni dožna pokriti na račun davkoplačevalcev sodniških napak in to 800 000 evrov veliko bolečino. Solit se naj gredo. Samo za denar jim je.
proofreader
28. 06. 2010 18.09
Če ne bi bil Matoz zraven bi še verjel, da jim gre samo za pravico.
Tonček Balonček
28. 06. 2010 17.55
Upam, da bom umrl v bolnišnici, bodo dediči vsaj obogateli! Zdaj imamo že takšno zdravstvco, da¨pol ljudi itak umre zaradi njihovih napak!
mali_mali
28. 06. 2010 17.51
v teh primerih pridejo na plano dve stvari. Zdravniki ki nimajo nikoli dovolj plačila, ko bi pa morali za kaj odgovarjat se pa skrivajo in izgovarjajo,. Osebna odgovornost pa da ne govorimo. Odškodnina? No to je cena ki so jo starši postavili za svojega otroka da bodo manj žalostni. Toliko je vreden! Zdravnika pa tako ne bo nič izučilo ker ne bo on plaČal.
Tonček Balonček
28. 06. 2010 17.41
To prvi primer, da bodo zaradi smrti svojega otroka obogateli starši! Plačali bomo davkoplačevalci! Nihče, ki mu otroka povozi npr. avto ali umre zaradi ansilja, ne more pšričakovati toliko denarja kot če ti umre v boniošnici. Smo pač pravna država, če bi ga kdo zabodel na otroškem igrišču, ne bi dobili nič!
gizadlinka
28. 06. 2010 17.31
Pravilno, ampak tudi če bodo Šilihi dobili odškodnino, zdravnikom ne bo hudega. Nihče ne bo odgovarjal, plačali pa bomo davkoplačevaci, ki nismo nič krivi.
RoXiO
28. 06. 2010 17.28
PRAV IMATA DA TOŽITA.Res jima denar nebo vrnil sina ,in prepričan sem da ga bosta dala del v dobrodelne namene oz . kupila ter podarila nekaj nekomu kateri to potrebuje ....če sem dolžan dursu torej državi me hočejo kar rubiti za 20 evrov ...ne samo mene vse nas zakaj nebi plačala tudi država oz bolnica?V končni fazi je njihova napaka in če jih nebo nekdo pošteno stožil za veliko vsoto bodo takšne napake ponavljali .
polikarbonatka
28. 06. 2010 17.25
starša imata prav,to je edini način,da se določeni zdravniki začnejo odgovorno obnašat,zavedat se da imajo opravka z človeškim življenjem in da končno izločijo iz svojih vrst nesposobneže.
darolim1938
28. 06. 2010 17.12
Primer Šilih sem spremljal vse od njegovega začetka. Gre za najhuješo sodno prevaro, kar sramoti človeški rod. Skoraj dvajset let gre sojenje prvo na prvi stopnji, pritožba na Višje sodišče, temu sledi pritožba na Vrhovno sodišče, sledi zahtev za varstvo zakonitosti na Državno tožilstvo, po tem še pritožba na Ustavno sodišče,ki sedaj vrača zadevo v ponovno sojenje in sicer prvo na prvi stopnji, po tem... še enkrat po isti poti dvajset let, kupaj štirideset let... Evropsko sodišče za človekove pravice je obsodilo našo državo zaradi kršitve pravice do življenja... To so grozljive zadeve, ki se lahko dogajajo le na Balkanu in nikjer več. Prvitna tožba je zahtevala 67.000 EUR, vendar pa zakaj bi Balkanci komurkoli in karkoli plačali, če lahko to zadevo vlečejo deset, dvajset, trijset... let. Ta denar bomo plačali davkoplačevalci.Sem davkoplačevalec in sem tej državi plačal do sedaj okrog milion EUR davka. Za to prosim, da se tej družini izplača točno do centa, kar sedaj zahteva. Nihče jim otroka ne more vrniti, lahko pa jim plača. Iz mojega že zdavnaj nakazanega denarja.
tinetone
28. 06. 2010 16.48
"...Zakonca zahtevata 834.500 evrov odškodnine..." edina možna tožba bi morala v tem primeru biti civilna proti odgovrin osebi/osebam, če je seveda bila krivda toženje bolnišnice za take zneske pomeni tudi oškodavanje ostalih bolnikov, če seveda uspesta iztržiti tak znesek
matej.bla
28. 06. 2010 16.40
+2
nočem biti nevljuden in sožalje staršem ampak 800.000 eurov??? grdo od mene ampak zakaj hudiča želita zaslužiti na račun svojega pokonjega sina? to se mi zdi čisto pretiravanje s strani staršev.....
York
28. 06. 2010 16.30
Verjetno bomo ravno zahvaljujoč staršema Nekrep in Šilih nekoč v SLoveniji (v pravnih državah je to že desetletja urejeno) le dosegli, da bodo zdravniki priznali svoje napake in zanje tudi odgovarjali. Hudo je, če naredijo napako, ampak zločin je, če jo tajijo.