Slovenija

Prekinili sejo, odločitve ni

Ljubljana, 24. 04. 2009 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci SDS, SLS in SNS zahtevajo komisijo o izbrisanih. Namen preiskave je ugotoviti, "po čigavem naročilu sta bili izvedeni štetji izbrisanih v letih 2003 in 2009 in zakaj je prišlo do bistvenih razlik v številu oseb".

Izbrisani-4
Izbrisani-4 FOTO: Damjan Žibert
Poslanci so ob koncu četrtkovega plenarnega zasedanja DZ s 43 glasovi za in 13 proti sprejeli sklep, s katerim so sejo prekinili do tedaj, ko bo matično delovno telo - to je odbor za notranjo politiko - pripravilo poročilo k točki o noveli kazenskega zakonika, o kateri bi sicer zbor moral razpravljati že v sredo. Razprave o predlogu o ustanovitvi parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so bili odgovorni za pripravo in izvedbo štetja t. i. "izbrisanih" v letih 2003 in 2009, tako za zdaj ne bo.

Danes naj bi DZ ustanovil preiskovalno komisijo o izbrisanih. Toda do tega ni prišlo, saj je bila seja prekinjena.

Komisijo zahtevajo poslanci SDS, SLS in SNS, z njo pa želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, odgovornih za pripravo in izvedbo štetja izbrisanih in "neustrezno izvrševanje odločbe ustavnega sodišča".

Kot je zapisano v zahtevi za ustanovitev komisije, je namen parlamentarne preiskave ugotoviti, "po čigavem naročilu in po kakšni metodologiji sta bili izvedeni štetji izbrisanih v letih 2003 in 2009 in zakaj je prišlo do bistvenih razlik v številu oseb". Leta 2003 je namreč po podatkih ministrstva za notranje zadeve uradno število državljanov SFRJ, ki jih je ministrstvo za notranje zadeve v začetku 90. let zaradi neurejenega statusa iz registra prebivalstva s stalnim prebivališčem preneslo v evidenco tujcev brez urejenega statusa, znašalo 18.305, medtem ko je v obdobju ministrovanja Katarine Kresal ta številka narasla na 25.671.

Tudi zato je, kot je zapisano v gradivu, namen preiskave ugotoviti, ali je bil uradno objavljeni izid štetja izbrisanih leta 2003 "prirejen političnim potrebam takratne oblasti ali pa je bil prirejen uradno objavljeni izid štetja izbrisanih leta 2009 oziroma ali sta bila odvisno od vsakokratnih političnih interesov nosilcev javnih funkcij prirejena oba izida".

Prvopodpisani pod zahtevo za komisijo Jože Tanko (SDS) je na novinarski konferenci 23. marca izrazil prepričanje, da je komisija potrebna zato, ker se pojavlja sum, da so se pri postopkih, povezanih z izbrisanimi, "zgodila tudi koruptivna dejanja". Zanje je po njegovem odgovoren "ali nekdanji notranji minister Rado Bohinc ali sedanja ministrica Katarina Kresal, lahko pa tudi oba".

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Dz-rs.si

Notranja ministrica Katarina Kresal je isti dan v Radovljici povedala, da se parlamentarne preiskave ne boji. Vse, kar po njenem na ministrstvu delajo, je namreč po njenem zakonito. Bi pa bilo po njenih besedah "za premisliti o ustanovitvi preiskovalne komisije, ki bi preiskovala, kdo je vsa ta leta tako uspešno zavlačeval z rešitvijo tega žalostnega pravnega problema izbrisanih".

Na zadnjem kolegiju predsednika DZ so koalicijski poslanci sicer predlagali, da bi komisija svojo preiskavo razširila tudi na februar 1992, ko je prišlo do nezakonitega izbrisa, vendar kolegij predloga ni sprejel, ker se z njim niso strinjali predlagatelji. Po poslovniku je lahko namreč takšen predlog sprejet le, če se z njim strinjajo tudi poslanci, ki so zahtevali parlamentarno preiskavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
24. 04. 2009 16.40
SPICELJ Ja, to z vlakom je res. z izjemo g. Klemenčiča. Zanj je vseeno, na katerem vlaku je. On je udejanjenje tega, kar sem si doslej predstavljal, da je grdo. Pa nimam nič proti njemu - še več, mislim, da je brihten. Ampak tako žal je. Jaz pa nisem grd, sem pa manj pameten. Se zbalansira
Ranunculus
24. 04. 2009 16.36
Pa lep dan še naprej.
SPICELJ
24. 04. 2009 16.30
lej nikjer ne navajam,da si ti tudi za JJ,ker takemu nima smisla nekaj razlagati,takšnemu se pač ne zalepi in pika.... hočem ti samo povedati,da je nekdo za nekoga grd,ker pač ni na pravem vlaku,velikokrat pa se oziramo na mnenje okolice in bližnjih in svoja opažanja nekako potlačimo..... dolžina pšostov pa nima nobene veze,naše politike krasi,da veliko govorijo in nič ne povejo..... ne da bi se nekaj hvalil ali pametoval,ti bom navedel primer,ko sem danes na temo slabega vremena med prazniki na tem forumu napisal zelo kratko zamisel,....da je vreme pač tako kot so ljudje....in ne boš verjel za to požel 21 plusov,se pravi,da ljudje ne dojamejo....
Ranunculus
24. 04. 2009 16.27
SPICELJ Pardon za žaljiv ton.
Ranunculus
24. 04. 2009 16.19
SPICELJ Kot kaže imaš težave z dolžino mojih postov, ker iz tvojih odgovorov izhaja, da ti je pri odgovorih manjkala vsaj polovica podatkov. Ti bom skušal pozornost usmeriti na par takih manjkajočih zadev: 1."Aja, da ne bo pomote, na preteklih volitvah sem volil levico in jo bom tudi na bodočih, ker JJ-a res ne maram." Če me kljub temu stavku smatraš za JJ-evega privrženca, prehajamo na visoko filozofsko razpravo, v kateri logika dobi drug pomen. 2."Sicer je to res plitvo, ampak vsakič ko ga vidim, občutim neko hvaležnost, da jaz nisem tak. Res, če mi dajo njegovo pamet in pomembnost in bi moral vzeti zraven še zunanjost, pa bi zavrnil..." Ja, mogoče sem res rahlo pesimističen, ampak moraš pa videti, da sem že v tem stavku izrazil poklon tipu v smislu pameti in položaja. Je kar stručko...
SPICELJ
24. 04. 2009 15.54
orginalni dušni pastirji so v farah,jaz pa to ime uporabljam za človeka,ki se iz vsake afere proti njemu spremeni v žrtev in njegovi privrženci govorijo o zaroti proti njemu.....g.J.... pa še to,ti vse vidiš prvo črno in nato belo,jaz pa prvo belo in nato črno........mislim,da je tudi bolj naravno,da prvo opaziš nekaj lepega in šele nato grdega.......je pa vse v tem kako gledaš na življenje,če si se prepustil usodi,ti taki tipi pač skačejo pred oči,čeprav poleg njega sedi prava lepotica...no tudi Pahor je fejst,ampak meni ni do moških....
Ranunculus
24. 04. 2009 15.46
SPICELJ 1. Se strinjam. Ampak tega tipa pa zraven Kresalove opazim, ker s svojo grdoto zasenči vse. 2. Se strinjam. Ampak a sem kjerkoli omenil, da je tip neumen ali pameten ali karkoli in prišel do tega sklepa na podlagi izgleda? Ne? Hvala. In končno... prosim, če nadomestiš besedo dušni pastir z imenom in priimkom, ker se bojim, da se nekje ne razumeva.
SPICELJ
24. 04. 2009 15.37
1...jaz trdim,da je JJ še vedno grd in ko stopa skupaj s svojo izvoljenko,se ga sploh ne vidi... 2,jaz nisem volil nikogar,sem pa spoznal v življenju,da je nekoma ceniti po njegovem izgledu zelo zmotno..... in končno..če je nekdo zaslepljen je hudo,še posebej če vsak kiks svojega dušnega pastirja vidi kot zaroto proti njem.........
Ranunculus
24. 04. 2009 15.29
SPICELJ Še enkrat preberi moj post, tu pa razlaga: 1. odstavek Nekoč sem trdil, da je JJ grd, zdaj trdim, da je grd ta tip in to še bolj. Se ti ne zdi, da iz tega konteksta sledi, da presojam objektivno? Aja, da ne bo pomote, na preteklih volitvah sem volil levico in jo bom tudi na bodočih, ker JJ-a res ne maram. Ampak kljub vsemu ne maranju JJ-a, in načeloma nevtralnosti do tega tipa, moram zaključiti, da je ta tip grši. Če meniš, da objektivneg agledanja na zunanjost ni, sva tu zaključila. 2. odstavek Čez cel odstavek ti govorim isto. Ja, vsake oči imajo svojega malarja, ampak za tega tipa ni pomoči. S katerokoli barvo ga premažeš je med najgršimi. In končno... Če glede pristranskosti govoriš v splošnem, se strinjam. Če kljub navedenim predpostavkam meni očitaš, da človeka narobe sodim zaradi njegove strankarske pripadnosti, se moram zamisliti ali nad strukturo in nerazumljivostjo svojega izražanjem ali tvojo sposobnostjo dojemanja.
SPICELJ
24. 04. 2009 15.21
je pa res,da je Kresalka tako lepa,da tisto grižo sploh pogledal nisem,dokler ga nisi ti omenil.......
SPICELJ
24. 04. 2009 15.13
vidim,da ne razumeš moje razlage,ne gre se za to,da je človek grd,ampak na to,da imajo vsake oči svojega malarja in nažalost pri nas glede na strankarsko pripadnost.....ljudje z najbolj zameglenim vidom in umom seveda verjamejo,da je Janša lepši od Pahorja...
Ranunculus
24. 04. 2009 15.03
SPICELJ Včasih sem trdil, da je JJ grd in so mi SDSovci pribijali nazaj, da je v primerjavi s Senico maneken. Zdaj za tega LDSovca trdim, da je uber grd in mi levi trdijo, da bi bil lepši, če bi bil v SDS. No, motiš se. Temu človeku strankarka pripadnost ne bo pomagala, ker je povsem objektivno gledano nenormalno grd. Kar se mene tiče, lahko postane sinonim za grdoto. Ko ga naslednjič vidim na TV, si bom zapomnil ime in priimek, da bom lahko v besedni zvezi "Grd kot smrtni greh" posodobil smrtni greh in vstavil priimek tega tipa.
SPICELJ
24. 04. 2009 14.42
ta tip na sliki bi bil veliko lepši,če bi bil v SDS,a ne.....skoraj ne vidim razlike med njim in Janšo....
trotlziher
24. 04. 2009 14.42
@ brojjedan Sem pogledal nazaj komentarje in lahko samo rečem lapsus. Mišljeno je blo pravično in za tem stojim.
M-teorija
24. 04. 2009 14.31
trotlziher24.04.2009, 13:210 Nič nimam proti, če je kateri bil nepravično izbrisan. Glede na to , da si me prepričal , da nisi prepričan, me malo bode, ko ti je vseeno, če je bil kakteri neupravičeno izbrisan. V pravni državi se moramo prizadevati za popravo vseh krivic. Pa ne samo glede izbrisanih, pa ne samo tiste, ki jih je zagrašila država. Vem , da je to utopično, vendar nam to mora biti cilj, luč. Prej si omenil, da sem bil žaljiv, sory če je tako ispadlo, vsaj zlonamerno nisem tega želel. Tako, da bom imel, čez praznike čisto vest. Pozdrav vsem.
Ranunculus
24. 04. 2009 14.19
Ta tip na katarinini levi je pa zagotovo eden najgrših ljudi. Sicer je to res plitvo, ampak vsakič ko ga vidim, občutim neko hvaležnost, da jaz nisem tak. Res, če mi dajo njegovo pamet in pomembnost in bi moral vzeti zraven še zunanjost, pa bi zavrnil...
trotlziher
24. 04. 2009 14.19
@ brojjedan Noben v hudi jami ni bil kriv take usode. Žal mi je da ni Kardelja, ker on je ziher vedu !!!
trotlziher
24. 04. 2009 14.17
@ brojjedan Imaš napačno predstavo. Nisem ksenofob in ne nacionalist. Se opravičujem. Mogoče sem narobe razumel tvoje vprašanje. In če misliš nekaj vprašat, vprašaj !
trotlziher
24. 04. 2009 14.08
@ bnam 2707 Res sarkastično? Boljše se ne spomniš?
M-teorija
24. 04. 2009 14.08
trotlziher24.04.2009, 13:210 @ brojjedan Bedarije so in bedarije bojo. Nič nimam proti, če je kateri bil nepravično izbrisan. Imam pa proti, in to zelo, če se bo na ta račun izplačala nevem kakšna vsota, nevem komu. Zato pa tudi številka narašča, in verjemi mi še bo naraščala. Pa Kresalka gor al dol. Zakaj pa je omnibus tiho. 3/4 jih ni upravičeno niti za 1 cent. Pa kaj če so v hudi jami brez sojenja pobili toliko ljudi, pa saj so bili večinoma krivi. Pa kaj potem če so kakšnega še po nesreči. Priznam da harikiram je pa vseno primerljiva zadeva.