Slovenija

Vožnja v nasprotno smer: sporne dvopasovne rampe, ponekod omogočeno polkrožno obračanje

Ljubljana, 26. 08. 2015 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Strokovnjaki na Darsu so se lotili podrobnejše analize voženj v nasprotno smer. Iskali so tako vzroke, kot morebitne rešitve. Največ voženj v nasprotno smer je čez vikend, pogosteje v poletnem in jesenskem času, tretjina voznikov je pod vplivom alkohola.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako to preprečiti?
    01:51
    Iz SVETA: Kako to preprečiti?
  • Iz SVETA: Kaj na Amzs menijo o stanju na naših cestah?
    01:54
    Iz SVETA: Kaj na Amzs menijo o stanju na naših cestah?
  • Iz 24UR: Vse več voženj v napačno smer
    02:23
    Iz 24UR: Vse več voženj v napačno smer
Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: DARS

Vožnja v nasprotno smer je še vedno pereč problem na naših cestah. Ni mogoče reči, da smo storili vse v naši moči, so v začetku poletja na strokovnem posvetu v prostorih AMZS ugotavljali strokovnjaki z danega področja. Že tedaj je Ulrich Zorin, vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na Darsu, dejal, da je zagotovo še veliko rezerve.

Policisti so lani 26 voznikov, ki so vozili v napačno smer, ustavili in kaznovali; deset voznikov je bilo starih do 60 let, devet od 60 do 70 let in sedem starejših od 70 let. Globa za tak prekršek je 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Dars se je lotil raziskave

Da bi našli prave vzroke za več kot 200 primerov vožnje v nasprotno smer vsako leto, so se na Darsu lotili razvojno raziskovalne naloge z naslovom Ukrepi za zmanjšanje možnosti in analiza voženj v nepravilno smer na slovenskem avtocestnem omrežju. To je zanje opravila Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Svoja dognanja in predloge rešitev pa so predstavili na današnji tiskovni konferenci.

Na slovenskem avtocestnem omrežju se je število voženj v napačno smer začelo povečevati s širjenjem omrežja avtocest in hitrih cest ter večanjem prometa na njih. Ta se je občutno povečal še zlasti po uvedbi vinjet pred sedmimi leti, ugotavljajo.

V letošnjem letu je bilo v prvi polovici leta zabeleženih 70 prijav o vožnji v napačno smer; potrjenih s strani policije ali naših videonadzornih sistemov je bilo 23 primerov. Letos k sreči še ni bilo nobene žrtve zaradi vožnje v napačno smer po avtocesti, zgodili pa sta se dve hujši prometni nesreči.

Kot so povedali, je sicer Dars v preteklih letih v preprečevanje vožnje v nasprotno smer vložil že več deset milijonov evrov. V to je bilo vključenih veliko pilotnih projektiov, preventivnih akcij, investicije pa bodo sledile tudi v naslednjem letu. "Imamo srednjeročni plan, ki ga bomo namenili detektiranju in opozarjanju voznikov," so pojasnili.

Kot pravi Tomaž Tollazzi z mariborske fakultete za gradbeništvo, ki je sodeloval pri študiji, Slovenija na področju voženj v nasrpotno smer ni izjema. Vse države z avtocestami imajo težave s tem. Ni enotnega recepta, saj vsaka država to rešuje glede na svoje razmere. Učinek pa ni nikoli stoodstoten.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: M.K.

Kaj pravi analiza?

Kot je pojasnil Marko Renčelj, soavtor raziskovalno naloge, se v Sloveniji največ primerov pojavlja na avtocesti A1 in A2. V zadnjih letih je razviden velik porast. V treh letih po podatkih s klicev na klicni center beležijo 373 primerov.

Po opravljeni analizi ni pet kritičnih odsekov na naših avtocestah, pač pa so te vožnje razporejene praktično po vseh odsekih. Nekoliko več dogodkov je bilo konec poletja oziroma jeseni. Največ primerov se zgodi čez vikend. Večinoma se je to dogajalo v dopoldanskem in popoldanskem času, ponoči pa med 18. in 3. uro.

Večinoma gre za osebna vozila, v 60 odstotkih so bili to moški. Skoraj tretjina voznikov, ki so jih dobili, je bila pod vplivom alkohola, pod vplivom ostalih substanc je bilo zgolj 3 odstotke voznikov. "Ob tem naj še dodamo, da ni povezave s polno luno," je še dejal Renčelj.

Analizirali 21 priključkov

Strokovnjaki so po analizi Darsu predlagali več ukrepov. Med kratkoročnimi so takojšnje zaprtje odprtih prehodov med smernimi vozišči, ki se pozimi uporabljajo za obračanje plugov. "To je Dars v bistvu že naredil," so dejali. Menijo, da so precej sporne dvopasovne rampe. Ne glede na smerne puščice, ki nam jasno govorijo, po katerem voznem pasu peljemo, ne glede na nameščene znake menijo, da lahko prihaja do prevoza te črte – rešitev so montažni robniki ali na primer ločilni otoki med uvoznimi in izvoznimi rampami, ki ga ponekod že imamo, pravijo. 

Ugotovili so tudi, da je možno ponekod tudi polkrožno obračanje, zato predlagajo postavitev stebričkov, kakršne je Dars že uvedel v predoru Šentvid.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: DARS

Bomo tudi v Sloveniji na priključkih dobili grablje?

Med sodobne sisteme za zaznavanje vozil sodijo induktivne zanke, mikrovalovni detektorji, video detekcija in brezžični detektorji. Inženirski ukrepi za zmanjšanje voženj v napačno smer pa zaobjemajo vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo ter fizične ovire, kot so na primer montažni robniki ali ukrepi z močnejšim učinkom, na primer "grablje" oziroma "ježki" ali pa kovinska plošča, ki jo vgradimo v nivo vozne površine, da ustvari vboklino na vozišču, pravijo.

"Bili smo v Avstriji, kjer smo ugotovili, da imajo nekje nameščene grablje že 15 let. Letno na eni od teh ujamejo 12 voznikov. Izhajajo iz stališča, da bodo naredili vse, da zaščitijo voznike, ki vozijo pravilno," o morebitni rešitvi z namestitvijo tako imenovanih grabelj, ki fizično preprečijo nadaljnjo vožnjo, pravijo strokovnjaki. A verjetnost je majhna, saj obstaja tudi veliko drugih možnosti, oziroma težava niso le priključki. "Če bi našli tako posebno problematičen priključek, bi to Dars verjetno izvedel," pravijo.

"Diamanti ali rombi, ki jih imamo na ljubljanski obvoznici so pase," menijo. To je rešitev, ki se je uporabljala v poznih 60-ih letih. Ta način priključka je za nami, poznamo bistveno bolj varne priključke. Pri tem namreč voznika ne vodimo z robniki, pač pa le s prometno signalizacijo. Svetujejo, da naj se na vseh priključkih uvede piktogram s simbolom avtoceste in vodilne črte, ki vodi po priključku, ločen pas za leve zavijalce in da spremenijo geometrijo.

Na spremljajočih objektih predlagajo, da izvedemo usmerjevalne table, ki voznika usmerjajo o pravilni smeri vožnje. Tako imajo stvari urejene denimo naši južni sosedje.

Gneča na cesti-6
Gneča na cesti-6 FOTO: Dare Čekeliš

Med možnimi ukrepi so še tehnološki pripomočki, kot so na primer navigacijske naprave, ki voznika opozorijo ob vožnji v napačno smer, medtem ko bi z uporabo "črnih skrinjic" ali modulov EDR ki bi jih vgradili v prevozno sredstvo, psihološko vplivali na voznike, saj bi se vsak njihov premik zapisal na spominsko enoto. Seveda je zelo pomembno tudi izobraževanje in izpopolnjevanje, preventivni in represivni ukrepi. Strokovnjaki, ki so opravili raziskovalno nalogo, ob tem Darsu še svetujejo, naj nadgradijo sistem Kažipot, ki se je sicer izkazal za zelo dobrega. Gre za aplikacijo, ki voznika spremlja na poti in sproti opozarja na težave.

Predlagajo tudi izvedbo dodatnih portalov, s katerimi bi lahko hitreje obvestili voznika o vožnji v nasprotni smeri. "Imamo odseke, kjer teh portalov nimamo. Med Mariborom in Ptujem ni niti enega, enako je v Pomurju," pravijo, a dodajajo, da žal namernih voznikov niti s tem ne bomo ustavili.

Pravilnik za projektiranje cest je zastarel, menijo, z namenom dodatnega izboljšanja obveščanja starejših voznikov in tujcev pa so Darsu predlagali, da izdajo letak, ki bi sporočal vozniku, kako naj se obnaša, če sam zapelje v nasprotno smer, ali če se znajde na cesti, kjer nekdo pelje v nasprotno smer.

Svetujejo tudi, da se vsi novi avtocestni odseki že v fazi idejne zasnove in v vseh nadaljnjih fazah temeljito obdelajo tudi s stališča preprečevanja nevarnih točk oziroma mesta za nastanek voženj v napačno smer. Prav tako se morajo odseki, ki so v gradnji, redno spremljati in prilagajati novim spoznanjem upravljavca avtocest, še sledi med drugim iz srednje- oziroma dolgoročnih ukrepov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amethist
02. 09. 2015 08.48
Eno samo nakladanje. Naj namestijo fizicne ovire (jezke) pa bo mir. Letaki in table so paSSe...
kapljač1
27. 08. 2015 16.17
+2
Bomo tudi v Sloveniji na priključkih dobili grablje? Bomo. Bi se pa morali vprašati tudi malo drugače Bomo tudi v Sloveniji v prometu dobili "policijo"? "Poštarji na biciklih " se niso obnesli, zato pa vlada kaos.
zvit kot presta
27. 08. 2015 14.32
+3
"Ob tem naj še dodamo, da ni povezave s polno luno," je še dejal Renčelj. Ne morem verjet. Naši kvazi strokovnjaki se ob tem problemu ukvarjajo s polno luno namesto, da bi ukrapali hitro in tako kot po celotnem normalnem svetu na najbolj kritičnih odsekih postavili fizične ovire (grablje). Pa, a smo mi res vsi skupaj na ladji norcev?
Roman Grah 1
27. 08. 2015 09.25
+3
Na vse uvoze in izvoze je na asfalt potrebno narisati puščice, da če kdo zapelje kontra, da mu bo takoj jasno, da vozi narobe, ko bo videl, da pelje kontra puščicam.
ecnarf
27. 08. 2015 07.07
+5
Slovenija tudi vozi v napačno smer.
Pan1
27. 08. 2015 06.54
+1
Vozim že trideset let in sem vozil po vseh Evropskih cestah, pa tako slabih in butastih uvozov na ac, še nisem videl. Res je, da to ni dopustno in je smrtno nevarno, ampak pri takšnih označbah, tudi ni tako težko zapeljat narobe. In sprašujem tudi, česa se na 24 ur bojite, da ne dovolite komentirat določenih člankov.
Uporabnik113089
27. 08. 2015 08.48
-2
Včasih pomaga okulist, včasih policist....
123lolita123
27. 08. 2015 06.29
+1
Analize ja.. a so posebn oddelek za to zaposlili ane? Tak bol strokovn.. :-) Cccc. Itak ne bojo nic nardil al bojo pa za slepe voznike se kako tablo kam napopal. :-)
tdjm
27. 08. 2015 04.04
+7
Strokovnjaki na Darsu. Obstaja kaj takega?
Dejan Keuc
27. 08. 2015 02.22
+0
napišite v google roadshark .... to je rešitev.... ne vem zakaj je treba toliko debatirat o tem...
Sunshine73
27. 08. 2015 00.49
+5
Postavit nagazne mine za kontra vožnjo !!
juwel
27. 08. 2015 00.13
+8
Upor islqmizaciji Slovenije in Evrope upor politikom , upor medijem ki ne pustijo komentirati imigrants in nam perejo možgane !
DržavniSekretar
27. 08. 2015 01.46
+7
METKA102
27. 08. 2015 07.01
+4
DržavniSekretar
26. 08. 2015 23.38
+0
Mitja Kunstelj priznal izmišljotine in laži Mitja Kunstelj prizna, da je vse, kar je pisal, njegovo nekakšno mišljenje in mnenje, da pisanje ni nujno resnično ali pa tako, da bi ga lahko podkrepil z dokazi ali argumenti.
ssbobo
26. 08. 2015 23.29
+7
meni neke analize katere naročajo ter preplačujejo ne Darsu ne pomagajo čisto nič...................................... ko se ti avto pripelje nasproti po prehitevalnem pasu te reši le tvoja prisebnost ter kanček sreče ne pa neko pametovanje ljudi katerim dejansko ni do rešitve tega problema................. če bi jim bila v interesu varnost uporabnikov AC bi odpravili anomalijo teh priključkov že pri sami izgradnji AC, ne pa da sedaj pametujejo kako bi bilo če ne bi bilo................................ nekateri hodijo v službo dobesedno gret sedež ter držati svojega tajnika za koleno medtem ko mu meša kavo v plastičnem lončku..........
maska00
26. 08. 2015 23.20
+7
Kdor spregleda tako veliko rumeno roko ni nekaj normalno.Precej so krivi telefoni, še televizijo naj dajo v zakonodajo da bo obvezna oprema v avtomobilu.da bodo še to gledali namesto prometnih znakov. Samo malo poglejte, da skoraj vsi telefonirajo med vožnjo in gledajo po internetu. Te problematike se nobeden ne zaveda, ne vem zakaj obstoja zakon o prepovedani uporabi telefona med vožnjo.Kdo spoštuje prometne znake ki so postavljeni pri delu na cesti. NOBEDEN
kapljač1
26. 08. 2015 23.11
+6
sporno je ker ni nadzora, pa udeleženci v prometu kot jim pride, vse drugo so "slinasti" izgovori.
DržavniSekretar
26. 08. 2015 22.47
+13
Raje dam denar Madžarom za ograjo kot za begunce, ker vsaj vem, da Madžari delajo nekaj dobrega za celo Evropo.
hhmmm
26. 08. 2015 22.45
+8
definitivno GRABLJE, pa naj brez gum ostane, pol pa še položnico plača!!!
komarec
26. 08. 2015 22.39
+8
Ljudje dragi samo poizkusite izračunati koliko denarja pobere DARS za cestnine. Kam vse to gre? Toliko od državljanov za vinjete, toliko od cestne takse, koliko poberejo od tovornega prometa, koliko turistov gre skozi našo državo in mora kupit vsaj tedenske vinjete. Ko se lotiš to seštevat in preračunava se ti začne mešati od cifer. Pa klub temu imamo nekatere stvari zelo slabo porihtane.
jlde
26. 08. 2015 22.27
+2
Sistem zapornic ki zaznajo vinjeto z neprave strani zapornica ne zazna vinjete in zapornica se ne odpre
mkug5g
26. 08. 2015 22.21
+13
zakaj "begunci" iz musli dežel ne grejo med svoje sobrate v bližnjo nesramno bogato savdsko arabijo,al pa dubai, tm jih bojo z odprtimi rokami sprejel pa pedenal,..pa še plavat čez ocean jim ne bo treba
DržavniSekretar
26. 08. 2015 22.23
+5
Uni so socialno nečuteči, pravjo naši novinarji.