FIT 24UR

Zajtrk vse bolj pomemben obrok med mladostniki

Ljubljana, 14. 07. 2011 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skoraj 40 odstotkov slovenskih mladostnikov redno zajtrkuje, hkrati pa jih dve tretjini redno uživa tudi sladkane pijače in sladkarije. Zelenjavo redno uživa le četrtina, in še to večinoma dekleta.

Število mladostnikov, ki redno zajtrkujejo, narašča, je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki jo je že tretjič zapored izvedel Inštitut za varovanje zdravja (IVZ). V letu 2010 je vse dni v tednu redno zajtrkovalo skoraj 40 odstotkov mladostnikov, kar je nekoliko več kot v letih 2006 (37 odstotkov) in 2002 (35 odstotkov). Raziskava je pokazala, da mlajši mladostniki pogosteje zajtrkujejo kot starejši. Redno namreč zajtrkuje skoraj polovica 11-letnikov, 37 odstotkov 13-letnikov in 31 odstotkov 15-letnikov.

Zajtrk je najpomembnejši obrok.
Zajtrk je najpomembnejši obrok. FOTO:

Po besedah Mateja Gregoriča z IVZ je za zdravje mladostnikov reden zajtrk zelo pomemben, saj s tem obrokom dobijo energijo, potrebno za optimalno šolsko delo ter dobro razpoloženje. Poleg tega se z rednim zajtrkovanjem zmanjša tveganje pomanjkanja nekaterih pomembnih hranil v prehrani, kot so kalcij, železo, magnezij, folna kislina in vitamini skupine B, zmanjša pa se tudi tveganje za razvoj debelosti.

''Pri nas imamo uzakonjen zelo dober sistem organizirane šolske prehrane, v okviru katerega so učencem na voljo tudi do štirje obroki na dan, vendar le malo otrok v šoli tudi zajtrkuje. Poletje je zato odlična priložnost, da zajtrkovanje postane skupen obrok za vso družino in da to preide v trajno navado. V veliko podporo temu bo tudi jesenski dogodek v šolah in vrtcih, ki bo temeljil na oživitvi tradicionalnega slovenskega zajtrka,'' je povedal Gregorič.

Pri uživanju sladkanih pijač in sladkarij je raziskava pokazala, da sta jih lani redno uživali dve tretjini mladostnikov. Sladkarije tako redno uživa nekaj manj kot tri četrtine 15-letnikov, slabi dve tretjini 13-letnikov in 58 odstotkov 11-letnikov. Fantje bolj posegajo po sladkanih pijačah, dekleta pa po sladkarijah.

Sladkarije imajo raje dekleta kot fantje.
Sladkarije imajo raje dekleta kot fantje. FOTO: iStockphoto

Kot pojasnjuje Gregorič, prepogosto uživanje presladkih živil vpliva na povečan energijski vnos in slabšo prehransko vrednost zaužite hrane, povečuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni, zobne gnilobe in srčnožilnih obolenj, poleg tega pa se nakazuje tudi slabše sledenje in zmanjšana pozornost pri otrocih ter povečana hiperaktivnost. Na ministrstvu za zdravje zato že proučujejo možnosti za učinkovite ukrepe, s pomočjo katerih bi spodbudili uživanje zdravju koristnih živil ter pripraviljajo izhodišča ukrepov za omejevanje trženja nezdravih živil.

Raziskava poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, financira pa jo Ministrstvo za zdravje.

Podatki raziskave so pokazali tudi, da je v letu 2010 četrtina mladostnikov redno uživala zelenjavo. Zelenjave pa nikoli ne uživa dobre 4 odstotke mladostnikov, kar je manj kot v letih 2006 (6 odstotkov) in 2002 (7 odstotkov). Sicer pa sadje in zelenjavo vsak dan uživa nekaj manj kot petina mladostnikov, nikoli pa 5 odstotkov mladostnikov. Sadje in zelenjavo pogosteje uživajo 11-letniki kot 13- in 15-letniki ter dekleta pogosteje kot fantje.

Kot pojasnjuje Vida Fajdiga Turk z IVZ, je raziskava pokazala tudi, da sadje in zelenjavo vsak dan pogosteje uživajo tisti mladostniki, ki boljše ocenjujejo svoj socialni položaj in socialno-ekonomski položaj svojih staršev. ''Ker sta sadje in zelenjava odličen vir vitaminov, mineralov in dietne vlaknine, se priporoča njuno redno uživanje. Izbor svežega sadja in zelenjave naj bo pester, različnih barv in po možnost lokalne pridelave,'' svetuje in dodaja, da lahko z izvajanjem ukrepov skupne kmetijske politike EU, kot je na primer shema šolskega sadja, vplivamo na izboljšanje uživanja priporočenih skupin živil med vsemi mladostniki in tudi na omejevanje trenda debelosti.

Štiri odstotke mladostnikov nikoli ne uživa zelenjave.
Štiri odstotke mladostnikov nikoli ne uživa zelenjave. FOTO: iStockphoto

Raziskava je tudi pokazala, da je slabih 13 odstotkov mladostnikov na shujševalni dieti ali se trudijo shujšali. Poleg tega pa še skoraj 27 odstotkov mladostnikov meni, da bi morali malo shujšati. Diet se pogosteje poslužujejo dekleta ter starejši mladostniki. Kot opozarja Vida Fajdiga Turk, največje razlike v dietnem vedenju nastopijo v mladostniškem obdobju, ko začnejo mladostniki kritično ocenjevati svoje zunanjo podobo, telesno težo in se primerjati z drugimi vrstniki, pa tudi s slavnimi osebami.

''Modne shujševalne diete nas lahko pripeljejo do pomanjkanja posameznih hranil, to pa lahko naprej vodi k boleznim, kot je na primer slabokrvnost, psihičnim spremembam, motnjam krvnega obtoka in srčnega utripa, lahko pa pride tudi do t. i. 'jo-jo efekta', ko telesna teža po koncu dietnega prehranjevanja celo naraste nad prvotno vrednost,'' pojasnjuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Knjig
18. 07. 2011 01.17
Pred kratkim sem sam rekel sinovom: Prosim, da nekaj pa res pojeste preden greste v šolo. Od tistega very trenutka naprej, so imeli same petice in trojke : ) Tako, da, res je, da, se zajtrk definitivna splača, Pa še poceni je ( 23 € na obroč ) sin
ursi-ursi
14. 07. 2011 21.15
ja zajtrk bi blo res pametno jest...sam se mi ne lušta zgodi pred šolo vstajat...no, vsaj telovadim :)
indal
14. 07. 2011 13.07
Najboljši zajtrk so ovseni kosmiči z domačim mlekom,dodaš še malo bučnih in sončničnih semen,pa par rozin notri! Potem poješ še 3g ribjega olja (omega3) in spiješ skodelico belega ali zelenega čaja! Kdor takemu zajtrku oporeka nima pojma o prehrani!
Adolph
14. 07. 2011 12.50
Pri ta mladih je zajtrk okrog poldneva, se pravi ,da je to na hitro kosilo . . . . ..
Caterpillar
14. 07. 2011 12.35
Problem pri mladostnikih je, da so vsi strasaaaansko pametni in razvajeni. Kar imajo v glavi, to je definitivno prav in ne odstopajo, kljub temu, da se vsaj malo zavedajo, da so v zmoti. Ce je kaj potem narobe, oni niso krivi temvec drugi, izgovorov pa imajo nastudiranih vec kot pa solske snovi... Drugo je to, da sladko bolj pase cloveskemu okusu in zato ljudje raje posegamo po tem. Ce ni zraven neke zdrave pameti in razumevanja, je seveda kaos takoj na vidiku. Debelost ipd. stvari. Seveda so tu zopet izgovori, da pac imajo fantje in punce seveda popolnoma normalno postavo za danasnji cas. Kako da ne, ko pa je vecina predebelih in se v svoji predebeli kozi pocutijo enakovredni ostalim predebelim mladostnikom. Da bi kdo pomislil na sport? Aja? Da se clovek zmatra? Da naredi kak kilometer teka, kak kilometer kolesarjenja? Sport je pa ja najboljsi po TV... Ni casa, je prevroce, je premrzlo, me je sram, ni poligonov, ni stadionov ni igrisc, mi hitro postane slabo, ... Pomembno je, da se gre zurat, spit 10 redbul vodk, par litrov vina in pive, da je nova slinasta torbica, da so nove hlace in majice, frizura je Oh in Sploh, ocala morajo biti vecja kot od Tama luc, ... Ne cudim se, da je dandanes tako, ko pa so starsi verjetno isti ali pa nesposobni ucenja zdravih navad. In seveda njihov otrok je najboljsi in nikoli nic kriv. Nekaj casa sem na glas razmisljal o tem in se je moja teorija s to statistiko samo se dodatno potrdila, sedaj pa nobenemu vec ne govorim kaj in kako. Vsak naj dela tako kot mu pase. Vem pa, da meji ze vse skupaj na smesno in idiotizem... Kot sem rekel, najlazje si je zakrivati oci... Jerks...
utopljenec
14. 07. 2011 12.23
zajtrk je res fajn jest. ješ lahko skoraj vse kar ti paše pa se manj pozna če ful ponucaš dopoldne pri delu
Wolfera
14. 07. 2011 12.20
prej ga nikoli nism jedla, ker mi je bilo zjutraj kar slabo, potem sem ga pa bila prisiljena jesti in sedaj se bistveno bolje počutim ;)
Pacek22
14. 07. 2011 11.48
jst se zajtrka res najbolj najem, da mi kosilo pol ne paše in se raje pozneje lotim večerje.
_i_love_you_
14. 07. 2011 11.25
če mene vprašate, ko grem vsak dan mim šole v službo je med mladostniki najbolj pomemben jutranji čik, pr nekaterih celo jutranji đojnt, ne pa jutranji zajtrk.....