Slovenija

Zakon o ratifikaciji ni neustaven

Ljubljana, 18. 10. 2010 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je soglasno odločilo, da zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med slovensko in hrvaško vlado ni v neskladju z ustavo.

Premier Pahor s hrvaško kolegico Kosorjevo po podpisu arbitražnega sporazuma
Premier Pahor s hrvaško kolegico Kosorjevo po podpisu arbitražnega sporazuma FOTO: Reuters

Ustavno sodišče je odločitev sprejelo 7. oktobra. V postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo skupine poslank in poslancev državnega zbora, je sodišče odločilo, da zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško ni v neskladju s slovensko ustavo. Odločitev je ustavno sodišče sprejelo soglasno.

Kot je v obrazložitvi pojasnilo ustavno sodišče, je iz zahteve za presojo ustavnosti razvidno, da predlagatelji svojih očitkov ne naslavljajo na zakon o ratifikaciji sporazuma, temveč na arbitražni sporazum kot mednarodno pogodbo.

Zakonu namreč ne očitajo, da je bil sprejet po protiustavnem postopku. O ustavnosti arbitražnega sporazuma pa je ustavno sodišče že odločalo in marca sprejelo odločitev, da presojane določbe niso v neskladju z ustavo. Pri odločanju v tej zadevi pa je imelo pred očmi tudi pomisleke, ki so jih predlagatelji v tej zahtevi znova očitali.

Glede na to, da predlagatelji ne navajajo nobenih drugih ali dodatnih razlogov, ki jih ustavno sodišče ne bi upoštevalo v mnenju o arbitražnem sporazumu iz 23. marca letos in ki bi lahko pripeljali do drugačne odločitve, je zahteva neutemeljena, pravi ustavno sodišče. Zato je ugotovilo, da iz razlogov, ki jih navajajo predlagatelji, zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma ni v neskladju z ustavo.

MZZ odločbo pozravilo

Ministrstvo za zunanje zadeve je s tako odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljno. Meni, da je sodišče ponovno potrdilo, da določbe arbitražnega sporazuma ne vsebujejo protiustavnih mednarodnopravnih obveznosti, saj ključna obveznost, ki iz sporazuma izhaja t.j. spoštovati sodno odločbo, sama po sebi ne more biti protiustavna.

SDS in SNS nezadovoljni

Po mnenju skupine 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS je zakon neustaven, saj bi razsodba arbitražnega sodišča lahko odstopila od mejne črte med Slovenijo in Hrvaško, kot je določena v temeljni ustavni listini, in bi bila torej rešitev, do katere bi pripeljal arbitražni sporazum, protiustavna. Sodišče bi zato moralo naložiti državnemu zboru, naj ustavo spremeni že vnaprej, so menili.

Zahtevo za presojo zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma je 2. avgusta vložila skupina 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS.

V SDS po odločitvi ustavnega sodišča menijo, da je odločba sodišča v nasprotju z ugotovitvijo sodišča iz marca, da bi zaradi uveljavitve arbitražnega sporazuma lahko nastale protiustavne posledice. "Na žalost pa smo na takšna protislovja od trenutne sestave ustavnega sodišča že navajeni, kajti takšne servilnosti do vladajočih doslej ni prikazala še nobena dosedanja ekipa ustavnih sodnikov. Od ljudi, ki so prepovedali referendum o odvetniških tarifah in ki so mastne zaslužke odvetniškega ceha razglasili za človekovo pravico, Slovenija neodvisne drže žal ne more pričakovati," so prepričani v SDS.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da so ustavni sodniki pri odločitvi, da zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško ni v neskladju z ustavo, ravnali v skladu z zahtevo vlade. Ravnanje ustavnega sodišča je bilo po njegovo pričakovano. 

Po mnenju Jelinčiča se ustavni sodniki ne zavedajo, o čem odločajo, prepričan pa je tudi, da jim niso poznane niti osnove mednarodnega prava. "Še vedno razmišljajo, kot da gre pri Sloveniji in Hrvaški za dve republiki v isti državi," je dodal Jelinčič.

Ustavni sodniki so po njegovem prepričanju "ravnali v skladu z zahtevo vlade, ki je pripravljena Hrvatom popuščati na popolnoma vsaki poziciji". Po njegove se je to pokazalo tudi pri vprašanju dolga hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke.

Ustavno sodišče: Nedostojne izjave

Iz ustavnega sodišča so v odzivu na navedbe o "servilnosti do vladajočih" oziroma, da je bila odločitev sprejeta "v skladu z zahtevo vlade", zapisali, da so ''takšne izjave povsem neresnične, za predstavnike parlamentarnih političnih strank pa tudi nedostojne in neprimerne. Ustavno sodišče je neodvisno, pri njegovem odločanju pa ga vodi le varstvo ustavnosti in zakonitosti. Nihče - še najmanj pa nosilci javnih funkcij, ki bi se morali zavzemati za spoštovanje vladavine prava - ni upravičen trditi, da so ustavno sodišče pri njegovem delu vodili politični ali kakšni drugi parcialni interesi, ki niso združljivi z njegovim poslanstvom in prizadevanjem za varstvo ustavne ureditve. V evropskih pravnih državah se odločitve sodišč in njihova avtoriteta spoštujejo, tudi če se z njimi morebiti kdo ne strinja v celoti.''

Odločitev Ustavnega sodišča glede zakona o ratifikaciji Arbitražnega sporazuma
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezov.janez.
19. 10. 2010 15.43
in, si preživel? mislim abstinenčno krizo... tole nič dobrega ne obeta, če se sam s sabo meniš! :)
M-teorija
19. 10. 2010 06.38
Se mi kar malo smili tale s klicajem. Kako hudo bo, ko bodo opijati popustili.
M-teorija
19. 10. 2010 00.36
Ja bi bila ena od možnih razlag, zakaj so eni tako hudi!
M-teorija
19. 10. 2010 00.28
Na zdaj sem pa zgleda res edini, za vsak slučaj pozdrav, če je še kdo!
M-teorija
19. 10. 2010 00.19
A ti ne obstajaš?! Pa ne mi reči , da si nihče, nekaj meda vseeno si! Le s kom potem komuniciram, če seveda temu lahko rečemo komunikacija. Lažje je zgleda lovljenja EHA iz vesolja, kot te prepričati, da nimam nobene veze s hrvati
M-teorija
19. 10. 2010 00.12
Vas?! Zdaj pa že pretiravaš z vljudnostjo. Ne rabiš me vikat, imam raje tikanje, je bolj pristno domače! Te pa ne silim, ker nikogar ne silim v odločitve!
M-teorija
19. 10. 2010 00.05
Pa lahko noč, upam, da je to možno po akumulaciji tolikšne jeze.
M-teorija
19. 10. 2010 00.03
He he. Še dobro, da te niso zbrisali preden sem uspel prebrati tvojo jezo in frustracije, ki nimajo nobene osnove, so neresnične predvsem pa paradoksalne v vseh pogledih.
M-teorija
18. 10. 2010 23.50
ps Kje pri "dol pri vas"??!!
M-teorija
18. 10. 2010 23.48
fak.ju.glih.ti18.10.2010, 23:41 Če stvari poveš na argumentiran in kulturen način nima nobene veze z kimavstvom. Človek je lahko proti tudi na dostojen in civiliziran način. Veš kako pravijo, lepa beseda lepo mesto najde. Glob, neprijazen nastop pa je le neproduktiven, celo kontraproduktiven.
M-teorija
18. 10. 2010 23.30
fak.ju.glih.ti18.10.2010, 23:23 Nikoli ne obsojam posplošeno MI ali VI v smislu nacij ali podobnega. To je bila samo reakcija na provokatorja, najbrž kar tebe pod drugim nickom. Če bi me pa res preiskoval, se da pod mojo znamko poiskat zadeve, pa sem glede sporazuma vedno zagovarjal, da se moramo s hrvati pogovarjati, ker so naši sosedje, zato sem bil tudi zagovornik AS-a ves čas, ker je najboljša osnova za normalizacijo odnosov.
M-teorija
18. 10. 2010 23.18
fak.ju.glih.ti18.10.2010, 23:14 Čestitam, če si koga takega razkrinkal, ker tudi jaz ne pristajam na pljuvanje, ne po enih ne po drugih, pravzaprav po nikomer. Nikoli nisem ljudi posploševal po neki pripadnosti, ker vsak človek je induvidum!
M teorija
18. 10. 2010 23.09
Prav dokler si spodaj!
M teorija
18. 10. 2010 23.07
papaaa!
18. 10. 2010 22.57
janez julen. kriza identitete?
M-teorija
18. 10. 2010 22.51
Janez..JaIen..18.10.2010, 22:43 Mamca pravjo, da je slovenski.
M-teorija
18. 10. 2010 22.38
karakic18.10.2010, 15:27 ~resnica boli,čist z vsako sosedo razn z slovenijo,bo hrvaška vprašanje mej reševala civilizirano v~ Medtem, ko ti drugi dajejo lekcijo iz Toporišiča in posledično iz zgodovinskih dejstev, čigava je bila Istra, bi se jaz omejil na tisto tvoje "civilizirano". S tem "civiliziranim se vsaj ne bi hvalil. To kar se dogaja v Haagu, je samo posledica vašega "civiliziranega komuniciranja", tako kot so še nekatera sojenja, ki so še v teku v istoimenskem mestu. Kar se pa tiče naše ali vaše izbire načina mednarodnega reševanja spora, ena pač bolj odgovarja nam, druga vam. S prvo vi izsiljujete na osnovi stanja izvršenih dejstev in širjenja na ozemlja, ki nikoli niso bila hrvaška, še posebej ne po 21. 6. Haag seveda tudi ne upošteva dejstev ob nastanku skupne države, skratka drži se sredinske črte podaljška meje na kopnem kot pijanec plota. In glede na vašo politiko je pač Slovenija morala uporabiti, kar je pač lahko , to je da vam je vsilila AS. Vsiljevanje kot sredstvo morda res ni najprimernejše, je pa zato veliko primernejši CILJ, to je PRAVIČNA MEJA. Tako, da še enkrat, nemi o "civiliziranem"! Sedaj pa le nadaljuj z lekcijo Toporišiča in zgodovino!
papaaa!
18. 10. 2010 22.35
no. samo da smo pravočasno odkrili pacienta.
Pancho57
18. 10. 2010 22.33
Da se popravim. Šaljivec si
Pancho57
18. 10. 2010 22.29
mam slovensko tipkovnico, torej je samoumevno, da sta črki posebej