Slovenija

Koalicijski partnerji prišli do zaključka

Ljubljana, 21. 10. 2008 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijska pogajanja in usklajevanja vsebinskega dela koalicijske pogodbe s stranko DeSUS so končana, partnerji bodo čistopis pogodbe prejeli v sredo, je povedal Miloš Pavlica.

Borut Pahor in Karl Erjavec
Borut Pahor in Karl Erjavec FOTO: POP TV

Usklajevanja vsebinskega dela koalicijske pogodbe s stranko DeSUS so končana, je danes povedal vodja pogajalske skupine SD Miloš Pavlica. Pogajalec DeSUS Vili Rezman je ob tem dejal, da je največ časa vzelo usklajevanje glede področja dela, družine in socialnih zadev pa tudi zdravstva.

Pavlica je napovedal, da stranko zdaj čaka naporno delo, da naredijo še čistopis pogodbe po usklajevanju z vsemi tremi koalicijskimi partnerji. Kot je dejal, nameravajo pogodbo vsem partnerjem poslati v sredo.

Kadrovska sestava je po njegovih besedah v pristojnosti mandatarja. Ko bo ta določil strukturo vlade, bodo dokončno oblikovali tudi del, ki govori o delovanju vlade in koalicije znotraj parlamenta. Pavlica pravi, da "nadministrov" ne bo.

Rezman je dejal, da stranki čaka še usklajevanje v zvezi z upravljanjem koalicijske pogodbe. V tem delu bo določeno, kako "korektno ravnati v zvezi s predlogi opozicije, kadar bo predlagala dobre zakonske predloge ali amandmaje", je pojasnil.

Pred sredinim iztekom roka je ustanovljena večina poslanskih skupin novega sklica državnega zbora. Ko bodo ustanovljene vse, bo novi predsednik DZ Pavel Gantar poslal poročilo predsedniku republike Danilu Türku, ta pa bo, predvidoma konec meseca, s poslanskimi skupinami začel posvetovanja o kandidatu za novega mandatarja.

Kot je poudaril, je bilo v ospredju pogajanj razmišljanje o tem, da je treba zagotoviti vzdržnost javnih financ. "Zato smo se pri nekaterih stvareh dogovorili samo na načelni ravni in bomo z izračuni, ki jih bodo opravili strokovnjaki, preverili, ali so bile naše načelne odločitve pravilne," je pojasnil pogajalec DeSUS.

Po Rezmanovem mnenju v njihovi poslanski skupini ni bilo "velikega navdušenja za vzpostavitev enega ali dveh nadministrstev". Meni, da bodo vsi koalicijski pogajalci uskladili stališče, da je ta funkcija nepotrebna. Kot je prepričan, je usklajevanje resorjev mogoče urediti na drugačen način, na primer z ministrstvom, ki bo urejalo razvoj, oziroma z ustrezno koordinacijo ministrov v okviru vlade.

Na vprašanje, ali držijo navedbe, da naj bi Rezman kandidiral za ministra za Slovence po svetu, je ta dejal, da so bile različne ponudbe, ampak je vse zavrnil. Kot je pojasnil, je bil izvoljen kot poslanec in namerava poslansko funkcijo opravljati do konca. "Ker sem hkrati župan svoje občine, veste, da sta ministrska in županska funkcija nezdružljivi," je dejal. Tudi sicer pa ga po njegovih besedah ne mika, da bi postal minister.

Usklajenost koalicijske pogodbe z Zaresom in LDS je po mnenju Rezmana odvisna od "aktualne presoje pogajalcev s strani SD", saj so se s tema dvema strankama že sestali.

'Zadovoljen s potekom pogajanj'

Volilno središče SDS
Volilno središče SDS FOTO: Damjan Žibert

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je ob robu sestanka pogajalskih skupin SD in DeSUS v izjavi za medije dejal, da pogajanja potekajo v konstruktivnem vzdušju. "Čutimo, da smo enakopraven partner," je dejal in dodal: "Kaže, da bomo našli soglasje tudi glede nekaterih težjih vprašanj, tako da sem zadovoljen s potekom pogajanj."

Erjavec je pojasnil, da so se pogovarjali o vseh tistih področjih, ki zanimajo DeSUS, torej o pokojninah, sociali, zdravstvu, medtem ko se o kadrovskih zadevah danes niso pogovarjali. Ob tem je dodal, da pogajanja še potekajo. "Mislim, da bi lahko kar hitro zaključili vsebinska pogajanja, če ne bo prišlo do drugih zapletov," je povedal.

Glede pokojnin je Erjavec dejal, da želijo takšno rešitev, da bi se tistim, ki prejemajo najnižje pokojnine, materialni položaj izboljšal.

Glede imen ministrskih kandidatov DeSUS pa je Erjavec povedal, da teh zaenkrat še niso poslali, a dodal, da nabor vsekakor imajo. Po njegovih besedah je izvršni odbor DeSUS tisti, ki določi kandidate stranke za ministre, svet stranke pa odloča o tem, ali bo DeSUS vstopil v koalicijo ali ne.

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc
23. 10. 2008 18.09
skoraj za vsako službo moraš imeti dokočeno število let prakse. Zdaj pa pomislite-KRESALKA bo zunanji minister , s politiko pa se razkazuje že skoraj ENO LETO. KRASNO ,LE TAKO NAPREJ.
partizan71
22. 10. 2008 16.54
Baloncek Da se ne bos razpocu!
jutri_pa_res
22. 10. 2008 14.13
Ne verjameš ničemur, kar ti ni pogodu, tudi če je črno na belem. Lahko je s pavšalnimi floskulami zavračati dejstva, ampak če bi se dalo podatke pobiti, bi to talevi z užitkom in velikom pompom storili v predvolilni kampaniji. Tako pa smo videli, kakšnih tehnik, izumljenih daleč na vzhodu pred desetletji, so se poslužili...
Tonček Balonček
22. 10. 2008 13.21
partizan71, ti nimaš pojma, kako s eje državna uprava razširila šele v zadnjih štirih letih! Podatki, ki jih navaja Ministrstvo za javno upravo so seveda zavajajoči. Ukinili so dve tretjini mejnih kotrol in tričetrt carine, policistov je pa še več. Če pač vs esnažilke in pol varnostnikov ukineš in jih daš zasebnim firmam, ki s tabo sklenejo pogodbe, namesto njih pa zaposliš nove biroktrate, to menda ni racionalizacija? Ali pač? Banka Slovenije je v Evrosistemu in ima podobne naloge, kot nekoč v jugoslaviji, ampak kar naprej zaposlujejo nove in nove, tam jih je že skoraj 600! Ne fantaziraj na podlagi nekih floskul, izrečenih z govorniških odrov vladnih piarovcev. Janša ni bil napoti nekom SD intelektualcem, očitno tudi volilcem, koalicijo Slovenija je pokopal sam, takorekoč je bil njen grobar, tudi s 40 odstotki glasov ne bi mogel sestaviti vlade, ker z njim pač nihče noče sodelovati, saj to pomeni propad. NSi je propadla, SLS se je pa komaj rešila! DESUS itak ne spada tja, saj so tam več ali manj bivši udbaši in neki borci NOB ter podobni in so bili pri Janši po pomoti!
partizan71
22. 10. 2008 13.02
Vidim da je le prevec takih ,ki verjamejo da se samo z gobcanjem pride do boljsega standarda. BREZ DELA NI JELA! LDS je siril drzavno upravo in s tem brzdelje. Tem tako imenovanim intelektualcem je zaradi takih razlogov Jansa bil hudo na poti. Zato ze ves cas suntajo siroke ljudske mnozice proti njemu, kateri zasluzijo ne vec kot 600 eur!Delavci v gospodarstvu se ne zavedajo da za svoje garanje dobivajo tako slabo placo zaradi teh zajedalcev druzbe , kateri so se pred zadnjimi volitvami koncentrirali v stranki SD!
Tonček Balonček
22. 10. 2008 12.41
A danes pa ti \"pogajalci\" počivajo. Po mojem je trojček danes na \"delovnem kosilu\" s Kučanom.
Tonček Balonček
22. 10. 2008 12.09
Ce družine, katerih eden od staršev je bil s trani Cerkve ali pravovernih antikomunistov naznanjen na kvesturo ali kasneje nemškim okupatorjem, so bile deportirane v taborišča, najprej v (po Berlusconiju) klimastko zdravilišče na Rabu, kasneje pa v razne Mathausne, Dachauve, Ravesbricke itd. Totalno poniglavo, hudobno in izprevrženo je neko bebavo omenjanje Petrička, zavajajoče, saj želi (ne vem komu) drugo svetovno vojno in njene posledice prikazati kot rezultat komunistov, celko več, s tem orodjem hoče neka manjakranjc kompromitirati po volji vlilcev izvoljene predstavnike oblasti, ki imajo z drugo vojno in dejanji med njo ali po njej opraviti toliko kot katerikoli med poraženci. Takega primitivizma in natolcevanja ne trpim in tako bolno pisanje me resnično razjezi in iritira!!! Pa kaj ima ta \"trojček\" s Petričkom in sirotami, žrtvami komunističnega nasilja?! Kaj zares nimate druge municije, ste čisto na tleh in v brezupu?! V rezervi imate le še swingerstvo in velike avtomobile ter zasebna letala! Res bedno, neresno in nevredno opozicije!
Uporabnik113189
22. 10. 2008 09.48
Zgodbe iz Petrička so še ena \"resnica\", s katero se ne morem strinjati. Po vojni je bilo ogromno sirot. ne samo tiste iz Petrička. Popolnoma enako ali celo še slabše so jo odnesle sirote, kjer je oče padel v partizanih ali pa so starši izginili v raznih taboriščih. Prav tako so se njihovi vrstniki norčevali iz njih, nihče ni niti pomislil ali so beli, rdeči ali črni..Norčevali so se iz njihove revščine, ker ni bilo nikogar da bi jim zaslužil za življenje. Nihče ni pomislil, da obstaja razlog, zakaj ima otrok umazaneo obleko ali strgano, zakaj se ni učil, zakaj zaostaja za vrstniki..
bučar
22. 10. 2008 09.44
Lagoya.......pišeš bedarije. Tvoj trojček ni vreden nič- zminiran bo ob prvi priliki in to že iz vaših lastnih vrst. Tam so bili in so izdajalci
Lagoya
22. 10. 2008 09.32
Najbolj mi je smešno, da nimajo vojaki JJ-ja nobenega drugega argumenta proti \"levemu trojčku\" kot njihovo komunistično preteklost. Ali so levi 12 let brez napak vodili državo (ne verjamem) ali pa se sami zavedajo, da jo je Janša vodil še toliko slabše, da nejgovo čast lahko rešijo le še z demagogijo na ideološki podlagi. Najnovejši pripetljaji na oddaji Hri-Bar povedo vse o desnici. DELI IN VLADAJ Hvalabogu, da so se spokali
Tonček Balonček
22. 10. 2008 08.55
Težko bo vladati s senco tega Petrička nad sabo! Upajmo, da je Kresalova gledala vsaj dokumentarni film o tem! Ampak, če je zmogel Janša, bo tudi Pahor, ni vrag!
Tonček Balonček
22. 10. 2008 08.24
manjakranjc in STA, tiskovna agencija v lasti kabineta predsednika vlade (glej poslovni register Ajpes, celo od 14.12.2004!) sta poleg Reporterja, Slovenskega tednika in Ekspresa edina medija, ki širita resnico o komunistih, Petričku in drugih nečednostih Pahorja, Golobiča in Kresalove, zdaj tudi Erjavca, ki je znan po svojem sramotnem podpiranju narodnoosvobodilnega boja! kateakterega je znana njegova sramotHi bp
saso999
22. 10. 2008 08.10
manja kranjc bolano
RADO62
22. 10. 2008 00.13
Koalicijski partnerji prišli do zaključka ??? Ja sedaj je vsem jasno, da je Pahor bublo brez primere.... No o temu naj odloča strokovni svet SD-ja, bi bil logični odgovor bodočega mandatarja....
nightangel
21. 10. 2008 22.17
Ja,ja vi ste imeli čas krast dvanajst let,mi pa samo štiri,no kdo je že več nakradel?
Niko_K
21. 10. 2008 21.56
nightangel ...\"Kar smo si v štirih letih prigarano pokradli.\" :)
titovka
21. 10. 2008 21.08
nightangel...SAJ NIMAJO VEČ KAJ KRASTI...STE POKRADLI ŽE LETA 1991.
nightangel
21. 10. 2008 21.03
# prašek 21.10.2008, 16:59 kdaj se bo vam, desničarji, končno posvetilo, da STE IZGUBILI ? vsa ta nakladanja vam nič ne pomagajo, vaš JJ je odletel. levica je zmagala, ZMAGALA. kdaj vam bo to končno jasno ? Nam je to jasno,samo ne moremo se sprijazniti,da nam boste levičarji pokradli še to,kar smo si komaj v štirih letih prigarali!
manjakranjc@hotmail.com
21. 10. 2008 19.30
No ja, za moje pojme nič drugega, kot globoko, temno in nerazložljivo poigravanje s tehnologijami lastnih falusov, ki ga sleherna/i normalni človek težko prenese. Ta nesnažnost in strastnost, ki je planila po Slo in javno razkazovanje kulturnega salona slovenske politike, je višek izredno sprenevedave »nadarjenosti pisunov«, ki ne morejo preboleti pravilno začrtane poti pod prejšnjo vlado, zagledani v stare čase in polakirano zgodovino, ki ni prenesla otrok s Petrička in podobnih nečednosti, ki so se spretno skrivala, da ne bi prišle v javnost.
Tonček Balonček
21. 10. 2008 19.21
Gre za najbolj črn dan borbe proti komunizmu! Kaj bomo zdaj, naj še vedno povdarjamo letala neke Kresalove v Milano, fitness pudlja, gollf in nesposobnega Erkjavca, morda celo ropanje Golubića?! Naj se smešimo z opozarjannjem na kletne luči pri Murgelskem Palčku, naj tožimo Boška Šrota, ki ga pač ne moremo, saj ni nihlče sprejel ustrezne zakonodaje! Zdaj ne le da žalujemo,skrbi nas, ker bo ta vrtiček preopadel, kenede!? Kaj bo z RTV, ti komunajzarji nam bodo ukinili \"Na zdravje\" in proslavljanje petdesetletnice televizije, bomo dopustili, da nam komunjari onemogočijo gledanej Malih oglasov, Vesti in drugih rdečih oddaj?! Nikakor! Baje Golobič pripravlaj nov zakon, mi branimo Grimsovega, ki je garant demokracije! Gremo dalje, Rupla ne pošiljajmo na Dunaj, rabimo ga tukaj in zdaj!!\" Janša, zgani se, čakamo!! \"Dajte nam oružje!!\"