Slovenija

UKC: Ardebili se pacientki iskreno opravičuje, napake obžaluje

Ljubljana/Tübingen, 28. 02. 2012 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvo ljubljanskega UKC je v primeru obravnave Irene Volkner ugotovilo, da potek obravnave bolnice ni bil ustrezen. Kirurg Ardebili primera ni doživljal kot nujnega in je podcenil resnost tumorja. Pacientki se je opravičil.

Janez Remškar, svetovalec strokovne direktorice UKC, in odvetnik Andrej Pitako
Janez Remškar, svetovalec strokovne direktorice UKC, in odvetnik Andrej Pitako FOTO: Blaž Garbajs
Iskreno obžalujem, da je prišlo do neljubega zapleta pri zdravljenju gospe Volkner. Tudi javno se ji iskreno opravičujem in sem vesel, da dobro okreva po operaciji. /.../ Spoštoval in izvajal bom vse naložene ukrepe, določene v izrednem strokovnem internem nadzoru, in zagotavljam, da se neljubi zaplet ne bo ponovil. Seyed Yousef Ardebili, specialist nevrokirurg

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je predstavilo rezultate strokovnega nadzora v primeru Irene Volkner. Janez Remškar, svetovalec strokovne direktorice UKC Brigite Drnovšek Olup, je dejal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da potek obravnave bolnice ni bil ustrezen. Po njegovih besedah je nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili, ki je Volknerjevo sprejel s tumorjem v glavi, podcenil resnost tumorja. Na odloge operacij je vplivalo več elementov. Kirurg je bil zaseden, primera ni doživljal kot izjemno nujnega, na bolnico pa je tudi delno pozabil. Strokovna direktorica se je Volknerjevi za vse skupaj že osebno opravičila.

Remškar je sicer dodal, da bi nujno morali postaviti jasno klinično pot za obravnavo tumorja lobanjske baze. V nadzoru so še ugotovili, da bi morali iti vsi kompleksni tumorji skozi konzilij.

Ugotovili so tudi nekaj tehničnih napak. Med drugim so v dokumentaciji opazili zamenjavo strani (na kateri strani glave je tumor), nekateri izvidi niso bili podpisani, kirurg pa je zelo slabo komuniciral z bolnico.

Volknerjeva zoper zdravnika ne bo podala kazenske ovadbe

Odvetnik Andrej Pitako, ki zastopa Volknerjevo, je dejal, da je vesel, da je bolnica odnesla celo kožo. Dejal je, da kazenske ovadbe zoper zdravnika ne bo vložila, ker je vesela, da se je težava vendarle rešila. "Imela je občutek, kot da je obsojena na smrt," je dejal in dodal, da je izgubila delovno mesto, saj nihče ni verjel, da je bolna. Zato bodo vložili odškodninski zahtevek pred tožbo. Strokovna direktorica Drnovšek Olupova je zagotovila, da bodo to hitro obravnavali ter se poskušali dogovoriti za primerno višino odškodnine.

Ardebili: Iskreno se opravičujem!

Pozno popoldne se je na vso zadevo odzval tudi Seyed Yousef Ardebili sam. "Iskreno obžalujem, da je prišlo do neljubega zapleta pri zdravljenju gospe Volkner. Tudi javno se ji iskreno opravičujem in sem vesel, da dobro okreva po operaciji," je zapisal in dodal, da ji je včeraj poslal tudi osebno opravičilo.

Odgovoril je še, da bo spoštoval in izvajal vse naložene ukrepe, določene v izrednem strokovnem internem nadzoru, in zagotovil, da se neljubi zaplet ne bo ponovil.

"V zvezi z anonimno izjavo v oddaji Svet na Kanalu A pa želim povedati, da nisem zahteval in nikoli nisem prejel podkupnine, da bi pregledal ali operiral katerega koli bolnika. Ker imam zelo dolgo čakalno dobo v UKCL, pa sem verjetno kateremu od pacientov, ki je želel biti pregledan takoj in z izrecno željo, da ga pregledam jaz, povedal, da lahko pride k meni v samoplačniško ambulanto, saj sem z dovoljenjem UKCL delal tudi v samoplačniških ambulantah in tudi operiral," pravi na očitke o podkupovanju.

"Rad delam in operiram in rad bi pomagal vsem bolnikom, a žal to zaradi organizacije dela in omejitve programa s strani financerja ni mogoče," je končal.

Irena Volkner, ki so jo po več kot letu dni čakanja na operacijo v Ljubljani 14. februarja letos operirali v Nemčiji, že uspešno okreva.
Irena Volkner, ki so jo po več kot letu dni čakanja na operacijo v Ljubljani 14. februarja letos operirali v Nemčiji, že uspešno okreva. FOTO: Kanal A

Operacije ni bilo od nikoder

Kot so poročali v oddaji Svet, je bolnica zaradi glavobolov svojega zdravnika prvič obiskala pred več kot petimi leti. Kot je dejala pred operacijo, jo je po stopnjevanju bolečin osebna zdravnica pod nujno napotila na nevrokirurgijo, kjer je bila sprejeta pri dežurnem zdravniku Ardebiliju. "Ker je bil dežuren, sem dobila njega, tako sem imela to nesrečo. Ker če bi imela srečo, bi bila morda že operirana," je tedaj pripovedovala. Prvo operacijo so predvideli že januarja lani, a posega ni bilo, sledila sta še septembrski in oktobrski datum, a posega ni bilo, saj naj bi se po njenih besedah zdravnik nenehno odmikal. Medtem je Ardebili aprila lani brez težav v enem dnevu operiral Ivana Zidarja. Strokovni nadzor je tedaj odločil, da je bila operacija nujna in zato tudi upravičena.

Seyed Yousef Ardebili
Seyed Yousef Ardebili FOTO: Kanal A

Julija je omenjeni zdravnik bolnico poslal na novo nevrološko kliniko zaradi suma, da ji tumor razžira žile v glavi, kar je bilo po njenih besedah tudi edino konkretno, kar je storil. Kljub številnim telefonskim klicem in čakanju nanj se zadeve niso premaknile, vsakič je prišlo nekaj vmes, pravi Volknerjeva.

Šele po odločitvi nevrokirurškega konzilija, da potrebuje bolnica zaradi zahtevnosti in kompleksnosti ter razširjenosti tumorja zdravljenje v tujini, so jo urgentno napotili v Nemčijo. "S ponosom sem šla v operacijsko," je dejala za oddajo Svet. "Oni niso naredili nič, edino poslabšali so. To sem morala sama narediti. Morala sem iti do medijev, na televizijo in se kregati, da sem prišla do bolnišnice in operacije," je dejala in dodaja, da je razočarana, da je po desetih dneh okrevanja iz ljubljanskega kliničnega centra ni še nihče poklical. Zdravnik Marcos Tatagiba, ki je v 12 urah vendarle rešil Volknerjevo, je za oddajo Svet razložil: "Že takrat je bil tumor zelo razširjen in je že ogrožal lobanjsko dno. Če se nič ne stori, pacient ne more preživeti!"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratkovidni
11. 07. 2012 17.17
+1
a unmu zidarju, si pa takoj hrbtenico naštelal,,,, srami se. še na sodnijo ni mogel
Irena Volkner
18. 04. 2012 19.26
+2
Moje ime je Irena Volkner in rada bi Vam povedala,da moj tumor še vedno ni v celoti odstranjen zato moram 25.5.12 spet nazaj v Nemčijo na obsevanja,kar pa še ne pomeni da bom potem zdrava. Ker grem kot zunanji pacient si moram sama kriti stroške bivanja kar ne bo poceni,ker bom tam 2 meseca. Dr.Ardebili ali drugi nevrokirurg v SLO me ne bi nikoli mogel operirati,ker nimajo primernih aparatov in prakse s takim tumorjem. Kot je povedal svetovno znan kirurg Dr.Tatagiba ki me je operiral je moj tumor eden najbolj agresivnih tumorjev. Četudi je Ardebili eden najboljših nevrokirurgov bi lahko bil fer in me že zdavnaj poslal v Nemčijo,ne pa da je meni zagotavljav da me v Slo lahko samo on operira in nihče drug. Če bi me že pred 1 letom poslali v Nemčijo bi imela dosti manj posledic in bolečin,ker me pa ni bom morala zaradi njega še parkrat iti v Nemčijo da me bodo,če me bodo sploh lahko do konca pozdravili. Zato bi rada vsem tistim,ki imate dobre izkušnje z Ardebilijem in ga hvalite rada povedala da če bi bili mojem mestu bi drugače razmišljali. Eno leto sem ga prosila oz ga klicala,mu puščala sporočila ,da naj me pokliče in osebno iskala po UKC-u pa me je ignoriral.,ko pa sem dala pritožbo me je pa takoj naslednji dan poklical in to v soboto,da bi me operiral,čeprav je vse moje izvide izgubil. Svetovno znani nevrokirurg Dr.Tatagiba mi je zagotovil,da če bi me Ardebili operiral ne bi preživela operacije. Mislim da vam je vse jasno.....lp
Irena Volkner
18. 04. 2012 19.29
+0
P.s. Moja bolniška znaša borih 500 eurov zato še dandanes ne vem kako bom šla 25.5.12 na obsevanja,ker
Cvetka41
16. 07. 2012 09.30
+5
Ga: Irena Volner Da so vam v Nemčiji oz. svetovni priznan nevrokirurg dr. Tatagiba tako povedal, če bi vas operiral dr. Ardebili, da ne bi preživela. To vam pa sploh ne verjamem, da je tako svetovni zdravnik vam povedal. Vam jaz povem kdo je svetovni nevrokirurg, če še niste vedela? Svetovni nevrokirug je naš 3x Akademik. prof. dr. Dolenc Ivan.... Naš prof. dr. Dolenc ima po celem svetu učence tako, da je svetovni zdravnik prof. dr. Dolenc.
cirus
01. 03. 2012 08.39
+11
Pacient, ko se mu določi diagnoza, je vpisan v čakalno listo. O tem, kdaj pride na vrsto ne odloča več dr. Ardebili. Cela slovenija in vsi odgovorni v UKC so za primer g. Volknerjeve izvedeli najpozneje iz prispevkov novinarjev 11.12.2011. (seveda so odgovorni za to vedeli že ves čas). Operirana je bila šele zdaj. A je dr. Ardebili tudi ves ta čas preprečeval operacijo? Malo se nad tem zamislite in vmes si preberite kakšno zgodovinsko literaturo o insceniranih procesih iz časa komunizma ali o sveti inkviziciji.
dododododod
29. 02. 2012 13.21
-5
Ali nevrokirurg in KC pomišljjo, da bi opravičilo imelo številko in vsaj dva para ničel pred oznako EUR.
dododododod
29. 02. 2012 13.16
+1
Kol´k d´narja, tol´k muz´ke, če ne mažeš, ne pelješ..., Če cel klinični visi na pol nevrokirurga - katastrofa.
Cvetka41
16. 07. 2012 09.47
+2
Stojan Dominko Kako pa vi veste, da so na pol naši nevrokirurgi???
Tonček Balonček
29. 02. 2012 12.20
+6
Glavni problem je v tem, ker je ta grešni kozel takorekoč edini sposoben nevrokirurg v Sloveniji!!! Kaj to res ni nikomur jasno? Kdaj je Remškar nazadnje v življenju komu sploh določil diagnozo, kaj šele terapijo, sram ga je lahko, da si sploh upa soditi o tem!!
travel
29. 02. 2012 14.13
-4
santamaura
29. 02. 2012 11.02
+2
Kaže. da je največji problem ta, da pacient ne umre, ampak ga pozdravijo v tujin, potem se morajo pa upravičiti
I_LL_BE_BACK
29. 02. 2012 09.52
-2
Resnost primera odvisna od šopa bankovcev ki jih dobi v žep
MirkoiSlafkoNikadRobom
29. 02. 2012 08.17
+13
Tukaj so krivi predvsem birokrat. Zdravnik naj bo le zdravnik, Ardebili je zelo dober strokovnjak in kirurg, ki jih v Sloveniji ni najti na vsakem vogalu. Če pa so čakalne vrste za takšne operacije obupno predolge, pa ni krivica le zdravnika, vsak ki ima neznosne bolečine pričakuje, da je na prednostni listi. Ampak resnica je, da je treba čakati in čakati in biti na pomirjevalih in protibolečinskih pripravkih, kar pa hitro vpliva na človeško psiho, kar kasneje prinese še zdravljenje v psihiatrični ustanovi. Stroški se neskončno povečajo , ker kar naši vrli birokrati, ne znajo računati. Šparanje po slovensko je pripeljalo zdravstvo to te mere, da je na voljo samo izbranim, še najmanj pa se je kaj prihranilo.
sasko-1
29. 02. 2012 06.48
+5
NISMO VSI ZIDARJI,TOREJ SE NE SEKIRAJMO PREVEČ SAJ SE VE KAKO SE DELA
simevlado
29. 02. 2012 02.36
+2
ma srečo da je še živa če ne bi šlo vse pod preprogo...to opravičilo je pa farbanje naroda mal za kao mi se trudimo in delamo v vase dobro...
HooplaToopla
29. 02. 2012 00.39
+7
Glede na krizo in vsesplošno pomanjkanje je po mojem primerna odškodnina 100 - 200.000 evrov, če se ji bo zdravje zaradi preteklega odlašanja še slabšalo, pa do 400.000. Do poplačila bi morali vsaj tretjino prihodkov trgati zdravniku, odgovornim birokratom pa polovico.
BitterMan
29. 02. 2012 00.13
+2
Slovensko zdravstvo je procesno totalen poden od podna. Edino kar delajo je, da se poizkušajo losat pacienta, tako da ga pošljejo nekomu naprej in se ti zezaj z njim. Pozabljajo pošiljat izvide, itn.....v glavnem najboljše skozi prideš, če nekoga poznaš, pa tudi če je to samo čistilka v zdravstveni ustanovi. Ko dobiš termin za operacijo je vse skupaj profesionalno izvedeno, oskrba je tudi solidna (odvisno kje si, klinični center je najslabši). iskreno se opravičujejo? Mislim, ženska je imela tumor v glavi in so pač čakali da podela, sedaj so jo pa nemci rešili. Če bi si nekdo v sloveniji vzel čas, bi verjetno rekel da ji ostane sam še par mesecev življenja. Plačujemo prvo razredno zdravstvo, imamo pa v najboljšem primeru povprečno oskrbo (moje osebno mnenje je, da je veliko zdravnikov čisto nemotivirana za delo, ki ne prinaše velikega denarja).
Jožajoža
28. 02. 2012 20.39
-5
ta pa ni iz srednjega sloja. izgleda, da spada med slovensko buržoazijo, torej je zaposlena v javnem sektorju.
concord
28. 02. 2012 22.46
+10
Kaj če pa bi ti tudi šel na pregled glave? Ker, nekaj ne štima...
devote
28. 02. 2012 20.35
+12
remškar, počasi bo dovolj te tvoje kariere v UKC, dolgočasno in naveličano te je že desetletja poslušati...NOBENE PRESEŽNOSTI, daj priložnost drugim ljudem, ki so ravnotako sposobni, imajo nove rešitve, nove poglede, nove pristope, novi časi so in najbolje je da se častno umakneš v zasluženi penzion, dokler si nisi zapravil še tisto malo kredibilnosti ,kar ti jo je še ostalo.
uroš76
28. 02. 2012 20.08
+4
TUKAJ NI IZGOVOROV !!!!! IN .
mare.florida
28. 02. 2012 20.06
+6
ŽALOSTNO RES... :(
kr--en
28. 02. 2012 19.57
+15
Zelo verjetno so "nehote" napačno interpretirali izjavo, da se mu "stanje ni zdelo nujno". Prepričan sem, da je uporabil besedno zvezo "se mu ni zdelo urgentno". Za novinarje in laike imata obe besedi enak pomen, za zdravnika pa je razlika zelo velika in ima za posledico različno obravnavo. Urgentno stanje je potrebno razrešiti takoj (Zidar), nujno stanje pa lahko različno dolgo počaka tudi v razumno dolgi čakalni vrsti. Čakalna vrsta za nekatera stanja je nerazumno dolga. Tisti, ki imajo vpliv na čakalno vrsto, nimajo opravka z bolniki. Za njih so bolniki le številke - dokler kakšna taka zadeva ne pride v javnost.
artista
29. 02. 2012 00.38
+3
vse res, samo Zidar je pa vseeno posebno poglavje...par dni pred tu "urgentno" operacijo je veselo ždel na varnem na ortopediji... sedel, da ne bo pomote, ne ležal v hudih bolečinah ki bi jih morala povzročati njegova bolezen...
viamare
28. 02. 2012 19.44
+13
Mimogrede, v Sloveniji, v Ljubljani, v UKC-ju JE nevrokirurg, ki je sposoben tak primer operirat (saj to vendarle ni prvi tak primer). Dajmo POP TV, dajte še mal brskat, pa boste še velik odkril !
KlubPravilnoPretepenihŽena
28. 02. 2012 20.00
-4
samajajca
29. 02. 2012 07.16
+2
travel
29. 02. 2012 14.14
+2
Pa se res je.....zal ga bolj cenijo v tujini kot doma!
kr--en
28. 02. 2012 19.40
+27
Ardebili se je opravičil za nekaj na kar nima vpliva. Verjamem, da je njegovo opravičilo iskreno. Zato pa niti besede ne verjamem Remškarjevi interpretaciji tega opravičila. Slednji opravlja sramotno nalogo - sistemsko "napako" mora prikazati, kot krivdo Ardebilija. Ščiti KC in ZZZS in razkurjenim ljudem govori tisto, kar želijo slišati.