Gospodarstvo

Samostojni podjetniki zmedeni: zakon pravi eno, banke drugo

Ljubljana, 06. 01. 2016 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
141

Samostojni podjetnik ima lahko od sredine decembra le en račun, ki je lahko tudi osebni. Tako vsaj pravi zakon, ki ga je spisalo finančno ministrstvo, ki je z njim poskušalo podjetnikom pomagati, da jim ne bo treba plačevati za vodenje dveh računov. A škarje in platno sta v rokah bank in te se ne dajo. Poslovni račun je poslovni, osebni pa osebni, pravijo.

15. decembra je v veljavo stopil Zakon o davčnem postopku, ki med drugim ukinja obveznost dveh ločenih računov za samostojne podjetnike posameznike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost. To torej pomeni, da imajo lahko zasebniki po novem le en račun, pa naj gre za osebni ali poslovni.

In kako to izgleda v praksi?

Koliko vas bo stalo zaprtje poslovnega računa:

NKBM: 25 eur za račune, ki so bili odprti manj kot leto dni

Sparkasse: 22 eur za s.p. in društva z letnimi prihodki do 200.000 eur, 25 eur za ostale

Hypo Alpe Adria: 26 eur

NLB: 30,70 eur

Samostojni podjetnik, ki je imel zdaj na banki odprta dva računa, enega za osebno rabo drugega pa za poslovne namene, lahko zdaj enega izmed njiju zapre. Najverjetneje se bo odločil, da bo zaprl poslovnega, dražjega, in bo tudi v poslovne namene uporabljal zasebni račun. In kaj na to pravijo banke? Spomnimo, da je podjetnik že sedaj lahko imel v poslovne namene osebni račun, le da je ta moral biti ločen od drugega zasebnega, ampak banke osebnega računa v poslovne namene niso želele odpirati. Bo zdaj kaj drugače?

Iz banke Hypo Alpe Adria so sporočili, da jih je poklicalo že kar nekaj komitentov, ki so se zanimali za možnost skupnega računa, tako da tudi pričakujejo povečano povpraševanje po enotnem računu. Tudi v NLB ocenjujejo, da bodo predvsem nekateri samostojni podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja izkoristili zakonsko predvideno možnost po skupnem računu.

V Sparkasse večjih zapiranj poslovnih računov ne pričakujejo, saj so lani novembra znižali stroške poslovanja s poslovnimi računi za samostojne podjetnike in društva z letnimi prihodki do 200.000 evrov tudi za 50 odstotkov. Določeni komitenti SKB so že prej poizvedovali o možnosti odprtja enojnega računa za osebne in poslovne finance, vendar v banki pravijo, da večjega povpraševanja zdaj, ko je zakon dejansko stopil v veljavo, ne beležijo.

Na spletni strani Ajpesa so brezplačno dostopni podatki o transakcijskih računih podjetnikov.
Na spletni strani Ajpesa so brezplačno dostopni podatki o transakcijskih računih podjetnikov. FOTO:

Na banke smo se obrnili tudi z vprašanjem, ali lahko posamezik pri njih svoj račun le prekvalificira, torej iz poslovnega v osebnega? V Hypo Alpe Adria prekvalifikacije ne omogočajo, komitentom pa svetujejo, da izberejo in sklenejo vrsto računa, ki ustreza njihovim poslovnim navadam in potrebam, tiste, ki ne potrebujejo, pa zaprejo. V Sparkasse prekvalifikacije med poslovnim in osebnim računom še ne ponujajo, možna pa je prekvalifikacija med posameznimi poslovnimi računi (npr. med d.o.o. in s.p., če pride do preoblikovanja). Preoblikovanje poslovnega računa v osebnega ni mogoče niti v SKB, kjer bi stranka, če bi želela poslovni račun zapreti, morala odpreti nov račun.

V tem trenutku smo zaradi interesa strank po večji fleksibilnosti pri poslovanju z osebnim in poslovnim računom ravno v fazi uvajanja sprememb na tem področju. UniCredit Banka Slovenija

V NKBM so jasni: ''Posameznik za namen s.p. ne more odpreti običajni TRR, torej tudi ne more zamenjati pomotoma odprt t.i. poslovni račun in ga zamenjati ter preiti na običajni TRR (seveda za namen s.p.).'' Kot še pravijo, ponujajo zasebnikom poslovanje preko računa zasebnika, pravnim osebam pa poslovanje preko poslovnega računa.

Edina, ki nudi možnost prekvalfikacije, je NLB. ''V primeru, da bo komitent želel odpreti t.i. osebno- poslovni račun bo moral obstoječi poslovni račun zapreti in odpreti nov osebno-poslovni račun. V kolikor pa je že imetnik osebnega računa, se tega lahko prekvalificira v osebno-poslovnega. V tem primeru številka računa, in ostale lastnosti ostanejo nespremenjene. Sam postopek prekvlifikacije osebnega računa v osebno-poslovni je zelo enostaven,'' so sporočili in dodali, da je poslovanje preko enega osebno-poslovnega računa primerno predvsem za manjše podjetnike in zasebnike, ki jim za poslovanje zadostujejo funkcionalnosti na osebnih računih.

Na BS pravijo, da je banka račun dolžna le ustrezno označiti, kako račun poimenuje, pa je predmet njenih internih pravil.
Na BS pravijo, da je banka račun dolžna le ustrezno označiti, kako račun poimenuje, pa je predmet njenih internih pravil. FOTO: Blaž Garbajs

In če se kljub vsemu odločite, da boste poslovni račun pri eni banki zaprli in tako v zasebne kot poslovne namene uporabljali le osebni račun, ki ga imate odprtega pri drugi banki. Ali morate banko o tem obvestiti? V Hypo Alpe Adria pravijo, da jih mora komitent o tem obvestiti, a poudarjajo, da jih k temu ne morejo zavezati. Prav tako pa tudi Hypo Alpe Adria sama druge banke ne obvesti o nameri komitenta, da bo svoj osebni račun uporabljal tudi v poslovne namene.

''Skladno s splošnimi pogoji nas morajo imetniki osebnih in poslovnih računov redno, najkasneje pa v roku petih dni obveščati o spremembi svojih podatkov in o drugih spremembah podatkov, potrebnih za vodenje osebnega ali poslovnega računa in registra transakcijskih računov,'' pravijo v NLB, kjer tudi ne obveščajo druge banke o nameri komitentov, da bodo osebni račun uporabljali zdaj tudi v poslovne namene.

Ker je na tem področju nekaj stvari še nerazjasnjenih, v Hranilnici LON svojim komitentom svetujemo, da zaradi večje transparentnosti poslovanja in preglednejših evidenc ohranijo poslovni račun ločen od osebnega. Hranilnica LON

Tudi v Sparkasse pravijo, da je zelo zaželjeno, da jih komitenti obvestijo o tem, če bodo osebni račun uporabljali tudi za poslovanje, sicer pa ''se namen poslovanja s TRR že sedaj redno dnevno izvaja pri vseh transakcijah, ob tem pa dosledno upoštevamo postopke, ki so skladni z ZPPDFT''.Sporočanje drugi banki, da bo posameznik osebni račun uporabljal tudi v poslovne namene pa tudi v Sparkasse še ni običajna praksa, vedno pa ravnajo skladno z veljavno zakonodajo in najboljšo poslovno prakso, še pravijo.

Tudi v SKB so mnenja, da informacije novi banki sporoča stranka sama v obsegu kot to od nje zahtevajo oziroma v obsegu, ki ga sama želi. V SKB še poudarjajo, da je banka sicer v okviru zakonodajnih zahtev dolžna identificirati stranko kakor tudi namen njenega poslovanja in ukrepati skladno z zakonodajo in internimi pravili.

Edina banka, ki nudi možnost prekvalifikacije računa, je NLB.
Edina banka, ki nudi možnost prekvalifikacije računa, je NLB. FOTO: Miro Majcen

So pa na vseh bankah jasno povedali, da vsakega posameznika ob odprtju računa povprašajo o namenu poslovanja, kar je v skladu z Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

In kaj zdaj?

Le redke so namreč banke, ki bodo zasebnikom omogočile poslovanje preko osebnega računa, čeprav Zakon o davčnem postopku to dopušča. Večina se jih namreč sklicuje tudi na Zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS), hkrati pa imajo banke tudi interna pravila, ki se jih strogo držijo. Iz Banke Slovenija so sporočili, da gre pri odpiranju transakcijskih računov za poslovno odločitev banke, zato pri odpiranju računov s strani bank ni posebnih zakonskih obveznosti. So pa na BS poudarili, da ZPlaSS, ki ureja pojem transakcijskega računa, ne opredeljuje različnih vrst transakcijskih računov (npr. osebni ali poslovni) in zato bankam ne nalaga obveznosti odpiranja posebne vrste transakcijskega računa. Banke so namreč dolžne transakcijski račun zgolj ustrezno označiti za potrebe vodenja registra transakcijskih računov (RTR).

V NLB so zagotovili, da bo cena za vodenje osebnega računa, ki bo hkrati tudi poslovni, ostala ista, torej bodo veljala veljavna nadomestila za osebne račune.

Naj razložimo: Ločevanje transakcijskih računov fizičnih in pravnih oseb posredno izhaja iz zahteve na podlagi 144. člena ZPlaSS, v skladu s katero morajo banke Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) tekoče zagotavljati podatke za vzpostavitev in vodenje RTR. Za ta namen Akt o vzpostavitvi in vodenju registra transakcijskih računov (Akt) v 9. členu določa označevanje vrst računov, medtem ko so v prilogi Akta opredeljene oznake vrste računa glede na status imetnika računa ali glede na lastnosti sredstev na računu.

Kadar je imetnik transakcijskega računa oseba, ki je vpisana v poslovni register (mednje sodijo tudi samostojni podjetniki oziroma zasebniki) in gre torej za transakcijski račun, ki se uporablja za poslovanje te osebe, mora takšen transakcijski račun banka v skladu z Aktom označiti z oznako vrste računa 'T'. Takšni računi se namreč vodijo v poslovnem delu registra transakcijskih računov in so javni. Transakcijski računi fizičnih oseb pa so označeni z oznako vrste računa 'A' in gre za osebne podatke, za dostop do katerih veljajo pravila, ki jih določa Zakon o varstvu osebnih podatkov, in ki torej niso javno dostopni.

Kljub temu, da ima po zakonu podjetnik možnost, da ima skupen račun za osebno in poslovno rabo, ki je lahko tudi osebni, pa je banka tista, ki bo odločila, ali vam bo osebni račun odprla za poslovne namene ali ne.
Kljub temu, da ima po zakonu podjetnik možnost, da ima skupen račun za osebno in poslovno rabo, ki je lahko tudi osebni, pa je banka tista, ki bo odločila, ali vam bo osebni račun odprla za poslovne namene ali ne. FOTO: Thinkstock

Zakonska obveznost bank pri odprtju novega transakcijskega računa (tudi, če gre za osebnega, ki ga namerava posameznik uporabljati tudi v poslovne namene) je ta, da najprej preveri namen odpiranja računa in ga nato ustrezno označi za potrebe registra. Računi, ki jih odprejo podjetniki posamezniki, morajo biti v skladu z veljavno zakonodajo ustrezno označeni (oznaka 'T'). ''Kako banka tak transakcijski račun komercialno poimenuje, je poslovna odločitev banke oziroma predmet dogovora med njo in njenim komitentom (banka je račun dolžna zgolj ustrezno označiti glede na informacije, ki jih prejme od komitenta). Enako velja tudi za cenovno politiko, ki jo banke določajo same in je predmet pogodbene ureditve,'' so sporočili iz Banke Slovenija in dodali, da se lahko v primeru suma kršitev zgoraj izpostavljenih zakonskih določb uporabniki obrnejo na Banko Slovenije kot pristojni organ, ki bo lahko na podlagi posredovane dokumentacije in dokazil ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi.

V Abanki pripravljamo novo ponudbo za poslovanje samostojnih podjetnikov, podjetnike in poslovalnice bomo o tem obvestili tekom januarja. Do nadaljnjega pa lahko podjetniki odpirajo za poslovne namene ločen poslovni račun. Abanka

Torej, glede na do sedaj znana dejstva, lahko posameznik zasebnik odpre osebni račun, ki ga bo uporabljal tudi v poslovne namene, pri čemer mora banki jasno povedati, za kaj ga bo uporabljal. Dolžnost banke pa je le ta, da omenjeni račun, četudi gre za osebni, označi z oznako 'T'. Kar pomeni, da njegov osebni račun ne bo več skrit pred očmi javnosti, ampak bo postal javen podatek, objavljen v registru, ki ga vodi Ajpes. To potrjujejo tudi na Ministrstvu za finance, kjer pravijo, da bo, če bo podjetnik posameznik oziroma zasebnik ocenil, da je zanj ugodneje imeti en transakcijski račun (samo osebni račun), ki ga bo uporabljal tudi v poslovne namene, zaradi varnosti pravnega prometa ta postal podatek, ki v kontekstu opravljanja poslovne dejavnosti ne bo predmet varstva po določbah Zakona o varstvu osebnih podatkov, glede na določbe ZPlaSS pa bo tudi postal del RTR, ki je javno dostopen. ''Iz Zakona o davčnem postopku torej izhaja, da ima lahko samostojni podjetnik posameznik oziroma zasebnik zgolj en račun, ki ga lahko uporablja tako za zasebne kot tudi poslovne namene. Kako se ta transakcijski račun poimenuje, pa ni v domeni zakona temveč poslovne politike bank, ki tudi določi oznako vrste računa glede na okoliščine, ki izhajajo iz sklenjene pogodbe o vodenju računa. To pomeni, da bo banka tista, ki bo glede na status imetnika ali glede na lastnosti sredstev na računu spremenila oznako 'A' v 'T' in to spremembo sporočila Ajpesu,'' še pravijo na finančnem ministrstvu.

Dejstvo je, da mora biti račun, pa naj bo osebni ali poslovni, označen z oznako 'T', tak račun pa banke komercialno poimenujejo kot poslovni. Torej, tudi, če boste uporabljali osebni račun za poslovanje, ga bodo banke morale pravilno označiti, kar pa po njihovih kriterijih pomeni, da bo spet postal poslovni račun.
Dejstvo je, da mora biti račun, pa naj bo osebni ali poslovni, označen z oznako 'T', tak račun pa banke komercialno poimenujejo kot poslovni. Torej, tudi, če boste uporabljali osebni račun za poslovanje, ga bodo banke morale pravilno označiti, kar pa po njihovih kriterijih pomeni, da bo spet postal poslovni račun. FOTO: Thinkstock

Da osebni račun ne more postati del registra transakcijskih računov in tako javno dostopen, pa poudarjajo na Ajpesu. ''Podatki o transakcijskih računih fizičnih oseb so osebni podatki, zato za dostop do teh podatkov veljajo pravila, ki jih določa ZVOP-1 in torej niso javno dostopni,'' so sporočili in dodali, da je javna objava računa pogojena z vrsto računa in ne z željo stranke po javni objavi računa. ''Tudi če nam stranke sporočijo, da želijo javno objavo računa vrste 'A', le tega zaradi navedenih pravil vodenja registra ne moremo izvesti oziroma lahko komitent to uredi na banki, in sicer tako, da spremeni oznako računa vrste 'A' v vrsto 'T'.''

Oznako 'T' dobijo namreč računi oseb, ki so vpisane v poslovni register, kot je to določeno z Aktom o vzpostavitvi in vodenju registra, brezplačno pa so dostopni preko spletnega portala Ajpes.

Vprašanja smo naslovili tudi na Banko Koper in Delavsko Hranilnico, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Če podjetnik zapre poslovni račun, Ajpes ta podatek vodi v registru še pet let po datumu zaprtja računa, kar velja za vse vrste računov. ''Zaprte in odprte račune, ki so javni, lahko vsak pridobi na našem portalu brezplačno, kolikor ne gre za osebne račune. Osebne račune Ajpes varuje skladno z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov, zato so ti računi dostopni le upravičenim osebam, niso pa javni,'' poudarjajo na Ajpesu in dodajajo, da se osebne račune, skladno z aktom, ki določa, katera vrsta računa se vodi za katero vrsto imetnika, odpre samo fizičnim osebam, zato taki računi niso povezani s podatki poslovnih oseb in posledično niso javni v RTR in Poslovnem registru Slovenije.

''Kot že navedeno, sprememba Zakona o davčnem postopku ne vpliva na sistem vodenja in javne objave računov v RTR. Če bo podjetnik uporabljal osebni račun (račun vrste 'A') za poslovni namen, le ta ne bo javno prikazan oziroma ga poslovni partnerji ne bodo mogli videti,'' so še pojasnili na Ajpesu.

Kaj smo sedaj ugotovili?

Posameznik podjetnik ima lahko le en račun, tudi osebnega, ki ga uporablja v poslovne namene, le da je ta pravilno označen in tako javno dostopen v registru. Ker pa gre tukaj za označevanje računov, ki jih banka komercialno poimenuje in zaračuna stroške vodenja glede na komercialno poimenovanje, smo spet pri tem, da banka odloči, ali boste lahko osebni račun uporabljali tudi v poslovne namene.

bančna kartica
bančna kartica FOTO: Thinkstock

In če vam torej le uspe zapreti poslovni račun in osebni račun uporabljati tudi v poslovne namene. Kaj na to pravijo računovodje, ki skrbijo za vodenje poslovnih financ. Najverjetneje jih je le peščica, ki je nad enotnim računom navdušena, saj bo skupni račun otežil delo računovodstva, povečal pa se bo tudi obseg dela, kar posledično prinese tudi dražje računovodske storitve. Računovodje tudi opozarjajo, da bodo morali biti vsi, ki se bodo odločili za skupen račun, še posebej dosledni. Natančno bodo morali spremljati in beležiti vse prilive, tako osebne kot poslovne, in znati pojasniti tudi njihov izvor. Spremljati in beležiti bodo morali tudi vse odhodke, tako velike kot male, tako poslovne in zasebne, saj bo računovodja moral potem vse ločiti in obračunati. Hkrati velja tudi opozoriti, da bo vaš računovodja potem imel pregled nad vsemi vašimi financami in ne le nad tistimi, ki izhajajo iz poslovnega dela.

Kaj torej storiti? Odločitev je seveda vaša, je pa dobro vsako odločitev temeljito premisliti. Ali strošek vodenja poslovnega računa odtehta morebitni višji račun za računovodstvo? Ali želite, da ima vaš računovodja vpogled v vse vaše finance? To so vprašanja, ki so vredna premisleka preden se odločite, ali boste za osebne in poslovne namene uporabljali enojni račun.

Seveda pa je odprtih tudi veliko drugih vprašanj, med njimi najpomembnejše, ali vam bo banka sploh dovolila uporabljati osebni račun v poslovne namene? Glede na to, da mora biti račun, ki ga uporablja podjetnik, vpisan v register računov, osebni račun pa ne spada med take, se pojavlja še eno vprašanje. Ali so snovalci zakona, ki dopušča enojni račun, sploh vedeli, kaj delajo, če še vedno ni jasno, kaj sploh lahko in česa ne moremo narediti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
09. 01. 2016 15.28
Tako ali tako moraš zapreti račun in za to te colajo... pa odpri pri drugi banki. Vsak posameznik ima lahko več osebnih računov, pač odpreš novega in ga uporabljaš kot do sedaj poslovnega!
Cofar
08. 01. 2016 11.35
-1
Velika večina vas ne razume kaj je poslovni račun in kaj zasebni račun. Poslovni račun je last s.p.ja, d.o.o.ja, d.d.ka ali kake druge oblike.... Ne vem ali je bil zakon kdaj strikten o osebnem računu in poslovnem... ne vem... kolikor sem jaz seznanjen ni bil nikoli. Je pa ena resnica, ki je zelo velika glede poslovnega in zagebnega računa. Poslovni račun se v izračun socilanih transferjev (dodatki, vrtec, malica v šoli...) ne upošteva, medtem ko se pri zasebnem računu upošteva. Tako, da gor ali dol, večje ali manjše provizije gor al dol... V kolikor nek mali s.p. ne želi,da se mu ves promet njegovega s.p.ja šteje kot njegov dohodek, ampak zgolj dobiček... potem mora NUJNO imeti poslovni račun. To je moje mnenje. Tudi v računovodstvu je lahko kak problem, če nimaš zasebni račun v poslovne namene. Pač moje mnenje je... eno so zakoni, ki jih pišejo in eno je dejansko kako se mora ledati po pravilih. Če obstajata poslovni in zasebni račun in ga potrebujete za poslovanje potem vzemite poslovni račun in nehat komplicirat. Če pa človek ne more nabart tistih nekja EUR, ki jih zaračuna banka ja potem pa zaprite štacuno pa je a ne. Vem, da so banke požrešen... ampak kater državni sektor pa ni? Sej je tud avto drag, pa bencin drag pa se še vedno vsi vozite :)
majorb
07. 01. 2016 19.52
+4
banka pravi več ko ima stranka računov bolje je za banko, denar dela denar
Atmaii
07. 01. 2016 18.04
+0
Ne gre pozabiti na dejstvo, da mora vsak poslovni subjekt imeti javno objavljen račun t.j. poslovni račun. Ker če ga nima, ga po drugi strani lahko doleti kazen in zaprtje poslovnega subjekta iz strani sodišča. Slednje ponavadi sprožijo pissed off upniki, saj država sama po sebi očitno nima časa tega spremljati.
mafija leva drogeraška
07. 01. 2016 17.02
+4
spoštovana nuša steglar, ste že kdaj slišali za sklon, ki se mu reče rodilnik?? komu ali čemu se vprašamo. da, to res imamo pri nas v sloveniji.
Uporabnik443897
07. 01. 2016 15.30
-1
Dobra fora države, pomagati smo hoteli da podjetnikom ne bi bilo potrebno bankam plačevati dveh računov. Pa povejmo tisto kar je država pozabila povedat: 1.............. Strošek vodenja osebnega računa okrog 2 do 3 evre, ja hvala ti moja država in 2.......................... Imela bi država pregledovati tudi vaš oseneb račun KAR SEDAJ NE SME, POKVARJENO DO OBISTI !!!
Viejo cabron
07. 01. 2016 13.00
+8
Bom opisal kratko "zgodovino" poslovnih računov. Država je pred leti določila, da morajo imeti Samostojni podjetniki ločena računa in sicer enega za podjetje in enega kot fizična oseba. Banke so to kost zagrabile in za Poslovne račune dvignile stroške vodenja računa in provizij za transakcije v višave. Nikjer v zakonu ne piše, da mora biti drugi račun "Poslovni račun" ampak, da morata biti ločena računa. Vsa ta leta so banke to Zakonsko nejasnost izkoriščale. Sedaj je država to zadevo rešila in določila, da je dovolj en bančni račun. Banke se temu upirajo zaradi izgube prihodkov pridobljenih preko Poslovnih računov. Zakon je jasen in govori samo o enem računu, kateri pa je lahko navaden transakcijski. Tudi računovodje so podlegle tem nejasnim predpisom, oziroma nejasni razlagi in širili "krivo vero". Same sem že lani zaprl Poslovni račun in odprl drugi transakcijski račun v tujini in s tem zagotovil Zakonski razlagi o dveh ločenih računih. Sedaj bom še zaprl domači transakcijski račun, saj mi tuja banka zaračuna za deset plačil v paketu samo 0,35 EUR, vodenje računa pa plačam samo 2 EUR mesečno. Smo v Evropski Uniji in vse je po zakonu! Ne nasedajte bančnim razlagam ampak samo sledite temu kaj je določila država v novem Zakonu o bančnih računih.
Viejo cabron
07. 01. 2016 13.02
Pa tudi stanje računa država ne more spremljati v primeru potrebe po socialnih transferjih, saj Center za socialno delo, Zavod za zapčoslovanja nimajo pravice vpogleda v bančne račune odprte v tujini.i
Eitipatapa
06. 01. 2016 19.22
+9
Meni je ta predlog enega računa od nekdaj sumljiv. Torej to v praksi lahko pomeni sledeče: podjetnik (s.p.), ki nima plače, uporablja en račun. Osebnega niti ne potrebuje, poslovnega ima za poslovanje. Čez 5 let npr. zapre podjetje in se želi prijaviti za zavod za socialno varstvo. In verjetno je to keč, da bi oni potem pogledali njegov promet zadnjih 5 ali menda 10 let na tem enem računu in videli, da dejansko je imel preveč priliva, da bi bil deležen socialne podpore. Tako si jaz razlagam to namero države kaj so hoteli zmutiti. Lahko, da se motim, lahko ne. Ampak lepega o državi in vsakršni novi odločitvi le-te, ne morem misliti.
Skunk Works
06. 01. 2016 20.19
+0
chercco
07. 01. 2016 11.46
nonna
06. 01. 2016 17.32
+11
Niti na misel mi ne pride, da bi poslovni račun zaprla. Ja res, strošek vodenja tega računa je večji, ampak pri dvostavnem knjigovodstvu se knjižijo tudi bančni izpiski. Kako se bo potem na skupnem izpisku ločevalo kateri računi so plačani za dejavnost in kateri za gospodinjstvo? Tudi za osebni račun so stroški vodenja računa. A bo potem potrebno procentualno preračunavati koliko teh stroškov gre v stroške dejavnosti in koliko ne?
nonna
06. 01. 2016 17.44
+3
Ja, izgleda da mi je dal minus nekdo, ki se na knjigovodstvo in računovodstvo ne spozna (enako kot tisti, ki pišejo razno razne zakone).
Neža001
06. 01. 2016 17.51
+3
nonna, jaz sem ti dala plus, ker veš, kaj pišeš!
nonna
06. 01. 2016 17.57
-1
chercco
07. 01. 2016 11.47
-3
dvostavno knjigovodstvo in sp? prvič slišim, pa sem imel sp, sedaj pa imam doo.
brezveze13
07. 01. 2016 12.30
+0
CestniKolesar370Wattov
06. 01. 2016 16.38
+13
Nisem niti probal skenslat poslovnega. Tko se najboljs sortirajo euri. Sluzba je sluzba, druzba pa druzba. Zarad 5e pa se noben ni umrl. Razen ce so jih bli dolzni Tonyju Sopranotu.
kemuri
07. 01. 2016 09.32
+4
120 € na leto ima moja stroške na račun s.p. računa..meni se to ne zdi mali denar..
Tempus Fugit
06. 01. 2016 16.29
+25
Ko so mi povedali, da en račun v banki (kljub zakonu) ni možen, sem račune zaprl in zamenjal banko. Na tej banki pa to gre. In tako je to: kjer hočejo, to lahko naredijo, kjer pa ne, pa lažejo, da se ne da.
Viejo cabron
07. 01. 2016 13.06
+5
samanthka
06. 01. 2016 16.02
+4
zakon je zakon in imajo, da ga spoštujejo!kje so zdaj naši inšpektorji??? sicer bojo pa banke tako kot vse do zdaj itak spreobrnile v svojo korist! pa še nekaj!kako je možno, da določene banke še kar naprej lepo obračunavajo plačila blaga v tujini preko UPN obrazca! in sicer kot plačilo v tujini in NE EU.Konkretno gre za GORENJSKO BANKO!
CestniKolesar370Wattov
06. 01. 2016 17.40
+1
Pojma nimas. Zakon tut pravi, da lahko v McDonaldsu delas za 20e na uro. McDonalds pa pravi da pomfrit lahko premetavas zgolj za male pare. A bo slo za razumet?
Neža001
06. 01. 2016 17.49
-2
samanthka, kar oglasi se na GORENJSKI BANKI, pa bomo vse uredili tako, da boš zadovoljna!
ibasumik
06. 01. 2016 15.56
+1
Prestavite se na Delavsko hranilnico. Je poslovni račun cenejši, kot pa je bil osebni pri SKBju (ki je sicer ena najdražjih bank). Imam oba računa, ampak je DH tako poceni, da se mi ne splača združevati in zmanjšati preglednost.
Neža001
06. 01. 2016 17.50
+2
Ramzess
06. 01. 2016 15.40
+3
Pri S.P.-ju mi nikoli ni bila všeč tista, da odgovarja z vsem svojim premoženjem (itak je presplošna trditev), kateri si je izmisli tako neumnost brez omejitev, ... človek ga polomi in izgubi vse, ... to se mi ne zdi prav, ... ne vem kako se lahko mirno svoje podjetje, če ti taka grožnja visi nad glavo.
ibasumik
06. 01. 2016 15.54
+6
Nimam problemov s tem. Pač se ne kreditiram, kupujem le, kar zmorem plačat.
CestniKolesar370Wattov
06. 01. 2016 17.41
+3
E tako. Ce pa nimas 8 jurckov za d.o.o. se pa nimas kaj kreditirat nad zmoznostmi.
Eitipatapa
06. 01. 2016 19.27
+3
Meni se ne zdi prav tudi to, da s.p. ne more dobiti kredita, ker je menda po njihovi razlagi, kreditno nezmožen. Kakor, da je tako velika razlika med nekom, ki ima pogodbo za nedoločen čas in lahko že čez 30 dni odleti z delovnega mesta ali pa npr. s.p.-jem, ki mesečno ustvari za 2000 evrov dobička. Čeprav zadnje čase so pri NLB kar začeli ponujati neke kredite za samo poslovno dejavnost. Nekam naj si jih zatlačijo.
blablaaaafefef
06. 01. 2016 15.33
+3
še sami nevejo kaj bi radi ves čas si nekaj izmišljujejo
DeadBull
06. 01. 2016 15.18
+8
Bomo šli pa pač na banko, ki to omogoča. Tista, ki na, pa pač ne bo imela komitentov. Stvar je zelo enostavna.
ibasumik
06. 01. 2016 15.57
+0
Neža001
06. 01. 2016 17.50
tantadruj1
06. 01. 2016 15.02
+11
tudi jaz ko sem imel s.p sem moral imeti 2 računa, ne glede na to, da je s.p. ista oseba in da jamči z VSEM KAR IMA. Torej če jamčim z vsem kar imam mi lahko vse poberejo torej čemu moram imeti še en račun za 25€ na mesec? to je bila čista kraja. no potem sem si ta drugega odrl na banki ki je zanj računala 4€ na mesec. konkurenca med bankami je zdrava. sicer pa ne vem zakaj mora s.p. ločevati. d.o.o. naj ločuje, podjetje je podjetje, zasebno je zasebno.
kemuri
07. 01. 2016 10.08
+1
moralizator...Banka koper..plačevanje položnice preko spleta več kot 2 €, kje je to ceneje ? Pa vse sam narediš..halo?? Zdaj že dve leti ne plačuje več tako.
kurcvasgleda01
06. 01. 2016 14.57
+2
lahko mam 100 računov pa nobenega nič ne briga
brabusednet
06. 01. 2016 14.45
+6
Spet bo treba bankam dat kako miljardo,da ne bodo bankrotirale.
piu
06. 01. 2016 14.40
-1
A kdo ve kako lahko podjetnik oziroma s.p., ki ima 20-30 let obrt-dejavnost, ves čas posluje z izgubo ali nulo??? Če ne ustvarjaš profita boš ja zaprl v manj kot letu dni... Multinick, dej ti kaj zini...
samanthka
06. 01. 2016 16.04
+1
Zato, ker zna dobro računati in si marsikaj da v stroške.edino tako lahko dela!
piu
06. 01. 2016 17.38
piu
06. 01. 2016 17.39
+1
prispevek se ne obračuna po tistemu kar gre v stroške......dobiček iz poslovanja tudi ne...
Franci Kos 1
06. 01. 2016 20.47
+1
Računovodsko se da marsikaj prikazat. 37 let sem imel samostojno dejavnost in nikoli ali skoraj nikoli nisem bil v minusu (enkrat dvakrat) ampak v pozitivni ničli. Tudi bančni račun sem imel samo eden, čeprav so zahtevali dva.
Atmaii
07. 01. 2016 17.53
+1
piu.. zgleda da ti nekaj tukaj ne razumeš. "dobiček" iz poslovanja (pri s.p.-jih imamo osnovo za dohodnino, ne dohodek/dobiček) je pa res v veliki meri odvisen od stroškov s.p.-ja :) :) :) In sicer gre takole: PRIHODEK/PRODAJA - STROŠKI - DAVČNE OLAJŠAVE (splošna in posebne) = osnova za dohodnino. Ergo, če so prihodki 100 eur in stroški 100 eur je razlika kakšna? t.i. pozitivna nula.