Slovenija

'Zakaj zdravnik ne bi bil bolje plačan od premierja?'

Ljubljana, 10. 12. 2010 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kuštrin je napovedal, da bo Fides izzval državo s predlogom nove kolektivne pogodbe. Ta pogodba naj bi bila sodobna in po njej naj bi bilo plačilo bolj odvisno od opravljenega dela.

Državo in njenega prvega reformatorja bomo izzvali z novo kolektivno pogodbo – sodobno, kjer bo plačilo bolj odvisno od opravljenega dela, je v uvodu današnje letne konference zdravniškega sindikata Fides napovedal njegov predsednik Konrad Kuštrin. Glavna tema današnje konference so sicer standardi in normativi zdravniškega dela.

Kuštrin sprašuje, zakaj ne bi mogel imeti zdravnik višje plače od predsednika vlade?
Kuštrin sprašuje, zakaj ne bi mogel imeti zdravnik višje plače od predsednika vlade? FOTO:
"Zakaj neki zdravnik ne bi mogel biti plačan bolje kot predsednik vlade?! V ZDA ima naš kolega Gregorič iz houstonskega centra višjo plačo kot ameriški predsednik Obama. Naš piranski Obama pa ima višjo plačo kot najboljši zdravnik," je Kuštrin izpostavil v svojem nagovoru.

Sedanji plačni sistem v javnem sektorju ne bi bil problematičen, če bi ne bil tako rigiden, je dejal v uvodnem nagovoru delegatom, ki bodo danes med drugim tudi volili novo vodstvo sindikata.

Kuštrin znova kandidira za predsednika sindikata. Kot je poudaril, je sprejel predlog za ponovno kandidaturo, ker še niso izpolnili vseh zastavljenih ciljev.

Na današnji letni konferenci Fidesa je za predsednika znova izvoljen Konrad Kuštrin. Ob tem so izvolili tudi glavni odbor Fidesa.

V današnjem nagovoru je bil kritičen do pravilnika o nujni medicinski pomoči, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje. Kolege je opozoril, da bo plačilo za delo ponoči ali med prazniki po novem letu za 50 odstotkov manjše. Po besedah Kuštrina so politiki "lagali nam in javnosti, da bodo najbolj obremenjene boljše plačali". "Februarske plače bodo nižje, to je treba povedati. Nezadovoljstvo bo veliko, mnogi kolegi bodo spet preklicali soglasje za delo preko polnega delovnega časa," je napovedal Kuštrin.

Med izzivi, ki čakajo zdravniške organizacije za bližnjo prihodnost, je izpostavil še uveljavljanje standardov in normativov, ki so jih pripravili v zdravniških organizacijah. O teh danes razpravljajo delegati konference in jih bodo v nadaljevanju potrjevali.

Kritičen je bil do priprave zdravstvene zakonodaje, ki po njegovem mnenju poteka mimo zdravniške stroke.
Fides se mora opredeliti tudi do ukinitve obveznega dopolnilnega zavarovanja, je opozoril Kuštrin. Po njegovem mnenju bi moral ta denar iti v obvezno zavarovanje. "A tu mora svoje poteze potegniti država," pravi. Opozoril je, da gradnja stoji že dve leti, prihodnje leto bi morala biti že zgrajena, a "gradbeni baroni" ovirajo gradnjo. Nevarno je tudi to, da bo propadel denar EU, je še opozoril.

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

29350
13. 12. 2010 10.04
+1
@ primorec1 BRAVO IN SE ENKRAT BRAVO ZA TVOJ KOMENTAR. VEDITE DA JE G. KUSTRIN ZA MENE NAVADEN PARAZIT, KI NA ZALOST SRAMOTI ZDRAVNISKI POKLIC. (V MISLIH IMAM NA SPLOSNO ZDRAVNISKI POKLIC KJERKOLI NA SVETU)
User300173
13. 12. 2010 09.41
+2
NAJ SE JAVNO OPRAVIČI !!! Naš Piranski župan je Peter Bossman in ne Obama ali kaj podobnega in te svoje neuravnotežene izpade naj pozdravi pri svojih "zdravnikih". "NAJ SE JAVNO OPRAVIČI!!!" Če se gre še rasista, mu v zdravstvu in nasploh ni kaj iskati. V Piranski občini nismo rasisti in tak človek ne more biti predsednik sindikata zdravnikov. Naj odstopi.
User300173
13. 12. 2010 09.33
+2
Predsednik zdravniškega sindikata in direktorica zdravniške zbornice sta nas državljane imela preveč za norce in izsiljevala na račun bolnikov, da bi jima še kaj verjel, še manj , jima ne verjamem popolnoma nič. Svojo kredibilnost sta že zdavnaj zapravila in posredno tudi zdravniki. Naj se ta dva rajši odpravita kaj pametnega delati oziroma, vestno opravljati svojo službo, pa ne s pacienti, ker z njimi nimajo kaj dosti skupnega.
29350
13. 12. 2010 09.11
+0
Popolnoma se strinjam, da ima lahko zdravnik vecjo placo kot nas premier. Na zalost pa mora biti produktivnost in kvaliteta dela vecja. Pri nas pa niti premier niti vecina zdravnikov ne zasluzi toliko kot dobivajo v kuvertah. Ce se ze primerjate z zapadno tujino se primerjajte v vsem To vam govorim iz svojih skusenj doma in na tujem
Uporabnik215111
13. 12. 2010 08.14
Naj povem en svoj primer. Hotel sem se naročiti za rentgen kolena in mi je cenjena medicinska sestra rekla, da je čakalna doba 6 mesecev, nakar sem ji odgovoril, da bom samoplačnik. Njen odgovor: aha, no potem pa lahko pridete jutri!!!! Denar odpira vsa vrata!!!!
Uporabnik215111
13. 12. 2010 08.10
Se strinjam s tem, ampak se strinjam tudi s tem, da bi morali tudi navadni smrtniki imeti toliko, da človeku dostojno preživijo mesec. Zdravnik lahko ima zaradi mene 50.000€ OD, delavcu pa naj dajo obljubljenih 1000€...
Jurek Jurek
12. 12. 2010 19.41
-1
taubi6611.12.2010, 10:32 0 Se popolnoma strinjam s tem, da ima zdravnik večjo plačo, saj je vsem jasno, da en zdravnik naredi več koristi ljudem kot cela vlada, ne le premier. NA ŽALOST SO PA ZDRAVNIKI VSI V ENEM KOŠU. NEKATERI DAJO ZA ZLOMLJENO ROKO ASPIRIN, DRUGI PA DAJO ZLOMLJENO ROKO V MAVEC.
alterego
11. 12. 2010 13.32
Pahor pa Svetlik si plače sploh ne zaslužita!
User300173
11. 12. 2010 12.32
+2
taubi66! Ne, ni nam jasno! Kaj stori več en zdravnik ljudem koristi, kot cela vlada? Bi bilo dobro obrazložiti. Jaz vem, da smetarji naredijo veliko korist z odvažanjem smeti, zato rabimo manj zdravnika pa tudi zidar zazida dom, zato tudi rabimo manj zdravnika, čistilka v bolnišnici skrbi za čistočo, zato prej ozdravimo, medicinska sestra veliko naredi za bolnika, zato se bolje in udobneje počutimo in prej ozdravimo, zdravnik tudi napiše recept in operira, zato ozdravimo, policaj tudi skrbi za red, zato jih je manj v bolnišnicah in rabijo manj zdravnika, istočasno pa dobro polnijo proračun, da lahko zdravniki dobijo plačo. Jaz sem navedel nekaj konkretnih, lahko tudi Vi!
taubi66
11. 12. 2010 10.32
-1
Se popolnoma strinjam s tem, da ima zdravnik večjo plačo, saj je vsem jasno, da en zdravnik naredi več koristi ljudem kot cela vlada, ne le premier.
tirolec
11. 12. 2010 08.59
+2
Le kaj se gredo pri tem Fidesu s Kuštrinom na čelu? Če pogledmo statistično, da nas je bilo približno enako število v Jugi, kakor sedaj. Takrat so zdravniki čakali na pacienta, ki je lahko izbiral od zobozdravnika, zdravnika, ginekologa itd. Danes nas prepričujejo s svojimi dežurstvi, vlečejo famozne plače, scuzan narod za različna zdravstvena zavarovanja pa čaka v vrstah kot govedo v ograji...A smo se zato borili??? Kar lepo tiho bodite imate najvišje plače v državi (včasih za spanje). Posebej v teh časih je bolje, da se ne oglašate, ker zna biti hudo...saj kazensko ni nobenih odgovornosti za zdr. napako ali malomarnost itd.
User300173
11. 12. 2010 08.48
WhiteFlower! Ljudje tako pišejo, ker imajo zadosti vseh zdrah in skorumpiranosti te države. Verjetno ni pravilno, da mečemo vse v en koš, ko pa njega vidim in slišim dam prav tistim, ki vse skupaj mečejo v eno kanto. Imamo dovolj vseh svinjarij v tej državi.
User300173
11. 12. 2010 08.43
Tudi naši TAJKUNI so boljše plačani kot predsednik države. Naj ne klobasa neumnosti, saj bo na vrsti čez pet mesecev. Čakalna doba velja tudi za njega, zato nazaj na zimsko spanje. Ali ve še kaj početi, pri "Baričevih" imajo prosto delovno mesto, ali pa so ga nagnali.
User300173
11. 12. 2010 08.34
+1
Kaj če bi šel tudi malo delat? Pri splošnem zdravniku čakaš pet dni, v bolnici na pregled 5 mesecev itd. JE ISTO KOT LANI IN PREDLANI !!! Tako , da njegovo petelinjenje ni prineslo ne dobrega ne slabega. Kje pa ima "predsednico zdravniške zbornice? Prezgodaj se je zbudil iz zimskega spanja naj gre nazaj spat in ne razbijeti "škatel" narodu, ki ima takih poln "kufer".
Urban Kapušin
11. 12. 2010 08.34
+1
kai pa med.sestre,zdravniki so plačani za praskanje po jajcih in še največkrat falijo kot je običajno v slovenskem zdravstvu,medtem ko med.sestra se jajca cel dan in nakoncu ne dobi 0. K R E T E N I Z E M. PRAVIM SAMO ZA ZDRAVSTVO KAJ BI BLO ČE BI ZAČELI RAZLAGAT ŠE O DRUGIH VEJAH.
snupy1
11. 12. 2010 08.19
+2
@WhiteFlower Pelješ se po cesti in ti avto zaradi poledice zdrsne v jarek. Hvala bogu nobenemu nič. Iz zavarovalne police je razvidno, da imaš kasko in asistenco. Brž pokličeš a ti oni odgovorijo, da iz jarka zdej potegnejo tiste, ki so vanj zdrsnili maja. Veste čakalna doba je pač takšna. OK Se peš odpraviš do mehanika a ti ta odgovori, da bojo avto brez problema popravili ampak šele avgusta. Veste čakalna doba je pač takšna. OK Odpraviš se naprej po nakupih, Boš pač vrečke peš dam nesu. Vse lepo nabaviš in zložiš v voziček. Prideš na blagajno a ti trgovka reče, da lahko pridete po te reči januarja. Veste čakalna doba je pač takšna. Počasi že malo razjarjen se odpraviš na eno pivce za živce. Naročiš natakarju in čakaš. In čakaš. In čakaš. Ko ti končno poči film ti natakar mirno odvrne. Veste čakalna doba je pač takšna. Današnja naročila vpisujemo za februar. Le kako se pacienti počutijo pri zdravniku?
jagermeister1
11. 12. 2010 08.09
+2
razumljivo je , če zavarovalnica plača 100 operacij ,da jih zdravniki ne bodo naredili 120.........ni problem v tem......problem je v tem , da so bolnice astronomsko dvignile cene teh storitev,kljub temu da bi lahko bile cene nižje..............na račun teh cen so zdravniki izsilili višje plače ,sebi pa so pridobili pomemben čas ,da lahko opravljajo tudi v drugih zavodih in pri raznih privatnih ordinacijah.............bistvo je : zmanjšati cene storitev,pa bodo tudi zavarovalnice plačale več operacij
JanezNovakJohn
11. 12. 2010 07.39
+1
Kuštrin in Kalanova se preveč ukvarjata s plačami in bore malo z organizacijo in učinkovitostjo zdravstva. Če bi se beli bogovi ukvarjali z slednjim, bi za plače ostalo bistveno več denarja.denar je posledica in ne bistvo. Kot ponavadi mislijo da so vsemogoči. Obstajajo tudi druge vede, ki jim do višjih plač pomagajo. To so organizacija dela, menedžment, ekonomija, logistika, računalništvo...Beli bogovi se tudi s tem ukvarjajo pa niso uspešni, ker to ni njihova stroka. Malo skromnosti bi jih daleč pripeljalo tudi v plačah.
moris1991
11. 12. 2010 00.34
+1
pa saj ne moreš verjet... Res sem že naveličan njihove lakomnosti... naj grejo privat,,, pa bodo videli koliko bodo zaslužili! Mogoče res več kot premier. Bo pa njihova usluga morala biti bistveno kakovostnejša, izginil bo njihov napuh, in da... potem bodo res zdravniki z velikim Z. Do tedaj pa glede na videno počasnost, nesrčnost in samoljubje bogov v belem... (namenoma ne omenjam napak... te se dogajajo v vsaki stroki...)v ambulantah... si včasih mislim da bi bila vškoda manjša če sploh ne bi bili tam... V čem je njihovo delo bolj stresno oz. odgovorno od marsikaterega drugega poklica kjer je potrebna univerzitetna izobraba da si zasluži 5 ali večkrat večjo plačilo. Vsak odgovarja za svoje delo in za varno delo svojih podrejenih. V marsikateri stroki je ta odgovornost bistveno višja kot odgovornost zdravnika do pacienta. Dajmo potem vse na isti imenovalec... postavimo merila in izhodišča... brez državnih pomoči... brez stroškov proračuna... naj si gospodje v belem svojo plačo zaslužijo na trgu, tako kot si jo večina ostalih... le plačo... saj za to gre! Zdravila in same stroške zdravljenja (aparature in stroške bolnišk naj krije proračun. Menim, da bi nekaj dobrih zdravnikov bajno obogatelo.... prav so sposobni, znajo prisluhnit pacientu, nekoliko več bi dobilo korektno plačilo za korektno delo... ostali bi jamrali zaradi nizkih plač, postali bi zastopniki farmacvtskih firm ali pa bi šli vozit taxi. Nekaj bi se jih celo zapilo ter žalostno končalo pod mostom neke hladne zime. Tako je to v življenju. Temu se reče selekcija. Žal je ta med zdravniki le na fakulteti in vendar niso vsi, ki jo končajo primerni za opravljanje tega poklica. Je pa to poklic kot vsak drugi.
makajjezvami
11. 12. 2010 00.14
Ma to socialno državo bi bilo treba spravit na minimum nujen za preživetje, vse ostalo pa bi si plačeval sam kot bi želel in potreboval. Od tega obveznega plačevanja prispevkov nimamo ljudje nič drugega kot nizke plače, nizke pokojnine in nekvalitetne zdravstvene storitve.