Slovenija

Zahteva pojasnila glede vinjet

Ljubljana, 28. 03. 2008 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poslanec Pavel Gantar zahteva celotno vladno dokumentacijo in dostop do študije uvedbe vinjet.

Pavel Gantar zahteva dostop do študije, na podlagi katere je vlada uvedla sistem vinjetnega cestninjenja.
Pavel Gantar zahteva dostop do študije, na podlagi katere je vlada uvedla sistem vinjetnega cestninjenja. FOTO: POP TV

Poslanec Zares Pavel Gantar je na prometnega ministra Radovana Žerjava naslovil zahtevo za dostop do študije uvedbe vinjetnega sistema cestninjenja, vključno s prilogami. Gre za dokument, na podlagi katerega vlada s 1. julijem 2008 uvaja vinjetno cestninjenje. Kot je znano, bodo vinjete veljale za osebna vozila, medtem ko bodo tovorna vozila ostala na obstoječem sistemu cestninjenja. Cena letne vinjete bo 55 evrov, polletne pa 35 evrov. Letna vinjeta za motorje znaša 27,50 evra.

Na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja Gantar še zahteva, da mu prometno ministrstvo posreduje celotno vladno gradivo z naslovom "Načrt uvedbe cestninjenja z vinjetami v Republiki Sloveniji".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

humanist
31. 03. 2008 14.42
Zakaj pa to, saj vsi vemo kakšne so oblastniške študije, kako priti do denarja za flikanje stroškov popravila avtocest in predorov, ki so bili pred kratkim zgrajeni. Meni samo to ne gre v račun, da bom moral za trikratno uporabo avtocest plačati toliko, oziroma bom sofinanciral tiste, ki avtocesto rabijo vsak dan. Res nas imajo za bebce in nevem kdaj se bomo bebci temu uprli. Pravično bi bilo elektronsko cestninjenje, a oblastna računica kaže, drugače. Kupil boš v vinjeto za uporabo AC in obenem pokril stroške izdelave vinjet, če pa ne boš veliko koristil AC, bo potrebno še manj denarja za vzdrževanje. In še lep dan naprej !
Tonček Balonček
29. 03. 2008 10.23
Dokumentov mu seveda ne morejo dati, ker jih ni! vs eskupaj je v enem dlančniku, na katerem so vse kalkulacije, izračunane med enim kosilom pri Asu v Knafeljčevem prehodu! Lahko mu pošljeo en SMS!
xes
29. 03. 2008 00.59
slosap: pa ti resno mislis, da je Gantarju sploh kaj jasno? ;) ... bolje receno... a mislis, da je njemu sploh kdarkoli bilo karkoli jasno? ;) ...
slosap@yahoo.de
28. 03. 2008 20.38
Kaj mu pa bo to? Saj so podatki jasni: Število registriranih avtomobilov poznamo, poznamo pretok tujcev skozi Slovenijo, korekcijski faktor, pa imaš številko koliko bo DARS pobral od cestnin. Že zdavnaj bi morali uvesti vinjete. Že zdavnaj bi moral graditi kdo drug kot SCT in primorje in vegrad. Že zdavnaj bi morali z raznimi staelitskimi napravami nehat ga srat. Že zdavnaj so se dvoživke spremenile v homo sapiens....edina deviacija je homo slovenicus, ki sliši na domače ime: OVCA in meketa...
Buena Vita
28. 03. 2008 19.41
Lekaj bo ta bebec z dokumenti,boste rekli da kaj razume,fuknjen je da kar boli,in neda in neda miru,bog sveti- koliko bomo še morali gledat in poslušat take debile,naj gre raje jarke kopat,in pokaže če vsaj to zna??'LAGAT NE ZNA-TO SE ZAPLETA V SVOJE LAŽLJIVE MREŽE KOT PAJK-KAKO SE PRENAŠA,UBOGE NIGE KI MORAJO NOSIT TAKO PRAZNO GLAVO
eastpa123@gmail.com
28. 03. 2008 16.50
A bo te študije sam prebiral ali bo rabil prevajalce, to me pa res zanima.
JFF
28. 03. 2008 16.40
Kolikor je meni znano to gradivo se sploh ni v koncni izvedbi ampak gre zgolj za skupek delovnih dokumentov in analiz... Gantar s to potezo, ko zahteva neobstojec dokument seveda vrsi svojevrsten pritisk in skusa pridobiti politicne tocke - kot smo pri njem ze vajeni... verjetno ga najbolj boli in pece to, da bo ta vlada (kar se strinjam je svojevrsten cudez) uvedla nekaj, kar vecina slovencev podpira in glasno pozdravlja... - povdarek na VECINA .. seveda se najdejo goreci nasprotniki, ampak vecina je za... mogoce Gantar tudi obzaluje, da cesa podobnega - kar bi vecina slovencev tako pozdravljala kot uvedbo vinjet - ni bil sposoben uvesti sam takrat, ko je bil v vladi oziroma na polozaju ministra za informacijsko druzbo, ki je zgolj zaradi njegove totalne nesposobnosti in popolne informacijske neizobrazenosti/nerazgledanosti dobilo pri informacijski stroki vzdevek "ministrstvo za mesanje megle" ... kaj cmo... nekateri so pac sposobni, drugi pa nesposobno.... kam spada bivsi meglomesarski minister Pavel Gantar pa je vsaj v tem primeru nesporno jasno in tudi obzalovanja vredno - med nesposobneze!
Uporabnik113189
28. 03. 2008 16.33
Tonček Balonček, hehehehe, pa res. le kaj se Pavle zaletava. Naj raje sede k dobremu kosilu, da se malce poredi ko je tako shujšan. Se pa vtika v to vlado predrznež. Pa še celotno gradivo bi rad resno preučil. Kdo pa to še Zares dela lepo vas prosim?
robinud@volja.net
28. 03. 2008 16.29
Vinjete so kul. Ampak vinjete, ki bodo v prometu 1 leto, potem pa spet ukinjene ? Ste smešni ? Drugič, zakaj sprašujete, zakaj Gantar prosi za dokemente, namesto da se vprašate, zakaj jih vlada skriva ? Tretjič, za veliko folka bo to dražje. No ja, glavno, da bo direktor Cetisa zaslužil za novege Maybach-a in da se folku operejo možgani, da bodo prosili za 24 urni nadzor gibanja (beri: satelitsko cestninjenje) in ga bodo seveda tudi plačali. Ja, vlada je dejansko uspešna. V nategovanju raje.
Tonček Balonček
28. 03. 2008 16.08
Pa kaj nekega poslanca, celo iz opozicije, sploh zanima, kaj počne vlada, ta je pa res predrzen!! Včasih smo take znali spraviti k pameti!!! Vlada dela odlično in če ji kdo ne zaupa, naj pač voli proti strankam, ki so sestavile koalicijo, pa bo izkoristil svoje pravice, potem naj pa cvili štiri leta, če hoče. Kja počnejo in na kakšnih temeljih, je pa držabna skrivnost. Vse bo izvedel, ko bo čas za to! Poslanci naj pač v zboru surfajo po internetu in jedo dobra kosila, vlado naj pa pustijo, da v mitu dela! Poteza z vinjetami je seveda odlična, tako kot vse odločitve in ukrepi te vlade! Prej ali slej se bo satelitsko merilo tudi vožnje na ostalih cestah in to bo najbolj pravično. Mogoče bomo imeli tudi vinjete za v trgovine in za an črpalke, jaz nisem kriv, če ljudje varčujejo z vožnjami in gorivom, naj s epa več vozijo! Naj gredo dvakrat na morje in enkrat v toplice in vinjeta bo povrnjena, ha, ha!
fmunih@email.si
28. 03. 2008 15.34
To gradivo bi moralo biti dostopno vsem Slovencem da vidimo, koliko prihodnjih igric je v ozadju oziroma kako trdne so napovedi o ceni.
manjakranjc@hotmail.com
28. 03. 2008 14.44
Dan, Se strinjam s tabo prašek;) Politik70, malo obnašanja prosim. S takimi izjavami in besedami mečeš slabo luč že na tako slabo mnenje o levičarjih v Sloveniji. Ribica pa je idealen vir omega3 maščob, torej spoštuj jo:) Lp M.K
<)))><
28. 03. 2008 14.32
politik70 | 28.03.2008 | 13:29 no comment :))))))
bbpf@email.si
28. 03. 2008 13.48
Zanimivo bo videt, kdo izmed tranzitnih turistov iz Šentilja do Gruškovja bo plačal 35 eurov za nekaj km avtoceste in večurna čakanja v koloni do meje. Mislim, da bodo redki. Upam, da bo zadeva štimala, sem pa skeptičen. Da pa se strinjamo, o vinjeti na naših cestah sanjam že odkar je bla uvedena v Avstriji. Skrbi me edino določitev cene in posledično financiranje DARSA. Upam, da se niso odločali tako, kot je blo slišat, ko je Žerjav govoril v stilu :" pa smo rekli pa naj bo cena motoristične vinjete polovica cene avtomobilske...,smo rekli dajmo naredit letne in polletne...". Skratka slišalo se je total neresno in brez vsake analize. Upam, da ni tako, poraja pa se upravičen dvom.
dani.ca@email.si
28. 03. 2008 13.42
To bo draga cestnina za nas, ki potujemo le enkrat na leto po avtocesti, ko gremo na slovensko morje! KOt vedno, bo tudi v tem primeru nepremožen sloj plačeval tistim, ki se vozijo vsak dan. Premislite! Enako nespametno je uvajanje ene kartice za več namenov(osebna izkaznica,zdravstvena). Sploh pa nam uporabnikom kartice vzamejo ves pregled. Ne vemo kdaj in katerega zdravnika smo obiskali, medtem ko smo iz zdravstvene knjižice videli vse.Vem, da to ni komentar na zadevno temo, ampak težko sprejemam, da ničesar ne vem. Vedno nekaj novega,dražjega, za nas državljane nekoristnega.
deyvi.edini@gmail.com
28. 03. 2008 13.32
Verjetno so se preveč zadolžili pri tiskarju nalepk in mu bi sedaj zopet radi zrhtali posel.
politik70
28. 03. 2008 13.29
<)))>< smrdljivc zapomni si ! Uporabljam oziroma navajam DEJSTVA in ne >argumentov< ! Ne štekaš? Vrni se v svojo smrdljivo Janševo mlako tam okoli Grasuplja...
<)))><
28. 03. 2008 13.26
politik70 | 28.03.2008 | 12:52 še vedno isto: ko ni argumentov, pa pljuvanje vse naokrog. Bravo, levičarsko sralo.
<)))><
28. 03. 2008 13.24
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno, al si mi primitivc. Rad bi vidu tistega holandca, nemca, avstrijca, šveda, čeha, ki zaradi 35€ ne-bi šel na dopust. Ne bluzi enako, kot tistle pljuvač zgoraj na sliki.
politik70
28. 03. 2008 12.52
<)))>< Le kaj tako zaudarja oziroma smrdi...... Ja kar nekaj časa je bil dober luft nakar se pojavi <)))>< Kaj te muči ribon? Še zmeraj haluciniraš?Se še nisi navadil samo na eno škrgo dihat? Fuj kolk smrdi...