Slovenija

Zakon ne velja enako za vse?

Ljubljana, 29. 02. 2008 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
L.H./STA/M.M./M.K.
Komentarji
25

Šoltes pričakuje vsebinske razloge, zakaj vlada ni sledila pozivu za razrešitev Podobnika. Opozicija je polna očitkov.

Računsko sodišče (RS) se je odzvalo na mnenje Službe za zakonodajo Vlade RS, da sodišče nima pristojnosti, da bi od predsednika vlade zahtevalo zamenjavo ministra Janeza Podobnika, kar je v državnem zboru povedal tudi premier Janez Janša.

Igor Šoltes še vedno pričakuje vsebinski odgovor vlade in argumente za njeno odločitev: "Pričakujem tudi, da se bo premier odločil skladno z našim pozivom."
Igor Šoltes še vedno pričakuje vsebinski odgovor vlade in argumente za njeno odločitev: "Pričakujem tudi, da se bo premier odločil skladno z našim pozivom." FOTO: Tomaž Ungar

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je povedal, da svojo zakonito dolžnost vlada izpolni s tem, da vsebinsko odgovori na poziv RS in v odgovoru navede razloge za svojo odločitev. “Iz povedanega jasno izhaja, da ureditev pristojnosti RS sploh ne odpira vprašanja, ki jih v svojem mnenju opisuje Služba zakonodaje Vlade RS. Edina dolžnost vlade je, da se o pozivu odloči, torej opredeli in potem avtonomno odloči, ali bo sledila vsebini po poziva in začela postopek razrešitve odgovorne osebe ali ne. Obe odločitvi vlade sta znotraj polja zakonitosti, pomembno pa je, da vlada v vsakem primeru navede razloge za svojo odločitev,“ trdi Šoltes.

Šoltes ni želel komentirati vprašanja, ali bi moral minister Podobnik odstopiti sam. Povedal je, da so s pozivom za razrešitev pristojnosti računskega sodišča izčrpane. Vladna razrešitev generalnega direktorja direktorata za okolje Radovana Tavzesa, ki jo nekateri povezujejo s to zgodbo, pa je za računsko sodišče po Šoltesovih besedah "irelevantno vprašanje". " Razloge za to lahko pojasnijo na ministrstvu," je dodal.

Šoltes je poudaril, da je vlada dolžna, v primeru če pozivu ne sledi, navesti točne, vsebinske, argumentirane razloge, zakaj pozivu ni sledila. “Torej vsebinsko odgovoriti na takšen poziv. Če vlada pozivu ne sledi in ne ponudi prepričljivih vsebinskih razlogov, potem je očitno, da mnenj neodvisne institucije ne upošteva. Sankcija je v tem primeru ta, da javnost sama oceni potezo vlade, ki v svojem odgovoru bodisi upošteva ali ne upošteva mnenja neodvisnih institucij.“

Šoltes tudi meni, da “ne drži, da tako računsko sodišče kot drugi neodvisni organi, ne morejo posegati v “ustaljena“ razmerja med med vejami oblasti. Prav njegova v ustavi zagotovljena neodvisnost nalaga RS izvajanje kontrole pravilnosti in smotrnosti poslovanja ostalih vej oblasti, kar a priori ne more biti v nasprotju z ustavo.“

Minister odgovarja tudi za poslovodne napake

Sodišče je v odgovoru še poudarilo, da njegova pristojnost dopolnjuje načelo delitve oblasti in da mu zakon daje izrecno pravico, da samo oceni, kateri organ lahko izvede ali začne postopek razrešitve. "V tem primeru smo ocenili, da je vlada organ, ki lahko začne postopek za razrešitev ministra," je povedal Šoltes in s tem zavrnil razlago vladne službe, da bi sodišče moralo pobudo nasloviti nanjo in na državni zbor.

Igor Šoltes meni, da vprašanje odstopa Janeza Podobnika ni v pristojnosti računskega sodišča. V NSi so prepričani, da Podobnik sam ve, kakšno krivdo nosi.
Igor Šoltes meni, da vprašanje odstopa Janeza Podobnika ni v pristojnosti računskega sodišča. V NSi so prepričani, da Podobnik sam ve, kakšno krivdo nosi. FOTO: Dare Čekeliš

Zavrnili so trditev, da minister ne more odgovarjati za poslovodne napake. "Zakon o javnih financah jasno določa, da minister odgovarja za zakonitost, namenskost, učinkovitost in gospodarnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi," je nanizal Šoltes. Dodal je, da je odgovornost za upravljanje s proračunskimi sredstvi del širše politične odgovornosti ministra, ki jo slovenski pravni red ne ločuje od poslovodne.

SDS v bran Janši in Podobniku

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Milan Petek (LDS) premierju Janezu Janši očita neodzivnost v primeru zahteve računskega sodišča za razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika ter dodaja, da komisiji še vedno ni poslal svoje odločitve o omenjenem pozivu.

Poslanec Zares Matej Lahovnik je prepričan, da bi moral Janša upoštevati mnenje računskega sodišča in razrešiti ministra za okolje Podobnika. "Če Janez Janša kljub jasnim pozivom vrhovnega varuha javnih financ ministra Podobnika ne bo razrešil, bo s tem pokazal, da zakon ne velja enako za vse in da ga ministri lahko kršijo," je prepričan vodja poslanske skupine Zares.

Bo Janez Janša razrešil ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika?
Bo Janez Janša razrešil ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika? FOTO: Dare Čekeliš

Danes so se odzvali tudi v poslanski skupini SDS, kjer menijo, da so Petkovi očitki neutemeljeni. Zapisali so, da je predsednik vlade dolžan spoštovati sistemsko pravno ureditev, zato ima pravico, da pred svojo odločitvijo o pozivu predsednika Računskega sodišča za razrešitev ministra, preveri, ali je poziv Računskega sodišča skladen z ustavno pravno ureditvijo.

Opozarjajo, da je bila nedodelanost instituta razrešitve odgovornih oseb ugotovljena tudi ob nekaterih drugih dosedanjih primerih za razrešitev odgovornih oseb, tako na lokalni kot na državni ravni.

“Podpiramo ravnanje predsednika vlade, da dokončno odločitev o razrešitvi ministra Janeza Podobnika sprejme šele tedaj, ko bo na pravno-sistemska vprašanja, ki jih je izpostavila vladna služba za zakonodajo, odgovorilo Računsko sodišče. Predsednik Komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan Petek ima do navedenega vprašanja v nasprotju z SDS zelo površen odnos in ga izrablja v politične namene,“ meni poslanec SDS Rudi Veršnik.

LDS v primeru neukrepanja za interpelacijo

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč od premierja Janše pričakuje ukrepanje zoper Podobnika v roku 14 dni. Če se to ne bo zgodilo, bo LDS stranke pozvala, naj prispevajo glasove za vložitev interpelacije zoper Podobnika, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Školč.

Po Školčevih besedah so v LDS zaskrbljeni nad tem, da predsednik vlade s tem, ko ne želi razrešiti Podobnika, daje slab zgled spoštovanja načela zakonitosti in pravne države. "Ta načela Janša spoštuje pri ukrepanju zoper politične nasprotnike, ko gre za njegove politične sopotnike, pa načelo pravne države odklanja," je prepričan vodja poslanske skupine LDS.

Po njegovi oceni se je predsednik vlade postavil nad zakon in se obnaša, "kot so se včasih kralji, za katere je veljalo, da se ne morejo zmotiti". Oblast je po Školčevem prepričanju v Sloveniji deljena, zato nobena veja oblasti ne sme prevladati nad drugima dvema, vlada pa mora biti podvržena delovanju sodišč, je prepričan Školč.

Po njegovih besedah nadzor tudi ne more biti učinkovit, če v okviru le tega niso predvidene sankcije za kršitve. "Računsko sodišče je sankcijo izreklo, predsednik vlade pa bi jo moral izvršiti in ne z njo polemizirati," je ocenil. Po Školčevih besedah bi moral Janša v primeru, da meni, da je zakon neustaven, to dati v presojo ustavnemu sodišču: "Vsekakor ta presoja ni v njegovi pristojnosti."

NSi: Podobnik sam najbolj ve, kakšno krivdo nosi

Jožef Horvat
Jožef Horvat FOTO:

V NSi opozarjajo na pravno dilemo, ali sme računsko sodišče sploh zahtevati odpoklic ministra. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je ocenil, da bi bilo tu primerno počakati, da se pravna stroka uskladi okrog tega vprašanja.

Horvat sicer ne jemlje verodostojnosti ugotovitvam sodišča o nepravilnostih na ministrstvu, vprašanje pa po njegovem je, kolikšna je dejanska Podobnikova objektivna odgovornost. Osebno je Horvat prepričan, da Podobnik "sam najbolj ve, kakšno krivdo nosi, če jo nosi, in da bo na osnovi lastnega razmisleka sam tudi ukrepal".

Pri tem je Horvat priznal, da bi minister koalicijo rešil zadrege, če bi se sam odločil za odstop.

Cvikl: Vlada se sama odloča o spoštovanju zakonov

Predsednik vlade Janez Janša očitno meni, da se bo vlada samo odločala o tem, katere zakone bo spoštovala in katerih ne, je v odzivu na, kot je dejal, neravnanje predsednika vlade glede poziva računskega sodišča za razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika danes v Ljubljani dejal poslanec SD Milan Cvikl.

"Torej gre za potrjevanje naših trditev, da vlada javnofinančno zakonodajo, ugotovitve računskega sodišča in zakonodajo, ki o tem govori, razume po svoje," je dejal Cvikl. Vlada torej zakonom sledi le takrat, ko ji to odgovarja, je dodal.

SNS: Nujen je javni pregon

V SNS menijo, da Janša ve, ali mora ministra Podobnika odstaviti ali ne. Če je sum upravičen in če obstajajo elementi kaznivega dejanja, pa mora priti do javnega pregona, je v imenu stranke SNS danes povedal njen poslanec Srečko Prijatelj. Kot je dodal, to ne bi bilo prvič, da bi zaprli nekega ministra.

"Vso odgovornost za svoje ravnanje nosi gospod Podobnik in če je kaj storil narobe, imamo organe javnega pregona, in ne bo prvi primer, da se tako osebo morda tudi zapre. Če Janša ne bo predlagal zamenjave, je to njegov problem, mi kot poslanci o tem odločamo, lahko pa tudi vlagamo interpelacije" je povedal poslanec SNS.

SNS bi morebitno interpelacijo proti Podobniku podprl, "v kolikor bi obstajali tehtni razlogi za zamenjavo, podprti z dejstvi, da je minister Podobnik storil elemente kaznivega dejanja in s tem povzročil škodo Sloveniji".

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
01. 03. 2008 12.54
Da se vrnemo nazaj v okvire o katerih govori zgornji prispevek... Pred kratkim se je prvič v zgodovini te države in tudi v zgodovini Evropske unije, Evrope in verjetno tudi sveta zgodilo, da je računsko sodišče naložilo ali zahtevalo od predsednika neke vlade, da zamenja enega ministra. Se pravi, posegla je v neka ustavna in politična razmerja, za kar računsko sodišče, oprostite, ni ustanovljeno. Tolmačenje tega člena zakona o računskem sodišču na ta način pomeni, da lahko računsko sodišče po tem lahko sestavlja tudi koalicije ali jih razdira, imenuje vlade in, ne vem, recimo ugotovi, zdajle naredi pregled v Uradu predsednika republike. Ugotovi, da je v prejšnjem mandatu predsednika republike bilo nekaj narobe, in kaj, naroči potem volivcem, da naj zamenjajo predsednika republike od tega mandata? Če bi ta člen zakona o računskem sodišču tolmačili na ta način, da ima računsko sodišče to pristojnost, potem bi lahko zahtevali zamenjavo kogarkoli.
KLIPAN71
01. 03. 2008 08.16
Tomipassion, edini tajkuni, ki so jih prijeli v zadnjem času so Černigoj, Tovšakova in Zidar. Černigoj in Tovšakova sta bila največja sponzorja Petrletove volilne kampanje. Aja, pozabil sem na Palomo, kjer so delavci ovadili vodstvo zaradi nepravilnosti, vodstvo pa je takoj odpustilo najbolj glasnega delavskega predstavnika. Direktorica je iz stranke Nsi.
Tonček Balonček
29. 02. 2008 22.01
Pa preberite že enkrat ta gradiva,. saj so vsa javno dostopna! Poiščite spletno stran računksega sodišča!!!!! Pa kaj vam je, boste razpravljali z manjokranjc in tomi.passionom? Tam si lahko oglčedate to komunajzarsko leglo v vseh širjavah! Oblast dela odlično, sploh če ne bi izginjale miljarde!!! Zakaj izginjajo? Zaradi podlage?
jafagros.s@siol.net
29. 02. 2008 20.52
Prav z zanimanjem bi prebral celonto gradivo Računskega sodišča v tej zadevi. Ali na stanje na ministrstvu resnično tako porazno?
jafagros.s@siol.net
29. 02. 2008 20.14
Prav z zanimanjem bi proučil celotno gradivo, ki se nanaša na to zadevo. Ali je stanje na ministrstvu resnično tako porazno?
minnaema@yahoo.com
29. 02. 2008 18.14
V slogi in spoštovanju je moč uspeha, pa tudi v poštenosti in egalitarnih načelih.Menda se naša le dvomiljonska država tega šele uči ali kako je z temi štorijami, da bodo v abundanci državljani RS NE pa politiki....si velikokrat- delali reklamo zastonj, sicer najboljša reklama je USPEH tisti resnični v konstruktivnosti, ker z obljubami, če so še tako zelo lepo napisane z njimi NI mogoče živeti!
doki007@email.si
29. 02. 2008 17.43
kaj pa podobnik sam ?????? ----se čuti normalno produktivnega ministra ??? ----tavzes je mina, ki je moral odstopiti ,...kajti neki je moral janez naredit,......čeprav je tavzes govoril da sam odstopa ????!! ----lari fari....................nimamo kadra za take zadeve ,....!!
friderik1st
29. 02. 2008 17.26
Kjer se prepirata dva- tretji dobicek ima. Tako Slovenci, kar kregajmo se in si mecimo polena pod noge , bodo vsaj Hrvati in drugi imeli kaj od tega.
ivan_kavcic3@t-2.net
29. 02. 2008 17.22
Vse intrige okoli tega smetišča potrjuje dejstvo, da mora Slovenija čim preje izšolati finančno policijo(tapravo-nestrankarsko) in ukiniti vse institucije, katere s svojimi stroški samo povečujejo inflacijo.
pumpar@volja.net
29. 02. 2008 16.07
Nobeden od vas sploh teh ljudi ne pozna in nobeden od vas ni imel nikoli ne dobrih ne slabih izkušenj s temi pacienti...a pametnjarite,kot da ste pojedl vso pamet sveta.Dejstvo je,da je Tavzes ves čas zaviral razvoj in ustavljanje alternative energije v naravo,zmeram je nekej najdu,zmeram je rastu regrat nekje,da se ni smel gradit,zmeram je najdu neke ribice,da se ni dal gradit zmeram nekej.Europa že zelo ropota,ker Slovenija ne izpolnjuje dolžnosti...tako da,zadeva nima veze z ničemer kot le z dejstvom,da je biu skrajni čas,da tega pospravjo.Za Podobnika nimam pojma kaj počne,dejstvo pa je,da je veliko sranja naredil Kopač v prejšni vladi,ker šlo se je samo zato,da treba stvari negirat do faze,dokler nebodo določeni posamezniki prišli kdaj kasneje do vseh teh stvari in jih realiziral.Torej logične komunistične reakcije,Tavzes pa je sad komunističnih neumnosti.On je že od nekdaj na tem položaju in skos je skrbu,da navadni smrtniki nemormo nečesa delat,kar smo si zastavli,ker se to špara za določene.Torej skrajni čas,da je nekdo ukrepal.BRAVO.spet bomo gradili centrale.
Tonček Balonček
29. 02. 2008 15.59
Počasi se mi svita, da še en mandat ne bo dovolj, toliko škode je že odkrite. premenivo ustavo, za,menjamo obdobje trajanja mandata, vsaj osem let, še to je premalo, doživljensko mogoče. Pa od kod tem ljudem ideja, da so drugačni kot tisti izpred tridesetih let, če pa niso! Mogoče zaradi Židov in Ciganov ter Šiptarjev? To je malo premalo!
theta
29. 02. 2008 15.54
Tonček tokrat pa si res zabavn čestitke...
Tonček Balonček
29. 02. 2008 15.28
Šoltes seveda ni neodvisen od Kardelja, sam vem, da se vnuki s svojimi dedki še dolgo pogovarjajo, zavlečejo se v kakšen kot in tam skrivno dobivajo navodila iz onostranstva, kot neke vrste spiritualisti so, gotovo, ta Šoltes verjetno ni nobena izjema, verjetno pa je že kot otrok dobival ustrezna navodila, da ne omenjam genetike.... V Sloveniji razpolagamo s tremi izganjalci hudiča, z vatikanskim certifikatom! Vsi ti mehanizmi so za levake seveda pretrd oreh, da bi dojeli, v kakšne globine vse je prodrla ta rdeča golazen, še Darwin ali Helmholtz bi ob teh notoričnih dejstvih, ki smo jim priča na primeru Šoltes, obnemela! Le od kje se je znašen Jankovićev genetski material, očitno le po materi, njegov oče je neposredno izza Karpatov! Slovenski je bil žal recesiven! Upajmo, da bo vsaj gospa Brezigarjeva s svojima potomcema kos tej, lahko prostodušno rečemo, genetski bološki vojni! V družini je moć, na tožilstvu morda celo večja! Nekateri mi omenjajo to srečo za narod, da se vsaj zunaji minister ne razmnožuje, čeprav še ni raziskano, katere gene bi potomci sploh dedovali, današnje, tiste izpred štirih, desetih, dvajsetih ali ne vem katerih let! Problem je seveda predmet intenzivnih raziskav, problem je, kdo bo to sfinanciral, sicer pa to nikogar ne zanima, razem mogoče nekega passiona, ki očitno zelo trpi v svoji nevednosti!
DarthRevan
29. 02. 2008 15.14
Tomi.passion, tako vprašanje moraš na človeka naslovit osebno ne pa skrit za vzdevkom nekega "strastnega tomija" na netu.
manjakranjc@hotmail.com
29. 02. 2008 15.11
tomi.passion, Postavil si jim pretrd oreh, dobil boš odgovor v smislu sarkazma in s tem bodo opravili svoje poslanstvo! Lp M.K
tomi.passion@gmail.com
29. 02. 2008 15.07
Sprašujem tovariša Šoltesa, vnuka Edvarda Kardelja (toliko o neodvisnih strokovnjakih), da javno pove, zakaj tega ukrepa ni izdal mag. Janezu Kopaču, ki je bil minister v času, ko so se te nepravilnosti dogajale? Poleg tega pa bi bilo zelo lepo slišati, zakaj se Šoltes spušča v politično debato, če pa je jasno, da RS ni politični organ....No, zdaj smo zvedeli, da temu pač ni tako. Levica poskuša zrušiti koalicijo in na ta način ustaviti vojno proti tajkunom, ki pa večinoma prihajajo iz vrst SD (Kordež, Šrot....) in ZAares (Janković......). Jasno, levica želi pozornost preusmeriti drugam.
theta
29. 02. 2008 15.05
SLS in SDS naj se ne prepirata tolk, so na isti strani - če bi imeli večinski sistem, bi bila to dve frakciji iste stranke. Jaz Šrota podpiram, ker je sposoben. In ima prav, da želi okrepiti SLS in se izviti iz sence. Konec koncev je močna SLS v interesu 'pomladne koalicije' - da ne bo spet treba zgub kot DeSus v vlado vlečt...
Tonček Balonček
29. 02. 2008 14.33
Ne bo problemov EUR, kajti SDS in NSi se bosta okrepili s kadri iz Zbora za republiko, novimi in svežimi silami, za vzgojo bodo poskrbeli vetrogončiči tipa Jambrek in Jerovšek. Problema ni, vse bo uravnoteženo! Tam zanjo popraviti tudi genetske mutacije in klasične okvare!
euro
29. 02. 2008 14.05
Ali Šrot preko Kardeljevega vnuka čisti stranko SLS od starih ljudskih kadrov? Ali jih bo morda nadomestil s člani foruma 21?
Tonček Balonček
29. 02. 2008 13.52
Čakajte malo, ali naj zdaj množice vzamejo zakon v roke. Če je tako, teh služb in sodišč sploh ne rabimo. Oni pač sploh ne morejo ukrepati, edina možnost je, da jih ocenjujemo ali kaj? A to je zdaj po Evropsko?