Slovenija

'Zakaj država dopušča takšno goljufanje delavcev?'

Sežana, 22. 01. 2013 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
187

Nekdanjim delavcem Gratima, ki živijo v dveh stanovanjih v Sežani, grozi, da bodo izgubili streho nad glavo. Izseliti se morajo do 30. januarja, delavci pa ne razumejo, kako je lahko država dopustila, da so se stvari tako končale.

Zgodba o podjetju Gratim je še ena v vrsti žalostnih zgodb o slovenskih gradbenih podjetjih. Največjo škodo so tudi v tem primeru utrpeli delavci. Ti plače, dodatkov in regresa niso prejeli že od septembra 2010, podjetje pa je v stečaju šele od 11. julija 2012. In medtem ko delavci čakajo, ali bodo le dobili denar, ki jim ga Gratim dolguje, pa nekaterim grozi, da bodo ostali tudi brez strehe nad glavo. Delavci, ki živijo v bivališču v Sežani, so namreč dobili obvestilo, da bodo 30. januarja morali zapustiti prostore.

Tri stanovanja so bila v lasti podjetja, za katerega so delavci delali, delodajalec Mesud Ibričić pa jih je kupil na lizing. Delavci so za nastanitev plačevali po 150 evrov, a ker delodajalec ni poravnal svojih obveznosti do banke, je ta zdaj lastnica stanovanj. Eno od stanovanj je že zapečateno, dvema pa grozi enaka usoda.

Husein Beganović
Husein Beganović FOTO: Kanal A
Mi nismo krivi. Nismo dobili denarja. Kam naj gremo, da dobimo denar? Husein Beganović

Delavec Husein Beganović je eden tistih, ki v bivališču v Sežani vztraja. Za 24ur.com je povedal, da se je pripravljen boriti za to, kar mu pripada. Podjetje mu dolguje več kot 20.000 evrov, Beganović pa opozarja na nepoštenost slovenske zakonodaje. Ne razume namreč, kako je mogoče, da država dopušča takšno goljufanje delavcev, medtem ko je Ibričić lahko mirno preko svoje partnerke ustanovil novo podjetje Mongrad. Beganović meni, da bi Sloveniji morala biti za zgled Avstrija, kjer zakonodaja kaj takega preprečuje. Poleg tega v Avstriji država poskrbi, da delavci dobijo plačo, nato pa ta znesek izterja od delodajalca.

A pri nas takšne zakonodaje nimamo, zato Beganović meni, da bi bilo dobro, da delavci protestirajo. "Ne samo gradbeni delavci, ampak vsi delavci," je povedal Beganović.

Delavci, ki še živijo v dveh stanovanjih v Sežani, upajo, da bo banka popustila in da bodo v stanovanjih lahko ostali do konca stečajnega postopka.

Hypo razume stisko delavcev, a pravi, da mora ščititi svoje poslovne interese

30. januarja naj bi se izvršil sklep o izpraznitvi in izročitvi nepremičnin, skupno dveh apartmajev. Za tretji apartma je bil podan ugovor tretje strani zoper sklep o izvršbi za izpraznitev in izročitev nepremičnin, ki naj bi se izvedel 2. 10. 2012. Sodišče je predlogu tretjega ugodilo in izvršbo odložilo. Za ta del tako trenutno poteka še sodni postopek. Hypo Leasing

V podjetju Hypo Leasing razlagajo, da so lizinško pogodbo za najem treh apartmajev v Sežani prekinili že aprila 2011 in da od takrat v teh apartmajih delavci Gratima bivajo brezplačno. Pravijo pa, da so kot podjetje, katerega osnovna dejavnost je financiranje, dolžni ščititi svoje poslovne interese. Pravijo, da so upoštevali socialno stisko, v kateri so se znašli delavci, in jim omogočili trimesečno brezplačno začasno bivanje. "Sedaj mineva že leto in devet mesecev, ko v teh apartmajih bivajo brezplačno," pravijo v Hypo Leasingu. Ves ta čas so v podjetju skrbeli za stroške, ki so narasli na približno 30.000 evrov.

V dogovorjenem roku večina nekdanjih delavcev Gratima ni našla rešitve za svoj stanovanjski problem in tako na Hypo Leasingu pravijo, da so se bili "žal primorani poslužiti pravnih sredstev, da lastnina ponovno preide v last in posest dejanskega lastnika".

V podjetju Hypo Leasing pravijo, da so obvestili in pozvali k ukrepanju tudi pristojne institucije, denimo center za socialno delo, Rdeči križ, Karitas, pa tudi sežansko občino. Vendar pa napredka ni bilo. "Zato pristojne institucije ponovno pozivamo k skupnemu reševanju nastale situacije, saj bo le na ta način mogoče zadostiti interesom vseh vpletenih strani," so še dodali.

Ko so se morali nekateri delavci konec marca 2011 izseliti iz enega od stanovanj v Sežani, je potekal protest. Udeleženci so opozarjali, da je nekaj treba storiti in spremeniti. Skoraj dve leti po tem se bo isti scenarij očitno odvil tudi za stanovalce iz dveh preostalih stanovanj.
Ko so se morali nekateri delavci konec marca 2011 izseliti iz enega od stanovanj v Sežani, je potekal protest. Udeleženci so opozarjali, da je nekaj treba storiti in spremeniti. Skoraj dve leti po tem se bo isti scenarij očitno odvil tudi za stanovalce iz dveh preostalih stanovanj. FOTO: Rastko Pečar

Na občini pravijo, da imajo izredno malo pristojnosti

Vsi stečaji in zaostanki plačil delavcem so za občino zaskrbljujoči, ne glede ali gre za občane ali ljudi, ki tukaj zgolj prebivajo. Občina Sežana

Medtem pa na sežanski občini pravijo, da so od novinarjev izvedeli, da morajo delavci zapustiti stanovanji v Sežani do 30. januarja. Pravijo, da se zavedajo resnosti problema in možnih posledic zaradi povečanja nezaposlenosti v njihovi občini, a dodajajo, da imajo občine na tem področju izredno malo pristojnosti. Razlagajo, da so se vseeno že v letu 2011 aktivno vključili v reševanje stiske delavcev. Tudi na občini pravijo, da so se aprila 2011 z družbo Hypo Group Alpe Adria dogovorili, da delavcem omogočijo začasno nadaljevanje bivanja.

Občino pa omejuje tudi zakonodaja. Občina sicer ima zagotovljena sredstva za dodeljevanje denarnih pomoči za socialno ogrožene občane, a do takšne pomoči so upravičene osebe, ki imajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v njihovi občini ter izpolnjujejo pogoje pravilnika o dodeljevanju interventnih enkratnih denarnih pomoči v Občini Sežana. Postopek ugotavljanja upravičenosti do takšne pomoči se začne na predlog Centra za socialno delo Sežana.

Tudi za pridobitev bivališča oz. stanovanja morajo posamezniki izpolnjevati določene pogoje, in sicer morajo poleg stalnega bivališča v občini Sežana in slovenskega državljanstva s prijavo na javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj doseči določeno število točk, ki jih prejmejo po zakonsko določenih kriterijih. "Ta merila torej ne določa občina, pač pa resorno ministrstvo," še dodajajo na občini.

Delavci naj bi sicer napovedali, da bodo v primeru, da bodo svoje prebivališče morali zapustiti, od občine zahtevali, da jim priskrbi novo. A na občini s tako namero delavcev niso seznanjeni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lennchma
23. 01. 2013 19.54
+6
Vladavina slovenska posluha za delavca nima.
Timy15
24. 01. 2013 08.27
+1
Prav si zapisal Uprising,da vlada Slovenije za delavca nima posluha,ima ga pa do nekaterih ,celo ponarejevalcev spričeval.Plačajo nekaj evrov v dobrodelne namene in pridejo v parlament odločat o naši usodi. Ljubi bog,ali bo temu kdaj konec tudi v Sloveniji?
kawboy
25. 01. 2013 12.40
Je pa ustava in zakonodaja ta, ki ga ima. Sodniki in vsi ostali se morajo držati tako ustave kot zakonodaje. In prav tako morajo vsi upoštevati, spoštovati evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin katera sopodpisnica je tudi Republika slovenija, saj drugače sploh ne bi mogli vstopiti v EU.
ratetimestime
23. 01. 2013 18.31
+4
Te ljudje so kot vojaške branjevke, vzame se jim ves kredit. Država se potem seveda obrne stran.
dan 1
23. 01. 2013 18.16
-2
Pred časom je bil na tvju prispevek na podobno temo, vendar se je to dogajalo v Nemčiji . Skoraj enak primer, delavci in delodajalec bivša juga, delajo - ne plača - se izgubi neznano kam ... Pa je bi lo to v državi z prvim gospodarstvom v Evropi, kjer naj bi bilo vse naj ,naj ... Se povsod najde tip, ki ima toliko masla na glavi , da prinese na okoli delavce in državne zakone , pobaše denar in lep pozdrav... So prišli taki časi, da se bo iz izkušen drugih treba kaj naučiti, ne pa povsot videti samo dober zaslužek, je bolje dobiti malo manj pa tisto ziher, kakor pa v teh primerih.
antonino
23. 01. 2013 18.04
+1
kaj, ko bi štrukelj in posedi pogledala tudi take primere, pa bi jih verjetno minila misel na štrajk - TAKO PA ŠTRAAJKAJO RAVNO TISTI, KI IMAJO REDNE PLAČE, REDNE SLUŽBE, - A NI TO SRAMOTA. Tu pa naenkrat ni niti semuliča,niti štruklja....
modrook
23. 01. 2013 16.57
+8
Ker je država največji lopof... sedaj pa imamo to še uradno potrjeno s strani Komisije za preprečevanje Korupcije
lennchma
23. 01. 2013 19.55
+3
Lopovi, ponarejevalci, črnograditelji, zavajalci, lažnjivci, prikrojevalci, .... oh in oh
dan 1
23. 01. 2013 16.49
+0
Kakor jaz razumem , jih je okrog prinesel zemo , zakaj je potem vse kriva naša država, naj se zmenijo sami med sabo.
Roman Hren
23. 01. 2013 17.35
+5
Zakaj pa potem imamo zakone, policijo, sodišča,...,državo? Po tvoje je ne rabimo! Po tvoje se sedaj tudi obnaša! Ne briga je...!
antonino
23. 01. 2013 18.06
+0
TI RAJE ŠTRAJKAJO, NAMESTO DA BI DELALI SVOJE DELO IN PREPREČILI TAKE BARABIJE
scernig
23. 01. 2013 16.35
+9
Zakaj država dopušča takšno goljufanje delavcev?' Zato,ker sami sodelujejo v kraji tisočletja!!!
Meter
23. 01. 2013 15.52
+10
In takih primerov v Sloveniji je ogromno. Država, pravosodni, inšpekcijski organi so tisti, ki bi morali po hitrem postopku reševati take žalostne zgodbe. A odziv je ponavadi šele takrat, ko je prepozno ali pa ga ni. Potem pa bodi ponosen na svojo državo, pravosodni sistem,.... (ne)pravno državo. Čas je za korenite spremembe!!!
Rahan
23. 01. 2013 15.04
+6
vse kaže na to da če bomo hotl pravico si jo bomo morali sami izsiliti!
cucjetina
23. 01. 2013 14.12
+13
kakšna drzava takšni delodajalci
westy
23. 01. 2013 14.10
+7
Admin do katere ure brises? Da ne dajem komentarjev brezveze!!
falotka12345
23. 01. 2013 18.12
+4
Ira Sanctus
23. 01. 2013 18.26
+4
finec
23. 01. 2013 13.59
+5
Sodnikom odvzeti trajni mandat in brezkompromisno zaorati v skorumpirano sodstvo.
Terezinka
23. 01. 2013 14.04
+1
A potem bo sodnike določala in odstavljala politika?
23345
23. 01. 2013 16.30
+4
TEREZINKA ! SODNIKI MORAJO RAVNO TAKO IMETI DOLOČENI MANDAT. NI REČENO, DA GA BO POLITIKA NASTAVLJALA, ALI ODSTA
Roman Hren
23. 01. 2013 17.37
+3
Prav gotovo mora biti nadzor tudi nad njihovim delom! Še posebej, če je neučinkovito ali slabo!
antonino
23. 01. 2013 18.08
NADZOR, HA,HA. Poglejte primer: bavčar je bil včasih šef gumenjaku, normalno da je potrebno vrniti kako uslugo, oz, saj ne more podrejen kaznovat šefa - seveda to velja za slo
Goljuf Borut 1
23. 01. 2013 13.54
+2
To se dogaja.Ve se kdo je lastnik ve se kaj se dogaja ,pa niso se nobenega kaznovali,ker ni volje zato ali jim pa to odgovarja..Nekaj jih bi kaznovali za to,pa nebi bilo te anarhije, da imamo delovna taborisca v Slovenji
Terezinka
23. 01. 2013 14.05
+4
In nam dokazujejo, da smo zaradi plač, ki so previsoke, nekonkurenčni. Če menedžerji ob tako mizernem plačilu niso konkurenčni naj gredo na Kitajsko
williamwallace
23. 01. 2013 11.47
+14
Sram nas je lahko!
Terezinka
23. 01. 2013 11.06
-4
kawboy, res si naštel vse pravice. Nihče ne oporeka pravicam. Celo strinjam se, da bi delavci morali dobiti vse plačano kar so delali. Toda kljub vsemu ni prav, da zato, ker jih je Grafist okradel in jim ni plačal sedaj živijo v stanovanju brez plačila stroškov, prejemajo podporo občine brez dokazila premoženja, lahko koristijo vse socialne pravice brez plačila obveznosti. Priznaj, da se s tem dela krivica tistim, ki takih pravic nimajo. Inšpekcije naj naredijo red, delavci tujci pa morajo tja kjer je njihova družina in po zakonski poti izterjati od tistega, ki je kriv. Če podpiramo stanje, da se zaradi ene krivice dela druga ne bo nikoli konec. Slučajno je lastnik apartmajev Hypo, lahko bi bil tudi moj ali tvoj apartma. Veš ti delavci bi ravno tako živeli v njem na moje ali tvoje stroške.
caspera1
23. 01. 2013 12.52
+1
Če bi bilo tvoje in jim ne bi nič ukradla, bi jim lahko mirno odpovedala najemno pogodbo. In nasilno izselila. Oni imajo razmerje z delodajalcem, ne Hypo banko. Banka jih lahko izseli, samo delodajalec jim ne sme ostati nič dolžan.
Terezinka
23. 01. 2013 14.07
+0
Lepo povedano. To rečeš, ker nisi ti lastnik ampak neka banka. Jaz pravim, da se ne more delati nepravilno kar naprej. Oni ne morejo živeti brez plačila stroškov v nedogled. Če je to dovoljeno bomo vsi tako delali.
GSMG
23. 01. 2013 10.58
+9
Država to dopušča ,ker je sama ravno taka!
preverjen55
23. 01. 2013 10.55
+8
ja ti inšpektorji, ki danes štrajkajo, ne opravijo svojega dela, ali pa dobi kaj od delodajalca, da ga pusti pri miru.
Terezinka
23. 01. 2013 11.10
+4
Država jih zaposluje, nadzira in jim daje napotke za delo. Naj povedo za kaj niso ukrepali. Na Dursu so povedali, da so za ne plačilo prispevkov za socialo dajali odloge plačila, ki so bili v skladu z zakoni. Če obrtnik ne plača prispevkov delavca mu v roku 14 dni blokirajo račune. Za podjetja pa čeprav le d.o.o. pa tega reda ni v zadnjih 8 letih. To je vse po zakonu. Za časa prve Janševe vlade je bilo omogočeno, da vsak lahko odpre podjetje in to je to.
caspera1
23. 01. 2013 12.49
+2
Tole pa ti kar počez nekaj trdiš. Ni važno ali je to d.o.o. ali s.p., temveč kako iznajdljiv je lastnik. Predvsem bi pa morali tistemu, ki zafura svoje podjetje tako, da naredi še drugim finančno škodo, prepovedati imeti dejavnost najmanj 10 let.
Terezinka
23. 01. 2013 14.10
+1
Se strinjam, ne govorim pa nič na pamet ampak iz izkušenj. Tako liberalno je uredila naša politika in ona mora odgovarjati ne pa naprtiti neke delavce na breme banke. zavedaj se, da nekateri živijo tudi v privat stanovanjih in tam je zadeva ista. Le lastnik se ne želi izpostaviti in razlagati celi Sloveniji, da je nasankal
kawboy
23. 01. 2013 10.33
+1
Pravice Pravico do izplačila iz jamstvenega sklada imajo delavci: • ki jim je prenehalo delovno razmerje zaradi insolventnosti delodajalca ali so izgubili delo zaradi izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih insolventnosti in prisilnem prenehanju • kadar ima delodajalec sedež v eni od drugih držav članic Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora, ima delavec pravice po ZJSRS v primeru, če je na podlagi pogodbe o zaposlitvi opravljal delo ali ga je običajno opravljal na ozemlju Republike Slovenije Delodajalec je pravna ali fizična oseba s sedežem v Republiki Sloveniji ali v drugi državi članici Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora, ki svojo dejavnost opravlja v Republiki Sloveniji in ima z delavcem, ki opravlja delo ali ga običajno opravlja v Republiki Sloveniji, sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, v skladu z veljavno zakonodajo Republike Slovenije. Delodajalec je insolventen: •če je nad njim začet stečajni postopek •če je sklep o potrditvi prisilne poravnave z načrtom finančne reorganizacije nad njim postal pravnomočen •če je v eni od drugih držav članic Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora, v kateri ima delodajalec sedež, uveden postopek insolventnosti v skladu z Uredbo Sveta (ES) št. 1346/2000 z dne 29.junija 2000 o postopkih v primeru insolventnosti (Uradni list št. 160 z dne 30.junija 2000, str.1) in Uredbo Sveta (ES) št. 603/2005 z dne 12.aprila 2005 o spremembi seznamov postopkov v primeru insolventnosti, likvidacijskih postopkov in upraviteljev v prilogah A,B in C k Uredbi (ES) št. 1346/2000 o postopkih v primeru insolventnosti (Uradni list št. 100 z dne 20.aprila 2005, str.1) Pravic iz naslova insolventnosti delodajalca nima delavec, ki je sam ali skupaj s svojimi družinskimi člani večinski lastnik podjetja ali dejavnosti delodajalca in ima prevladujoč vpliv na njegovo poslovanje. Za družinske člane delavca se štejejo zakonec oziroma zunanzakonski partner, otroci, posvojenci in otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja ter starši oziroma posvojitelji, kot jih opredeljujejo predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in partner, ki živi z delavcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Pogoj za pridobitev pravic je: • da so v primeru stečaja delavci svoje pravice prijavili v rokih in na način določen v zakonu o finančnem poslovanju podjetij, postopkih insolventnosti in prisilnem prenehanju oziroma v primeru prisilne poravnave, da so zahtevali varstvo svojih pravic v rokih in na način določen v predpisih, ki urejajo delovno razmerja Upravičenec pridobi pravice z dnem prenehanja delovnega razmerja. Upravičenci lahko prejmejo na temelju pravnomočne in dokončne upravne odločbe denarna sredstva v višini največ 4,5 minimalnih plač. Vrste pravic, ki jih izplačuje Sklad, so: •neizplačane plače za zadnje tri mesece pred datumom prenehanja delovnega razmerja oziroma neizplačana nadomestila plač za plačane odsotnosti z dela za zadnje tri mesece pred datumom prenehanja delovnega razmerja (v višini največ 3 minimalnih plač); •neizplačana nadomestila plače za čas neizrabljenega letnega dopusta, do katerega je delavec upravičen v tekočem koledarskem letu (v višini največ polovice minimalne plače) in •odpravnina v višini in pod pogoji, kot jih za presežne delavce določajo predpisi, ki urejajo delovna razmerja (v višini največ 1 minimalne plače). Če je terjatev upravičenca do delodajalca večja od izplačila Sklada, uveljavlja upravičenec razliko še naprej v postopku prisilne poravnave ali stečaja. Pravice iz naslova insolventnosti delodajalca so neodtujljive osebne materialne pravice in jih ni dopustno prenesti na drugega in ne podedovatt.
kawboy
23. 01. 2013 10.59
+2
Zdaj vas pa sprašujem, kaj pa če delodajalec ne razglasi insolventnosti ali kaj drugega in je bol delavec zaposlen za določen čas napr. 6 mesecev in mu v tem času delodajalec ni izplačal osnovne minimalne plače ter ostalih dodatkov k plači (3 plače, regresa za letni dopust, prevoza, prehrane). Potem mu ta pravica iz jamstvenega sklada ne pripada. Saj je delovna doba pretekla pri tem delodajalcu. In ker delodajalec ni naredil oziroma vsega tistega kar je zapisano skladno z zakoni se mu nič ne zgodi, državi pa tako ni potrebno izplačati vsega tega iz jamstvenega sklada. Za nameček so pristojne državne institucije bile obveščene in opozorjene za neizplačila, vendar niso storila dovolj, razen to, da so jih oglobile (pa še to je vprašanje, če so jih res oglobile), za ostale stvari katere so zapisane v zakonu o inšpekciji dela in v zakonu o inšpekcijskem nadzoru, niso pozvale delodajalca, da v doglednem roku, ki ne odpravi nepravilnosti in kršitve sicer bi jim morala inšpekcija za delo poslati ureditveno odločbo.
kawboy
23. 01. 2013 11.05
Ukrepi inšpektorjev v (ZIN-UPB1) 32. člen, 33. člen, 34. člen, 35. člen, 36. člen, 29. člen, 17.člen itd.
Terezinka
23. 01. 2013 11.15
-1
Torej ti delavci so lahko po tvojem za vedno v apartmajih, delajo na črno, čakajo občinske podpore in v nedogled čakajo plačo Grafista? Je to kar bi rad zanje? Je to prav v primerjavi z ostalimi, ki so bili pri obrtniku in dobili 1000 EUr odpravnine in 6 mesecev nadomestila
kawboy
23. 01. 2013 11.16
ZIN-UPB-1 Iz tega izhajajoč so inšpektorji za delo še posebej odgovorni: če pri opravljanju nalog nadzora opusti izvršitev nalog oziroma ne sprejme ustreznih ukrepov, ki jih je skladno z zakonom dolžan izvršiti oziroma sprejeti; če ne poda prijave oziroma ne obvesti pristojnih organov o kršitvah zakonov ali drugih predpisov, ki jih je ugotovil po izvrševanju nalog inšpekcijskega nadzora; če opravlja dejavnost oziroma dela iz 15. člena tega zakona. Kršitev posebnih odgovornosti šteje za hudo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.
Terezinka
23. 01. 2013 11.22
-1
Inšpektorji za delo so krivi, to je dejstvo. Sedaj pa mi povej, če misliš, da ti delavci res niso kršili predpisov, ko so prejeli denar za plačo na črno v roko? Kaj ne bi morali tudi oni k temu inšpektorju in prijaviti? Sedaj poznajo predpise, tedaj pa jim je odgovarjalo, da so večji del prejeli na roke in tisti neplačani čakali. Jasno je, da 6 mesecev niso bili brez ficka. Dogovorjeni so bili kako bodo skupaj kršili predpis, potem pa je bil lastnik tisti, ki se ni držal dogovora. Sedaj pa bi radi, da država plača
kawboy
23. 01. 2013 11.34
+2
Se pravi imam že dva takšna delodajalca (d.o.o.), ki mi nista izplačala plač, regresa za malico, potnih sroškov in ostalih stvari skladno z delovnopravno zakonodajo in to kljub temu, da imam že dve dobljeni pravnomočni in izvršljivi sodbi na delovnem in socialnem sodišču in to v imenu ljudstva. Tega je že pri prvem takšnem delodajalcu 5 let pri drugem pa 3 leta od vložene tožbe. Sedaj se pa pri tretjem delodajalcu dogajajo zopet nepravilnosti in kršitve zakonodaje, ker že 2 leti ne plačuje prispevkov za ZPIS. Denarja ima pa dovolj za svoje osebne stvari in potrebe, da gre vsako leto na morje, ker ima parcelo za prikolico pavšal stane cca 2.500, 00 EUR na leto, pozimi hodi na smučanje v tujino, bil je ravno prejšni teden itn. Dobiček zapravlja osnovnih stvari pa nima pošlihtanih, tako prejšnje leto ni izdal potrdila koliko je plačal v letu 2011 davka in prispevkov od plače, niti ni plačal akontacije dohodnine. In to se dogaja v gospodarstvu (privat), ker sistem oziroma pristojne državne institucije ne ukrepajo tako kot bi morale. In sedaj bi spreminjali delavnopravno zakonodajo tako, da bodo takšni delodajalci še lažje izkoriščali, zlorabljali izigravali pa že osnovne stvari ne delujejo tako kot bi morale, da bi bile zadeve učinkovite ter uspešne, delodajalci pa ustrezno sankcionirani in kaznovani tako kazensko kot odškodninsko kot tudi pristojne državne institucije.
kawboy
23. 01. 2013 11.42
+1
In kako se bo v praksi uveljavljal ustavne pravice, po 26. členu in v 66. členu ustave, če v realnosti ni tako in po 14. členu nismo vsi enaki pred zakoni? V JU bodo dobili vse plačano iz delovnega razmerja tudi stavko , v gospodarstvu pa ne. Se pravi, da smo navadni delavci v gospodarstvu (zaposleni pri privatniku) samo strošek in številke, ki se ga da na lahek način znebiti, izkoristiti in celo spraviti v protiustavno stanje, ker ne moreš od goljufivih delodajalcev izterjati in me je pri tem oškodoval ker nisem dobil dolgovanega denarja skladno z zakonom. Sam delodajalec pa razpolaga z protipravno pridobljeno premoženjsko koristjo. Sistem bi moral biti takšen kot je v Avstriji, pa se to ne bi dogajalo oziroma bi držav izterjala od delodajalca ta denar. Pri nas je pa ravno obratno in še potem nimaš nobenega uspeha in pravičnega ter poštenega zakonskega, pravnega in sodnega varstva za uveljavitev pravic pred domačimi sodišči.
Terezinka
23. 01. 2013 14.14
Se strinjam, toda zahtevati, da bo nekdo tretji plačal za pokvarjene podjetnike ni prav. Z eno krivico se dela druga. Janševa prva vlada je omogočila neplačevanje prispevkov in masovno odpiranje d.o.o. kar po internetu. Zato se to dogaja. Sedaj pa želijo po istem načinu izenačiti še pravice JU. Potem bomo res vsi enaki reveži
kawboy
25. 01. 2013 12.26
Ja saj taki ljudje kot so minister za delo imajo tudi inšpekcijo za delo pod sabo, da jih nadzorujejo. Tako, da so inšpektorji in minister seznanjeni z učinki sprejetih predpisov ter oblikujejo ustrezne spremembe in ukrepe. Tako se že vrsto let preko medijev izpostavljajo zlorabe in izigravanja nekaterih delodajalcev v gospodarstvu, ker ne delujejo skladno z zakonodajo. Vendar ni politične volje, da bi se stvari sankcionirale in uredile, ker niso sami osebno prizadeti ter oškodovani. Saj takšen sistem za zaposlene (oškodovance) ni učinkovit smo prišli v protiustavno stanje z 66. členom ustave (varstvo dela) in z 26. členom ustave in tudi ni učinkovite pravne, sodne varnost kadar pride do oškodovanja, čeprav so zakoni napisani tako, da varujejo zaposlene. Politiki se tako radi sklicujejo na slovensko ustavo kot, da za slovenske državljane in za tujce ustava ne velja. A smo res oškodovani zaposleni v gospodarstvu samo strošek in številke? Ja sprašujem se kje živimo eni so na marsu, drugi pa na luni?
kawboy
25. 01. 2013 12.32
A prav je pa to, da tiste napake in grehe, katere so povzročili drugi neodgovorni politiki, gospodarstveniki, bančniki ne plačajo svojih nečednih dejanj, zato plačujemo vsi drugi in ne tisti, ki so krivi in odgovorni zato? Ne rečejo zastonj kazen je vzgojna, ko pa te ni potem se pa dogaja to kar se dogaja in še zakoni nimajo zakonske varnosti ter učinka ampak samo posledice takšne ali drugačne in to predvsem pri najranljivejših skupinah. Isto se je dogajalo z izbrisanimi in kdo bo sedaj vse to plačal? Slej kot prej bodo računi izstavljeni če ne doma pa pred EU sodiščem za človekove pravice in temeljne svoboščine.
Silvo Pe?nik
23. 01. 2013 10.13
+5
delavca bodo čisto uničili
Terezinka
23. 01. 2013 10.33
-3
Kaj zato, ker živijo brez plačevanja stroškov bivanja že več kot 2 leti? Kaj ni tudi to denar? Poleg tega so dosegli marsikaj kar ostali sežanski brez dela ne morejo doseči.Delavci iz Sežane in okolice, ki so ostali brez dela morajo plačevati vse stroške bivanja in kredite, če hočejo podporo morajo dokazati, da nič nimajo, da nimajo prihrankov in premoženja. Te delavce, ki so sicer oguljufani, pa nihče ne vpraša kaj imajo. Torej kje je pravica?
Terezinka
23. 01. 2013 14.15
-1
Pojasni v čem nimam prav in ne delaj minusov za hobi
Terezinka
23. 01. 2013 10.11
+3
Gospodje, to je današnji čas, ki ga podpira današnja družba. Žal bi morale inšpekcije in sindikati delati prej. Sedaj živite v tujem stanovanju in na tuje stroške. Tega si nikjer nihče ne more dovoliti. Kaj jaz smem tudi k vam in pri vas bivat, ker nimam denarja za stanovanje, elektriko in ostalo? mi je žal toda to je dejstvo. Sindikat ali ne vem kdo naj zagotovi nek red, ki ga pred časom ni uredil Toda tudi to kot vi sedaj živite je nek socializem, ki ga ni več. Tisti, ki vam je z delovno vizo dal garancijo naj to garancijo uresniči.
Terezinka
23. 01. 2013 10.14
+2
Sicer so tudi delavci Kraškega, Primorja in še kakšnega obrtnika, ki je v verigi propadel ostali brez plač toda niso vseljeni pri nekom brez plačila najemnine in stroškov. Če jaz ne plačam obroka kredita, ker nimam službe me vržejo iz stanovanja, ki je lahko več kot pol že moje. Torej poštena pravica za vse. Za vas in tudi zame. Sicer je to spet nekaj, ki nima konca
kawboy
23. 01. 2013 10.32
-1
Ja razlika je v tem, da so šla ta podjetja v stečaj tako, da bodo delavci dobili vsaj nekaj iz jamstvenega in preživninskega sklada. Rok so imeli 90 dni.
Terezinka
23. 01. 2013 10.56
+1
Da, dobili bodo par mesecev brez poselnost in mogoče tudi odpravnino.Zato pa bodo morali biti prijavljeni na zavodu in plačevati vse stroške svojega bivanja. Ne bodo imeli nekega novega stanovanja, opremljenega, brez plačila vseh stroškov. Ko bodo zaprosili za pomoč občino pa bodo morali povedati kaj imajo. Z novo firmo pa bodo izgubili vse pravice