Slovenija

Zakon brez usklajevanja?

Ljubljana/Bruselj, 28. 11. 2006 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izbrisani so leta 1992 imeli državljanstvo neke države, zato bi si lahko uredili status, meni minister Mate.

Predstavniki izbrisanih naj bi v Bruselj prispeli v sredo
Predstavniki izbrisanih naj bi v Bruselj prispeli v sredo FOTO: Dare Čekeliš
Mate je dejal, da se lahko zgodi, da bo vlada zakon o izbrisanih vložila v proceduro, ne da bi bil širše usklajen.
Mate je dejal, da se lahko zgodi, da bo vlada zakon o izbrisanih vložila v proceduro, ne da bi bil širše usklajen. FOTO: Dare Čekeliš


Notranji minister Dragutin Mate je pojasnil, da si je vlada neuspešno prizadevala doseči konsenz z opozicijo o ustavnem zakonu o izbrisanih. Kljub temu minister ocenjuje, da "morda obstajajo minimalne možnosti, da vendarle najdemo nek konsenz". Lahko pa se zgodi, da bo vlada zakon kmalu vložila v proceduro, ne da bi bil širše usklajen.

Mate sicer pravi, da beseda izbrisani ni primerna in ne odraža tistega, kar se je dogajalo leta 1992. Po njegovih besedah "nobena od teh oseb ni postala apatrid, ostala brez državljanstva, kot se je zgodilo v nekaterih drugih državah, ki so se na novo oblikovale. Te osebe so imele državljanstvo neke države in v skladu z veljavnimi predpisi Republike Slovenije so imele več možnosti urediti si status".

Predstavniki izbrisanih so se včeraj odpravili na pot v Bruselj. Ustavili so se v Italiji, danes pa so v Franciji, kjer naj bi med drugim obiskali tudi francoski parlament. V Bruselj naj bi prispeli jutri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.