Slovenija

Poslance najbolj razdvaja svet za medije

Ljubljana, 14. 07. 2011 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

DZ je končal splošno razpravo o novem zakonu o medijih, ki jo bo opravil v okviru prve obravnave zakona. Iz predstavitev stališč poslanskih skupin je mogoče sklepati, da je usoda zakona negotova.

V razpravi so poslanci največ pozornosti namenili svetu za medije, ki ga predvideva zakon, pri čemer se je večina poslancev, ki so razpravljali, nagibala k oceni, da ni potreben ali pa da bi ga bilo treba urediti drugače. O tem, ali je zakon primeren za drugo obravnavo, bo DZ odločal v petek.

Žekš meni, da gre za pomemben zakon.
Žekš meni, da gre za pomemben zakon. FOTO: Damjan Žibert

Boštjan Žekš, ki po novem vodi ministrstvo za kulturo, je uvodoma povedal, da gre pri predlogu za pomemben zakon. Del zakona izvira iz zahtev EU iz direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, del zakona pa ureja državno pomoč medijem, omejitev lastništva medijev, pravico do popravka in odgovora ter vprašanje zaščite slovenskega jezika. "Zakon prinaša mnogo novosti, o katerih lahko ima človek različne poglede. Tudi jaz imam svoje," je dejal, ob tem pa izrazil upanje, da zakona "ne bomo uporabljali za nadaljnje delitve".

Svet za medije po prepričanju Franca Jurija (Zares) zmanjšuje politični vpliv na medije, saj jemlje pomemben del pristojnosti ministrstvu za kulturo in jih prenaša na svet, ki bo sestavljen iz medijskih strokovnjakov. So pa v poslanski skupini Zares po njegovih besedah pripravljeni pristati na določene spremembe, če se bo izkazalo, da so potrebne.

Majda Potrata (SD) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin zakon podprla, saj meni, da povečuje svobodo in avtonomijo medijev. Zakon je po njeni oceni potreben, zato ne razume nekaterih napovedi, da bo pristal na referendumu. "To ni v prid kulturi dialoga, ampak poskus doseganja cilja z grožnjami," je dejala. Je pa priznala, da imajo v poslanski skupini do zakona nekatere pomisleke, ki pa jih je mogoče odpraviti z dopolnili skozi parlamentarno obravnavo. Med temi je omenila 123. člen, ki ukinja radijske mreže, glede katerega v SD pričakujejo popravek.

Zakon med drugim spreminja pravico do popravka in odgovora, pristojnosti za presojanje lastniške koncentracije v medijih pa prenaša v pristojnost Urada za varstvo konkurence.

Nasprotno je Aleksander Zorn (SDS) podvomil, da je mogoče številne določbe, na katere so bile podane kritike javnosti, popraviti zgolj z dopolnili. Spomnil je, da sta imeli obe novinarski organizaciji na predlog "ogromne pripombe", predvsem v delu, ki govori o svetu za medije in pridobivanju statusa samostojnega novinarja. Zorn je sicer prepričan, da bo šlo pri podpori zakona za politično trgovino, kar pomeni, da bodo nekatere poslanske skupine zakon podprle v zameno za podporo Zares pri kakšni drugi zadevi. Ocenil je še, da se "mnogim, premnogim zdi, da je zakon podoben madžarskemu zakonu o medijih".

Majda Širca, v času katere so na ministrstvu za kulturo pripravili omenjeni zakon, je povedala, da je zakon potreben. 99 odstotkov zakona je bilo usklajenih s stroko, prostora za partikularne interese pa pri pripravi ni bilo, je dejala. Zakon po njenih besedah ustrezno ureja vprašanje koncentracije lastništva v medijih, ocene novinarskih združenj o neprimernosti sveta za medije pa je ocenila kot rokohitrske. V stranki so sicer glede imenovanja članov sveta in njegovih pristojnosti pripravljeni na spremembe. Je pa zavrnila primerjave z madžarskim svetom za medije in spomnila, da je evropski poslanec Milan Zver nedolgo tega madžarski zakon o medijih pohvalil.

Janez Ribič (SLS) je prepričan, da zakon uveljavlja "nek nov koncept medijev, ki gre v smeri mehkega nadzora države nad mediji, s čimer pa se v poslanski skupini ne moremo strinjati". Glede določbe, ki presojanje koncentracije lastništva v medijih v celoti prenaša na Urad za varstvo konkurence, se v SLS strinjajo, da je treba vlogo urada okrepiti, se pa ne strinjajo, da bi bila presoja v njegovi izključni pristojnosti. "Zato je treba ohraniti sedanjo ureditev, ki del pristojnosti daje tudi ministrstvu za kulturo," je dejal. V SLS nasprotujejo tudi spreminjanju pravice do popravka, predvideni svet za medije pa označujejo kot "nadzorni politični organ, ki globoko posega v avtonomijo urednikov in novinarjev".

Vasja Klavora
Vasja Klavora FOTO: Dare Čekeliš

Vasja Klavora je v imenu DeSUS napovedal, da bodo v stranki zakon v prvi obravnavi podprli, pričakujejo pa, da bo v drugi obravnavi prišlo do ustreznih popravkov. V DeSUS sicer podpirajo spremembe pri pravici do popravka in odgovora, ki izpušča pravico do navedbe nasprotnih dejstev, prav tako določbe, ki urejajo zaščito otrok in mladoletnikov.

Bo pa treba po njihovem pozornost nameniti znižanju praga, do katerega je treba priglasiti koncentracijo v medijih, s 35 milijonov evrov na dva milijona, prav tako določbo, da novinar ne more dobiti statusa samostojnega novinarja, če je bil v zadnjih treh letih obsojen na častnem novinarskem razsodišču. Vprašljivo se jim zdi tudi ukinjanje radijskih mrež. "Ukinjanja nečesa, kar je dobro, v DeSUS ne moremo podpreti," je dejal.

Združenje novinarjev in publicistov je pred današnjo prvo obravnavo predloga Zakona o medijih poslalo vsem poslankam in poslancem javni poziv za zavrnitev predlaganega zakona. Poziv so posebej poslali tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju in v. d. ministra za kulturo dr. Boštjanu Žekšu.

Po mnenju Mirana Györeka (SNS) je zakon pravo "skrpucalo", ki ima številne pravne nedoslednosti. Prav tako povzroča polemike prav na področjih, ki bi jih moral urejati, povečuje pa tudi vpliv politike na medije. Predlagatelj je z zakonom po njegovi oceni povzročil pravo konfrontacijo in močan odpor javnosti, takšno početje pa je po njegovih besedah "nasilno in nesprejemljivo". Zaradi vsega omenjenega je napovedal, da v poslanski skupini zakona ne bodo podprli.

Ljubo Germič je v imenu LDS povedal, da bo podpora stranke zakonu odvisna predvsem od posameznih rešitev zakona. Med rešitvami, ki so vprašljive, so po njegovih navedbah določbe, ki urejajo imenovanje sveta za medije, pridobivanje statusa samostojnih novinarjev in obstoj radijskih in televizijskih mrež. Kot dobre pa ocenjuje spremenjene določbe o popravku, določbe o t. i. kvotah slovenske glasbe in ureditve glede zaščite otrok.

Magajna: ''Zakon je deležen kritik z vseh strani.''
Magajna: ''Zakon je deležen kritik z vseh strani.'' FOTO: POP TV

Andrej Magajna je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev povedal, da se že zaradi samega dejstva, da je bil zakon "deležen kritik z vseh strani", postavlja vprašanje, ali naj poslanci zakonu dajo zeleno luč. Ob tem je napovedal, da se bodo v poslanski skupini o tem odločali različno.

Podpora zakonu s strani obeh manjšinskih poslancev bo po besedah Laszla Göncza odvisna predvsem od njegove vsebinske nadgradnje.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
14. 07. 2011 17.13
Z uzakonjenjem tega skropucala, bi pri nas ukinili svobodo medijev in novinarjev, dejansko pa bi uvedli propagando ter najstrožjo cenzuro, ki bo v celoti pod državno kontrolo. Ne le, da je treba predlog odločno zavrniti, nujno je začeti javno razpravo, v kateri se bodo razkrile prave, praktične razlike predloga do običajnih demokratičnih medijev, kot jih poznamo v svobodnem, razvitem svetu. Smisel medijev ni zaščita nacionalne morale in kulture, to počne že država sama, s svojimi ministrstvi, ima pa tudi svoja lastna trobila. Niti niso namenjeni zaščiti nacionalnega jezika, uporaba slovničnih pravil je sicer nujna za jasno komunikacijo, vsiljevanje slovenščine na vsakem koraku, pa pomeni hermetično zaprto ter omejeno izražanje, v katerem bo lahko spet uresničevala svoje interese le država, ki jo vodi priviligirana ter nedotakljiva, a umsko zaostala oligarhija. S strogim omejevanjem vsebin ter vplivov iz tujine, se bo naš prostor še bolj zaprl, kar pomeni le še večjo zahojenost majhnega naroda, že sedaj ne dohajamo velikih narodov, še primerljivih sosedov ne, svetu pa tudi nismo kaj dosti ponudili, potem bo le še slabše. Kvaliteta in inovativnost, dobre ideje so bile vedno ključ do uspeha povsod po svetu, ne pa neka stroga cenzura ter omejitve. Sicer je naš zakon že sedaj slab, s sprejetjem novega pa bi bilo pravega novinarskega dela konec, saj se jih omejuje praktično na vsakem koraku, še posebej urednike, ki bi po novem postali le orodje države. Predlog omejuje tudi status svobodnih novinarjev, da skoraj ni razlike s profesionalnimi, torej ne bomo seznanjeni z ničemer, kar ne bo dovolila država. Spet želijo uzakoniti tudi verbalni delikt, s čimer je lahko krivo vse in vsakdo, ki ne ustreza predstavam režima. Mediji in novinarji si ugleda ne morejo prislužiti s strogimi zakoni ampak s kvaliteto in verodostojnostjo svojega dela, katerega najboljši kritik je javnost sama, niti ne morejo povrniti zaupanja v tako državo, z represijo boo dosegli ravno nasprotno. Mogoče še to, nihče ne bi smel prisiliti novinarjev, da razkrijejo svoje vire, niti če tako zahtevajo sodišča, saj so le sami odgovorni za svoje objave, država pa naj si poišče svoje špiclje, če jim bo sploh kdo verjel seveda. Prav temu morajo služiti mediji, seznanjanju javnosti z informacijami, ki bi jih rad totalitarni režim zagotovo zamolčal ter se nasilno znesel nad pogumnimi posamezniki, ki jim vest ne dopušča, da bi režim nekaznovano lagal narodu, v škodo vseh nas seveda. Menda ne želijo, da bi naš najboljši vir informacij postal Wikileaks oziroma bi spet več o nas izvedeli iz tujih medijev, na podlagi informacij raznih tajnih agentov?
bukefal
14. 07. 2011 16.17
Ta zakon je še en dokaz, da Oranžni ne sodijo v parlament!!!
Ampak roko na srce, je potrebno mreženje radijskih (lokalno-komercialnih) ukiniti. Ker to pol ni ta radio za katerega so sploh na razpisih dobili frekvence. Naj razdelajo zakon tako, da bo dovoljeval nacionalne regionalne in lokalne radijske postaje. In na podlagi tega kar registriraš medij tudi delaš. Na obali je zaradi Leopolda oblaka prenehalo oddajati kr nekaj lokalnih postaj. Če se ne motim tri (radio Morje, Radio Val in Radio nebo) Kar je za lokalno prebivalstvo slabo.
wsharky
14. 07. 2011 14.08
... a ti klovni se niso sli na prisilni dopust??? ...
jurjur
14. 07. 2011 13.38
Zakon je res skrpucalo. Enako velja za državni zbor in za vlado.
legnum
14. 07. 2011 13.31
Pa kdaj bomo te idijote zbrcal, sodrga sploh ne ve več kaj si bi še zmislila.
motor_brm
14. 07. 2011 13.20
Predlagam, da razmislijo tudi o davku glede odškodnin za spremembo namembnosti pri gradnji...hinavci (cifre so take kot so cene parcel)! Hinavci...nisem vas volil in vas nikoli ne bom!
bukefal
14. 07. 2011 13.12
Zakon je prav takšno skrpucalo, kot njena avtorica ... ... zdaj k sreči že bivša oranžna ministrica Širca!!!
major1
14. 07. 2011 12.59
Širca je pripravila zakon, tako kot onega o samozadostnosti za zanositev, zguba cajta in vse energije, zavreči in narediti novega.