Slovenija

Zaključni račun proračuna je dobil mnenje s pridržkom

Ljubljana, 28. 09. 2011 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
0

Računsko sodišče je izreklo mnenje s pridržkom za proračun, ker v bilanci med drugim niso bili izkazani prihodki od dividend Telekoma ter iz opravljanja zavarovalnih poslov in mednarodnih gospodarskih poslov.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes FOTO: 24ur.com

Računsko sodišče je predlogu zaključnega računa državnega proračuna za leto 2010 izreklo mnenje s pridržkom. V bilanci niso izkazani prihodki iz naslova dividend Telekoma Slovenije ter iz opravljanja zavarovalnih poslov iz mednarodnih gospodarskih poslov, med odhodki pa ni izplačil upravičencem za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje.

Proračunski prihodki so prenizko izkazani za 12,6 milijona evrov, odhodki pa za dobrih 76 milijonov evrov, je zapisalo računsko sodišče v revizijskem poročilu, ki ga je objavilo danes.

V povezavi z vračili vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je računsko sodišče že v revizijskih poročilih o zaključnih računih proračunov za leta 2007, 2008 in 2009 opozorilo na napačno evidentiranje poslovnih dogodkov, a se to ni spremenilo niti v letu 2010. Evidentiranje je namreč v nasprotju z zakonom o računovodstvu, je zapisano v reviziji.

Ob tem je računsko sodišče še opozorilo, da je z dodeljevanjem dolgoročnih depozitov poslovnim bankam iz sredstev enotnega zakladniškega računa države kršeno osnovno načelo likvidnosti, kot ga določa zakon o javnih financah. Obstaja tveganje, da dodeljeni depoziti pomenijo neustrezno obliko zagotavljanja sredstev bankam za blažitev posledic finančne krize na finančni sistem.

Takšna pomoč je dovoljena, vendar po postopkih, kot jih določa zakon o javnih financah. Ker pa so bankam dodeljeni dolgoročni depoziti iz sredstev enotnega zakladniškega računa države, in ne posojila iz proračunskih sredstev, niso zagotovljeni pogoji za nadzor nad porabo sredstev, na katerih temelji državna pomoč, opozarjajo revizorji. V letu 2009 je država bankam dodelila za 1,3 milijarde dolgoročnih depozitov, lani pa za 521 milijonov evrov.

Tudi o pravilnosti izvršitve proračuna za leto 2010 je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom. Neskladja s predpisi je med drugim ugotovilo pri zaposlovanju, plačah in drugih osebnih prejemkih, pri prevzemanju obveznosti iz proračuna ter pri dodeljevanju transferjev, prav tako je ugotovilo nepravilnosti pri izvajanju javnih naročil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.