Slovenija

Ščernjavič: Poseči je treba v davčne oaze, živi davčni dolg in sivo ekonomijo

Ljubljana, 04. 09. 2013 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Besede finančnega ministra Uroša Čuferja, da bo morala konsolidacija javnih financ odslej potekati na strani izdatkov, so razburile sindikaliste. Sindikalist Ščernjavič pravi, da obstajajo boljše alternative.

Predsednik DL Gregor Virant, minister za notranje zadeve, pristojen tudi za javno upravo, je po sestanku predsednikov koalicije dejal, da napovedi ministra Uroša Čuferja v zvezi s krčenjem javne porabe podpira in da jim je naklonjena tudi njegova stranka.

Besede finančnega ministra Uroša Čuferja, da bo morala konsolidacija javnih financ odslej potekati na strani izdatkov, so razburile sindikaliste. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj zato premierko Alenko Bratušek sprašuje, ali se je odpovedala svojemu javnemu stališču, da zgolj s krčenjem stroškov ne bomo prišli do gospodarske rasti.

Spomnil jo je, da je ob prevzemu funkcije v govoru v državnem zboru zavrnila vztrajanje pri dotedanjem sistemu, ki je ustvaril velike razlike med ljudmi, in se zavzela za večjo enakopravnost državljank in državljanov. Kot je opozoril, je februarja dejala, da si Slovenija "preprosto ne more privoščiti nadaljevanja trendov padanja gospodarske aktivnosti in rasti brezposelnosti", saj se je pokazalo, da zgolj s krčenjem javnih izdatkov ni mogoče doseči gospodarske rasti in da na dolgi rok taka politika ne vodi do znižanja proračunskega primanjkljaja.

Predsednik KSJS Branimir Štrukelj z ministroma Gregorjem Virantom in Urošem Čuferjem po podpisu sporazuma maja letos.
Predsednik KSJS Branimir Štrukelj z ministroma Gregorjem Virantom in Urošem Čuferjem po podpisu sporazuma maja letos. FOTO: POP TV
Na vas naslavljamo naslednje vprašanje: zakaj namesto vedno novih napadov na javni sektor končno ne usmerite ves napor v učinkovito pobiranje davkov in prispevkov? Ali vas res moramo spomniti, da smo pred skoraj dvema tednoma med drugim tudi na vaše ministrstvo naslovili vprašanje, kako komentirate učinke uvedbe davčnih blagajn na Hrvaškem? Ali pa si lahko vašo včerajšnjo izjavo razlagamo kot odgovor na naše vprašanje – v smislu ''lažje je rezati javni sektor, kot pa vzpostaviti učinkovit sistem pobiranja davkov in prispevkov''? ZSSS v odzivu na izjave ministra Uroša Čufarja

Zato so po Štrukljevih besedah upravičeno sklepali, da se Bratuškova strinja z njimi, da je pot iz krize treba usmeriti v smer razvoja, ki bo povečevala blaginjo ljudi, zagotavljala visoko stopnjo zaposlenosti, pravično razporeditev bogastva in učinkovito pravno varnost. "Se morda motimo, ko predvidevamo, da soglašate s tako usmeritvijo? Še soglašate s povedanim v nastopnem govoru?" jo sprašuje.

Boji se, da je vlada zavrgla stališča Bratuškove. Čufer je namreč že večkrat ponovil, nazadnje v torek, da je Slovenija na prihodkovni strani dosegla zgornjo mejo in da davkov ni mogoče več povečati ter da bo zato treba izvesti korenite reze v plače javnih uslužbencev, socialne transferje in pokojnine. "Nasprotje med vašim stališčem, 'da zgolj z rezanjem javnih izdatkov ne bomo dosegli gospodarske rasti', in stališčem vašega ključnega ministra je več kot očitno. Tako izključujoči se stališči hkrati v kredibilni vladi preprosto ne moreta sobivati! Sprašujemo, katero stališče vlade torej velja?" je bil oster sindikalist.

V KSJS zato dvomijo tudi o zagotovilih, da bo vlada spoštovala podpisane dogovore in do konca leta 2014 ne bo posegla v plače javnih uslužbencev. Od Bratuškove pričakuje trdna zagotovila, da ne bo ponovila ravnanj predhodne vlade, "ki je enostransko, mimo obvezujočih dogovorov s sindikati javnega sektorja, drastično znižala maso za stroške dela v letu 2013 in s tem povzročila splošno stavko javnega sektorja v januarju 2013".

Statistični urad vam sporoča: utajeni delež dohodka iz naslova namerno napačnega poročanja je v letu 2010 znašal več kot 1,25 milijarde evrov. ZSSS

Protestirajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS). Namesto rezov v javnem sektorju, ki jih je napovedal Čufer, predlagajo učinkovito pobiranje davkov. V predlogih za izhod iz krize so med drugim zahtevali uvedbo davčnih blagajn, izvzem inšpekcijskih služb iz enoodstotnega zniževanja števila kadra v javnem sektorju in takojšen pregled pobiranja davkov in prispevkov po posameznih davčnih uradih.

"Obstajajo alternative"

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je glede Čuferjevih besed dejal, da obstajajo druge alternative. Za začetek bi morali pregledati vse odlive iz Slovenije v davčne oaze. Ukiniti bi morali zakon o bančni tajnosti ter zakon o davčni tajnosti, saj so fizične in pravne osebe, ki so denar odlivale v tujino, po njegovem mnenju z njima zavarovane. Dodal je, da je treba z zakonom nato doseči, da bi te osebe davke plačale. Ob tem je poudaril, da je omenjeno že večkrat predlagal.

Drago Ščernjavič
Drago Ščernjavič FOTO: Damjan Žibert

Drugi segment, na katerega bi bilo po mnenju Ščernjaviča treba poseči, je živi davčni dolg. Povedal je, da imamo tak zakon, ki po ugotovljenem davčnem dolgu dovoli njegovo naraščanje. Poleg tega je davčnim dolžnikom omogočeno, da čeprav ne poravnajo obveznosti, v drugem delu države registrirajo novo podjetje. Po besedah Ščernjaviča bi bilo treba takšne osebe popisati in spremeniti zakon. "Živi davčni dolg je rak rana, ki bi morala ministra Čuferja primarno zanimati," je dejal.

Tretje področje, ki potrebuje ukrepe, pa je siva ekonomija, meni Ščernjavič. Po njegovih besedah je v Sloveniji dobila neslutene razsežnosti. "Res je, da je mnogim alternativa za preživetje, je pa tudi leglo marsičesa," je dodal.

Ščernjavič je povedal še, da se ne strinja, da se na področju plačevanja davkov dajejo "odpustki kar počez". "Vse subjekte je treba pogledati, nikakor se ne more reči Cerkvi, da ne bo nič plačevala, dolžni so plačati," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moscito
05. 09. 2013 13.43
+1
To bi pa res rada doživela, da bi posegli v davčne oaze. To je nedotakljivo, ker bi naleteli na imena in priimke vse slovenske elite, ki v gospodarstvu in politiki nekaj pomeni. Možakar ima res smisel za humor. Bodo pa lovili gospodinjske pomočnice, ki hodijo likat, da otrokom ni treba lačnim spat. O ja, te pa bodo lovili, pa kakšnega mehanika, ki bo na črno popravil avto, seveda po precej nižji ceni kot na avtoservisu, kjer te oderejo po dolgem pa še počrez. Cerkev pa ni in ne bo plačevala davkov, nikoli, ker je lobi preveč močan, da bi si to upali izvesti. Tako je pač v tej naši lepi podalpski deželici. Živi davčni dolg, da bi goljufivim menegerjem prepovedali serijsko odpirati podjetja? Lepo vas prosim, neizvedljivo!
mandarina1900
28. 11. 2013 15.10
a si vido sceraj neoben proti za placilo nesorazmerja hohoooh javne uprave ima cez 150 tisuc hahha volilcev hohoho
mandarina1900
28. 11. 2013 15.10
telstar
04. 09. 2013 21.33
+4
a se nam sploh lahko sanja koliko ga bomo še naj...
razocarani
05. 09. 2013 13.57
+0
to niso sanje to je vsakdanjost ki iz ure vuro narasca a kdaj bo pocilo .komaj cakam moj spisek je kar dolg narod ne pozablja
suckers
04. 09. 2013 21.23
+1
JS na maximum 30 000 usluzbencev in se to je prevec ! Majhen, ucinkovit JS s popolnim nadzorom nad delom in rezultatsko orientiran z zelo lahko moznostjo odpovedi. Znizat place vsem v javnem sektorju, ki presegajo povprecno slovensko placo. Raznorazne priseske, kot so cervke itn. na proracunu odstranit. Popoln in transparenten nadzor nad proracunskimi odhodki za vsak cent ! Tistim, ki so naredili milijonske luknje odvzeti vse premozenje in v cuzo z njimi. Uvesti proporcionalno obdavcitev tudi do 75%, tako kot na Danskem. Vec zasluzis bolj si obdavcen. Najbolj strogi pregon za raznorazne utajevalce davkov. Ukinit penzijo za bogate. Penzije se lahko manjsajo samo tistim, ki imajo nadpovprecno veliko penzijo. Prodat javne vrece brez dna kot so Adria Airways, NLB, ... Celotna prenova sodnega sistema. Vse odstavit in postavit svez, mlad kader. Na naslednjih volitvah zamenjat stranke in obraze, ki so na politicni sceni zadnjih 20+ let. Politikom ukinit imuniteto, raznorazne dodatke, beneficije itn. Revizija svetovalnih in ostalih poslov. In se bi de dalo nastevati samo kaj ko ni nikogar ki bi imel jajca to spelat, povrhu ovce nikoli ne bi glasovale zanj !
cable
04. 09. 2013 21.25
+3
Zakaj pa cerkev sedaj po novem ni spremembe v obdavčitvi, kaj je ta vlada tudi pri maši??????????????
mandarina1900
28. 11. 2013 15.11
+1
mandarina1900
28. 11. 2013 15.11
cable
04. 09. 2013 21.23
-1
Kaj pa je to zaen model Ščernjavič, pa je č res pravilno zapisan, menda se ne spreminja z lokacijo bivanja, al kaj ....
askralj
04. 09. 2013 21.14
+9
Noben bancik ni nastradal ker je dal prijateljski kredit noben tajkun se ne sikira ker skriva denar v tujini vmes izcrpava pidjetje z zablokiranimi racuni ko vmes delavci letijo na cesto... To je naša realnost
JV SLOVENIJA
04. 09. 2013 20.56
+7
Mene zanima kaj je to bančna tajnost. Kako socijalno lahko brska po naših računih?. Pri odločbah o štipendiji ter otroškem je napisano stanje računa. Ali to pomeni da za ene velja bančna tajnost, za ene pa ne.
cable
04. 09. 2013 21.19
+3
jernej veliki
04. 09. 2013 21.20
+2
Ja to je tudi zanimivo. Kje so podatki koliko denarja so banke zgubile ko so ljudje množično dvigali prihranke svojih otrok. Jaz sem dvignil ves denar, ki sem ga dobil kot kredit od banke in so mi ga upoštevali kot prihranke. Jaki prihranki ki jih bom vračal 30 let.
jernej veliki
04. 09. 2013 21.25
+3
In tako sem bil bogat dva meseca. Denar sem porabil za material plačal DDv sedaj bom pa davek nanepremičnine plačal, na koncu bopa še socialna pobrala ko bom star v domu za star.
lombroso
04. 09. 2013 20.55
+3
Pred kratkim sem obnavljal stanovanje. Vodovodar, električar, zidar, pečar in pleskar. Vsi so bili pripravljeni znatno spustiti cene, če jim ne bi bilo potrebno izdati računa. Ko sem se pri mojem zobozdravniku zanimal za cene protetičnih storitev mi je zobozdravnik direktno povedal, da so cene brez računa deset odstotkov nižje. Avtomehanika sem moral opozoriti, da želim račun. Pa mi reče: " Ja potem pa bo nekaj dražje ". Pri frizerju še nikoli nisem dobil računa. UVEDITE DAVČNE BLAGAJNE.
krnekdoo
04. 09. 2013 21.06
+0
Razliko v ceni, ki jo lahko izračunaš sam, nakaži na državni proračun, al pa kakšni dobrodelni organizaciji.
antiXfashizmXeuXgso
04. 09. 2013 21.12
+2
O ne ne, kolega, kar ti boš svoje obveznosti poravnal.
jernej veliki
04. 09. 2013 21.16
+1
Nam bo pa sedaj vlada poslala račune, ki jih prej 20 let nismo zahtevali.
resslovenka
04. 09. 2013 20.23
+8
Če bi imeli v naši državi inštitucije kot se šika za eno evropsko državo, ne bi polni kufri denarja romali v davčne oaze. Zato je vera v to, da se bo pokradeni denar kdaj vrnil - utopija. Pa tudi politične volje ni! Če se samo spomnim islandske inšpektorice, ki so jo malodane "nagnali" iz NLB, je to že vsakomur jasno. Ampak nas nič ne izuči, slab glas se pa širi in širi. Po moje nas imajo dovolj, pa so nam priprli kreditne pipe, če že ne čisto zaprli. In mi - državljani plačujemo ta ceh. Nič dobrega se nam ne piše.
sinhron
04. 09. 2013 20.08
+9
Da so davčne oaze polne denarja , je jasno vsem , samo potrebno bi ga bilo pripeljati nazaj in v tem je srž problema , zato je potrebno znanje in volja , te pa očitno pri nas ni . Raje od utajenih davkov , opranega denarja doma delamo reveže v izropani deželi !
jernej veliki
04. 09. 2013 19.56
+2
Zanimivo je ko policijsko delo začne kazati rezultate jim takoj zaprejo pipico.
jernej veliki
04. 09. 2013 19.53
+4
Pol leta že meljemo o neki korupciji v zdravstvu. Megla nič, to bodo mleli še do novega leta potem bo pa spet janša na tapeti ali pa bo Janković zopet kaj ušpičil. Dragi moji ne me basat. Problerm je to ker ima pol Slovenije nekaj masla na glavi in se eden drugega bojimo ali smo požlahtani ali eden drugega poznamo ali pa poznamo nekoga ki je prijatel od tretjega in mi bo zrihtal to in to. Bojimo se da bi se kdo komu zameril, ker lahko komu še prav pride veze pač. Potem pa časopisi objavijo neko "senzacijo" ki to ni več senzacija ker o tem že vrabci čivkajo.
drdra
04. 09. 2013 19.47
-2
komunisti so govorili bomo, ti govorijo je treba, svojega dnarja sigurno ne bojo prinesli nazaj. Druge države že ukrepajo, tu pa nič. Imajo vsi skrite račune.
jernej veliki
04. 09. 2013 19.46
+1
Če sem odkrit mi grejo te igrice neke visoke politike in modrovanja, nakladanja iz dneva v dan že na živce.Tile naši glumači podomače se gredo neko visoko politiko kot da smo svetovna velesila, ki poganja pol sveta in da smo najmanj druga rusija.. Kaj smo mi en mali ameriski okraj ena občina, indijska krajevna skupnost. 1% ruske gubernije.Denar iz proračuna se izgubi od zzzs do ukc,ki sta nekaj ulic narezen. Vlada sprejema odločitve za neko elektrarno kot da je ta v Afriki imamo jo pa za dvema hriboma.Izgradnjo bi lahko vodilo samo ministrstvo.
KORUPCIJA
04. 09. 2013 19.06
+2
Davčne oaze???,lari fari,te so v interesu kapitala,nič se ne bo zgodilo!!!!!
JV SLOVENIJA
04. 09. 2013 20.53
mistake
04. 09. 2013 19.05
+0
Me prav zanima, kaj bi vsi pohlepeži počeli, če bi besedo "treba".... črtali iz slovarja :)))))) trebaJEtrebaJEtrebaJE....blalalala.... zzzzz....
mandarina1900
28. 11. 2013 15.15
v slo mi pametnega cloveka da bi kaj naredo vsi mi znamo da treba nekaj a neoben ne ve kaj in kako dr. lahovnik ,milic, ,damjan,brscić itd hohooho
razocarani
04. 09. 2013 19.01
+6
ze nekaj casa se preprican da tile ne nasi politiki res delajo vse da nas spravijo iz sveta ..z tem novin nepremicninskim davkom spet najbolj udarijo po malem cloveku torej se moramo mi ki imamo minimalne place ali naj nizje pokojnine preseliti v jame in na drevesa .ali tej politiki res kaplja kaj na tisto malo mozganov .kako naj z vsemi temi njihivimi zlocinskimi rabotami se prezivimo a nas res hocejo prisiliti da postanemo postni bancni roparji ...tako nimamo vec kaj izgubiti .ce ti uspe bos prezivel ce ne pa bos prezivel v zaporu pod streho in nahranjen saj tudi zunaj zivimo kot v zaporu malo poglejte koliko malih ljudi hodi na razne prireditve ,-na pociitnice ,v kino--fitnes -razne masaze kozmeticne salone .--se strizemo se vecina doma .--stiskamo na vseh koncih za vsak evro ..seveda da placamo vsaj poloznice in tisto malo hrane .bencin samo za res nujne stvari --po novem nas se pri registraciji usekajo . ja z polno ritjo je lahko--kakati -gospodje ki ne morete preziveti z par tisocaki .a imate vsaj malo pameti in clovecnosti KO SE BOMO MI spravili na ulice in to res vecina prebivalstva kaj boste pa potem naredili --poslali nad nas policijo in vojsko --saj se hecate a ne zudi tile vasi varuhi so na minimalcu in komaj prezivijo -a mislite gospoda da vas bodo branili UPAM DA NE in gorje vsem nam ko bomo popolnoma ponoreli
Buena Vita
04. 09. 2013 18.24
+2
šćernavič,,dejte lenuharji začet delat,ker dela je dovolj,le delovcev ni,sami paraziti,
razocarani
04. 09. 2013 19.03
+1
saj nimajo kaj delati ce jih ne bi bilo tudi krize in tega stanja ne . vo politicno in gospodarsko elito moramo ukiniti -da ne napisem kako grdo besedo si jo sami zamislite --RES ZELO GRDO---
Elena79
05. 09. 2013 08.45
Pa dovolj bi bili neumni, če bi delal. Sej jim mi, ovčke, dajemo denar. On lepo sedi in si baše žepe.
Northwest
04. 09. 2013 18.03
+3
Pa a niso tega Urosa predlagali kot nekega veleuma slovenskega bancnistva in ekonomije.Cloveka,ki je znanje sveta zajel z veliko zlico...???Sedaj pa samo udriha po malem cloveku.
discover007
04. 09. 2013 17.38
+3
Haha davčne oaze, boš ti kej posegu konc fora :)))
razocarani
04. 09. 2013 19.08
+1
tega denarja se ti ki so ga v te oaze lifrali ne morejo nazaj spravit so prepokvarjeni in prebutasti--lahko pa malo njih potipamo dokler ne zbezijo se oni v oaze --ker ko bo pocilo bo res hudo vsak posten delaven drzavljan ima koga na piki -da ne recem kaj hujsega
I G N O R A N T
04. 09. 2013 17.34
+4
Oni bi davke.Dajte se streznit
razocarani
04. 09. 2013 19.10
+4
no ce se bomo mi navaden narod streznili potem ne rabimo tega denarja glavno da te zlocince pocistimo -da ne bodo se naprej ropali in zbistrili se bodo casi slovencem