Slovenija

Zakon brez snubitve, brez ljubezni in brez spoštovanja - prodane neveste, žrtve kaznivih dejanj

Ljubljana, 01. 04. 2014 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
0

Usoda Makedonke, ki jo je lansko pomlad mariborska družina kupila v Makedoniji in jo spremenila v sužnjo, močno spominja na zgodbo 25-letne Valentine, glavne protagonistke knjige Prodano življenje. Ne, ne gre za kriminalni roman, pač pa za vsakodnevno realnost, ki se dogaja pred našimi očmi.

Zgodba mladoletnice iz Makedonije močno spominja na zgodbo glavne protagonistke v knjigi Prodano življenje, ki jo je napisala Katjuša Popović, predsednica društva Ključ za boj proti trgovini z ljudmi. Popovićeva pripoveduje tragično zgodbo 25-letne Valentine, ki je prav tako živela v Mariboru. Njeno življenje se je obrnilo na glavo, ko je po izbrisu ostala brez državljanstva. Valentina pripoveduje, kako je njen oče postal nasilen. Pretepal je njo in njene sestre, svoje hčere pa je celo prodal družinam bodočih ženinov. Valentina se je prisilni poroki uprla in pobegnila, a s tem se njeno življenje ni uredilo. Popovićeva opozarja, da bi država morala svoje državljane zaščititi. Dekleta so bila dolgo časa trpinčena in pristojne institucije niso naredile dovolj, da bi jih zaščitile. Pa smo se kaj naučili iz te tragične zgodbe?

Tradicija gor ali dol. Gre za kaznivo dejanje!

Prisilne poroke so marsikje del tradicije, a je pomembno, da se zavemo, da gre za kazniva dejanja. Na strani pristojnih institucij pa je, da žrtve ustrezno zaščitijo in kazniva dejanja raziščejo.
Prisilne poroke so marsikje del tradicije, a je pomembno, da se zavemo, da gre za kazniva dejanja. Na strani pristojnih institucij pa je, da žrtve ustrezno zaščitijo in kazniva dejanja raziščejo. FOTO: Thinkstock

Včerajšnja novica o mladoletni Makedonki, ki je postala lastnina družine iz Maribora, je močno odmevala v medijih. Je zgodba Valentine enaka zgodbi mlade Makedonke? Jo druži ista kruta usoda - tradicija, ki dovoljuje prisilne poroke in prodajo mladoletnic? Makedonko so starši lansko pomlad bodočemu ženinu prodali za 6000 evrov družini iz Maribora. Storili so kaznivo dejanje, v katero je vpletena mladoletna oseba.

Predsednica društva Ključ je zgrožena, ker je policija sporočila medijem njeno zgodbo, saj je zadeva še v preiskavi. S tem so ogrozili življenje dekleta in vseh uslužbencev društva Ključ, ki skrbijo za rehabilitacijo žrtev trgovine z ljudmi ter jim omogočajo varno nastanitev, opozarja Popovićeva. "Kdo bo prevzel odgovornost, če se dekletu ali našim uslužbencem društva kaj zgodi," se sprašuje Popovićeva in opozarja, "da ne smeš ogrožati ljudi, ki so v varnem prostoru".

Popovićeva: Tega je zelo veliko, tudi pri nas

Dekle je iz krempljev družine pobegnilo po desetih mesecih poniževanj, prepovedi komunikacije s preostalim svetom in nasilja. Zbrala je dovolj poguma in pobegnila, ter se zatekla na mariborsko policijo. Ti so za pomoč prosili društvo Ključ. Popovićeva pravi, da je dekle prvi primer, ki so mu letos priskočili na pomoč. A tovrstna trgovina z ljudmi – gre za prisilno poroko – ni nekaj novega. Ženinova družina nevestini družini da denar za nevesto, jo odpelje in si dekle lasti, z njo dela kot z lastnino, kar se je dogajalo tudi v zadnjem primeru mladoletne Makedonke. "Tega je zelo veliko. Verjamem, da sploh ne vemo, koliko je tega pri nas. Redki so primeri, ki pridejo pri nas. Redka dekleta so tako pogumna, da gredo na policijo in prijavijo, kaj se z njimi dela," opozarja Popovićeva in dodaja, da ni pravila, od kod prihajajo ta dekleta. Dogovorjene poroke se dogajajo tako znotraj Slovenije kot z drugimi državami, opozarja Popovićeva in dodaja, da je Slovenija država izvora in država končne destinacije. "Kdo so ti, ki to počnejo, pa je težko opredeliti, saj gre za različne narodnosti," pravi Popovićeva.

Gre za zelo mlada dekleta, pogosto stara komaj 12 ali 13 let, ki jih vsakodnevno ustrahujejo. Le redka zberejo dovolj poguma, da pobegnejo in poiščejo pomoč na policiji.
Gre za zelo mlada dekleta, pogosto stara komaj 12 ali 13 let, ki jih vsakodnevno ustrahujejo. Le redka zberejo dovolj poguma, da pobegnejo in poiščejo pomoč na policiji. FOTO: Thinkstock

Policija o tem, ali gre za romski družini, kjer so dogovorjene poroke mladoletnih deklet nekaj povsem običajnega, tradicionalnega, ni želela govoriti. Četudi gre za tradicijo, je jasno, da gre za kaznivo dejanje, in pristojni organi so dolžni ukrepati, ga preiskati in žrtve trgovine z ljudmi primerno zaščititi.

Če ste v stiski ali imate podatke o morebitnih žrtvah, pokličite 080 17 22

V društvu Ključ opozarjajo, da je trgovina z ljudmi po ocenah strokovnjakov takoj za trgovino z drogami, orožjem in pranjem denarja najdobičkonosnejša dejavnost organiziranega kriminala. Med trgovino z ljudmi najpogosteje uvrščamo izkoriščanje za prostitucijo ali druge oblike spolnih zlorab, prisilne poroke, prisilno delo, suženjstvo, služabništvo, trgovina z organi, s človeškimi tkivi ali s krvjo. In prav v vseh teh primerih gre za grobo kršenje človekovih pravic in kazniva dejanja.

V društvu Ključ imajo brezplačno telefonsko številko 080 17 22, na katero lahko pokličete vsak delovni dan med 9. in 13. uro, kjer lahko posredujete kakršnekoli informacije o potencialnih ali dejanskih žrtvah trgovine z ljudmi ali izveste vse o oblikah pomoči, ki jih morebitnim žrtvam nudijo prostovoljci društva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni