Slovenija

Otroci pred zaprtimi vrati: lahko šola prepove uporabo igrišča?

Ljubljana, 17. 04. 2024 16.18 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
85

Zaklenjena veriga na vhodu na prenovljeno šolsko igrišče prebivalcem ljubljanskega Savskega naselja pošilja jasno sporočilo: vstop prepovedan. Ravnateljica osnovne šole se je odločila, da v popoldanskem času in med vikendi novo šolsko igrišče zapre. Kot pojasnjuje, je šolsko igrišče namenjeno izključno učencem šole in otrokom vrtca, ki ima prostore v šoli. Na MOL pravijo, da odločitev ravnateljice podpirajo in da se šole za takšno potezo lahko odločijo. V Ljubljani šolska igrišča zaklepa kar devet šol, vse kot razlog navajajo vandalizem.

V ljubljanskem Savskem naselju so zadnje leto z zanimanjem opazovali, kako so potekala dela pri prenovi tamkajšnje osnovne šole in šolskega igrišča. V šolo so se otroci vrnili z letošnjim šolskim letom. Zdaj, ko se dnevi daljšajo in je vreme toplo, pa so prebivalci naselja opazili, da je novo šolsko igrišče, ki je opremljeno z novimi igrali, plezalno steno in celo mizo za namizni tenis, popoldne in med vikendi zaklenjeno. 

Pred prenovo je bilo za mnoge otroke in odrasle šolsko igrišče mesto, kjer so se v prostem času srečevali, družili in igrali košarko ali nogomet. Po novem pa ga bodo lahko uporabljali izključno učenci šole in otroci iz vrtca, ki so v šolskih prostorih, poudarja vodstvo šole.

"Šolsko igrišče in igrišče vrtca je v domeni in odgovornosti šole, ki je dolžna za učence v času VID (vzgojno-izobraževalnih dejavnosti) zagotavljati varno in spodbudno šolsko okolje. Uporaba igrišča pa je v avtonomiji šolskega vodstva," je za 24ur.com pojasnila ravnateljica Osnovne šole Savsko naselje Verica Šenica Pavletič.

Dodala je, da šolsko igrišče še ni dokončano in še ni v celoti v uporabi za učence. "Ko bo zaključeno, bo v uporabi v času obratovalnega časa šole," je poudarila. To pomeni, da bo v popoldanskem času in ob vikendih zaprto. 

Svojo odločitev je ravnateljica predstavila tudi svetu staršev in po njenih besedah je večina staršev to odločitev podprla, potrdil pa jo je tudi svet šole. Staršem so predstavili tudi 17 drugih igrišč, ki se nahajajo v Savskem naselju in so na voljo tamkajšnjim prebivalcem. "Pred leti je šola z učenci celo pomagala urediti bližnje otroško in košarkarsko Filipovo igrišče pri Savskem hribu, za katerega bi morali stanovalci v okviru četrtne skupnosti skrbeti. Starši so bili nagovorjeni, da se angažirajo glede urejanja in vzdrževanja vseh igrišč v naselju," je izpostavila ravnateljica.

MOL: Šola se lahko odloči za takšno prepoved

Ravnateljica je s to odločitvijo seznanila tudi Mestno občino Ljubljana (MOL). "Na MOL odločitev ravnateljice podpiramo, saj mora odločitev o obsegu uporabe šolskega igrišča popoldan in med vikendi slediti dejstvu, da mora biti igrišče primarno varno učno okolje za učence šole," so nam pojasnili na Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL.

Kot so še dodali, se je ravnateljica na OŠ Savsko naselje odločila, da po prenovi igrišče v popoldanskem času zapre zaradi vandalizma, ki je bil ves čas prisoten na šolskem igrišču. 

"Odločitev o dostopnosti šolskega igrišča je v pristojnosti ravnatelja šole, ki se zaradi različnih okoliščin lahko odloči, da bo igrišče po 17. uri zaprto. Zlasti je problematičen vandalizem, saj je šola odgovorna, da ponuja učencem varno in spodbudno šolsko okolje, kar pomeni tudi varnost na šolskem igrišču," so nam pojasnili. 

Zaklenjeno igrišče OŠ Savsko naselje
Zaklenjeno igrišče OŠ Savsko naselje FOTO: Damjan Žibert

Na spletni strani MOL so sicer v času pandemije covida-19, ko so ljudi vabili ven, na zrak, zapisali, da so: "Šolska igrišča med šolskim letom po 17. uri, med poletjem pa ves čas, večinoma na razpolago tudi zunanjim uporabnikom. Nekatera igrišča in zunanje površine šol so povsem odprti, saj uporabniki dobro skrbimo za njih in jih ohranjamo čista in varna. Druge šole pa so zaradi izkušenj z vandalizmom bolj stroge. Dostopnost in uporaba igrišča v popoldanskem času torej ni vprašanje vnaprej določenih pravil, temveč odgovornosti, sodelovanja in skrbnega ravnanja vseh uporabnikov."

Devet ljubljanskih šol zaklepa igrišča

V Mestni občini Ljubljana je sicer 47 osnovnih šol na 66 lokacijah. Kot so poudarili, imajo vse šole športna igrišča, razen OŠ Prežihovega Voranca, ker ni prostorskih pogojev za igrišče. "V zadnjih letih so bila prenovljena številna šolska igrišča, samo v letu 2023 na OŠ Vrhovci, OŠ Kašelj in OŠ Sostro – PŠ Prežganje," so izpostavili. 

In OŠ Savsko naselje ni edina niti prva šola, ki se je odločila, da bo šolsko igrišče pred vandalizmom zaščitila z zaklepanjem. Z Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL so nam pojasnili, da se je skupno devet osnovnih šol odločilo za zaklepanje šolskih igrišč. Poleg OŠ Savsko naselje še OŠ Vodmat, OŠ Danile Kumar, OŠ Šentvid, Center Janeza Levca, kjer so igrišča odprta le za potrebe šol. V OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Kašelj, OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Livada pa imajo igrišča zaprta čez noč in/ali med vikendi. 

"Vsa navedena igrišča so zaprta zaradi vandalizma. Dejstvo je, da se vse šole zelo pogosto srečujejo z vandalizmom, predvsem pa obiskovalci puščajo za sabo ogromno odpadkov in s tem nikakor ne kažejo spoštljivega odnosa do urejene okolice šol. Kljub temu velika večina šol še vztraja pri tem, da imajo igrišča odprta, saj se zavedajo, kako pomembno je širši javnosti omogočiti varen prostor za gibanje, šport, druženje. Dejstvo pa je, da to zahteva dodatne napore šole, saj potem zaposleni na šoli čistijo igrišča pred poukom, naloga šol je namreč, da zagotovijo varno in spodbudno učno okolje za svoje učence. Tako se nekateri ravnatelji ljubljanskih šol upravičeno sprašujejo, ali si z odprtim igriščem ne delajo medvedje usluge, saj bi bilo po pouku najlažje zakleniti igrišče in ga naslednji dan odkleniti v takem stanju, kot je bilo dan prej – brez smeti in polomljenih igral," pravijo na MOL. 

Dodali so, da so na MOL v obdobju 2019-2023 zabeležili in zavarovalnici prijavili 60 škodnih dogodkov povezanih z vandalizmom, ki so nastali na igriščih osnovnih šol MOL. "Skupni strošek sanacije znaša 44.836 evrov," so pojasnili. 

Zaklenjeno igrišče OŠ Savsko naselje
Zaklenjeno igrišče OŠ Savsko naselje FOTO: Damjan Žibert

'Ob prihodu v šolo smo na igrišču našli smeti, steklenice in tudi igle'

A ne le v Ljubljani, tudi nekatere šole v drugih krajih po Sloveniji so se odločile, da zunaj delovnega časa šole zaprejo šolsko igrišče. Denimo tudi OŠ Frana Albrehta v Kamniku, ki ima še štiri podružnične šole, se je odločila za ta ukrep. V matični šoli sicer zadnje leto igrišča več nimajo, saj na zemljišču, kjer je bilo igrišče, zdaj gradijo novo šolsko stavbo. Šola ima tako sedaj le še vrt z igralom, travnikom in nekaj drevesi, ki pa ga striktno zaklepajo zunaj delovnega časa šole. 

"Prej smo imeli igrišče, ki smo ga tudi zaklepali, saj ga niso uporabljali samo starši z otroki, pač pa tudi mladina, odrasli. In v tistem času smo zjutraj ob prihodu v šolo pogosto na igrišču našli smeti, steklenice in tudi igle ... Ko smo ga zaklenili, je bila situacija boljša," nam je pojasnila ravnateljica šole Monika Glücks Donko

Dodala je, da šolsko igrišče ene od podružnic, ki si ga delijo z vrtcem, v popoldanskem času in med vikendi prav tako zaklepajo. V eni podružnični šoli pa so morali zaradi vandalizma uvesti videonadzor. 

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sophie25
18. 04. 2024 09.07
Tako je, ker mnogi uničujejo igrala, puščajo čike in razbite steklenice po tleh. Idealno bi bilo postaviti redarja tam, ampak kdo ga bo financiral?
Tomen
18. 04. 2024 08.36
+0
Igrišča morajo biti odprta, mladina se mora družiti in"športat". Vsekakor pa mora biti prisoten varnostnik in pokrito območje z video nadzorom. Ob morebitnem vandalizmu in nasilju se pa ve kaj sledi.
mlenn
18. 04. 2024 08.13
+1
Jaz ne podpiram, ker so igrišča namenjena otrokom. Čez dan bi morala biti odprta in postaviti enega redarja, ponoči pa igrišča zakleniti. Če so dobri za preganjanje nepravilnih parkiranj lahko preganjajo tudi vandale. Otroci rabijo igrišča, rabijo gibanje. Zame je zaklepanje popoldne in med vikendi nesmiselno.
PREDSIGNAL69
17. 04. 2024 19.50
+14
Podpiram. Na šolskih igriščih se izvaja medvrstniško nasilje, preprodaja drog, obračuni med dilerji in druga kazniva dejanja. 5
blackB
17. 04. 2024 21.11
+2
Pri nas se dogaja kosarka, nogomet tudi po koncu pouka, pa kar malckov na gugalnicah in igralih, nekaj na kolesi in skirojih pa starejsi ucenci po klopca in telovadnih napravah. Kam naj se pa da mladina med vikendi?
HumanNOTsheep
17. 04. 2024 19.45
+0
Počasi in sigurno se spreminjamo v ameriko ... prav nič ne delamo na tem da bi prihodnost bila boljša ... zahvala seveda politiki od 91 tako levim in desnim in to zapiranje igrišč je samo odraz le tega ! NITI LEVI NITI DESNI NITI SREDINA ! TO KAR SEDI V PARLAMENTU JE POKUPLJENA LASTNINA
realistik
17. 04. 2024 19.31
+6
Edino pravilno, starši naj otroke peljejo na javna igrišča (ne v nakupovalna središč), lastniki psov pa naj jih peljejo SRA. na rožnik.
Betuul
17. 04. 2024 19.18
+2
Pač ! Svobodo si ljudje predstavljajo na različne načine!
aviktora
17. 04. 2024 19.11
+9
Pravilna odločitev.
oježeš
17. 04. 2024 19.30
+6
Enako podpiram. Vidim kaj delajo pri nas na igrišču. Lepo urejeno pa ga poštimajo v kratkem. Občina naj pa vsak mesec menja gole, pa mrežo na koših itd. Veliko jih ne hodi zaradi športne aktivnosti ampak da razbijejo kar je družbenega. Ne daj pa da komu kaj rečeš. Včasih so straši poleg otrok in se sploh ne zmenijo, ko ti delajo škodo.
Rdečimesečnik
17. 04. 2024 18.50
-1
V svobodi morajo bit šole s policaji in zaklenjena igrišča tanja in sukičeva sta zadovoljni in vi ste stokal pr jj
IQ190oRmore
17. 04. 2024 18.59
+3
Verjamem da ti ne gre najbolj, ampak zgoraj imaš primere takšnih dogodkov med leti 2019-23. Saj je kul če ti sedanja politična opcija ni všeč, tudi meni ni, ampak včasih je fajn malo razmislit...
Aijn Prenn
17. 04. 2024 18.49
+18
"Zaklenjena veriga na vhodu na prenovljeno šolsko igrišče prebivalcem ljubljanskega Savskega naselja pošilja jasno sporočilo: vstop prepovedan." Itak, ker drugače bi se pa pripeljali Brt, Brt s kapuco in Burazer v ukradenem terencu in vse razsuli kar se razsuti da...
Rdečimesečnik
17. 04. 2024 18.47
+3
Svobodni metelkovci skvoterji kolesarji pač uničujejo javno lastnino in puščajo igle
SEHE
17. 04. 2024 18.45
-4
Absurdno! Kaj otroke na pločnike in v MacDonalds?
suleol
17. 04. 2024 18.42
+3
naj redarji nadzorujejo sej spilajo policaje
martin celin
17. 04. 2024 18.36
+16
Ni zaprto brez razloga.
pope p
17. 04. 2024 18.28
-1
naj postavijo novo javno igrišče in nebo potrebe hoditi na šolsko(ki je itak javno/z davki plačano)
daiči
17. 04. 2024 18.24
+16
praviln se je ravnatlca odlocla, da to odprt pusas se ti hitr navlecejo notr klosarji, pjanci in drogerasi, za sabo pa veste kaj taksni pustijo ne...
bossanoga
17. 04. 2024 18.24
+12
Edino pravilno!
Brus123
17. 04. 2024 18.23
+16
Pravilno. Če nebi bilo zaklenjeno, bi bilo že uničeno!
anjerd
17. 04. 2024 18.22
+16
Pravilno, nevzgojena mladina naj doma lomi pohištvo.
ap100
17. 04. 2024 18.19
-2
policija raje deluje na akciji hitrost kot zaščiti še tistih nekaj staroselskih državljanov