Slovenija

ZAG: Za legionelo kriva zastala voda v ceveh

Ljubljana, 21. 01. 2011 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za gradbeništvo je ugotovil, da so poškodbe na vodovodnem omrežju Onkološkega inštituta nastale zaradi zastale vode v ceveh, ki je bila gojišče bakterij, tudi legionele. Vodovodni sistem ni bil ustrezno prezračen in očiščen.

Onkologija se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke, na pipah imajo nameščene tudi filtre.

Končno poročilo Zavoda za gradbeništvo (ZAG) kaže, da so poškodbe na vodovodnem omrežju Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) posledica zastale vode v ceveh, je povedal vodja sektorja za investicije in javna naročila na ministrstvu Tadej Štular. Preden so vodovodni sistem onkološkega inštituta napolnili z vodo, ga niso ustrezno očistili in prezračili, pravi.

Poročilo ZAG kaže, da se je v ceveh s toplo vodo nabral biofilm, ki povzroča lokalno korozijo ter predstavlja gojišče bakterij, tudi legionele. Poleg tega je prisotna galvanska korozija zaradi nepravilne kombinacije materialov, to je pocinkanih cevi z medeninastimi "fitingi" in ventili. Stene cevi so se bistveno stanjšale, pojasnjuje Štular. Zato je zahteva po sanaciji nujna, možnosti pa je več.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš

Minister za zdravje Dorjan Marušič je dejal, da je prebral samo izvleček poročila, ki je po njegovi oceni spodbuden. Še danes pa mu bodo predstavniki ZAG predstavili celotno poročilo. Kot še pravi minister, aktivnosti sanacije vodovodnega omrežja potekajo v skladu z načrtom.

Ministrstvo za zdravje in gradbeno podjetje SCT sta novembra sklenila dogovor, po katerem se je na OI takoj začela sanacija vodovodnega sistema. Za pripravo sanacije in delitev stroškov je podlaga izvedensko mnenje zavoda za gradbeništvo. Na prvo izvedensko mnenje zavoda so se pritožili tako ministrstvo in Onkološki inštitut kot tudi SCT, ki je gradil stavbo OI, zato so poročilo morali popraviti in dopolniti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 01. 2011 18.13
To je pa res odkritje!!!
Alojz Železnik 1
22. 01. 2011 00.35
Projektant mora tako načrtovati vodovod, da voda nikjer ne more "zastati". Zato običajno vgradijo cel kup ventilov, ki so uporabni samo za ta namen, sicer pa ne. Zanima me, ali si ti "odvečni ventili" sploh vgrajeni??? Novinarji, raziskujte!
rrobert
21. 01. 2011 21.00
Vsi nakladajo...a sploh kdo ve kako se odstrani in prepreči legionela? Za primerno nagrado povem... Ampak cevi bo pa treba vseeno zamenjat...in to ne zaradi legionele ampak zaradi Zidarjevega pohlepa...
major1
21. 01. 2011 20.08
Za testiranje uporabite Zidarja, saj je to njegova zasluga.
Kajetan
21. 01. 2011 19.57
Sedaj pa vprašanja za naše veljake, ki se igrajo z našim denarjem: - koliko je stalo takšno poročilo nas Slovence ki delamo in trpimo vse to. Da je potrbno zaradi tega nekoga pošteno stisnit, je dejsto, ampak da so naredili analizo in za to dobili plačilo pa je nič druga kakor za protikurupcijsko komisjo. Vsakemu je v naprej jasno da je to zaradi stoječe vode, in zaradfi neočiščenja cevo, da pa za to plačaš pa je višek. - MISLIM TOTA PA JE NAJHUJŠA KAJ SEM JO KDAJKOLI IN KJERKOLI PREBRAL :Poleg tega je prisotna galvanska korozija zaradi nepravilne kombinacije materialov, to je pocinkanih cevi z medeninastimi "fitingi" in ventili. Stene cevi so se bistveno stanjšale, pojasnjuje Štular. - pa ta tip je osmojen, stanjšale so se zaradi korozije ali zaradi napake načrtovalce. Še nekaj cevi niso stanjšane, ampak je v osnovnem načrtu predviden slab material, pol naj obesijo projektanta za jace in podjetju ter njemu večno prepovejo izdelovati in risati kakršnekoli instalacije. Pa jaz bi mu že dal vetra za stanjšanje cevi, kakor tudi neumnemu nadzorniku in osebam ki so projekt prevzemali po sklopih. Ti, domnevno so dno Slovenske gradbeni industrije s podkupljivimi nadzorniki sploh niso niti spustili vode skozi pa so podpisali prevzem. - MA NE ME J...Za pripravo sanacije in delitev stroškov je podlaga izvedensko mnenje zavoda za gradbeništvo - KAKO IZVEDENSKO MNENJE, TO DA JE TRBA CEVI ZAMENJATI, PA SAJ SO SODELOVALI TUDI Z SVOJIM IZVEDENSKIM MNENJEM PRI SANACIJI OZR. DEKOTAMINACIJI OMENJENEGA VODOVODNEGA SISTEMA - PA JIM NI USPELO - KAK JIM NAJ ZDAJ VERJAMEMO. - pa še eno vprašanje KDO JE ODOBRIL FILTRE IN KOLIKO SO STALI - NE SE TRUDIT 3,24 MIO EUR NISO SAMO NA PIPAH JE ŠE NEKAJ CENTRALNIH FILTROV, KOT PA SO VESOLJČKI ŽE OPAZLI LEGIONELE NE ODSTRANJAJO, PA ŠE PO TAKIH ŠOKIH JIH JE POTREBNO ZAMENJATI...
Frane Šajn
21. 01. 2011 19.23
OKEJ KRIVA JE VODA. KOLK BO KOŠTALO MILJON,DVA , TRI NI PROBLEMA POKLIČTE VODOVODARJE, RAJA ČASTI PA DO SEDEMDESETEGA DELAT ZASTONJ PRAV.!
buderus
21. 01. 2011 17.46
Samo nakladanje, topla voda do 30 stopinj C, raj za bakterije.
Maribor?an 1
21. 01. 2011 17.41
kAKA DELITEV STROŠKOV ????????? Prepozno SCT je že šal po gobe, tako da boljše da za sanacijo pokličete avstrijsko podjete Bauer ,kot bodo vsepovsod.
tao3
21. 01. 2011 16.49
To že tako dolgo traja, da bo Zidar moral iz zapora na koncu koordinirati dela in nazdravljati k dokončnemu zaključku dela :D (ali nebes, kar nastopi prej)