Slovenija

Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori?

Ljubljana, 11. 10. 2011 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hladnejši dnevi pomenijo začetek kurilne sezone, pristojni pa opozarjajo, da se v tem času poveča število dimniških požarov. Dimnikarji pa izpostavljajo, da še vedno preveč Slovencev zavrne obvezen dimnikarski pregled.

Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične.
Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične. FOTO: Reuters

Na Upravi RS za zaščito in reševanje pravijo, da ni razloga, da bi posameznik tvegal, da v dimniku zagori. Med stvarmi, ki jih posamezniki lahko naredijo, da dimniški požar preprečijo, je tudi, da skrbijo za to, da so kurilna naprava in z njo povezane dimni vodi, zračniki in pomožne naprave redno pregledane in čiščene.

A dimnikarji so maja ob koncu kurilne sezone opozarjali, da še vedno preveč Slovencev zavrne obvezen dimnikarski pregled, ne odpravi ugotovljenih nepravilnosti ali pa svoje kurilne naprave sploh ne prijavi dimnikarskemu podjetju.

Tako so v Sekciji dimnikarjev pri GZS, Zbornici komunalnega gospodarstva in Sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici poudarili, da je dimnikarska služba obvezna za vse. Tudi v večstanovanjskem objektu, ki je na primer priključen na toplovod, je pomembno, da dimnikar redno pregleda zračnike ter iz njih odstrani prah, živalske iztrebke, smeti in drugo.

Po njihovih besedah zavrnitev pregleda pomeni, da v neposredno nevarnost spravljamo svoje zdravje in premoženje, ogrožamo svojo družino, sostanovalce, sosede ter onesnažujemo okolje. "Če dimnikarski pregled zavrnemo ali v danem roku ne odpravimo pomanjkljivosti, nas je dimnikar dolžan prijaviti inšpekciji, kar nam prinese še kazen za prekršek," so opozorili.

Z začetkom kurilne sezone je tako pomembno, da se ne ponavljajo napake iz preteklosti, saj so te lahko tudi tragične. V zadnjih letih se je sicer število dimniških požarov zmanjšalo. Uprava RS za zaščito in reševanje je namreč v letu 2010 zabeležila  446 požarov, ki so nastali zaradi vžig saj, iskrenja ali neustreznega tehničnega stanja dimniških naprav, kar je 121 požarov manj kot leta 2009 in 47 manj kot leta 2008. Dimnikarji pravijo, da je zmanjšanje dimniških požarov razveseljivo, vendar pa bi tovrstne nesreče z rednimi dimnikarskimi pregledi in odpravljanjem pomanjkljivosti lahko skoraj povsem preprečili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

curkl21
13. 10. 2011 09.12
Fantje in dekleta! Cene dimnikarskih storitev so praktično enake že skoraj štiri leta. Problem je v tem da je cenik napisan tako, da ga vsako dimnikarsko podjetje drugače "obravnava". Ni mi več jasno in tudi z lahkoto preslišim vse komentarje kar se tiče cene (seveda če se računa kot pri nas). Cena čiščenja dimnika: 15,60 eur. Cena čiščenja štedilnika in dimnika: 16 eur (ne vem ker bedak si je zmisliu tako nelogično ceno), meritve, gen čiščenje peči (olje): 44 eur. Oprostite, meni osebno se čiščenje dimnika za 15 eur ne zdi drago, čiščenje štedilnika še manj (mimogrede, nihče do sedaj mi še ni rekel da je drago čiščenje štedilnika). Res je, da so koncesije "kr neki". Kako lahko ukrepa koncesionar ob dimniškem požaru, če je sedež podjetja tudi do 100 km oddaljen od dimnikarskega okoliša??? Ne more. "Pravih" dimnikarjev skorajda ni več in tudi v tem vidim velik problem. Če pride dimnikar v hišo in vpraša "GDJE TI JE PEČ" normalno da stranka že ob pristopu ne more biti zadovoljna. Z naš "teren" lahko z zagotovostjo trdim da delamo vestno, pošteno, nekih pritožb skorajda ni, ukrepamo ob vsakem dimniškem požaru, se pa seveda najde kakšna "telica", ki se z vsemi štirimi oklepa obiska dimnikarja, četudi nima vse urejeno kot bi moglo biti. Na take ljudi sem postal že imun, saj ponavadi ti ljudje nimajo problema samo z dimnikarjam, ampak tudi s sosedi, lokalno skupnostjo... Upam da se bodo stvari počasi uredile, čeprav se bojim da ne bo šlo tako hitro... Ministrstvo bo pa itak najprej je..l male dimnikarje, velika podjetja so kot nalašč imuna na sankcije... pa srečno!
tinetone
11. 10. 2011 23.25
+1
"...Dimnikarji pa izpostavljajo, da še vedno preveč Slovencev zavrne obvezen dimnikarski pregled..." če bi res pregledali... pa samo položnico napišejo 90% jih je brez kakršnegakoli znanja o dimnikarstvu
Odpri.oci
11. 10. 2011 23.00
Tako Erjavec kot tudi Žarnič sta ob nastopu ministrovanja OBLJUBLJALA, da se bosta "poglobila v tematiko"...... . Toliko o ministrskih obljubah..... in tudi o Erjavcu, ki se je takrat delal kalimerota, da se mu godi krivica..........
Odpri.oci
11. 10. 2011 22.56
Odkar so ukinili NORMALNE dimnikarje in uvedli "koncesionarstvo"..... Vam dimnik omete * z nedokončano osnovno šolo...... in zaračuna 4x več kot pred koncesionarstvom !!!!!! . In STATISTIKA dokazuje, da je v obdobju koncesionarjev VEČ POŽAROV zaradi dimnikov kot prej !!!!!!
Audy
11. 10. 2011 21.15
Pa kaj se jim tolk gre za te dimnike, naj raje po firmah kontrolirajo (ne)plačevanje prispevkov!
Oreel
11. 10. 2011 20.41
dajte no ti dimnikari pridejo komaj tedaj ko že vsi pošteno kurimo in je zelo mrzlo,potem pa rečejo da je treba nehat kurit da lahko očistijo dimnik in ostalo.ko je pa toplo pa ne duha ne sluha o dimnikarih,mi smo ga kar poterali z dvorišča in mu rekli da naj pride po leto ko nihče ne kuri,in ga ni bilo več blizu.če nima poleti časa ga pa mi nimamo pozimi
tali?ni tom
11. 10. 2011 20.10
k sm kupu dimnik , peccccc , ga sezidal , ni vrag da ga neb znou sam spucat !! mi je pa prvega tepec dimnikar unicu ker ga je pucal y jekleno krtaaco dimnik je bil pa iz inoksa in je bil gotov , placat pa ne pol druzga !!! tole je sm lahek zasluzek in nic druzga ! kdor ga rabi ga poklice kdor ne pa ne !!! se opravoicujem za napake , tipkovnca steka ! bo bols !!!
MATEJTONI
11. 10. 2011 17.49
Ne vem ali je smešno ali žalostno. V bloku kjer nihče ne kuri in ne uporablja dimnika saj imamo ogrevanje iz toplarne , je še vedno obvezen vsakoletni dimnikarski pregled in s tem seveda račun. Poleg tega sem se danes že drugo leto zapored plazil na podstrešje in zapiral podstrešno okno. Prešnji teden je bil namreč dimnikarski pregled
Plavinski
11. 10. 2011 15.52
Ker po treh letih kurjenja zaprtega kamina, dimnikarja ni bilo ne blizu in ne daleč, sem si pač nabavil opremo za čiščenje: jeklenico, jekleno krtačo ustreznega premera. In glej ga zlomka, ko je bil dimnik in kurišče očiščeno, se je prikazal tudi dimnikar, in seveda pokasiral, ker je sicer zagrozil s prijavo. To je postalo zadnja tri leta redna praksa. Čudi me, da ljudem ne poči film, saj večini ni vseeno, kako (ne)varno bodo kurili in da plačujejo nekaj nekomu(koncesijonarju) za neopravljeno delo.
ferdo84
11. 10. 2011 15.43
kdor vrši kontrole, vedno nosi tudi odgovornost, samo DIMNIKARJI ne nosijo nobene odgovornosti
djdj
11. 10. 2011 14.33
Tako zgleda obvezen pregled. Dimnikar pogleda v pečico če se kaj dobrega peče in zaračuna 25€.
vrbanec1959
11. 10. 2011 14.31
Ne vem zakaj bi plačal dimnikarski pregled.Lanjsko leto 30.10.sem imel dimnikarski požar, hiša je zavarovana po polici dom plus pri zavarovalnici Adrijatik, vse preglede katere mi ih je narekoval dimnikar sem dovolil narediti ( imam shranjene vse račune o opravljenih storitvah ). Po požaru pa mi ni niti zavarovalnica hotela kriti stroškov vgradnje novega dimnika niti dimnikarska služba iz Ljutomera katera je pristojna za čiščenje dimnikov na področju kje živim, celo po vgradnji novega dimnika (keramični vložki) sem dobil odgovor , da kdo mi je kriv , da sem si dal vgraditi tako drag dimnik.
cirenij
11. 10. 2011 14.28
Potrudil sem se in poiskal papirje. Zraven vsehspodaj naštetih občin je še bčina Kidričevo. V obvestilu, ki ga pošlje koncesionar je navedeno še naslednje: "Storitev po naročilu uporabnika ali sprememba datumskega termina je dražja za povečan strošek prevoza". Po tej logiki mu moraš bit na razpolago glede na njegov in ne tvoj čas. In še: "V primeru odklonitve izvedbe obveznih storitev smo dolžni podati pisno prijavo na inšpekcijske službe, predvidena globa znaša 200 E. V izogib nepotrebnim inšpekcijskim postopkom prosimo, da omogočite izvedbo zakonsko obveznih storitev." Mo sosed je že plačal 200 E kazni. Cene so pa naslednje: - Trdno gorivo: Centralna = 26,52 E, Štedilnik = 21,72 E - Tekoče gorivo: čiščenje, pregled in meritev emisij 46,92 E - Plinsko gorivo: Pregled, meritev emisij in plinov ter čiščenje dimnika 38,40 E Koncesijska pogodba je iz maja 2009
antonino
11. 10. 2011 13.57
Bližajo se volitve, - naj nekdo sporoči, katera vlada je sprejela ta ukrep, da je ne volimo
antonino
11. 10. 2011 13.55
KAJ BO TREBA PO TEJ LOGIKI POLICAJU TUDI PLAČAT PREGLED, ČE TE BO USTAVIL IN ŽELEL VIDET PROMETNO IN OBVEZNO OPREMO. Inšpekcije naj kontrolirajo, kdor nima očiščeno, naj plača kazen.
cirenij
11. 10. 2011 13.51
rosenbauer moj sosod je enkrat odklonil čiščenje dimnika pa nikoli več, ker je plačal pri sodniku za prekrške.
cirenij
11. 10. 2011 13.50
Uničili so vse male dimnikarje, s katerimi smo bili zadovoljni in koncesije podelili le redkim. Tako ima en koncesionar koncesijo za Majšperk, Poljčane, Oplotnico, Slov. Bistrico, ostalih občin se ne spomnim, pa je mogoče še katera. In seveda je to monopol, kot na vseh področjih, kjer ni konkurence. V obvestilu, kjer te obvesti kdaj pride pa je še zagroženo, da boš plačal potne stroške, če ne sporočiš eventuelne spremembe datuma in ure. Halo!
rosenbauer
11. 10. 2011 13.49
kako lahko zavrnem pregled dimnika če pa je baje OBVEZEN?? očitno ni, pa niti v bližnji niti v dalnji prihodnosti ne mislim tega prepustit kakšni wannabe dimnikarski firmi, ker so čisto vsi kre.teni pa nmiajo pojma kaj delajo, pa še dragi so, rajši delam sam.
antonino
11. 10. 2011 13.46
"Če dimnikarski pregled zavrnemo ali v danem roku ne odpravimo pomanjkljivosti, nas je dimnikar dolžan prijaviti inšpekciji, kar nam prinese še kazen za prekršek," so opozorili. Če dimnikar nima s sabo niti žične ščetke, niti baterijske svetilke - za čiščenje peči, ampak ima samo omelo, jaz imam pa komplet opremo za čiščenje - ker ga čistim že trideset let, potem ne vem, kaj naj ta človek dela pri meni, razen da polni proračun.
oj-ljudje
11. 10. 2011 13.37
Ko bo dimnikar odškodninsko odgovarjal, če se dimnik vžge ga pa bo čistil, prej pa ne. Jih imam pa pet v hiši in sami čistimo, ni bilo problema do sedaj. Koncesije podeljujejo kar neki - pri nas ima le-to podjetje, kjer je zaposlen eden. Le kako lahko ta pregleda par tisoč dimnikov in kurilnih naprav v sezoni, pa še iz čisto drugega konca države je .???