Slovenija

'Zahtevamo javno objavo večjih neplačnikov davkov in prispevkov'

Ljubljana, 23. 08. 2012 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZSSS zahteva javno objavo neplačnikov davkov in socialnih prispevkov. Prepričani so, da bi imelo to zelo pomemben učinek na javne finance. Komu je v interesu, da se davčnih neplačnikov ne objavi, se sprašujejo sindikalisti.

Potem ko je vlada objavila, da so imela podjetja konec junija za 830 milijonov evrov davčnega dolga, so na ZSSS danes pozvali k javni objavi neplačnikov davkov in socialnih prispevkov in okrepitvi položaja Davčne uprave RS (Durs). Prepričani so, da bi imelo to zelo pomemben učinek na javne finance.

Izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič je ocenil, da so podatki o vsoti davčnega dolga zaskrbljujoči. Država govori o zmanjševanju pravic delavcev, ni pa sposobna narediti osnovnega – pobrati davkov, kar pritiče vsaki pravni državi, je bil kritičen.

Kot pomemben problem je poleg neplačanih davkov izpostavil še neplačevanje socialnih prispevkov. Število na ta način oškodovanih delavcev vse zvišuje, je poudaril. Tudi leta 2010 vzpostavljen sistem dostopa do podatkov, na podlagi katerih se lahko za posameznega delavca ugotovi, ali ima plačane prispevke ali ne, težav ni rešil, saj so sodni postopki dolgotrajni, je povedal. Podjetja, ki tri mesece ne plačajo prispevkov, bi morala razglasiti nelikvidnost in iti v insolvenčne postopke, je prepričan. Rožiča skrbi tudi, ker gre iz Slovenije v davčne oaze vsako leto okoli 1,8 milijarde evrov. "To je davčno utajen denar," je zatrdil in se začudil, zakaj se o tem noče govoriti. "Vsi delavci že mislijo, da politika ščiti svoje botre, in to tiste botre, ki so jim zagotovili denar za izvolitev. Postajamo čista mafijska država," je bil oster.

Sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič se je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani večkrat vprašal, komu je v interesu, da se davčnih neplačnikov ne objavi. Pri tem je spomnil, da identiteto neplačnikov davkov in prispevkov pri nas ščiti zakon o davčnem postopku in da javni objavi neplačnikov nasprotuje "celo" urad informacijskega pooblaščenca.

Po njegovih besedah imamo gospodarski interes, ki prek svojih predstavnikov – pri tem je izpostavil Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) – govori, da bi javna objava davčnih neplačnikov prizadela poslovni ugled podjetij in znižala njihove bonitetne razrede. V tej luči je izpostavil, da se delavci ne morejo zanašati na poslovni ugled in v času, ko morajo plačevati položnice, "ne morejo jokati".

Kritičen je bil tudi, ker država še vedno zgolj razmišlja o javni objavi neplačnikov, čeprav se je vladajoča koalicija k temu zavezala v koalicijski pogodbi in se je vlada za to zavzela tudi v predlogih za prihodkovno stran proračuna, pripravljenih aprila letos.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Opozorili na dobro prakso v tujini

Lukič je predstavil več primerov prakse boja zoper davčne neplačnike iz tujine. Glede na hrvaške izkušnje bi lahko njihova objava po njegovih besedah na letni ravni po grobih ocenah v državni proračun nanesla 43,5 milijona evrov več poplačanega davčnega dolga letno.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izpostavil, da zahtevajo javno objavo večjih neplačnikov davkov in socialnih prispevkov. To bi se dalo ustrezno storiti s spremembo zakona o davčnem postopku, je dodal. S tem bi bili namreč zavrnjeni vsi pomisleki, je menil.

"Prikrivanje podatkov ne prispeva k večjemu pravnemu redu in disciplini na tem področju," je opozoril in dodal, da je dajalo v preteklosti zelo slabe rezultate. Kot argument za to je izpostavil sedanji položaj bank.

Z željo, da bi se pobralo več davkov, se je Semolič zavzel za okrepitev Dursa – položaja te institucije in njenih zaposlenih. Zniževanje plač zaposlenih na Dursu ne gre v to smer, je posvaril.

Tudi Semolič je poudaril, da je treba na problematiko neobjave davčnih neplačnikov gledati v luči javnih financ. Zaradi neplačevanja davkov je namreč manj prilivov, politiki pa zaradi pomanjkanja prihodkov pritiskajo na zniževanje odhodkov, je povedal. "Ve se, kaj je v teh trenutkih najbolj aktualno – to je zniževanje pravic socialne države," je opozoril. Zato je zanje to zelo pomembno in si želijo, da bi bila tudi pomembna tema politikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanya10
24. 08. 2012 11.07
+3
Edino pravilno, to nimajo kaj skrivati.
pferdo
24. 08. 2012 10.17
+4
Hrvaška je demokratična država,Slovenija pa je država v prehodu
kawboy
24. 08. 2012 10.07
+4
Ja komu je v interesu, da se ne razkrije podatkov goljufom in prevarantom.
?rnogled
24. 08. 2012 09.45
+12
Če kdo ne more ne more,če pa nekdo vozi avto za 50 ciglov,na morju je privezana jahta,otroci se vozijo z motorji za 20 jurjev itd.(in takih ne manjka),obenem pa delavcem ne plačuje prispevkov in državi dolguje kar je njeno,takemu zarubiti vse do zadnjega centa(dolga).Naj vozi avto za 10 jurjev,naj proda jahto,naj živi po svojih zmožnostih.Ni se treba preseravati z denarjem,ki ni njihov.Jih poznam kar nekaj.
ce.ce.
24. 08. 2012 09.24
+8
Naj država in davčna zaposli hekerje in 1, 2,3 - in dinarčkov več ni....
MICLA
24. 08. 2012 09.23
+8
tega ne objavijo zato ker bodo med prvimi napisani kot davčni neplačniki oni sami, to so komplet povezani s to bando lopovsko zato pa se ščitijo eni druge.ker so tudi sami tisti lopovi in mafijaši.
jansa-arms
24. 08. 2012 09.10
+6
majeristi spet tulijo v prepričanju da njihovih ni na spisku. mene pa prav zanima kako je z dinastijo petek pod neposrednim pokroviteljstvom samega majerja velikega lll.
JanezNovakJohn
24. 08. 2012 08.52
+4
Pa saj ima davčna uprava inšpektorje in mehanizme in naj take firme totalno privijejo. Zopet nekdo ne dela, noče narediti kar mora ali pa ima tak ukaz ljubljenega vodje.
JanezNovakJohn
24. 08. 2012 08.48
+8
Če to objavijo, bo moral še marsikateri poslanec med nepovezane poslance pa tudi kak prijatelj Janše bo prizadet. Torej z objavo ne bo nič, ali pa bodo objavili tiste ki SLUČAJNO dolgujejo 100€
volek
24. 08. 2012 08.23
+5
Naj še objavijo kakšne dohodke si izplačujejo direktorji firm, ki ne plačujejo davkov. vas bo malo na ta zadnjo vrglo.
cirenij
24. 08. 2012 08.05
+4
Pridružujem se mnenju nekdanjega direktorja DURS-a, ki pravi, da bi vsak, ki bi zmogel poravnal davščine in prispevke (Mogoče so izvzeti ti velijki tajkuni, ki so polni premoženja doma in v tujini in so jih celo sodišča pozabila). Ampak marsikdo davščin enostavno ne more plačevat, ker so previsoke. In ko poravna osnovne zadeve je v minusu. Po možnosti pa mu še dobavitelji ne plačujejo. Potrebno je pogledat obe strani in izločit samo prevarante in izkoriščevalce. Naredit selekcijo.
Thor-1st
24. 08. 2012 07.50
+2
Največji nasprotnik javne objave je že dolgo Nataša Pirc Musar, javna pooblaščenka. Vemo zakaj! Na njej se bi pojavilo zelo visoko tudi ime Electa in člani družine Janković Skratka, gospa Nataša bi rada prikrila tajkune na levi in desni. Odličen primer za Gorana Klemenčiča, ki bi jo lahko razkrinkal.
MICLA
24. 08. 2012 09.25
+1
zato ker je sama med njimi tudi njo bi morali poslati v preiskovalni zapor.
gospakatja
24. 08. 2012 07.46
-4
ne padat na demagogijo!! lahko je rečt "vse bogate na štrik" (tiste, ki plačujejo in tiste, ki ne).bogataši se lahko iz države izselijo s celotnim premoženjem, če vidijo, da jim država "sedi na vratu"! in kaj bi bilo potem? kako naj funkcionira država, če ji ostanejo le brigade brezposelnih, ker nihče ne vlaga v gospodarstvo, nihče ne odpira novih firm, nihče ne plačuje višjih davkov? kako naj preživi gospodarstvo, če nihče ne kupuje drugega kot kruh in jogurt, nihče ne gradi, nihče ne hodi v restavracije, nihče ne potuje,...? lepo se sliši, vendar je, včasih, potrebno tudi pomisliti na posledice!! slovenci v imenu "pravičnosti" ( v bistvu pa zavisti!!) bentimo proti vsem in vsakogar, ki ima več kot mi, po logiki: kdor ima manj od mene je bedak, kdor ima več je tat!! to pa ni res, marsikdo, ki si je zrihtal bogastvo , je le znal izkoristiti prehod iz enega sistema v drugega ( kupovati poceni in prodajati drago ni kaznivo, kupiti stanovanje po jazbinškovem zakonu in ga prodati na trgu par let kasneje ni kaznivo, vlagati v prave projekte ni kaznivo, znati se obrniti na borzi ni kaznivo, znati tržiti svoje znanje ni kaznivo, ....). kot je rekla že cerarjeva ( v funkciji pravosodne ministrice!!!!): ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje!!! če pa kaka svinjarija JE kaznivo dejanje, potem jo je treba preganjat ( kar pa je z našim sodstvom malce težko, če ne že nemogoče!!)! zato previdno z izjavami, ki pozivajo na linč!!! ta ni nikoli nikomur nič dobrega prinesel!!
kawboy
24. 08. 2012 10.13
+2
Govorimo o neplačnikih in ne mešat hruške z jabolki. Problem je v tem, da za svoje osebne stvari takšni delodajalci imajo, obveznosti pa ne plačujejo z različnimi izgovori.
ostravar58
24. 08. 2012 17.33
robek35
24. 08. 2012 06.34
+6
Ja kdo pa najbolj zavira objavo,Gospodarska zbornica,kao kako so bogi neplačniki in informacijska pooblaščenka kao kako bomo prizadeli te ljudi kako so zelo bogi-RES BOLANO
ostravar58
23. 08. 2012 23.35
+4
Koncno , vlada naj ne popusca , pogumno naprej . Polovit vse lopove in laznivce v Sloveniji .
robek35
24. 08. 2012 06.29
+1
pferdo
24. 08. 2012 10.16
+1
ostravar58
24. 08. 2012 17.32
+1
Buena Vita
23. 08. 2012 22.16
+5
SAMO OBJAVIT,
bab?ek
23. 08. 2012 23.00
+5
TOČNO NE VEM TAKO SE RADI PRIMERJAJO. POTEM SE ZGLEDUJTE PO HRVAŠKI IN NEMČIJI. KOGA SE ŠČITI
lepota in zdravje
24. 08. 2012 06.36
+5
čimprej lestvico,da se vidi te milijonske reveže
Ramzess
23. 08. 2012 22.15
+2
Naj jih, samo prej naj preverijo da so na seznamu dejanski dolžniki, da ne bo tukaj takega škandala kot je bil na Hrvaškem, ko so na seznamu odkrili otroke, ...pa si predstavljate da jih gre davčna rubit, nič ne bi mogli, ker v praksi davčna itak ne preverja podatkov, samo ukrepa, potem (pa se) rešuje, pač klasika pri oblasteh, verzija najprej streljaj, potem sprašuj. Taki primeri niso nič novega.
unatm
23. 08. 2012 21.30
+2
mal pozn so se tole spomnili. jim ta način ropanja prej ni bil znan ?
usi-glih
23. 08. 2012 21.19
+1
" komu je interes da se ne objavi neplačnikov " hahahahah vic desetletja , Jasno da tomažku & co
krajct
23. 08. 2012 21.09
+6
v sloveniji se dogaja to, da danes kupiš d.o.o. za 800 € katerega nekaj mesecev pošteno vodiš, se zadolžiš pri bankah, poslovnih partnerjih, skratka kjer je mogoče za čim več nato sprožiš stečaj in plačaš cca5000 € stečajni postopek med tem časom odpreš še nekaj novih podjetji narediš podobno zadevo in evoga novega slovenskega miljonarja, brez velikega truda, sam jajca moreš met! to naj država prepreči in onemogoči, da lahko vsak odpre d.o.o. , če ma 800 € v žepu! lestvica zaupanja bi morala biti s.p.,dno,doo,dd al nekaj podobnega nekateri so zadolženi do države zaradi tajkunov, sam to državo ne zanima , daj nam kar je naše!!!!!!!!!!!!!!!
usi-glih
23. 08. 2012 21.21
+2
popravek ne jajca moraš imeti ampak jajec mora biti na položaju , pa je
kawboy
24. 08. 2012 10.16
+1
Nazaj obvezno uvesti SDK in bo red, kontrola, nadzor ter spoštovanje zakonitosti. Če nisi poplačal starih dolgov potem tudi naprej ne moreš delat neomejeno. Ampak pod nadzorom.