Slovenija

'Zakaj bi kmet dajal še 50, 100 evrov za promocijo?'

Ljubljana, 09. 03. 2015 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
50

Mlekarji so prepričani, da bo prispevek za promocijo slovenskih živil dobra naložba, medtem ko se nekateri rejci, mesarji, sadjarji in zelenjadarji bojijo, da bodo metali denar stran. Plačilo je predvideno, tudi če ne bodo uporabljali znaka "Izbrana kakovost - Slovenija".

Prvi izdelki z znakom "Izbrana kakovost - Slovenija" bodo na trgovskih policah predvidoma v začetku prihodnjega leta.
Prvi izdelki z znakom "Izbrana kakovost - Slovenija" bodo na trgovskih policah predvidoma v začetku prihodnjega leta. FOTO: Špela Zupan

Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov spreminja financiranje promocije slovenskih živil. Vanj so zajeti sektorji mleka, mesa, sadja, zelenjave, žita, vina, oljk in medu, vsak se bo sam odločil, ali bo plačeval prispevek in izvajal promocijo z znakom "Izbrana kakovost - Slovenija". Prispevek bo neodvisen od uporabe znaka.

Najdlje v procesu je sektor mleko, za katerega bo prispevek 25 centov na 1000 litrov mleka za posameznega pridelovalca in predelovalca. Prispevek, ki se plačuje tudi od izvoženega mleka, bodo pobirale mlekarne, vsak kmet ga bo plačal pri obračunu mleka in bo odštet od plačila za surovo mleko. Mlekarna bo prispevka kmeta in mlekarne izplačala v proračun.

V Gospodarskem interesnem združenju mlekarstva Slovenije so prepričani, da je izvajanje zakona prednost tako za slovenske pridelovalce in predelovalce mleka kot tudi za potrošnike, ki bodo lažje prepoznali kakovostne v Sloveniji pridelane in predelane mlečne proizvode. V Ljubljanskih mlekarnah se zavedajo, da ima vsaka promocija določen vpliv na prodajo in poveča zavedanje potrošnikov; tokrat o prednostih domače proizvodnje. Prepričani so, da se bo z označevanjem povečalo zaupanje potrošnikov v slovenske izdelke.

Po mnenju Darje Teržan iz Mlekarne Celeia je znak edinstvena priložnost, da lahko proizvajalci pri domačem potrošniku dosežejo še večjo kredibilnost. "Iz mlekarske industrije nas je približno 4800 proizvajalcev vključenih v projekt, kar pomeni, da stroški certificiranja znašajo do 40 do 70 evrov na kmetijo letno," je dejala lani ob predstavitvi znaka. Dodala je, da bo nalepka na licu proizvoda, kar za proizvajalce pomeni tudi menjavo dizajna embalaže.

Kmalu bo moral vsak kmet plačevati 25 centov za 1000 litrov mleka.
Kmalu bo moral vsak kmet plačevati 25 centov za 1000 litrov mleka. FOTO: Thinkstock
Prispevek, ki bo 25 centov na 1000 litrov za posameznega pridelovalca in predelovalca, se bo odmerjal po količini pridelanega oziroma predelanega mleka. Plačal ga bo vsak kmet pri obračunu mleka, mlekarna pa bo oba prispevka izplačala v proračun. Kmetijsko ministrstvo bo za promocijo prispevalo enako višino sredstev, kot jih bodo zbrali pridelovalci in predelovalci skupaj.

Mlekarskemu sektorju bo predvidoma sledil mesni, kjer pa še ni določena višina prispevka. Načrtovano je, da bodo denar pobirale klavnice, plačal ga bo vsak, ki oddaja meso v promet. Direktor Farm Ihan Marko Višnar se strinja, "če bo denar korektno zbran in učinkovito porabljen. Problem pa je, če bo promocija medla in okorna zaradi ovir, ki lahko nastanejo pri razpisih in izvajanju javnih naročil". Po njegovem mnenju lahko s smotrno promocijo zadržijo sedanje zaupanje potrošnikov v hrano slovenskega porekla, ki je še vedno tradicionalno pridelana in visoko kakovostna. "Če pa bo promocija počasna ali odtujena, pa bo prispevek zagotovo stran vržen denar," je prepričan.

V Perutnini Ptuj se strinjajo s plačevanjem prispevka. ''Pa ne zgolj, ker je takšna zakonska zaveza, ampak tudi zato, ker je model, ki je mnoge evropske države pripeljal do visoke prepoznavnosti v segmentu pripravljavcev hrane, zagotovil dodano vrednost pridelovalcem in živilski industriji in razvil ponudbo, ki je zanimiva in koristna za potrošnike,'' je pojasnil predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser. Pričakuje, da bo denar porabljen za promocijo. Zaveda se, da se potrošnja hrane verjetno ne bo povečala, spremenilo pa se bo lahko razmerje med nakupnimi odločitvami v prid izbire hrane z manjšim ogljičnim odtisom. ''Povečala se bo zavest o pomenu zdrave in varne hrane, posredno pa se bo povečevala dodana vrednost našim živilom,'' je prepričan. Po njegovih pojasnilih bo zavezanec za tovrstna plačila delniška družba in njihovi rejci perutnine ne bodo plačevali prispevka.

Na kmetijskem ministrstvu upajo, da bodo mleku in mesu sledila zelenjava in sadje. V Presadu so proti plačevanju prispevka in se bojijo, da gre za še dodaten državni sklad, od katerega ne bo nobene koristi, obremenil pa bo slovenske pridelovalce in proizvajalce ter jih bo postavil v podrejen konkurenčni položaj v primerjavi s tujimi konkurenti. ''Vsaka dodatna dajatev zmanjšuje konkurenčno sposobnost podjetja. Težko verjamemo, da državni uradniki tega ne razumejo,'' so sporočili. Nikakor ne verjamejo v pozitiven vpliv na prodajo slovenskih proizvodov. V Darsadu, kjer imajo nasade jagod, jabolk, namizno grozdje in v zadnjem času tudi zelenjavo, niso seznanjeni z zakonom.

Predsednik GIZ Slovenska zelenjava Ivan Bučar je načeloma za promocijo in vseskozi se trudi dopovedati potrošnikom, da je uživanje lokalne hrane najbolj zdravo. Vendar pa se mu zdi ob tako majhni samooskrbi neumno delati promocijo za povečanje porabe zelenjave. ''Sprašujem se, zakaj naj ob tako majhni samooskrbi dam za promocijo, če ni naše zelenjave na trgovskih policah oziroma jo je zelo malo.'' Obenem dvomi, da bo znak dosegel želeni učinek. ''Zakaj bi kmet, ki na Štajerskem pridela dve toni bučk in kumar, ki jih komaj proda in pri taki nizki samooskrbi, dajal še 50, 100 evrov za promocijo, če nima nič od tega?'' Lastnik kmetije Majerič, kjer pridelujejo različno zelenjavo, Branko Majerič meni, da bi morali prispevek, če sploh, nujno pobirati glede na pridelek in ne po hektarju. Kdaj, če sploh bo sektor zelenjava začel izvajati promocijo po zakonu, še ni znano.

Slovenska živila višje kakovosti bodo po novem nosila znak "Izbrana kakovost - Slovenija".
Slovenska živila višje kakovosti bodo po novem nosila znak "Izbrana kakovost - Slovenija". FOTO: Thinkstock

V sektorjih vino, med in oljk se zaenkrat ne bodo vključili v tovrstno promocijo. V vinarskem sektorju so se odločili, da ne bodo izvajali zakona, saj je po pojasnilih Bruna Gaberška iz Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije vino edino živilo z lastnim zakonom, ki že narekuje, kaj mora biti navedeno na steklenici. Tako je že pojasnjeno, da gre za slovensko vino, in so navedeni tudi drugi dodatni podatki. Opozoril je še, da alkohola ne smejo oglaševati, zato mu ni jasno, kako bi lahko navajali, da minister za zdravje opozarja, da prekomerno pitje alkohola škoduje, in hkrati promovirali višjo kakovost. Če pa bi bil prispevek, bi se verjetno obračunal po kilogramu grozdja. Plačati bi ga moral registrirani pridelovalec in bil bil okoli šest centov na kilogram grozdja.

Tudi med in ostali čebelji pridelki še ne bodo označeni z znakom. V Čebelarski zvezi Slovenije ugotavljajo, da je bil v preteklih letih že narejen ogromen napredek v promociji čebeljih pridelkov. Massimo Rojac iz Oliuma ni seznanjen s predvidenim prispevkom.

Anketa Arhiv
Ali boste kupovali izdelke z znakom 'Izbrana kakovost - Slovenija'?
Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
10. 03. 2015 03.38
-2
Če je zadeva smiselna, sem za
sniffff
09. 03. 2015 21.03
+5
Ja saj so eni milijoni šli v prekmurje, za promocijo, poiskal jih ni nihče, sedaj pa verjetno te milijone iščejo ponovno nazaj pri kmetih? Zabita vlada do konca, pa res kaj tile ljudje mislijo? TNT?
Krta?a 21
09. 03. 2015 19.55
+7
Odiranje naroda in odpiranje umetnih delovnih mest. Delat se spravte uradniki krave molzt....
lepidasa12
09. 03. 2015 19.35
-1
dj mn mal sira sj mas mlek
xxx121
09. 03. 2015 19.32
+8
To je dodatek zborničnega prispevka ki je očitno postal za volkodlake premajhen !
ecnarf
09. 03. 2015 19.20
+5
Živino izvozim Avstrijo mleko v Italijo plačujem pa naj za promocijo prodaje v SLOVENIJI, ani to skregano z logiko.
pihecmihec
09. 03. 2015 19.19
+6
Živi nateg...
ecnarf
09. 03. 2015 19.12
+9
Jest ne dam nč ,vzemte iz šolskega ministrstva tam kr talate dnar .
plan9
09. 03. 2015 18.30
+9
...idiotizem, še ena vladna potegavščina, kako spet zaposliti nekaj svojih znancev in ljudem pobrati denar...
TRUMPP
09. 03. 2015 15.35
+12
Ne vem zakaj plačujemo DDV?
macek_garfield
09. 03. 2015 15.28
+11
... iz te moke za prepoznavnost ne bo nobene koristi za kmetovalce ... tako bo, kot pravi veliki vrac macek_garfield ... naredili bodo neke slikice in jih nalepili na embalazo tovarniskih produktov v katerih ne verjamem, da bo vse 100% slovenskega izvora ... marketinske agencije bodo lepo zasluzile ... politiki se bodo slikali in dajali izjave za medije ... kmetovalci bodo lepo kot ovcke vplacevali eurcke ... slovenski potrosnik pa bo se naprej kupoval tretjerazredno zelenjavo in sadje iz tujine v veleblagovnicah ... hawk ...
Krta?a 21
09. 03. 2015 19.57
+2
....bio eko ananas slovenskega porekla, heh....
deathbite
09. 03. 2015 15.20
+13
Zakaj? Zato, ker je kmet. In zato, da se bodo na zbornici še z večjim veseljem, in denarjem, po jajcih praskali.
Transformerji
09. 03. 2015 15.01
+8
Tako kot vedno, narobe svet: če bi čisto vsi državljani imeli dovolj velike dohodke, da bi kupovali slovensko pridelano hrano, potem promocije ne bi bile potrebne , kajti vsak bi rekel - naše je naše in to je najboljše (pa tudi moralo bi biti najboljše)!
macek_garfield
09. 03. 2015 13.48
+13
... se en nacin kako lupit kmeta, da mu bo se manj ostalo ...
Menes
09. 03. 2015 13.00
+6
Čakajte no, ali bo samo za plačilo prispevka dobil nalepko Izbrana kakovost - Slovenija? Kaj pa preverjanje te kakovosti? Iz članka je razvidno samo, da bo moral vsak, ki oddaja, plačati ta prispevek. Jasno pa je, da vsi, ki oddajajo, nimajo tudi vrhunske kakovosti.
windmaster
09. 03. 2015 12.55
+20
Prodaš bika v Avstrijo, denar je na računu v treh dneh, prispevek za promocijo pa naj si naši uradniki vtaknejo nekam!
LOPOVEpredZID
09. 03. 2015 12.52
-2
Zato ker bi zakon tako veleval.
sloman
09. 03. 2015 12.34
+5
mislm da uzadi že vse piše iz kje je tko da davek oz. prispevek se mi zdi nesmiselen
kiboko
09. 03. 2015 12.30
+11
Kupujem BIO mlečne izdelke, ne SLO izdelke. Če je domači izdelek kakovosten, mu bom dal prednost, pri tem mi ta znamka prav nič ne pomeni. Avstrijci so pri tem uspešni, zato ker ima Avstrija že itak visok ugled, kaj pa pomeni "Slovenska kakovost", "Slovaška kakovost", "Srbska kakovost", "Bolgarska kakovost" ipd. Prvo moraš pridobiti ugled, šele zatem lahko od njega živiš. Medtem je vsaka nalepka na nekakovostnem domačem izdelku negativna reklama za vse.
LOPOVEpredZID
09. 03. 2015 12.55
+0
Avstrijci imajo renome...kupujejo v Sloveniji...popakerajo v svoje pakunge in nazaj izvozjo v Slovenijo...stvar marketinga, kdor zna zna, kdor ne ne...ampak nas nakoncu samo marže potolčejo...ker so pprodajalci prepožrešni...in kot vedno gre to iz narodovega žepa in po narodovem zdravju. Pa živela drekomacija.
mogerad
09. 03. 2015 12.25
+6
zakaj pa nebi rajši za to pobirali cent od mleka prodanega v trgovskih centrih? saj tudi pri bencinu pobirajo cente za vse mogoče, prodanem na bencinskih servisih.