Slovenija

Zadolžili se bomo lahko za največ 9,14 milijarde evrov

Ljubljana, 11. 10. 2012 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država bi se lahko v prihodnjih dveh letih zadolžila za največ 9,14 milijarde evrov. Meja za davek na nepremičnine večjih vrednosti se bo znižala, transferji Zpiza pa povečali. Vlada je sicer doslej v obravnavo v DZ poslala le del proračunskih dokumentov.

V prihodnjih dveh letih se bo lahko država zadolžila do skupne višine 9,14 milijarde evrov, v kar je všteta tudi največ ena milijarda evrov za namen financiranja ukrepov za krepitev stabilnosti bank. Glede davka na nepremičnine, ki ga je letos poleti uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ, vlada za leto 2013 in 2014 predlaga znižanje vrednosti obdavčenih nepremičnin, ki pripadajo istemu lastniku, z enega milijona evrov na pol milijona evrov.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Davčna osnova bo seštevek posplošene tržne vrednosti, kot jo je ugotovila geodetska uprava, davčna stopnja pa 0,5 odstotka. Iz obdavčitve bodo še naprej izvzete nepremičnine za poslovno in industrijsko rabo, javni namen (tudi stanovanja in zemljišča v lasti občin, javnih stanovanjskih skladov in države) in nepremičnine, ki se oddajajo v odplačni najem.

S tem se bo število zavezancev povečalo z okoli 1000 na več kot 5500, prihodki od davka pa za okoli 70 odstotkov na približno 16,5 milijona evrov. Predlog zakona vsebuje tudi kazenske določbe. Predvideva globo 10.000 evrov za odgovorno osebo neposrednega ali posrednega uporabnika proračuna države ali občine, če pripravi finančni načrt v nasprotju z izhodišči vlade, župana oz. predstojnika neposrednega uporabnika proračuna, pravočasno ne posreduje finančnega načrta v soglasje pristojnemu ministrstvu oz. županu, ustvari primanjkljaj na plačnih kontih ali če ni pripravila sanacijskega načrta v skladu z zakonom.

Vlada mora predlog proračuna v obravnavo v DZ poslati med drugim skupaj s finančnimi načrti javnih blagajn. V skladu s poslovnikom DZ bi sicer morali biti vsi proračunski dokumenti pripravljeni najpozneje do 1. oktobra. Doslej je vlada v DZ poslala predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov ter več odlokov o ravnanju s premoženjem države.

Kazenske določbe tudi predvidevajo, da lahko vlada oz. župan iz krivdnih razlogov razreši odgovorno osebo posrednega uporabnika proračuna, če finančni načrt ni bil pripravljen v skladu z izhodišči vlade, župana oz. predstojnika neposrednega uporabnika, pravočasno ne posreduje finančnega načrta v soglasje ministrstvu oz. županu, ni bila upoštevana prepoved prerazporejanja sredstev na plačne konte ali če je v letnem poročilu izkazan presežek odhodkov nad prihodki. Predlog za razrešitev vladi posreduje pristojno ministrstvo, županu pa občinska uprava. Če za razrešitev te osebe ni pristojna vlada oz. župan, vlada oz. župan predlaga razrešitev organu, ki je pristojen za imenovanje te osebe, je zapisano v obrazložitvi predloga zakona.

Predlog predvideva, da se pokojnine do konca leta 2014 ne usklajujejo

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v sredo dejal, da so bili v stranki proti zamrznitvi pokojnin, zato so se na vladi dogovorili, da bodo usklajevanje – v DeSUS si prizadevajo, da se pokojnine usklajujejo tudi v letih 2013 in 2014 – zapisali v pokojninsko reformo.

Po predlogu bo Kapitalska družba (Kad) ne glede na zakona o preoblikovanju Kada ter o naložbeni politiki Kada in Slovenske odškodninske družbe, po katerem Kad Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) letno nakaže 50 milijonov evrov, v prihodnjih dveh letih pokojninski blagajni zagotovila manjkajoča sredstva v višini do največ 120 milijonov evrov.

RTV-naročnina se bo v skladu z napovedmi vlade znižala za 10 odstotkov, na 11,48 evra mesečno.

Povprečnina občinam se bo znižala

Povprečnina, ki pripada občinam, se bo v letih 2013 in 2014 skladno z dogovorom z občinami znižala z letošnjih 543 evrov na 536 evrov na prebivalca.

Javnim uslužbencem in funkcionarjem po predlogu v letih 2013 in 2014 ne bo pripadal del plače za delovno uspešnost, dokler sprejeti letni obseg sredstev za stroške dela v finančnem načrtu uporabnika proračuna, ob upoštevanju ocene obveznosti do konca tekočega leta, ne bo izkazoval razpoložljivih sredstev.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
11. 10. 2012 22.09
+4
"Zadolžili se bomo lahko za največ 9,14 milijarde evrov" Polna kapa! Meni bi zadostovali že dve milijardi.
kr_en_moz
11. 10. 2012 20.49
+4
Še 1x:Mene, mojega otroka in nezaposleno ženo bodo zapufali za dodatnih 15 jurčkov. Briši komentar, če misliš da tebe ne bodo. ;)
acim
11. 10. 2012 20.41
+0
Ne glede na minuse ki jih tvegam zaradi omembe imena Slobodana Miloševića,se pa le spomnim njegovih besed pred razpadom bivše države,ko nam je jasno povedal da bomo korenine jedli.
luckyss
11. 10. 2012 19.14
+11
To bo zadostovalo le za dva mandata kraj...in kaj potem ?! Ah ja, to bomo sužnji potem odplačevali....