Slovenija

Zaradi številnih dopolnil preloženo glasovanje o državnem holdingu

Ljubljana, 26. 09. 2012 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu še vedno deli koalicijo in opozicijo. Slednja se boji razprodaje državnega premoženja, opozarja pa tudi na zmedo zaradi vloženih dopolnil. Poslanci so si zato vzeli čas in bodo najprej preučili vsa dopolnila.

Predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu je bil pred poslanci že na julijski seji, a so odločanje o njem prestavili na jesen, v vmesnem času pa skupaj s parlamentarnimi strankami in strokovno javnostjo iskali nove rešitve za način in ureditev prenosa državnega premoženja na eno mesto, kar je glavni namen zakona.

Koalicija in opozicija sta tudi po večurni razpravi v državnem zboru o vloženih dopolnilih nista našli skupnega jezika. Ker pa je bilo tako na strani koalicije kot na strani opozicije vloženih veliko število dopolnil k zakonu, so se na koncu odločili, da dopolnila najprej preučijo in glasovanje preložijo, najverjetneje na petek.

Poslanci so sicer sprejeli vse koalicijske amandmaje, medtem ko so opozicijske zavrnili. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pojasnil, da bodo v poslanski skupini za petek pripravili dopolnila zakona. Proučili bodo tudi amandmaje opozicije, ki so bili danes zavrnjeni, in kar bodo ocenili kot primerno, bodo upoštevali v amandmajih za tretjo obravnavo.

Koalicija bi sicer lahko zakon sprejela danes, saj poslanci PS in SD s svojimi glasovi ne morejo preprečiti sprejema zakona.

Šušteršič je zavrnil vse očitke opozicije.
Šušteršič je zavrnil vse očitke opozicije. FOTO: Damjan Žibert

Cilj zakona: izboljšati upravljanje kapitalskih naložb

Po pojasnilih ministra za finance Janeza Šušteršiča je glavni cilj zakona izboljšati upravljanje kapitalskih naložb, dolgoročno povečevati njihovo vrednost in vzpostaviti enoten sistem upravljanja, torej eno družbo, ki bo upravljala s tem premoženjem. Trenutno je namreč državno premoženje razpršeno med več pravnimi osebami.

Zakon določa, da bo holding deloval na podlagi aktov upravljanja (smernice za upravljanje, strategija upravljanja, letni načrt, kodeks upravljanja). Zakon v času do priprave strategije vladi nalaga, da v mesecu dni predlaga klasifikacijo naložb, ki bo podlaga za prodaje nekaterih naložb in za določitev strateških naložb.

Z uveljavitvijo bo prenehala delovati Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), Sod pa bo v treh mesecih izpeljal vse postopke za oblikovanje holdinga.

Šušteršič je med pomembnimi spremembami zakona izpostavil status Kada, ki bo z namenom, da se ohrani ločenost premoženja, ki služi kot rezerva pokojninske blagajne, ostal samostojna pravna oseba. Kad bo ob tem odvisna družba holdinga, letno bo v pokojninsko blagajno nakazal 50 milijonov evrov in 10 odstotkov kupnine od morebitne prodaje naložb.

Modra zavarovalnica se z zakonom ne ukinja, ampak ostaja na Kadu, struktura imenovanja nadzornikov Kada pa ostaja enaka kot doslej.

Iz zakona se je medtem izvzelo reševanje slabih terjatev bank, katerih prenos na družbo za upravljanje terjatev bank, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega se bodo prenesle te slabe terjatve, bo urejal prejšnji teden na vladi sprejeti predlog zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank.

PS: Zakon se sprejema v popolni zmedi

Poslanci PS so že poleti vložili svoj zakon o upravljanju naložb. Jani Möderndorfer je pojasnil, da je bil temeljni namen njihovega predloga, da bi država vse svoje kapitalske naložbe prenesla državni družbi za upravljanje, ki bi nadomestila AUKN ter skrbela za obveznosti Soda, Kada, DSU. Nadzor nad spoštovanjem kodeksa bi se vršil na finančnem ministrstvu.

Denarna vetrnica
Denarna vetrnica FOTO: Thinkstock

Marko Pogačnik je v predstavitvi stališč poslanske skupine SDS izpostavil, da upravljanje z državnim premoženjem doslej ni bilo učinkovito. Razlogov za podpovprečne rezultate podjetij v državni lasti je po njegovem mnenju več, tako razpršenost lastništva med več deležnikov kot tudi neustrezna in pomanjkljiva zakonodaja. Predlog zakona omogoča učinkovitejše in racionalnejše upravljanje ter boljše poslovanje, je prepričan in dodal, da bodo vložena dopolnila, ki upoštevajo predloge opozicije, sindikatov in širše javnosti, zakon še izboljšala.

Pogačnik je tudi zavrnil trditve nekaterih poslancev SD, da v predlogu zakona niso vključene pripombe SD. Delovna skupina je po njegovih besedah upoštevala pripombe SD, in sicer da se slaba banka izvzame iz zakona, da Kad ostane samostojna družba, da Modra zavarovalnica ostane hčerinska družba Kada, da se v zakon vključi protikorupcijska klavzula in da holding ne more prosto razpolagati z naložbo Kada.
Zaradi številnih vloženih dopolnil pa v  PS poudarjajo, da se zakon sprejema v popolni zmedi, kritični pa so tudi nad hitenjem sprejemanja zakona.

Alenka Bratušek je izrazila obžalovanje nad vprašanji, ki kljub usklajevanju ostajajo odprta. "Če naši amandmaji glede teh odprtih vprašanj ne bodo sprejeti, zakona ne moremo podpreti," je dejala in izrazila željo o politični enotnosti glede strategije upravljanja. Po njenih besedah je tako sporna sestava nadzornega sveta holdinga, saj kar sedem od devetih članov imenuje vlada. Hkrati pogreša popis premoženja z vrednostmi premoženja na eni in obveznostmi na drugi strani. Poleg tega ni odgovora, ali se bodo banke v holding prenašale po sanaciji ali takoj.

Z zakonom bo sprejeta največja kraja državnega premoženja

V SD medtem ostro nasprotujejo takšnemu predlogu zakona, saj je to, kot je poudaril Janko Veber, največji poseg politike v upravljanje državnega premoženja. S tem predlogom se uvaja način najmanj preglednega upravljanja, organizirano se bo izčrpavalo podjetja in potem poceni razprodalo, ostali bomo brez najboljših delovnih mest in denarja, je naštel in zagrozil celo z referendumom.

Veber je poudaril, da so namere vladajoče koalicije vse prej kot plemenitenje premoženja. Poplačilo denacionalizacijskim upravičencem v višini milijarde evrov je le ena prioritetnih nalog, najbrž temu sledi reševanje propadlega Zvona Holdinga, je prepričan Veber. Izpostavil je nepreglednost, saj da bo prodaja potekala brez javnega razpisa, vnaprej določenim kupcem, prodajalo pa da se bo brez odločanja v DZ. "To je zadnji val privatizacije, o tem bi morali odločati ljudje. Tokrat gre res za plebiscitarno odločanje o naši prihodnosti," je opozoril.

Poslanska skupina DL bo zakonski predlog, vključno z dopolnili, podprla, je napovedal Bojan Starman. "Slabše, kot je, ne more biti," je poudaril in dejal, da državna podjetja skupaj letno beležijo izgubo, medtem ko bi morala lastniku letno prinesti vsaj milijardo evrov dobička. Državna podjetja so bila po Starmanovih besedah kot korita, na katerih so se nekateri napajali, zdaj pa se to področje končno ureja. Toda Starman opozarja, da s samim sprejemom zakona problem ni rešen, saj je ključno vprašanje, kako se bo zakon izvajal.

V poslanski skupini SLS bodo po besedah Mihaela Prevca zakon podprli, saj zagovarjajo združitev upravljanja premoženja pod eno streho. Bistveni premik, ki ga v SLS vidijo, pa je, da zakon prvič v zgodovini predvideva sprejem dolgoročne strategije upravljanja.

Da bo poleg reševanja bank upravljanje državnega premoženja najtežja preizkušnja v tem mandatnem obdobju, je prepričana Marija Plevčak (DeSUS). Vsa dosedanja praksa upravljanja ni bila najboljša, saj so se prej ukvarjali s prerazporejanjem premoženja, ne pa s plemenitenjem. Upa, da bo zakon onemogočal malverzacije in kraje premoženja ter pričakuje, da bo upravljanje bistveno izboljšano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
27. 09. 2012 14.00
+2
Predlog novinarjem: - pred Državnim zborom povprašajte ugledne narodne zastopnike, kaj so to "strukturne spremembe"?
Tadej Skof
27. 09. 2012 11.28
pojmanimate kaj delate
prpa24
27. 09. 2012 09.20
+3
Iz pojasnil ministra Šušteršiča je razvidno, da je edini cilj predlaganega zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) ustanoviti eno družbo, ki bo upravljala z vsem državnim premoženjem. Po njegovem mnenju NAJ BI (!?) z zakonom o SDH izboljšali upravljanje in povečali vrednost kapitalskih naložb države. Kako brezglavo, nepremišljeno, zaletavo in brez vsake strategije je ustanavljanje SDH pa sledi iz nadaljnjih pojasnil: - "Zakon" v času do priprave strategije "vladi nalaga", da BO v mesecu dni predlagala klasifikacijo naložb (to je: razdelila kapitalske naložbe na tiste strateške in tiste za prodajo). - "Zakon" določa, da bo SDH deloval na podlagi aktov upravljanja (smernic za upravljanje, strategije upravljanja, kodeksa upravljanja, letnega načrta). - SOD bo v treh mesecih izpeljal vse postopke za oblikovanje holdinga. Imam občutek, da je minister glede upravljanja (bolj moderno bi bilo vodenja) gospodarskih družb odkril toplo vodo. Šušteršič je med pomembnimi spremembami "zakona" izpostavil: - status Kada, ki bo ostal samostojna pravna oseba in bo kot odvisna družba holdinga, letno bo v pokojninsko blagajno nakazal 50 milijonov evrov ter 10 odstotkov kupnine od (morebitne) prodaje naložb. - modra zavarovalnica se z "zakonom" ne ukinja, ampak ostaja na Kadu, struktura imenovanja nadzornikov Kada pa ostaja enaka kot doslej. - iz "zakona" se je izvzelo reševanje slabih terjatev bank (družbo za upravljanje terjatev bank, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega se bodo prenesle te slabe terjatve, bo urejal prejšnji teden na vladi sprejeti predlog zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank). Po besedah opozicije : - je sporna sestava nadzornega sveta holdinga, saj kar sedem od devetih članov imenuje vlada, - ni popisa premoženja z vrednostmi premoženja na eni in obveznostmi na drugi strani (!?), - ni odgovora, ali se bodo banke v holding prenašale po sanaciji ali takoj (!?) - bo prodaja naložb potekala brez odločanja v DZ, brez javnega razpisa in vnaprej določenim kupcem, - so namere vladajoče koalicije vse prej kot plemenitenje premoženja države (prioriteta je poplačilo denacionalizacijskih upravičencev v višini milijarde evrov, sledi reševanje propadlega Zvona Holdinga,..) Celo Starman iz koalicije opozarja, da s samim sprejemom "zakona" problem ni rešen, saj je ključno vprašanje, kako se bo zakon izvajal. Sam menim, da "zakona" s takimi luknjami ni mogoče transparentno in pošteno izvajati. Takšnim predlogom bi celo težko rekel zakon (zato vztrajno zakon v narekovajih), saj zahtevajo, da se vnaprej sprejme nekaj kar bo določeno šele pozneje! Komisija za preprečevanje korupcije (KPK ) ugotavlja, opozarja,.. da Zakon za krepitev bank, Novela zakona, ki bo omogočila brezplačen prenos nepremičnin med državo in lokalnimi skupnostmi ,.. omogočata korupcijsko ravnanje, da so potrebne varovalke,.. KPK ugotavlja, da vlada ne upošteva njihovih ugotovitev, opozoril, pripomb,...  Sekretarji vlade pojasnjujejo, da varovalke niso potrebne,.. V SDS in satelitih si veselo manejo roke. Zavedajo se, da je vse v kratkem stiku, da je vse varovalke vrglo ven, da je tema za satelite nove vlade idealni čas za ropanje, kraje, provizije,.. Prihvatizacija se nadaljuje. DZ je glasovanje o "zakonu" preložil za DVA DNI. Sam smatram, da zakon NI PRIMEREN za obravnavo v DZ in bi ga morali zavrniti ter na podlagi strategije in vseh potrebnih podatkov ponovno strokovno pripraviti. V nasprotnem primeru je potrebno to raboto vlade preprečiti z referendumom, ki naj vključuje tudi vprašanje zaupnice vladi.
prpa24
27. 09. 2012 09.25
+3
Edina strategija vlade (koalicijsko dogovorjena v gostilni) je ´ vse pokrast, na prijatelje prepisat in nobenega zakona upoštevat´. Šuštaršič, ki mora ukrepe zagovarjat, kakor da je tako ekonomsko edino pravilno,.. mora v vsakem zagovoru dodati svoj slavni "A ne", s katerim mora prepričati javnost in sebe, da je tako najboljše za državo in ljudi. A ne
gospakatja
27. 09. 2012 09.09
-3
pa v čem je problem, naslednja vlada bo zamenjala upravnike in , najbrž, tudi zakon, kot še vsaka doslej, razen tistega obdobja 12 let, ko je vladala lds in ji tako in tako ni bilo treba nobenemu polagat računov (dlje v zgodovino pa ne bi šli!!!)!!
Milan Koleznik
27. 09. 2012 08.50
+3
ne spoznam se na te zakone,vem pa da vsaka vlada sprejema zakone ki so njej v prid in iz tega največ potegne,ne za dobrobit slovencev,in če so ti zakoni spet v prid vladi,je vse skupaj za izselit ,pustit vlado ali se slovenci izselimo,tako ne sme več naprej,zakoni po ljudeh kakor jim odgovarja,dovolj je tega.
Bohinc26
27. 09. 2012 08.32
+7
Nekako sem mnenja, da je čas, da Slovenci vzamemo vajeti v svoje roke (vem, nisem edini)! Delajo se naravnost norce iz nas in nam kradejo iz spred oči. To počnejo že predolgo časa in še naprej bodo počeli, če jih ne ustavimo! Čas je za korenite spremembe, ki smo jih kot državljani sposobni izvesti in dati našemu narodu nazaj dostojanstvo in ostale vrednote, ki si jih še kako zasluži...
gospakatja
27. 09. 2012 09.10
-2
kako, z novo "revolucijo"? dajmo še komu možnost, da si kaj nagrabi!! ?
Bohinc26
27. 09. 2012 09.15
+3
gospakatja: točno z revolucijo! ne vem pa kaj si bo lahko še kdo nagrabil, ker je že vse pobrano in v žepih nekaterih posameznikov, ki jih ščiti vlada in njeni brezvezni zakoni...
M_teorija
27. 09. 2012 07.13
+10
Bolj ko se bomo približevali volitvam bolj očitno bo, da je med Zverom in JJ-jem le ta razlika, da ima Zver Majerizem bolj zavit v folijo in je le manj očiten. V srži pa je le Majerizem!
krtaca15
26. 09. 2012 23.50
+8
Mocno upam da pade, ce ne, bo cudno...
olyca
26. 09. 2012 23.37
+13
Vlada zagovarja holding, da bo s tem imela popolni nadzor nad financami in še lažje kradla. Nazaj bi bilo treba uvest SDK pa bi zadeva bila na čistem in preglednejša.
nikhrast
26. 09. 2012 22.46
+4
Vas ni sram, samo poglejte kje vse ima država svoje roke, sramota za Slovenijo da ni to že zdavnaj prodala. Država ima prste v shopping centru, to sploh ni mogoče komu po svetu dopovedati.
nenasedaj
26. 09. 2012 21.46
+7
Holding ali po slovensko kraja Slovenije, je spet šolski primer političnega sprenevedanja. Kdo je za? Sklepajmo logično, komu je zgolj za lastne finance? Najprej večini nemških državljanov, sicer predstavnikov naše vlade in njihovim bogatim uslužbencev, ki vidijo priložnost, da s Holdingom pokradejo vse do konca. In na drugi strani ljubljanski zemljiščar, največji bnčni zadolženec, ki v polastninjenju državnih firm vidi izjemno osebno priložnost. Torej Janša in Janković sta ZA. NSi in Virantova lista itak ne razmišljata s svojo glavo , DESUS so po DNK testu prevaranti, ostane SD. So res proti in bomo zadevo zaključili ljudje, na referendumu, ali zgolj nabirajo točke, kajti razpad je pred vrati? Ali bomo do konca, čez nekaj dni, poslušali gospo Coco, pardon gospo Šušteršičevo, joj, pardon kvazi ministra Šušteršiča?
gospakatja
27. 09. 2012 09.12
-1
holdinga pa ne!! saj se bo potem videlo kdo so pravi lastniki slovenije!!
srebrnibreg
26. 09. 2012 20.21
+8
Samo mene ali tudi še koga to spominja na čase pred 20 leti, ko je država bedela nad podjetji.
JanezNovakJohn
26. 09. 2012 19.58
+17
Tudi če bi bilo kaj dobrega v tem holdingu, Janši in tej vladi ne more nihče verjeti in ne zaupati. Preveč je bilo podtikanj, laži, zavajanj. Zakaj? TO VLADO NE MORE VODITI ČLOVEK, ki -je v kazenskem postopku za kaznjivo dejanje proti državi - če ponareja fotokopira in lepi dokumente - če ne zna razložiti kje je dobil tako poceni investicijsko stanovanje - če se skriva za psevdonimom Tomaž majer - če prodaja lastništvo bredplačnikov klošarjem tako da kupi njihov podpis za 500 €. - ce njegov časopis finansirajo iz državnih podjetij - ČE POLEG VSEGA POSTAVLJA NOTRANJEGA MINISTRA IN TOŽILCA
JanezNovakJohn
26. 09. 2012 20.01
+14
Da ne govorim o odnosu do človekovih pravic, izbrisanih, orožarski posli,
JanezNovakJohn
26. 09. 2012 20.06
+10
Pa saj je o izropani državi že skoraj nesmiselno govoriti. Pri tem ropu pa janša ni nedolžen.
MsPikapiki
26. 09. 2012 20.06
+10
Pa da ne govorimo o sramotno nizkotnem, podlem obnašanju do premierja Pahorja in odnosa do njegovih reform lani. Letos pa iste predlaga.
JanezNovakJohn
26. 09. 2012 20.09
+6
*Da vse kaj se grdega dogaja in se je dogajalo in se bo dogajolo so krivi strici iz ozadja. HALO * da je rušil vse reforme pahorja in s tem državo, sedaj pa skoraj indentične sam uvaja.
nikhrast
26. 09. 2012 22.41
-4
Pa počakajmo da naslednja vlade proda čim več, prodati se pa more.
anja31a
26. 09. 2012 19.43
+10
Sem brez besed..... nobene dobre novice.... edino ta, da so razpisali delovna mesta za pse, kar pa le-tem ni v interesu.... torej, tudi ta novica je slaba....
lukeeeeeec
26. 09. 2012 19.45
+2
Super. Zdaj bo pa vsaj mir pri bajti! To bi morala početi vsaki dan, minimalno po psedem ur!
anja31a
26. 09. 2012 19.51
+6
Da sem vsaj 7 ur tiho.... nemogoče... ko bom mrtva, bom 24ur....
lukeeeeeec
26. 09. 2012 19.52
+3
Ha, ha, ha. lepo od tebe, da razumeš šalo. Veliko jih ne bi razumelo! Cilj dosežeb!
anja31a
26. 09. 2012 19.54
+6
Razumem.... v bistvu si me nasmejal.... danes se nisem pretirano.... ne moret verjeti kam smo prišli....
nogomet12
26. 09. 2012 20.33
+7
anja ,jaz bi te postavil na čelo države, si neopredeljena, mlada,bistra in takih primankuje...
anja31a
26. 09. 2012 21.50
+4
subisubiw
26. 09. 2012 19.29
+10
s tem holdingom hoče TA VLADA dat roke nad podjetja !!! in to je vse kar je treba vedet !
lukeeeeeec
26. 09. 2012 19.47
-10
Pravilno. Do sedaj so bile same izgube, pa prijateljčki ki so imeli težave s štetjem so imeli zagarantirane službice. Zadnji cajt da država prične z upravljanjem in ne samo kako bo komu kapnilo v žep!
MsPikapiki
26. 09. 2012 19.04
+16
Bravo opozicija. Bravo SD. Umirjeno in dostojanstveno branite državno premoženje pred holdingom in krajo. Držite se. Ne se dat tem pokvarjencem vladnim.
MsPikapiki
26. 09. 2012 19.05
+14
cirenij
26. 09. 2012 19.12
+11
BaGr67
26. 09. 2012 19.19
+8
lukeeeeeec
26. 09. 2012 19.48
-8
Jap ba... je pobrala v zadnji treh letih za 30.000 MIO Ojrotov! Jap, sam ni prav, da jih tako grdo zmerjate. saj so bili fantastični! Opozicija???????????
maq1966
26. 09. 2012 20.37
-5
Pojdi na članek o stečajnih navezah "tovarišev". Preberi si, kako nastavljenci SDja branijo državno premoženje...
MsPikapiki
27. 09. 2012 00.39
+6
Sem šla, pa sem vidla v glavnem esdeesovske poštenjake.
BaGr67
26. 09. 2012 18.57
+8
Rušl bojo pred sabo ,kot ratrak polastninl še tisto kar je ostal "teren za sp****so si pa itak že prpravl!!!
wsharky
26. 09. 2012 18.20
+13
.... NovaSlovenija tvita in civka, kot ji sds ukaze ... Jožef Horvat: Nov koncept upravljanja kapitalskih naložb,ki jih prinaša zakon o državnem holdingu je dober in učinkovit .... se strinjam, koncept bo ucinkovit, saj si bodo pujski pri koritu napolnili zepe in razprodali slovenska podjetja tujcem ...
MsPikapiki
26. 09. 2012 18.10
+14
Fantje dolgoprsti in kradljivi vemo zakaj ta holding. Pomnili vas bomo dobro. In pazite se nas.
wsharky
26. 09. 2012 18.16
+8
... nekdo si bo lepo napolnil zepe s provizijami ...
cirenij
26. 09. 2012 18.17
+8
wsharky
26. 09. 2012 18.10
+12
... skratka ... danes bo sprejet zakon o holdingu ... prosim, da tisti ki imamo slovensko zastavo le-to spustimo na polovico droga ... saj se bo zacela razprodaja podjetij brez nadzora in z provizijami ... vemo, da imajo nekateri na oblasti radi kaksno provizijo ... saj so v investicijskem ciklusu ...