Slovenija

'V 1,1 milijona tudi letalske karte in nastanitev'

Ljubljana, 20. 01. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./M.S./U.Ž./Š.Z./B.G./M.R.
Komentarji
131

Srčni kirurg David Mishaly, ki je brez slovenske licence operiral otroke in dobil visoko plačilo, je bil najboljša izbira, trdijo v kliničnem centru. Domnevne nepravilnosti preverjajo na protikorupcijski komisiji, na ministrstvu, na inšpektoratih, preiskava je bila tudi na policiji.

Mishaly je za SVET na Kanalu A povedal, da so ga prosili, naj pride in pomaga slovenskim otrokom. "Imam izraelsko in ameriško licenco. Nisem pa tajnica in ne vem, kaj se dogaja z birokracijo," je dodal.

Univerzitetni klinični center v Ljubljani naj bi v zadnjih štirih letih izplačal 1,1 milijona evrov bruto priznanemu izraelskemu srčnemu kirurgu Davidu Mishalyju, ki je operiral brez slovenske licence, je po poročanju Financ odkrila notranja revizija. Od leta 2007, ko so izgubili redno zaposlenega kirurga, je v Ljubljani opravil več kot 300 nujnih operacij otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Delal je na avtorsko pogodbo, zato naj ne bi prevzemal odgovornosti za svoje delo.

V kliničnem centru ne vidijo razloga za prekinitev sodelovanja

V kliničnem centru so včeraj pojasnili le, da so predvidevali, da bo pridobil licenco, a so zahtevek zanjo poslali šele po nadzoru. Vlogo za pridobitev licence so na zdravstvenem ministrstvu dobili 17. januarja.

Danes je sledilo podrobnejše pojasnilo. Strokovni direktor kirurške klinike Alojz Pleskovič je razložil, da se vsako leto rodi od 130 do 150 otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki zahtevajo kirurško zdravljenje. Trenutno izobražujejo mlada kirurga, "ki pa na žalost nista sposobna opraviti vsega dela". Mishaly jima je bil po njegovih besedah pripravljen pomagati in ju izobraziti, da bi lahko sama opravljala tudi najzahtevnejše posege. "To je naš zadani cilj, na katerem že ves čas delamo," je dejal.

Poudaril je, da je Mishaly vrhunski strokovnjak, ki v Izraelu opravi 400 operacij letno. Pri nas so rezultati zelo dobri, je dejal in dodal, da ne vidi razloga za prekinitev sodelovanja. Smrtnost v Sloveniji naj bi bila 2,5-, v Evropi pa 4,24-odstotna, po rezultatih naj bi se uvrščali med pet najboljših bolnišnic v Evropi.

David Mishaly je operiral brez slovenske licence (simbolična fotografija).
David Mishaly je operiral brez slovenske licence (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Pred prihodom Mishalyja so odslovili srčnega kirurga Vladimirja Sojaka, ki je že operiral otroke. Ker so v kliničnem centru dejali, da ga ne morejo plačati več kot 2000 evrov, si je delo našel v tujini. Tudi dva nizozemska kirurga naj ne bi mogla dobiti zaposlitve.

Predstojnik kliničnega oddelka za kardiokirurgijo Borut Geršak je spomnil, da so leta 2007 čez noč ostali brez kirurga. Povedal je, da so novega iskali na več mestih, Mishalyja pa naj ne bi poznal, dokler ni stopil z letala na Brniku. Iz Velike Britanije so dobili ponudbo, da bi k nam prihajala ekipa kirurgov in anesteziologov, težje primere pa bi operirali v Londonu. Ponudbo so zavrnili zaradi prizadevanj, da bi otroke operirali v Sloveniji in da bi razvili lastno stroko. Na Nizozemskem so jim šli zelo na roko, a so rekli, da bi morali v primeru akutnega problema otroci na operacijo čakati vsaj en mesec, "kar tudi ni prišlo v poštev". Dejal je še, da je Ruse zelo težko dobiti, pri Avstrijcih pa so ob spremljanju operacije podvomili v njihovo strokovnost in usposobljenost.

Tujci v Sloveniji lahko izvajajo demonstratorske operacije brez licence. "Če bi vas kot starše vprašali, ali vam več pomeni zdravje otroka ali le formalni papir, mislim, da veste, kako bi odgovorili." Poudaril je, da je Mishaly oseba, ki ni brez imena in da trenutno pridobiva licenco. Postopki pa so zelo dolgotrajni in bi lahko potekali hitreje, je povedal in dodal, da so že v začetku leta 2008 vložili njegovo diplomo pristojnim organom za pridobitev licence. A zakon se je vmes spremenil in ugotovili so, da jo je možno pridobiti hitreje. Vsa dokazila in prošnje so sedaj že na zdravstvenem ministrstvu, je zatrdil.

Po besedah generalnega direktorja Simona Vrhunca si ves čas prizadevajo za dogovor med institucijami in ne za dogovarjanje s posameznimi kirurgi. Kot je dejal, bi morali za operacijo v tujini plačati od 30.000 do 60.000 evrov, pri čemer niso všteti zdravljenje, prevozi in nastanitve. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa za takšno operacijo plača od 10.000 do 17.000 evrov. Vodstvo je v pogajanjih s tujim ekspertom doseglo tudi pomembno znižanje cene – operacija, ki je včasih stala 4698, danes znaša 2720 evrov, je poudaril. Več o stroških ...

Po Geršakovih besedah podatki, da je Mishaly vsako leto opravil manj operacij, slovenski kirurgi pa vse več, kažejo, da bi radi čim prej zaključili usposabljanje. V letu 2010 je operiral 47 zelo težkih operacij, lani pa 41 odstotkov. Z njim so podpisali pogodbo za najmanj dve leti, celotno sodelovanje z njim naj bi trajalo od tri do pet let. Kot pravi, postopno predajajo težavnejše operacije slovenskim kirurgom. Pojasnil je, da so v 1,1 milijona evrov všteti tudi potni in nastanitveni stroški, in zanikal trditve, da bi bili Nizozemci veliko cenejši: "Ravno obratno!"

Vrhunec je povedal, da je zdravniška zbornica podala mnenje, da je dopustno delo tujih strokovnjakov pri nas po določenih pravilih, je pa res, da je Gerška sam pozval k čimprejšnji ureditvi zahtevanih pogojev. Poudaril pa je, da gre za vrhunskega strokovnjaka z licenco v Izraelu in ZDA, kjer se izobražujejo tudi slovenski zdravniki. Inštitucija, v kateri dela, je sicer pripravljena skleniti tudi pogodbo za naprej, a kot je dejal, bi radi v kliničnem centru zagotovili svoje kirurge. Na operacije Mishalyja trenutno čaka manj kot 10 otrok, 99 odstotkov vseh operacij pa je sposobna že izvesti naša kirurgija, je dodal. Ker notranja revizija še ni končana, je ni komentiral.

So zatajili nadzorni organi?

Zdravnik, pa naj ima slovensko ali tuje državljanstvo, potrebuje veljavno zdravniško licenco, če opravlja delo v Sloveniji. Občasno in brez slovenske licence lahko opravlja storitve zdravnik iz Evropske unije, vsi tujci pa lahko izvajajo demonstracijske operacije, torej predstavljajo znanstvene dosežke ali občasno sodelujejo pri njihovem izvajanju ali opravljajo začasno raziskovalno delo. Za tako delo ne potrebujejo slovenske licence niti delovnega dovoljenja, njegovega dela pa ni treba prijaviti na zavodu za zaposlovanje.

Zadevo preverjajo na protikorupcijski komisiji, kjer naj bi ugotovili tudi kršitve nadzornih organov. Na zdravstvenem ministrstvu še pridobivajo podatke od kliničnega centra in bodo po potrebi tudi ukrepali. Na zdravstvenem inšpektoratu bodo v izrednem inšpekcijskem pregledu preverili, ali je imel zdravnik ustrezno izobrazbo in je bil usposobljen, ali je bil vpisan v register zdravnikov in ali je imel licenco. Če bodo ugotovili nepravilnosti, bodo ukrepali. Na inšpektoratu za delo so se v predmetni zadevi povezali z drugimi nadzornimi organi. "Inšpekcijski nadzor bo opravljen v najkrajšem možnem času. O ugotovitvah postopka bomo lahko poročali po zaključenem postopku," so dodali.

Na Policijski upravi Ljubljana so na podlagi zahtevka tožilstva od avgusta lani vodili predkazenski postopek. Januarja letos so obvestili tožilstvo. "Če bodo ugotovljena nova dejstva, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bodo kriminalisti dejstva preverili," so dodali.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pričakujejo, da se bodo odzvali pristojni organi in čim prej odpravili stanje, ki naj ne bi bilo skladno s predpisi in načeli gospodarne porabe javnih sredstev. Po mnenju generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina "gre za previsok znesek, ki dokazuje, da so še rezerve v zdravstvu, saj bi bilo za ta denar v tem času možno izšolati kar nekaj kirurgov v tujini in bi bili Slovenci preskrbljeni s temi storitvami". Moti ga tudi, ker kirurg nima licence za delo v Sloveniji "in to kaže na pomanjkanje poznavanja naših predpisov s strani tistih, ki so ga najeli".

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Število srčnih operacij pri otrocih (Vir: UKC Ljubljana)

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tut_tut
25. 01. 2012 14.49
+1
Si je zaslužil. In glede na dokazano strokovnost in delo, ki ga je opravil, bi morda lahko birokrati poskrbeli tudi za potrebno licenco, če že svojih kirurgov ne premoremo (oz. očitno rajši zbežijo v tujino; potem pa, ko ni izbire, je seveda treba pošteno plačati tistega, ki je pripravljen priskočiti na pomoč, a ne). (mimogrede, zgleda da je največji škandal glede na naslov očitno znesek, ki ga je je prejel V ŠTIRIH LETIH - letna plača srčnega kirurga z 10-19 let izkušenj v ZDA znaša cca. 400.000 USD+, brez dodatkov za nastanitve, letalske prevoze itd.)
realist2
25. 01. 2012 12.07
+3
Tomaž Podnar, vodja službe za kardiologijo - izpadel si kot največji negativec, s histeričnim glasom kažeš nevoščljivost ker je dr. Mishaly očitno tako sposoben in izgleda da prekaša vrh slovenske kirurgije. *
realist2
25. 01. 2012 12.04
+8
Na kakšen nivo se spuščate, udarna novica med plačo neto 2000€ za Nizozemska kirurga in 4200 BRUTO za Izraelca. Podpirate neko varčevanje denarja za slabšo kvaliteto kirurgov, dr. Mishaly je uspešno opravil 300 operacij in rešil 300 življenj, kar je dobil je še premalo! Vam bi pa morali trgati od plače za takšne novice!
mega243263
24. 01. 2012 07.32
+12
Če bi se vsem tistim, ki pljuvate po dr. Mishalyju in ostalih naših kardiokirurgih rodil otrok s hudo srčno napako, bog ne daj (ker niti približno ne veste, kaj starši takrat preživljamo) me zanima, če bi vam bilo na prvem mestu pljuvati po zdravnikih in se ubadati z njihovim dobičkom...ali bi vam bilo prvo življenje vašega otroka... ?!?! Dajte se malo zamisliti
cyklon
24. 01. 2012 07.38
+5
akaX
25. 01. 2012 11.49
+2
komentar na mestu, predstavljajte si, da imate vi otroka, ki potrebuje operacijo na srcu... nevem za vas ampak meni bi bilo vseeno če bi stala 10.000€ če bi le imel otrok vsaj tako dobre možnosti za preživetje kot jih imajo otroci po operacijah pri
GSMG
21. 01. 2012 21.41
+15
Smo popolnoma "bolana družba" sicer ne bi bilo možno da danes v Sloveniji trdijo, da je 1,2 milijona ki jih dobi Tina za 25-30 tekem na leto premalo. Ob tem da trdijo, da je 1,2 milijona preveč za 300 operacij na odprtem srcu naših otrok. KATASTROFA!
miro9000
21. 01. 2012 14.51
+17
Spoštovani starši otrok, ki so jih operirali dr. Mishali in ostali iz ekipe se mi lahko oglasite na emal, ki sem ga odprl: mali.srcki@gmail.com Mislim da si ti zdravniki zaslužijo podporo nas staršev, ki jim dolgujemo življenej svojih otrok. Lahko sestavimo skupno izjavo, se organizirami ... Lep pozdrav, Miro Bugeza
24Ppkur
21. 01. 2012 13.52
+7
za zdravje, posebno otrok, ni nobenih sredstev škoda! Raje takemu strokovnjaku, kot kakšnim nesposobnim in šlampastim uradnikom v javni upravi ali nagrade nesposobnim direktorjem in predsednikom uprav ....ipd Res pa je, da bi bilo potrebno take stroške spravit v okvir normative, ki bi veljala za vse srčne kirurge. Menda bi bil nek Nizozemec pripravljen delati za bistveno, bistveno manj. Za denar, ki ga porabimo za tega iranca bi tako lahko npr. dobili dva ali več enakovrednih kirurgov iz EU.
kim llsung
21. 01. 2012 16.42
+0
kerega iranca ce se nanasa na ta clenek si brcnil v temo malo bolje preberi to je zalitev da jude dajes zraven irancev ker iranci so dober narod
24Ppkur
22. 01. 2012 10.47
-1
ok, ok, ne se razburjat .... spregledal sem, priznam.
miro9000
21. 01. 2012 13.45
+33
Pisci komentarjev, ki sprešuje ali bi dal operirati otroka dr. Michaliju ker nima licence odgovarjam: JA, ....dal sem življenje svojega otroka v njegove roke lani 14. 2. 2011. Moj otrok je sedaj zdrav in bo čez slab teden praznoval 1. rojstni dan. Operacija je bila ena najzahtevnejših. Za tiste ki vete o čem govorim naj naštejem :koarktacija aorte, TGA, ASD VSD, PDA. Moj sin je po dveh operacijah v enem tednu, reanimaciji in štirih dneh z odprtim prsnim košem preživel in je sedaj normalno razvit eno-letnik. Glede vrednostenja dela dr. Michalija in ostalih iz skupine pa to: Cena je tako visoka in upravičena, ker ima po nekajurni operaciji tako rezultat svojega dela (življenje otroka, ki ga je rešil). To je za moje pojme enakovredno delu ki ga lahko vloži nek slehernik z opravljeno diplomo, magisterijem, doktoratom in desetletnim delom. Zakaj menim tako? Ker lahko nekdo dela lata in leta, ure in ure in nima po tem obdobju veliko za pokazati. Omenmjeni zdravniki pa imajo kaj za pokazati. Poglejte statistične podatke o preživetju. Poglejte komentarje staršev, ki so imeli to srečo, da so njihovi otroci bili oskrbljeni s strani tako uspešne ekipe. In za konec še to: Al isi sploh predstavljate koliko je to 300 otrok, ki so jih operirali? To je deset razredov po 30 učencev - cela osnovna šola v kakem manjšem mestu v Sloveniji. Tako visoka je ta številka živih otrok.otrok, ki bodo lahko vračali družbi s svojim delovanjem, kar jim je družba in omenjena skupina kirurgov dala. 1,3 mioEUR/300 otrok >> 4.333 EUR na operacijo. Menio je to zelo nizka cena za življenje otroka starega komaj par dni. Veliko sreče in več strpnosti želim vsem. Še posebej pa želim veliko sreče tistim staršem, ki so sedaj v situaciji, v kateri je bila moja družina lani. Naj ne izgubijo upanje in naj upoštevajo misel, ki mi jo je povedal en od kirurgov iz zgoraj omenjene skupine: "Dobro zmeraj najde pot in premaga slabo!" Miro Bugeza .
24Ppkur
21. 01. 2012 13.54
+5
se povsem strinjam in pridružujem vašemu mnenju.
miro9000
21. 01. 2012 14.27
+7
Hvala za podporo patriot73. Glede na moje enomesečno obiskovanje intenzivnega oddelka lani med zdravljenjem mojega otroka, lahko rečem samo to, da je delo, ki ga tam oprtavljajo izjemno strokovno z ubijalskim tempom. Vsa čast jim. Glede "konkurenčnih zdravniko" pa to: Bojim se da sploh nimamo pravih podatkov in ne moremo ocenejvati realno ceno, za katero bi bili pripravljeni delati. Strah meje pa, da so za pisanjem v časopisju neki interesi, ki rušijo izjemno skupino kirurgov, ki že nekaj časa rešujejo otroke v Slo. Za ilustracijo še samo to: Poseg, pri operaciji na tako majhnem srčku je zelo delikatnen. Mikronske evronske povezave so povsod in če se kako prereže, to pomeni za malega bolnika da bo imel celo življenje srčni spodbijevalec. Lahko je zadeva še hujša in dobimo otroka s hujšimi okvarami ... ali celo umre. Dr. Mišali in naši kirurgi iz ekipe to znajo izjemno narediti, kar pričajo rezultati (tudi naš primer). Tematika je tako kompleksna in mislim da zahtev malo višji nivo razprave, kot je bio izpostavljeno v Financah in prispevkih na POP TV. Da ne omenjam skrajno neprimernih komentarjev na forumu. Eni so celo antisemitski in žalijo poreklo dr. Mishalija, zato mislim da bi moralo biti umaknjeni s foruma. Lep pozdrav, Miro Bugeza
lepdanzelim
21. 01. 2012 12.18
+6
Naši znanci so pred približno desetimi leti leteli z dojenčkom na operacijo srčka v London. Fant je danes zdrav, ukvarja se s športom. Nismo hoteli vedeti, koliko stane, kajti ko človeka poznaš, mu želiš, da bi bil njegov otrok zdrav (in kadar ga ne poznaš, prav tako). Prav gotovo je ceneje in manj stresno za družino, da potuje kirurg kot pa družina z bolnim otrokom. Kakšna afera neki. Če so bile operacije uspešne, ni kaj obžalovati. In če se dajo stroški v prihodnje znižati, super.
BogatunLOL
21. 01. 2012 11.16
+14
Zanimivo kako vsi klobasate.... Srčne operacije so predrage pravite,,,, No, pa bom vrgel kost za glodanje. Me prav zanima, ali bodo novinarji kaj vkrepali v tej smeri... KAM IN KOMU GRE DENAR ZELO PREDRAGIH ZOBOZDRAVSTVENIH STORITEV???? ZASLUŠKI SO PROTI SRČNEMU KIRURGU ENORMNI!!!!! Poseg oralnega kirurga - vstavitev zobnih implantatev, lokalna anastezija, Lahko rečem rutina, precej nezahteven poseg, cenovno pa precej dražji od posega priznanega srčnega kirurga....
Maancy
21. 01. 2012 10.17
+9
Morda bi pregledali tudi družboslovce, saj vsak v vladni službi ali centru za socialno delo naredi najmanj 30 000 evrov škode na leto...Glede na število gre tukaj za milijardo.. Tu bodo morali začeti..
NotMe
21. 01. 2012 08.52
+18
Vsi kljukci, ki pljuvate... Za tovrstno delo so potrebne stotine ur izkušenj, ki pa si jih slovenski kirurgi težko naberejo, ker je v Sloveniji majhna populacija. Ste že videli srčnega kirurga, ki ima pod 45, 50 let? Če bi tovrstne operacije opravljali drugod, recimo v Londonu, Amsterdamu, Telavivu - tam operacija stane cca 30.000 E (najet je treba celo ekipo, od anestezistov, do sester in snažilk!!!), plus prevoz najmanj 10.000 evrov (bolnika ne peljejo z vlakom, veste???) V njegovo plačo so vštete tudi letalske karte in nastanitev. A mislite, da leta z EasyJetom? Pokličejo ga, in pakira, pa ni važno, če dobi karto za 300 E, ali edino na voljo za 1000! Zamislite se! Doktor, svaka vam čast!
bdso1
21. 01. 2012 09.30
-11
Nič več ne verjamem tem malim bogecom v belem!!??? Predvsem so veliki strokovnjaki v sprenevedanju,preobračanju,napihovanju,na koncu so pa celo veliki lažnivci in to vsi po vrsti !??? Tudi še bi razumel ,da je to edin primer! Toda v zdravstvu je je sama korupcija in pehanje za ogromn denar,LE osnovna dejavnost jim je na zadnjem mestu!!???? Kako je lahko še sploh pošten doktor ,če so same sprenevedanja in laži!!??? Groza ,groza kaj se dogaja v tej Sloveniji,poplnoma so jo zafurali na vseh nivojih!!???
kmardra
21. 01. 2012 08.21
+5
Ali dr. Podnar ima licenco za operacije na srcu ? Kako lahko sploh sodelujeta on in dr.Mishaly po takši izjavi. Dr. Mishaly ima ameriško in izraelsko licenco in je znani kardio kirurg.Vse je to politika in vpliva na normalno delo v pedijatrični kliniki.Bolani otroci so žrtve takšnih zdravnikov! Zakaj mu niso 4 leta zrihtali SLO licenco? Ne pišete, koliko je opravil operacij in z kakšnim uspehom, kar je v tej zadevi najbolj pomembno ?!
NotMe
21. 01. 2012 08.26
+4
kmardra
21. 01. 2012 09.31
+3
In kaj je tu narobe.Najhujše je to da vodja Službe za kardiologiju dr. Podnar ni osposobljen.Kak so lahko takvi zdravniki sploh vodje Službe !?
Petra Baumkircher
21. 01. 2012 12.30
+1
Dr. Podnar je kardiolog in ne kardiokirurg. Ne mešat hrušk z jabolki...
kmardra
21. 01. 2012 18.43
+1
Nima nadomestnega kardiokirurga dr. Podnar v Pedijatrični klinki a ukvarja z dr. Mishalyem.Kaj je to za človeka ?!
climber1
21. 01. 2012 05.30
+16
pred 2 leti me je dr. Mishaly operiral kot odraslo osebo za prirojeno srčno napako. Moram povedati,da se mi je kvaliteta življenja po opreraciji bistveno izboljšala. Problem pediatrične kirurgije v sloveniji je majhna ponovljivost različnih primerov srčnih napak zaradi majhne populacije. Zaradi tega je nemogoče v kratkem času usposobiti asistente za samostojno izvajanje operacij. Izredno sem razočaran nad mediji, ki šikanirajo kirurga ki je nedvomno izreden človek in vodstvo KC in s tem ogrožajo pediatrično kardio kirurgijo in s tem ogrožajo življenja malih src potrebnih operacije, katere niso tako enostavne kot popravilo dvotaktnega motorja na notranje izgorevanje za popravilo katerega je potebno triletno izobraževanje. Da se razumemo. Nikogar ne mislim podcenejvati. Pridružujem se v podpori vodstvu KC za odločitev pri izbiri kardio kirurga in srčno upam, da nas Slovence ne bo iz nevoščlivosti zaradi nekaj tisoč evrov pobralo. Kaj je pomembnejše reševanje človeških življenjenj ali formalnosti?
proofreader
21. 01. 2012 07.02
+15
Da grejo novinarji klicat in težit takemu specialistu po telefonu je res bolano. On zna operirati na odprtem srcu, ta članek pa piše kar šest novinarjev.
devote
21. 01. 2012 03.36
-4
zakaj je bilo težko plačati 2000e/mesečno!!! priznanemu slovenskemu kirurgu , 23.000e/mes!!!. pa kar naenkrat ni bil več problem? pa slovenci božji....a smo mi še sploh sposobni ozavestiti kaj se nam dogaja v tej državi!??
NotMe
21. 01. 2012 08.28
+7
zato, ker ne zna? Enostavno pri nas ni strokovnjaka in ga še par let ne bo!
jernejc33
21. 01. 2012 02.19
+6
ma novinarji nimate nobene morale, dostojnosti , sam da lahka pišete fascinantno, udarno itd. aaa ob tem nikol ne pomislite, da gre tukaj za otroke s težavami srca in da ti kirurgi rešujejo mnoga življenja. sram naj vas bo
mitja.sencur
21. 01. 2012 00.06
+18
Osebno poznam punčko, ki ob rojstvu ni imela veliko možnosti, da bo dočakala 3 leta. Kaj šele, da bo normalno živela. Zaradi, v zadnjih dnevih tako opevanega dr., ki je očitno kar genijalen kirurg, ima danes ta punčka, ki je btw. res čist hud otrok, vse možnosti, da bo oddelala svoje življenje. Bravo g. dr. Tko, da očitno gospod obvlada. In kot vsi drugi umetniki seveda on ne bo skrbel, da je njegova "licenca" v sloveniji veljavna. Najbrž mu je v Izraelu in ZDa niso dali kar tako. Zanima pa me ali je kdo preveril, kako se je zmanjšala umrljivost otrok odkar on dela pri nas. In kakšna je umrljivost pri drugih "kandidatih". V vsakem primeru. Hvala dr. Davidu Mishaly, da ste nam omogočili spoznavati tako izjemno deklico kot je mala Tiha.
niktalop
20. 01. 2012 23.37
-15
Brez licence. Dobr da ni pršu kakšen izraelski vodovodar gor operirat.
mega243263
24. 01. 2012 07.30
+5
če si preberete članek... dr. Mishaly ima licenco - izraelsko in ameriško... to je samo papirologija, ki je še nima v SLO... dajte no :/
spacewallker
20. 01. 2012 23.34
+12
ma vsi ki ste tako pametni povejte in naštejte kolk ima kirurgov slovenija da naredijo na mlajših od 8 let uspešno operacijo brez da odprejo prsni koš in še to moja hčerka je sedaj po operaciji popolnoma zdrava in lahko dela po mili volji kar hoče . ma vsi ki ste tolk proti pa neki kvazite brez veze imejte otroke bolne kot so bili naši in pojdite pred parlament ležat če vas bojo operirali za stroske poslanskih plač .... zresnite se malo
kleopatra-1
20. 01. 2012 23.07
-2
Slovenskemu strokovnjaku niso mogli dvigniti plače iz 2000 na 4000, tujcu pa potem lahko plačajo več kot dvojno vsoto, ki bi jo porabili za domačega strokovnjaka z vsemi dodatki vred. Kaj se Slovenci gremo?
spacewallker
20. 01. 2012 23.50
+4
ja zaradi tega ker potem bi mogli naredit komplet listo gdo je sposobn in gdo ne .... potem pa je vojna tu zaradi točk in ostalega sranja zato pri nas ne more bit plačilni sistem profesionalnih ljudi dober v tujini pa to gre več znaš več veljaš . Pri nas je pa več znaš in bolj si sposoben manj imaš pa še vzamejo ti .. boljše tko imamo vsaj svoje otroke tko ko morajo bit .
lolipoly
21. 01. 2012 01.57
+5
Ne spadajo vsi strokovnjaki pod isto vrsto, ravno tako kot mehaniki, eden ima dar znanja , drugi pa samo tisto kar se je iz knjig naucil....V glavnem je dokaz v uspehu,
droljax
21. 01. 2012 02.57
+0
Kaksni domaci strokovnjaki, te nasi ne znajo druzga k rezat.
1ontherun
21. 01. 2012 12.11
+3
kleopatra... prosim da se vzdržiš komentarjev če nisi prebrala celotnega članka. Vem da je težko vendar se potrudi in ga preberi do konca, sej zmoreš.
kleopatra-1
25. 01. 2012 20.54
Pred prihodom Mishalyja so odslovili srčnega kirurga Vladimirja Sojaka, ki je že operiral otroke. Ker so v kliničnem centru dejali, da ga ne morejo plačati več kot 2000 evrov, si je delo našel v tujini. Tudi dva nizozemska kirurga naj ne bi mogla dobiti zaposlitve. ----- na ta del komentiram, očitno imamo domačega strokovnjaka, le plačati ga nima kdo