Slovenija

Zahtevajo vpogled v magnetogram seje vlade

Ljubljana, 12. 11. 2009 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik preiskovalne komisije DZ za ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij za štetje izbrisanih premierja poziva, naj zagotovi sodelovanje izvršilne veje oblasti z omenjeno komisijo.

Preiskovalna komisija je namreč od generalnega sekretariata vlade zahtevala kopijo magnetograma seje vlade z 8. januarja 2004. Vlada je tedaj sprejela informacijo tedanjega notranjega ministra Rada Bohinca o tem, da bodo začeli izvajanje postopkov izdaje odločb izbrisanim neposredno na podlagi odločbe ustavnega sodišča.

Bohinc je pozval Pahorja, naj zagotovi sodelovanje izvršilne veje oblasti s komisijo.
Bohinc je pozval Pahorja, naj zagotovi sodelovanje izvršilne veje oblasti s komisijo. FOTO: POP TV

Generalni sekretariat vlade pa je zahtevo za predajo kopije magnetograma omenjene seje zavrnil, pri čemer se je skliceval na poslovnik vlade. Ta namreč določa, da so dobesedni zapisi vladnih sej podatki z najvišjo stopnjo tajnosti, in opredeljuje, kdo ima do njih dostop.

Predsednik preiskovalne komisije Hrovat (SDS) pa meni, da je generalni sekretariat z zavrnitvijo zahteve kršil ustavo, zakon o parlamentarni preiskavi in hierarhijo pravih aktov. Kot je Hrovat zapisal v dopisu Pahorju, je poslovnik nižji pravni akt od zakona, določbe vladnega poslovnika pa zato ne morejo odpravljati določb zakona o parlamentarni preiskavi ter zakona o tajnih podatkih. Po slednjem imajo vsi poslanci dostop do tajnih gradiv.

Hrovat še navaja določbo ustave, ki eksplicitno določa, da imajo parlamentarne preiskovalne komisije enaka pooblastila kot pravosodni organi. "Oviranje parlamentarne preiskovalne komisije ima torej enake pravne posledice kot oviranje pravosodnih organov," je v dopisu Pahorju še zapisal Hrovat. Prepričan je, da komisija izpolnjuje vse pogoje za dostop do zahtevanega gradiva.

Predsednik komisije zato premierja Pahorja poziva, naj zagotovi "korekten odnos izvršilne veje oblasti do ustavne vloge parlamenta ter sodelovanje organov brez oviranj in zavlačevanj".

Kresalova je zavrnila zahtevo za seznam javnih uslužbencev.
Kresalova je zavrnila zahtevo za seznam javnih uslužbencev. FOTO: Neda Došenović

Preiskovalna komisija, ki se ukvarja s štetjem izbrisanih, je bila sicer ustanovljena junija, doslej pa se je sestala na dveh sejah. Člani komisije so med drugim sprejeli sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj ter zahtevali dostop do določenih gradiv.

Med drugim so od notranjega ministrstva zahtevali seznam javnih uslužbencev, s katerimi je bila leta 2004 sklenjena podjemna pogodba za izvajanje upravnih dejanj v upravnih postopkih v zvezi z dajanjem odločb. Ministrica Katarina Kresal pa je omenjeno zahtevo zavrnila, da se teh oseb ne bi ponovno izpostavljalo dodatnim pritiskom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Strahan
12. 11. 2009 15.07
vsa kazniva dejanja hoče udbo komunistična boljševiška trenutno nesposobna Pahorjeva oblast zakriti, da nebi prišlo do dokazov, glede izbrisanih kjer bi morali sedanji dokazovati komu in zakaj so izdajali odločbe in komu se je izplačevala odškodnina.
weber1
12. 11. 2009 14.41
Zakaj potem parlamentarna preiskovalna komisija sploh obstaja , če nima nobenih pristojnosti , oziroma vpogleda v dokumente in magnetograme .. Se pravi , mora delati po navodilih vlade ???
zahod.west
12. 11. 2009 13.39
katerinca ve za koga v resnici dela.......kdo je v ozadju....ona kaže samo lep obrazen.