Slovenija

Zakaj Slovenija ne izkoristi svojih lepot?

Ljubljana, 17. 07. 2011 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Edi Pucer/Miha Kranjc
Komentarji
231

Skoraj polovica Slovencev letuje na Hrvaškem, le četrtina doma. Zakaj naša država turizma ne jemlje kot resno gospodarsko panogo in kje so skrite priložnosti slovenskega turizma? Kako pa se turizma lotevajo čez mejo?

Skoraj polovica Slovencev letuje na Hrvaškem, le četrtina doma. Zakaj naša država turizma ne jemlje kot resno gospodarsko panogo in kje so skrite priložnosti slovenskega turizma? Kako pa se turizma lotevajo čez mejo?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hello886
10. 08. 2011 13.34
+1
nevem kja vidite na hrvaškem? Skale morje??? Ni ga čez črno goro, turčijo, tunizijo... pravo MORJE
volek
19. 07. 2011 19.51
Kakšne bedaste mečejo ven razni visokoštudirani turistični delavci ko pravijo, da moramo privabljati turiste z globokimi žepi. To je enako. kot bi milijonarju nudili romunsko Dacio kot vrhunski avtomobil, njegovi ženi pa nakit izdelan iz bakra.
JENNIE
19. 07. 2011 16.22
Ogromno je pogojev, da lahko turizem vključimo med pomembne gospodarske panoge. Lahko bi bila glavna, od katere bi vsi lepo živeli... A kaj, ko je vse drugo pomembnejše od tako lahkotnega kruha... Najhujši problem je nesposobnost in želja po hitrih kupih denarja, do katerih se pride 'po suhem' in brez truda... Ko bi se le malo potrudili - vsi, ne le turistični delavci, bi lahko imeli krasno deželico... Avstrija ni dosti drugačna po lepotah, pa znajo izkoristiti vsako mlakužo in jo drago in dobro prodati... Ni vse v naravnih lepotah - pravi turisti so zahtevni in iščejo pestro ponudbo - ne le dobre hrane in TV v sobi... Tu je še kaj več - prijazni, razgledani prebivalci in kvalitetne prireditve za vse generacije... še bi se dalo komentirati...
majlo5
19. 07. 2011 12.29
Hrvaška ima najlepše morje in plaže na svetu. Mi imamo super slano lužo in čudovit pogled na tovorne ladje.
tinka90
19. 07. 2011 11.53
se je pa res za vprašat ja..če nebi ble tko nabite cene,bi vrjeten več slovencev hodilo h nam na morje in še kam drugam!!! Če samo za primer vzameš Čateške toplice..zdele je karta celodnevna mislem da 16€/osebo pa računej kolk boš plačou če gre 4-članska družina.mislem na se ti že bol splača it na morje čez mejo pa si v dveh urah dol pa plačaš le bencin pa se lah kopaš ceu dan zaston!!
JanezNovakJohn
19. 07. 2011 10.22
Sosedova hruška je vedno boljša.
bukefal
19. 07. 2011 09.32
+1
Kako je lep slovenski svet, z dolinami gorami, le stopaj tu ponosno pot, kot hodil je slovenski rod, stoletja že pred nami! Vsem v razmislek!!! *** napis na tabli pod slapom Rinka v Logarski dolini
M_teorija
19. 07. 2011 09.20
+1
~Trust353517.07.2011, 20:47 11 Nimamo NIC ZA POKAZAT,razen narave! To je dejstvo.~ In to naj bi bilo slabo?! Največjo vrednoto, neokrnjeno naravo imenuješ nič?! Dokler ne bo večina pogruntala, da je narava največja vrednota, NEPRECENLJIVA, da umetne otoke, Piramide..., lahko zgradi vsak ce pec, ki ima malo več pod palcem. Da bogate države, ki so mislile, da z betonom bogatijo in plemeniitijo naše življensko okolje je že zdavnaj ugotovljeno kot zgrešeno, ampak očitno do nekaterih to spoznanje še ni prispelo, oziroma jih je zgrešilo. Izumetničenega okolja po meri in predstavah človeka je na pretek in obratnosorazmerno neokrnjene narave vse manj. Na žalost!
Tonček Balonček
19. 07. 2011 07.12
+1
Slovenija tudi v Evropi velja za relativno drago destinacijo, še zdaleč pa ne luksuzno. Kao je možno, da stane celodnevna vstiopnica v Louvre 10 EUR (enkrat na teden pa ej vstop brezplačen), v Postonjsko jamo pa 22 EUR? In kako naj Slovenci počlitnikujemo na slovenski obali, bo imel vsak počitnikar na voljo 1 decimeter obale? Čudno da kdo ne perdlaga, naj Ljubljančani dopustujejo v avtokampu Ježica, Koprčani v Žusterni, Bohinjci pa v Stari Fužini. Bistvo dopusta je, da spremeniš okolje!
lolipoly
19. 07. 2011 03.17
Ne vem kaj ima Slovenija lepega , da druge drzave nimajo lepse in cenejse,, Jaz ce peljem tujca na dopust v Slovenijo, skoraj nima kaj za pokazat, da nebi ze videli boljse . tudi hoteli v Sloveniji, niso nic posebnega, Moravske toplice bi nekaj bile, ce nebi bilo tako vse skupaj umazano in zapusceno, ti kar na bruhanje sili, ko malo okrog pogledas. Postrezba pa taka, da ti vse mine preden kaj narocis in to skoraj po celi Sloveniji isto.
Jimi1
18. 07. 2011 19.22
zvizi... Zastojn spanje je pač le na svojem, kampiranje na lastni zemlji je že prepovedano. Bistvo vikendov, "šup" in podobnega je v tem, da se umakneš iz podivjanega okolja, se naužiješ narave, ustaviš čas in počneš kar te veseli. Sploh npr. v Beli krajini in na Dolenjskem po osebnih izkušnjah je možno dopustniško preživeti več časa izven turističnih kompleksov in v relativnem miru... Obstajajo turistični biseri, kjer nobeden na kasira parkirnine, civilizacije pa je zgolj toliko, da si kupiš nekje v bližoni obrok ali najdeš prenočišče. Osebno si grem (zastojn iz NM) večkrat omisliti kakšen sprehod ob Krki, rad se ustavim na Otočcu ali kje v okolici, če sem v bližini obvezno obiščem izvir Krupe, se sprehodil po Belokranjskem "Pulu-stelniku z brezami in bori", kolesarim po makedam poteh, ki vodijo skoznje.... K sreči imam tam domačijo, kjer po takšnem dnevu prespim. Z relativno nizkimi sredstvi je tako v takšni idili možno preživeti aktivne počitnice in si odpočiti telo od trušča masovnega turizma... Bohinj,Bled, Portororož in ostali turistično masovni kraji pa so v Sloveniji-se z vsemi strinjam zgolj "guljenje " obiskovalcev prosto po županu in njegovem mestnem svetu ! Odmaknjenih krajev ob potočkih, peš in kolesarskih poteh, gozdovih, rekah,razglednih točkah, zanimivih cerkvah, gradovih,muzejih in podobnem, kjer še nimajo mestnih redarjev in parkirnin imajo pa manjše gostilne in špecerije je v Sloveniji več kot dovolj in prav vsak so lahko vzame svoj del poceni in kvalitetnega dopusta z ***** (5 timi). Zadnjih 15 let svojega življenja ugotavljam, da je za resnično srečo mnogokrat potreben le čas in simbolična količina denarja...
bolimepatak
18. 07. 2011 18.13
Žabokrečina koper.......blejsko in bohinjsko sladko morje, gobe v privat gozdovih, zastonj kolesarske steze, zastonj tekaške steze (zimske)........a to je za vas turizem po slovensko.....Če smo tako napredna družba, ki omogoča zastonj relaksacijo, naj omogoči zastonj spanje v hotelih.....al je pač to drugače ??????!!!!!
Civil
18. 07. 2011 17.41
Pozabu sem omenit še naše svetovne znamenitosti Lipico in Postonjsko jamo. Za te nihče ne ve ali jim dol visi za dunajske konjušare in čudne ribe v malem akvariju, si pridejo pa razni strokovnjaki in znanstveniki k nam pogledat narod konjev in neandartalcev, ki imajo svojo državo.
Civil
18. 07. 2011 17.33
Imamo zelo razvit turizem, skoraj v vsaki vasi so odprli javne hiše, kamor hodijo ukrajinke, moldavke in rusinje telovadit na drogu, zunaj je parkiran kup kamionov in taksijev. Tudi obcestna postajališča imajo v sobah jakuzi, za hitrega s tajnico. Zelo je razvito tudi italijansko igralništvo, ogromen potencial pa leži tudi v narko turizmu. Slovenc ma dobro robo, a vsakmu je ne da, le tistmu ko dovoli milica. Naše rezidence in gradovi so dobro obiskani, sem hodi cel svet prat denar in kupovat vojaško tehniko. Včasih smo hodl čez teden v kino in plavat na prepolne bazene, pol pa kaj potest in spit, ampak so po osamosvojitvi večino zaprli, ker se ni splačalo. Potem so odprli prazne multiplekse v veleblagovnicah in najdražja zdravilišča na svetu, kamor se lahko gremo za dopust zdravit. Dejmo raje nehat, pa kdo je še vidu našga bogatga prašiča na dopustu pri nas, razen če greta s kolegom čez dan na kavo. Zakaj imamo pa hrvate, če ne da še slovenc vidi mal tujino, tja prideš že z biciklom.
Stres Melodie
18. 07. 2011 17.25
llaall Si ti vidu sploh 50% hrvaške, da lahko take prebiješ???
Snoop1
18. 07. 2011 17.00
Zato,ker so večno odprti nakupovalni centri in mladi tja vozijo otroke na sprostitev ....
saintjozef
18. 07. 2011 16.40
Domač turizem? Kolone ljubljančanov se vozi jeseni na dolenjsko, štajersko, (na gorenjsko ne toliko), čez vikende! In to prazni tja, polni nazaj! To je turizem!
samburin
18. 07. 2011 16.00
@ Trust35 seveda imamo kaj pokazat naprimer slovenski parlament je arhitekturno čudo,policajev imamo na cesti toliko,da vsak tujec,ki se večkrat pelje čez našo domovino misli,da pri nas živi Barack Obama,skoraj po celi Sloveniji se vozimo 50 na uro in to je za turista zelo zanimivo,ker si misli,da živimo zelo langsam,turisti lahko naletijo tudi na kakšnega našega župana s ketno okoli vratu in si mislijo,da je pri nas na obisku kralj iz Burundija,lahko pa grejo recimo v Ljubljani na Miklošičevo cesto na našo avtohtono jed burek pa še bi se našlo. Torej imaš kaj videti in doživeti!
pupa_od_anbot
18. 07. 2011 15.56
-1
Wellnes 18.07.2011, 11:26 3 se še sprašujete zakaj!!! poglejte raje cene slo. obala in hrvaška!!!?? dečko samo mi živimo s temi cenami celo leto in ne 7-10 dni tako kot "turisti!" iz notranjosti!, dohodki so pa približno isti, s tem, da moramo prenašati še njihovo aroganco in prepotentnost po sistemu kar je tvoje je moje..."saj smo ja turisti" če pa gremo mi v notranjost na dopust ne smeš niti čez ograjo pogledat, kaj šele, da bi na dovozu obrnil avto, ker si se pač na poti zmotil
busta-rusta
18. 07. 2011 15.12
Turizem je poglavitna panoga manj razvitih držav. Turistični delavec pa ima najnižjo dodano vrednost - poglavitno samo streže drugim, torej storitev kjer nič ne ustvarja, inovira, izboljšuje... Pomembno je da je meni lepo ko grem na sprehod v naravi po bližnji okolici ne pa da se tam terejo trume turistov. Če je problem v polnenju proračuna je to mogoče rešiti z zmanjšajem "javnih" stroškov in stimuliranjem malega gospodarstva...