Slovenija

Zahteva po odškodnini

Maribor, 02. 07. 2007 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje je poudarilo, da Evropsko sodišče ni obravnavalo utemeljenosti odškodninskega zahtevka.

Neučinkovito delo sodišč in organov kazenskega pregona je privedlo do kršitve 2. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki ureja pravico do življenja. Sodišče Sveta Evrope za človekove pravice je v izreku sodbe pritožnikoma priznalo odškodnino zaradi te kršitve, ni pa obravnavalo utemeljenosti odškodninskega zahtevka obeh pritožnikov zaradi sinove smrti, o čemer teče pravda pred slovenskimi sodišči, so v zvezi s sodbo v primeru Šilih povedali na ministrstvu za zdravje.

Evropsko sodišče je v sodbi ugotovilo, da Slovenija ni zagotovila učinkovite in neodvisne preiskave primerov, ki vključujejo smrt v bolnišnici
Evropsko sodišče je v sodbi ugotovilo, da Slovenija ni zagotovila učinkovite in neodvisne preiskave primerov, ki vključujejo smrt v bolnišnici FOTO: POP TV
Zakonca Šilih si zdaj po njegovih besedah z nadaljnjimi postopki želita vsaj moralno zadoščenje, saj se zavedata, da zdaj že nekdanja zdravnica za svoje dejanje ne more biti več obsojena. Zato proti njej ne nameravajo več ukrepati, še naprej pa bodo vztrajali pri odškodninskem zahtevku do slovenjgraške bolnišnice. Ta je bil po Grubarjevih besedah v obdobju, ko sta Šilihova imela drugo pooblaščenko, nerealna, zato njihova zahteva zagotovo ne bo presegla 20.000 evrov.

Kot so še dodali na ministrstvu, je evropsko sodišče v sodbi ugotovilo, da Slovenija ni zagotovila učinkovite in neodvisne preiskave primerov, ki vključujejo smrt v bolnišnici, s čimer ni izvršila v celoti svojih obveznosti glede pravice do varstva človekovega življenja iz 2. člena konvencije.

Slovenija delovala neučinkovito

Ta člen po interpretaciji prakse sodišča med drugim zahteva vzpostavitev učinkovitega in neodvisnega sistema ugotavljanja vzrokov in odgovornosti za smrt bolnikov v oskrbi zdravnikov, bodisi v javnem ali zasebnem sektorju. Pri pregledu primera je ugotovilo, da je Slovenija sicer vzpostavila sistem kazenske in odškodninske odgovornosti, vendar je v konkretnem primeru ta deloval neučinkovito. Kazenski postopek je zastaral, deloma tudi zato, ker sta bila pritožnika prisiljena prevzeti kazenski pregon, zaradi česar sta nosila težo dokaznega bremena.

Čeprav je evropsko sodišče proučevalo zlasti sodne postopke, pa je posebej poudarilo obveznost države, da zagotovi učinkovito preiskavo vzrokov in odgovornosti za smrt pri zdravstveni oskrbi, pri čemer je to mogoče zagotoviti z učinkovitim odločanjem sodišč pri odločanju o odškodninski in kazenski odgovornosti, in z ustreznimi disciplinskimi ukrepi.

Kot poudarjajo na zdravstvenem ministrstvu, se 2. člen konvencije nikakor ne nanaša le na smrt v bolnišnici, pač pa je treba v vsakem primeru zagotoviti učinkovito varstvo človekovega življenja, če pa je prišlo do njegove izgube, pa ugotoviti vzroke in odgovornost za izgubo. Na ministrstvu za zdravje menijo, da je učinkovit sistem ugotavljanja vzrokov in odgovornosti za smrt pri zdravstveni oskrbi nujni pogoj za zaupanje v zdravstveni sistem.

Na ministrstvu bodo proučili tudi možnosti za vzpostavitev posebnega sistema ugotavljanja odgovornosti za smrt ali hudo okvaro zdravja v zdravstvenih ustanovah in pri zdravljenju. V vsakem primeru bo potrebno morebitne spremembe pripraviti v sodelovanju z ostalimi pristojnimi ministrstvi, še dodajajo.

Prihajajoče zakonodajne spremembe na področju zdravstva oz. pacientovih pravic gredo v smeri povečanja odgovornosti za zdravljenje in tudi na podlagi te sodbe bodo možne dopolnitve.

Zahteva za varstvo zakonitosti

Odvetnik zakoncev Šilih Bojan Grubar pa je povedal, da bodo pri vrhovnem državnem tožilstvu podali pobudo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti zoper pravnomočno končan kazenski postopek proti dežurni zdravnici v slovenjgraški bolnišnici Metki Epšek-Lenart. Kot je pojasnil, so se za takšen korak odločili zato, ker naj bi okrožno državno tožilstvo v postopku delalo grobe napake, s tem ko je zavrglo kazensko ovadbo zoper dežurno zdravnico, njegova klienta pa sta vse do leta 2001 sama vodila kazenski postopek v zelo nenavadnih okoliščinah.

Grubar je še povedal, da gre v primeru Šilih za sodbo evropskega sodišča, ki sicer ni odločalo o krivdi zdravnice, je pa jasno odločilo, da je v tem primeru Republika Slovenija zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt kriva kršitve drugega člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki predvideva pravico do življenja kot ene temeljnih vrednot vsakega človeka. Ta je bila po njegovem kršena s strokovnimi napakami, ki so bile storjene v postopkih zdravljenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
03. 07. 2007 10.14
Zanimivo,kod spodni pravličar navaja prizadetima zakoncoma Šilih,da bosta morala sinu pustiti da oddide.Temo pravličarjo bi rad dopovedal,da v primeru šilih gre za odgovornost in odnos zdravnika do bolnika.Ta stvar se v Sloveniji mora enkrat skristalizirati.Da ne prihajamo več do situacij,da medicinska sestra dela polovico zdravnikovih poslov.Da se zdravnik nima pravice do pacienta obnašati verbalno in dajati enekcije brez predhodnih preiskav,ki bi potrdile postopek.Zato gre.Ne paa kod spodnji pisec navaja,da bosta sino morala dopustiti ,da oddide.To sta Šilohova že zdavnaj storila.Gre le za krivca,ki ga je potrebno poiskati,da se nam nebo več dogajalo celje ,primer Šilih in še veliko,ki tu niso omenjeni.
vatre
02. 07. 2007 20.20
Zakoncema Šilih se je zgodila neizmerna krivica, da sta izgubila sina. Ali je za to kriva zdravnica oz. je šlo za splet okoliščin je teško ugotoviti. Onadva sta prepričana, da je kriva zdravnica is sta odločena iti do konca. Ampak ko bosta prišla do tako željenega cija sina ne bo tam. Mislim, da je glevni problem, da sin še vedno "živi" z njima in mu ne pustita oditi. Kljub krivici , ki se jima je zgodila bosta morala sinu dopustiti "da odide", za njim pa bo zavedno ostal lep spomin. Tako bo predvsem njima lažje.