Slovenija

Se nam obeta še en referendum?

Ljubljana, 06. 10. 2011 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

S predlogom interventnega zakona ostajajo zamrznjene plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferji. SD in LDS nasprotujeta interventnemu zakonu, sindikati javnega sektorja pa zaradi njega grozijo z referendumom.

Mitja Gaspari
Mitja Gaspari FOTO: B.G.
Vlada je na današnji seji pripravila predlog interventnega zakona za leto 2012 in ga poslala v DZ. Z zakonom ostajajo zamrznjene plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferji posameznikom in gospodinjstvom. Kot je po seji vlade pojasnil Mitja Gaspari, pa predlog ne predvideva več uskladitve sodniških plač z odločbama ustavnega sodišča.

Po besedah ministra Gasparija, odgovornega za razvoj in evropske zadeve, vlada, ki opravlja tekoče posle, ne nasprotuje odločbama ustavnega sodišča glede sodniških plač, vendar finančnih možnosti za uveljavitev teh odločb v letu 2012 ni. Gre torej za odložitev implementacije enega dela odločb, je pojasnil Gaspari.

Vlada z interventnim zakonom predlaga, da se plače v javnem sektorju v letu 2012 ne bi uskladile z inflacijo, regres pa bi ostal na ravni letošnjega. Zamrznjena bi ostala tudi napredovanja javnih uslužbencev. Prav tako se v letu 2012 ne bi usklajevale pokojnine in transferji posameznikom in gospodinjstvom.

V primeru nesprejetja interventnega zakona bi se pokojnine dvignile za 102 milijona evrov, plače javnih uslužbencev za 120 milijonov evrov in transferi posameznikom za 75 milijonov evrov, kar je skupaj 297 milijonov evrov, je pojasnil minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič.

Gaspari svari pred posledicami zavlačevanja

Vlada pošilja predlog interventnega zakona v DZ po nujnem postopku. "Na DZ, poslanskih skupinah in strankah je, da se odločijo, ali želijo delovati proaktivno ali želijo počakati na volitve. Kajti, če mislijo, da bodo na volitvah zaradi nedelovanja, kar se tega tiče, pridobile boljše izhodiščne točke, se jim lahko zgodi, da bodo imele na koncu bistveno slabšo situacijo, ko bo treba voditi aktivno politiko," je opozoril Gaspari.

Po Gasparijevih besedah je vlada vzela na znanje in upošteva mnenje sindikatov, ki je legitimno, "vendar ne zadosti tistim zahtevam, ki jih imamo v javnofinančni poziciji". 300 milijonov evrov zelo verjetnih posledic je takšna številka, ki jo je nemogoče rešiti s parcialnimi ukrepi znotraj leta, je prepričan minister.

"Nova vlada bo imela relativno malo časa, da bo lahko začela s takojšnimi ukrepi, zato je neodgovorno ne sprejeti takšnega zakona, predvsem ker ni v DZ rebalansa za 2012, ki bi ga vlada predložila, če ne bi bila v takšni situaciji, kot je," je pojasnil Gaspari. To opozorilo je verjetno zadnje, ki ga je dala ta vlada, je spomnil minister in dodal, da je od tukaj naprej na DZ in predsedniku republike, da odločita, ali je situacija taka, da je vredno sprejemati te zakonske projekte.

Za socialne partnerje pa po njegovih besedah velja, da bodo verjetno v naslednjem letu sledili ukrepi, ki bodo slabši od tistih, ki so bili ponujeni v zadnjih mesecih.

Če se stranke, ki nameravajo podpreti interventni zakon, ne bodo zavezale, da v letu 2012 ne bodo enostransko posegale v plače v javnem sektorju, Štrukelj v imenu sindikatov javnega sektorja napoveduje, da bodo začeli zbirati glasove za referendum. S tem bi namreč onemogočili, da bi zakon začel veljati.
Če se stranke, ki nameravajo podpreti interventni zakon, ne bodo zavezale, da v letu 2012 ne bodo enostransko posegale v plače v javnem sektorju, Štrukelj v imenu sindikatov javnega sektorja napoveduje, da bodo začeli zbirati glasove za referendum. S tem bi namreč onemogočili, da bi zakon začel veljati. FOTO: POP TV

Sindikati javnega sektorja nad interventni zakon z napovedjo referenduma

Čeprav popravljeni zakon o interventnih ukrepih ne predvideva več uskladitve sodniških plač z odločbama ustavnega sodišča, kar so zahtevali v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, njen predsednik Branimir Štrukelj s predlogom vendarle ni zadovoljen. Sprašuje se namreč, ali je njihovo stališče sploh še pomembno za vlado, ki je zavlačevala z oblikovanjem tega zakona, vzpostavitev socialnega dialoga pa je bila zgolj navidezna.

Pri oblikovanju stališča konfederacije do predloga pa je po njegovih besedah pomembno ravnanje poslanskih skupin. Štrukelj predlaga, naj se tiste stranke, ki nameravajo zakon podpreti, zavežejo, da v prihodnjem letu ne bodo enostransko posegale v plače v javnem sektorju. Le na ta način bi sindikati lahko pristali na "totalno zamrznitev" v letu 2012, pravi.

Če pa takšne zaveze ne bo, kar je po Štrukljevih besedah zelo verjetno, bo predvidoma sledilo taktično zbiranje 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma. Ta postopek bo namreč onemogočil, da bi zakon začel veljati.

Interventni zakon za zdaj brez podpore SD in LDS

Kumer pravi, da naj interventni zakon sprejme prihodnja vlada.
Kumer pravi, da naj interventni zakon sprejme prihodnja vlada. FOTO: Damjan Žibert

Interventnega zakona, ki ga je danes pripravila vlada, ki opravlja tekoče posle, ne nameravata podpreti niti vladni SD in LDS. Poslanci SD po besedah vodje Dušana Kumra predlagajo, naj odgovornost za ta zakon sprejme prihodnja sestava DZ. Da je zakon politično iluzorno obravnavati brez večine v DZ, meni tudi vodja poslancev LDS Borut Sajovic.

Kumer je spomnil na zaostrovanja s socialnimi partnerji in na to, da smo tik pred volitvami. V poslanski skupini SD predlagajo, naj interventni zakon ostane prihodnji vladi in novi sestavi državnega zbora. Kumer je spomnil, da bo novi DZ konstituiran že decembra in bo tako odločitev lahko sprejel. Ta isti interventni zakon tako lahko že januarja predlaga vlada, ki opravlja tekoče posle, ali pa že nova vlada, pravi vodja poslancev SD.

Ravnanje vlade je po besedah vodje poslanskega kluba Boruta Sajovica na nek način smiselno, saj delajo tisto, "kar je treba storiti". V LDS se strinjajo, da bi bilo interventni zakon modro sprejeti zaradi javnofinančnega položaja, vendar za tak zakon potrebujejo parlamentarno večino, ki pa je ta vlada nima. Prav zato je zakon tik pred razpustom parlamenta po ocenah Sajovica nesmiselno in politično iluzorno dajati na dnevni red.

Vlada zavrnila znižanje plač funkcionarjev za osem odstotkov

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: POP TV

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je dejal, da je ministrstvo danes predlagalo nižanje plač funkcionarjev ne le za štiri, ampak za osem odstotkov, vendar vlada tega predloga ni sprejela. Je pa po Zalarjevih besedah odločila, da se plače funkcionarjev v sodstvu uskladijo z odločbami ustavnega sodišča s 1. 12. 2010, vendar se z zakonom izplačevanje tako usklajenih plač zamrzne za čas krize.

Sodni funkcionarji bodo lahko to svojo pravico uresničili, ko bo finančna situacija države boljša, torej bodo lahko zahtevali poplačilo premalo izplačanih plač za nazaj, je obljubil minister. S tem je vlada po Zalarjevem mnenju ustrezno rešila problem sodnikov, trši oreh pa bo zagotoviti dovolj podpore zakonu v državnem zboru.

'Štrukelj uspešno lansiral zgodbo o privilegiranju sodnikov'

Sodniki so nad odločitvijo vlade, ki v interventnem zakonu ne predvideva več uskladitve sodniških plač, razočarani, saj se bo neustavno stanje na področju sodniških plač nadaljevalo. Kakšno bo njihovo nadaljnje ravnanje, še ni znano, podpredsednik sodniškega društva Miodrag Đorđević pa pravi, da imajo "kar nekaj orožij v ognju".

Sodniki na shodu v Kopru
Sodniki na shodu v Kopru FOTO: Dare Čekeliš

Vrhovni sodnik Đorđević je ocenil, da je bil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj "uspešen pri lansiranju zgodbe o privilegiranju sodnikov". A pri tem ni šlo za nobeno privilegiranje sodnikov, pač pa le za uskladitev sodniških plač z ustavnima odločbama, dodaja.

Na njegove besede se je že odzval tudi Branimir Štrukelj. Takšno stališče Štruklja čudi, saj bi morali po njegovi oceni sodniki v času, ko so se vsi ostali funkcionarji in javni uslužbenci pripravljeni odreči delu že pridobljenih pravic, ravnati enako. "To bil bil konstruktivni prispevek k boljši klimi v naši državi," je prepričan.

Podpredsednica Vrhovnega sodišča RS mag. Nina Betetto obžaluje informacijo, da bo Vlada RS predlagala interventni zakon brez uskladitve sodniških plač. Tovrsten predlog pomeni nadaljevanje protiustavnega stanja, ki traja že vrsto let ter z neenakopravnim obravnavanjem funkcionarjev različnih vej oblasti.

Kot pravi, so sodniki upali, da bo vlada zmogla toliko moči in modrosti, da bo obljubljeno uskladitev sodniških plač s 1. januarjem 2012 tudi izpolnila. Zato so razočarani, ker se neustavno stanje na področju sodniških plač še kar nadaljuje. "Nikakor ne pridemo do tega, da bi se izenačili z drugima dvema vejama oblasti," pravi Đorđević. Kot dodaja, ne bodo imeli nobenih pomislekov, da bi v času krize delili usodo ostalih, ko bodo enkrat prišli do izenačitve.

Poudarja, da se sodniki zavedajo sedanje gospodarske situacije, a so jo oni že upoštevali, ko so z vlado sklenili kompromis glede uvrstitve v plačne razrede. "Pokazali smo dobro voljo, a naše plače še vedno niso takšne, kot veleva ustava," pravi Đorđević, ki ugotavlja, da je "sodstvo ena zelo dobrodošla skupina ljudi, ki so lahko poligon za izvajanje določenih igric".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepota in zdravje
07. 10. 2011 10.16
Dejte že enkrat mir s temi referendumi
Jakce
07. 10. 2011 09.41
Obup kakšne komentarje berem tukaj od nekaterih. Vsi bi javni sektor obdavčili pa znižali plače pa oklestili do amena. A vi mogoče res mislite, da so v javnem sektorju samo poslanci? Kaj pa policaji, ki delajo zelo težko službo za 800€ mesečno? A mislite da dela samo nekdo v privat sektorju in vsi ki so v javnem sektorju spijo? S tem kažete samo svojo SLOVENSKO NEVOŠČLJIVOST! če nimam jaz tudi drugi ne bo imel! Me zanima če rečem NO PA UKINIMO ŠE SUBVENCIJE ZA KMETIJSTVO bo država ogrooomno prihranila! Zdej pa talajte minuse! obup
jamajaka
07. 10. 2011 09.02
kaj sploh delajo tam na vrhu nobenga efekta samo se izgovrjajo eden čez druzga plačamo pa mi reveži
tirolec
07. 10. 2011 08.08
Kajtezo....tudi mene je sram in zato že iščem izhod, da zapustim to malomeščansko in zahojeno državo, ki so jo zafurale do meje podna - vse politične stranke... Sindikati delajo samo škodo vesoljni Sloveniji in je čas, da gredo v "penzijo" - mešalci megle...
Buena Vita
07. 10. 2011 05.26
rdeči huligani,tolpa teroristov
Buena Vita
07. 10. 2011 05.25
kajtezi to čakam tudi jaz,,,, ker takrat bodo pa ti huliganski politiki videli svojega boga
stagehead7474
07. 10. 2011 00.43
naj ga plačajo pa naj ga imajo - sicer so pa za svoje delo dobr plačani, ampak nažalost so nesposobni odločit in potegnit črto, za kar so sploh v službi....
cebranko
06. 10. 2011 21.00
Javni sektor, kaj je sploh javni sektor ravno to je tisto kar nas je spravilo na kolena, javni sektor je tako velik od krajevne skupnosti pa do vlade in je samo potrošnik dobrega dela delavcev in siromakov,ki še vedno polnijo vrečo brez dna.Negdo iz javnega sektorja mi reče saj tudio jaz plačujem prispevke he he he.. toliko časa dela v javnem sektorju pa sploh ne ve da vse kar dobi neto ali bruto mu mora zagotovit reprodukcija dobrega dela kar so za njega davki ki ji plačuje delo in ne palamudenje naj si bo to katerikoli javni sektor od redarja pa do sodnikov....
baigor
06. 10. 2011 20.20
Res mi ni jasno, kaj mislijo nekateri strankarji in sindikati? Stisniti in * se ne da.Ne mislijo kaj bo jutri.
piko112
06. 10. 2011 20.14
TTTTTTTTTTTTOOOOOOOOOOOOOOOOOO še bl zapufat državo če se da, še več slovenskih podjetji zapreti, vse *kar je celo to je namreč slovenski moto
G-i-z-m-o
06. 10. 2011 20.07
kadulja
06. 10. 2011 19.50
sodniki bodo lahko zahtevali poplačilo premalo izplačanih plač za nazaj kaj pa drugi javni uslužbenci ki jim je tudi zamaknjeno izplačilo izravnave plač prez poplačila za nazaj so mogoče napram PRIDNIM gospodom sodnikom in njihovim nenormalnim zaostankom tretjerazredni državljani???
Tomi33
06. 10. 2011 19.45
jst komi čakam da se tudi pri nas začne grčija zato ker smo slovenci tko zahojen narod da nas vlečejo za nos vsak ki ima pet minut časa. praktično smo hlapci v svoji državi s 500euri plače. mal si zamislite o tem al pa vam ugaja ker imate svojo štalco pa vam ni treba plačevati najemnin pa vas boli briga za tiste ljudi ki nimajo za kruh. Mene je sram ker živim v taki državi.
Princ Teme
06. 10. 2011 19.32
Vsak dan švicam za minimalca,imam komaj čas za kofe,a tile zabušantje pa jamrajo,preveč fletno jim je.Naj gredo v fabriko za trak delat da ne bodo imeli debelih *
nazaret
06. 10. 2011 19.13
Kako pa lahko odstavljena vlada sprejema takšne zakone...lepo vas prosim...
357zaba
06. 10. 2011 19.12
korintos-ti si zblojen.... če bo referendum politikov ne rabimo,,,
Pipi80
06. 10. 2011 19.11
Folk še za kruh nima več, za bedarije se pa vedno najde keš... SRAMOTA!!!!!
korintos1
06. 10. 2011 19.03
Če bi Janez vladal, potem bi mi živeli.
crnkamn
06. 10. 2011 18.45
Se nam obeta še en referendum? Sam ga napisite takole. Ali ste zato da se tistim javnim usluzbencem ki presegajo 950 evrov neto povprecje zniza placa za toliko in toliko odstotkov! To pa zato, da tisti ki imajo danes pod 1000 evrov, kot je velika vecina v gospodarstvu, lahko prezivi, tisti ki imajo pa prevec tistim se pa vzame, problem resen!
srebrnibreg
06. 10. 2011 18.44
Tako kot je narod skorajda upravičeno nastrojen proti javnim delavcem bodo verjetno na referendumu zelo kratko potegnili.