Slovenija

'Pohorski steber iz slabega materiala'

Maribor, 22. 07. 2009 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
38

Na Zavodu za gradbeništvo so odkrili, da za porušenje stebra pohorske vzpenjače ni bila kriva rja, temveč razpoka v stebru, ki je bila skrita pod barvo. Najverjetneje je material stebra neustrezen.

Do porušenja je prišlo zaradi nastanka razpok pločevin stebra, ki so se širile progresivno.

Na površinah razpok so vidni znaki večplastnosti materiala, kar kaže na veliko verjetnost, da je material pločevin stebra neustrezen.

Korozija ni bistveno vplivala na zmanjšanje nosilnosti elementov.

Izvedba konstrukcije stebrov ni prilagojena današnjim zahtevam pregledovanja, saj ne omogoča odkrivanja poškodb v njihovi začetni fazi.

Obstaja sum, da je dokončno porušenje stebra povzročila dodatna neobičajna obremenitev. Glavne ugotovitve Zavoda za gradbeništvo

Strokovnjaki oddelka za kovinske konstrukcije in transportne naprave ter laboratorija za kovine, korozijo in protikorozijsko zaščito na Zavodu za gradbeništvo (ZAG) so po porušenju stebra pohorske vzpenjače analizirali glavne možne vzroke zanj. Analiza je pokazala, da je bil porušeni steber najnižji in najbolj tog, zato se je večina prečnih obremenitev prenesla na stik s temeljem. Glavni vzrok porušenja pa je bila "utrujenostna razpoka ukrivljenih pločevin na eni izmed nog stebra“. Zaradi nastalega loma so bile preostale pločevine na nogah stebra preobremenjene, zato se je porušil. Po pregledu so strokovnjaki odkrili tudi "manjše korozijske poškodbe, ki pa na porušenje niso vplivale“.

Obstaja sum, da je pločevina neustrezna

Analiza ZAG je pokazala, da je bilo izvorno mesto razpoke skrito med pločevinami, razpoka pa je postopoma napredovala proti zunanji vidni površini. "Upravičen je sum, da je pločevina večplastna in kot taka neodporna na razpoke. Razpoka je zaradi debelega nanosa barve ostala nevidna, dokler ni napredovala do vidne strani pločevine,“ so sklenili na ZAG. Obstaja tudi sum, da je dokončno porušenje povzročila dodatna neobičajna obremenitev.

Incident kaže, da bi bilo zaradi staranja naprav treba spremeniti pravilnik o pregledih

Kot pojasnjujejo, bi odkritje razpoke v njeni začetni fazi zahtevalo dvig celotnega stebra, vključno z vso spremljajočo tehnično pripravo, česar pa pravilnik o žičnicah in vlečnicah ne predvideva. Na ZAG so po pregledu sklenili, da staranje žičniških naprav povečuje možnost skritih poškodb, ki jih brez podrobnih pregledov posameznih sistemov v zgrajenem stanju ni možno odkriti. Zato menijo, da bi bilo pravilnik o žičnicah in vlečnicah smiselno dopolniti tako, da bi natančneje definiral obseg, pogostost in postopke pregledov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
23. 07. 2009 11.41
dam pa predlog 24ur-am, da namesto strokovnjakov na ZAG raje vprašajo kakega 50 let starega šloserja
hakihak
23. 07. 2009 11.34
a sedaj je pa materjal kriv? samo da niso inšpektorji, ki so vse to pregledovali. ker sem po poklicu kovinar lahko povem, da se razpoka ne more skriti pod barvo!!!! sploh pa ne za 50 let. nič drugega kot površno delo inšpektorjev!!!!
mb234
23. 07. 2009 10.51
Pohorska vzpenjača se je porušila zaradi rje 'Pohorski steber iz slabega materiala' Kam gre to novinarstvo bo kdo sploh še preveril dejstva ali bo samo sedel za računalnikom in kopiral članke?
24debilov
22. 07. 2009 22.54
DRAGI UPRAVLJALCI SLOVENSKIH SMUČIŠČ. NE BI VAM ŠKODIL OGLED SMUČIŠČ V AVSTRIJI NPR. SAALBACH HINTERGLEM. DA BI VIDL ČEMU SE LAHKO SPLOH REČE VZPENJAČA!!!!!!!
24debilov
22. 07. 2009 18.06
BO TREBA ENE MAL PODUČIT O POJMU - PLOČEVINA TALE KOANA KONSTRUKCIJA JE PREJ KOT IS PLOČEVINE NAREJENA IZ LITO-ŽELEZNIH PLOŠČ IN 90 STOPINSKIH KOTNIH LITIH PALIC!!!
grumic
22. 07. 2009 15.51
potem pa pač čez snežni stadion...
test1243
22. 07. 2009 14.19
"Obstaja sum, da je dokončno porušenje stebra povzročila dodatna neobičajna obremenitev." Seveda, seveda, nekdo je premočno prdnil. Ali stebre naših žičnic pregledujejo z UZ?
nosferatu
22. 07. 2009 13.31
polo19sdi, to sem si jaz tudi mislil, ja :P Tja gor me skratka več ne spravijo.
polo19sdi
22. 07. 2009 13.15
No še dobro, da je pločevina na temu steberu neustrezna in da je ostalih 50 stebrov ustreznih. Kera sreča!
Popeye
22. 07. 2009 12.47
To verjetno mislijo, da sta se MBX kolesarja gugala.
Decapitator
22. 07. 2009 12.13
"Obstaja tudi sum, da je dokončno porušenje povzročila dodatna neobičajna obremenitev." se še komu razn meni zdi da bi to lahko pomenlo da so jo budale same porušle ker bojo zaj dobli sredstva za obnovo?
Leandra
22. 07. 2009 12.09
Smešno je da po toliko letih ugotovijo, da materijal ni pravi ali da ni prenesel statičnih in dinamičnih obremenitev..??? Ali po domače tlačnih, upogibnih, torzijskih in kombiniranih obremenitev in to ugotovijo tiisti, ki to gledajo z eno od neporušitvenih metod vsako leto..??? Za konec me zanima ali bodo sedaj menjali vrvi ali bo spet kakšen kvazi strokovnjak rekel, da to ni potrebno ter da bo potem isti ugotovil, da se sicer ni motil in da gre za napako v materijalu..?? In smo spet pri potnikih ki so neppomembni stroški poslovanja dobičkih in grafin no pri odgovornosti jih pa tako ni zraven..??? Pišuka..
Leandra
22. 07. 2009 12.07
Smešno je da po toliko letih ugotovijo, da materijal ni pravi ali da ni prenesel statičnih in dinamičnih obremenitev..??? Ali po domače tlačnih, upogibnih, torzijskih in kombiniranih obremenitev in to ugotovijo tiisti, ki to gledajo z eno od neporušitvenih metod vsako leto..??? Za konec me zanima ali bodo sedaj menjali vrvi ali bo spet kakšen kvazi strokovnjak rekel, da to ni potrebno ter da bo potem isti ugotovil, da se sicer ni motil in da gre za napako v materijalu..?? In smo spet pri potnikih ki so neppomembni stroški poslovanja dobičkih in grafin no pri odgovornosti jih pa tako ni zraven.. Pišuka..
LazniviZares
22. 07. 2009 12.05
Odsek polavtocestne slovenske slamparije Rebrnice ki ga odpirajo ze tri leta tudi drsi in se premika ze pred otvoritvijo...... Kdo bo kriv ko se bo pod silo prometa in vibracij vse skupaj zapeljalo v dolino ???
mby
22. 07. 2009 12.00
tako kot sem na začetku pri enem od teh člankov napisal odgovarjal ne bo nihče, kriv pa je materail oz staranje materiala... to, da korozija nekaj pripomore k temu, pa ne bo nihče priznal ( ker bi seveda pljuval v lastno skledo ) tudi če bi mu luknjo v koleno vrtali
Herr Immergleich
22. 07. 2009 11.57
Kaj več o tem bi znal povedati ata Prvo Borec. Mostne konstrukcije so namreč njegova domena.
b77
22. 07. 2009 11.56
išpektorji so neuporabni tako kod sodstvo, politiki in ostali birokrati!
CKKPJ_Milko
22. 07. 2009 11.50
Zavod za gradbeništvo je bistroumno ugotvil sledeče: Izvedba konstrukcije stebrov ni prilagojena današnjim zahtevam pregledovanja, saj ne omogoča odkrivanja poškodb v njihovi začetni fazi. Tukaj so bile razpoke v KONČNI fazi.....
Jože Pernek
22. 07. 2009 11.43
Tukaj si glave razbijamo zaradi stebrov žičnice, nihče pa se ne vpraša koliko je v Sloveniji mostov, ki so mogoče v istem stanju.
Uroš Mernik
22. 07. 2009 11.37
@Roxabell pred 30 leti so stare aluminijaste kabine (Impol), zamenjali z novimi švicarskimi, ki so takrat bile sodobne. Nima pa to nobene veze s konstrukcijo vlečnice.