Slovenija

Zakaj izolska bolnišnica kljub ukrepom še vedno posluje z izgubo?

Izola, 27. 07. 2012 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izgube, ki se je v izolski bolnišnici nakopičila v 20 letih, ne morejo odpraviti še tako strogi ukrepi sanacije, ki bi bili še znosni, trdi direktor bolnišnice Jani Dernič. Besede ministra za zdravje Gantarja, ki je vodstvu Splošne bolnišnice Izola dal manj kot pol leta časa, Dernič označuje kot "konstruktivno napoved".

Novoimenovana članica sveta zavoda Olga Franca, sicer direktorica izvajanja zdravstvenega zavarovanja Adriatica Slovenice in podpredsednica SLS, je povedala, da točen datum ustanovne seje sveta SBI še ni določen, bo pa predvidoma v začetku avgusta. Sama sicer pričakuje, da bodo na mizo dobili tudi podrobno analitično poročilo o delu bolnišnice.

Izgube, ki se je v izolski bolnišnici nakopičila v 20 letih, ne morejo odpraviti še tako strogi ukrepi sanacije, ki bi bili še znosni, trdi direktor bolnišnice Jani Dernič. Besede ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je vodstvu Splošne bolnišnice Izola (SBI) dal manj kot pol leta časa, Dernič označuje kot "konstruktivno napoved".

Vlada je v četrtek razrešila dosedanje predstavnike ustanovitelja v svetu izolske bolnišnice in vanj imenovala štiri nove. Gantar je zamenjavo članov sveta zavoda zahteval zato, ker svet v dosedanji sestavi ni odigral svoje vloge. Tudi člani sveta zavoda naj bi namreč nosili del odgovornosti za izgubo bolnišnice.

Kot je za časopis Delo še povedal minister, so med drugim pritrdili zahtevi, da mora bolnišnica zaradi dvojezičnega poslovanja vsako leto prejeti 400.000 evrov dodatnega denarja. "Toda večji del varčevalnih ukrepov mora izpeljati bolnišnica sama. Svet zavoda bo dobil jasne usmeritve, ki jih bo zatem postavil vodstvu. Če v nekaj mesecih zahtevani ukrepi ne bodo uresničeni (oziroma zastavljeni), bodo morali člani sveta zavoda sami ugotoviti, ali je vodstvo sposobno speljati sanacijo. Doslej tej nalogi niso bili kos," je poudaril Gantar in dodal, da daje vodstvu bolnišnice manj kot pol leta časa in da bodo opravili še en notranji nadzor.

Gantar že v četrtek za nacionalno televizijo ni izključil možnosti, da bi zaposleni v SBI ostali brez septembrskih plač, če bi se kdo od dobaviteljev zdravil in medicinske opreme odločil, da bo terjal svoje plačilo predčasno in bi prišlo do blokade računa. Možnost, da septembra ne bo za plače, je potrdil tudi Dernič.

Bolnica Izola - 3
Bolnica Izola - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin pa je povedal, da za SBI, katere izguba naj bi znašala 1,5 milijona evrov, ne izključuje niti stečaja, a je Dernič za televizijo to izjavo označil za pretirano. Tako Fakin kot Gantar sta sicer opozorila, da ima izolska bolnišnica preveč kadra.

Dernič je danes pojasnil, da je trenutno znesek obvez bolnišnice, ki so daljše od dveh mesecev, približno pet milijonov evrov. "V programu prestrukturiranja, ki smo si ga zastavili, predvidevamo zmanjšanje izgube. Del odgovora, zakaj bolnišnica kljub ukrepom še vedno posluje z izgubo, je v poslovanju drugih splošnih bolnišnic v Sloveniji, ki ravno tako poslujejo z izgubo, kar kaže na sistemski problem," je poudaril.

Glede različnih podatkov, ki krožijo o številu zaposlenih v SBI, pa je Dernič pojasnil, da število zelo varira, ker obravnavajo zaposlene, ki so v breme bolnišnice, medtem ko ima pomemben delež zaposlenih (specializanti, pripravniki, delavci iz javnih del) zagotovljen vir za plače iz drugega naziva. Trenutno število zaposlenih tako po njegovih podatkih znaša, vključujoč vse kategorije, 758, pri čemer pa so se v letošnjem letu povečale le kategorije, ki jih je posebej naštel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

agus
28. 07. 2012 19.35
preveč kadra... zato pa delajo nekateri po 24 ur (ne dežurtsvo, delajo), ker po končani 12-urni izmeni ni nobenega, ki bi jih zamenjal... naj kar nehajo valit krivdo na število zaposlenih in priznajo, da je ravno vodstvo v veliki meri odgovorno za te izgube. prvo naj ta kader zamenjajo, potem naj gredo na zdravstveno osebje.
alterego
27. 07. 2012 23.43
bomo to privatizirali, pa bo takoj dobiček...
gemini62
27. 07. 2012 18.49
+1
Meni ni nič jasno. Ali ni imela SBI pred manj kot 2 leti toliko presežka, da ga je lahko posojala okrog za dodatne obresti, tukaj pa se govori o 20 letih nabiranja izgub? Kdo zdaj laže in zakaj?
pacifik12
27. 07. 2012 19.52
+3
Izolsko bolnišico je zapufal nihče drugi kot zdajšni minister Tomaž Gantar, ki je bil direktor SBI od leta 2000-2004. Poleg tega da je zdravnik, je opravil neke hobi fakultete ala GEA kolidž da je lahko postal direktor. Sploh pa karkoli je ta človek vodu ima milijonske dolgove, kot npr. Piranska občina ko je bil župan.