Slovenija

'V Sloveniji se povečuje klima gospodarskega optimizma'

Zagreb, 08. 06. 2011 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor in Kosorjeva sta v Gospiću položila temeljni kamen za nov proizvodni obrat kamniškega Calcita. Premierja sta se sestala v trenutku, ko se oba soočata z rekordno nepriljubljenostjo in nezaupanjem državljanov.

Pahor je izpostavil, da se v Sloveniji prvič po dveh letih in pol "povečuje klima gospodarskega optimizma", Kosorjeva pa je ocenila, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši.
Pahor je izpostavil, da se v Sloveniji prvič po dveh letih in pol "povečuje klima gospodarskega optimizma", Kosorjeva pa je ocenila, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši. FOTO: Reuters
Premier Borut Pahor in predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor se redno srečujeta od julija 2009, tokratno srečanje pa utegne biti njuno zadnje v funkciji, ki jo zasedata. Pahorju se stolček maje zaradi padca zadnjih štirih referendumov, Jadranki Kosor pa tudi vstop Hrvaške v EU ne utegne zadoščati za vnovično izvolitev.

Slovenski premier in njegova hrvaška kolegica sta v Gospiću položila temeljni kamen za novi proizvodni obrat kamniškega Calcita. Obrat naj bi zgradili do konca leta, v začetku prihodnjega leta pa naj bi začeli s proizvodnjo. Gre za 15 milijonov evrov vredno naložbo, ki bo tudi prinesla 35 novih delovnih mest.

Polaganje temeljnega kamna za novo slovensko tovarno na Hrvaškem, za graditev katere kamniški Calcit štiri leta ni dobil dovoljenja, je lahko pozitiven zgled za vrsto slovenskih podjetnikov, ki dlje časa opozarjajo na hrvaške administrativne ovire za tuja vlaganja na Hrvaškem.

Sicer sproščeno srečanje je razumeti kot povzetek vsega, kar sta državi dosegli od prvega srečanja obeh voditeljev vlade na gradu Trakoščani leta 2009. Po besedah slovenskega premierja je doseženo mogoče razumeti kot ''izpolnitev skoraj neverjetnih sanj'', saj so bili odnosi med obema državama pred sestankom v Trakoščanih na ničelni točki.

''Poboljšanje političnih odnosov je vplivalo tudi na poboljšanje gospodarskih odnosov. Za vsako državo je pomembno, da ima prijatelje ... Sosedov ni mogoče izbirati, mogoče pa je izbirati, kakšne odnose bomo imeli s sosedi,'' je po poročanju spletnega časopisa Dnevnik.hr ob srečanju dejal Pahor.

Pahor je še dodal, da Slovenija gospodarsko okreva, ima višjo gospodarsko rast, znižuje pa se tudi stopnja brezposelnosti. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da bonitetne hiše niso znižale bonitetnih ocen za Slovenijo kljub padcu pokojninske reforme na nedeljskem referendumu.

 

Slovenski premier in njegova hrvaška kolegica sta v Gospiću položila temeljni kamen za nov proizvodni obrat kamniškega Calcita.
Slovenski premier in njegova hrvaška kolegica sta v Gospiću položila temeljni kamen za nov proizvodni obrat kamniškega Calcita. FOTO: Reuters

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo Kosorjeva 24. junija na vrhu EU v Bruslju. Ob tem je dejal, da bo sam tisti, ki bo na tem srečanju hrvaški premierki najbolj iz srca zaploskal. Kosorjevi je tudi čestital za skorajšnjo sklenitev pogajanj z EU in napovedal, da bo Slovenija med prvimi državami, kjer bo parlament razpravljal o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe. Zavzel se je, da bo Hrvaška v razumnem roku postala 28. članica EU.

Kosorjeva se je zahvalila za podporo Slovenije in izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška sklenila pogajanja z EU junija ob 20. obletnici samostojnosti. Tudi ona je spomnila, da je imela Hrvaška pred sklenitvijo arbitražnega sporazuma v pogajanjih z EU zaprtih komaj pet poglavij, ta teden pa je v Bruslju zaprla 31. poglavje. Dodala je, da je bila današnja slovesnost v Gospiću posledica dogovora o krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Ob tem je povabila ostale slovenske investitorje k vlaganjem na Hrvaškem. Prav tako je tudi povabila slovenske turiste, naj tudi letos v čim večjem številu počitnikujejo na hrvaški obali.

Kosorjeva je v Gospiću tudi izrazila upanje, da bo Hrvaška imela podporo Slovenije "tudi v zadnjih metrih pred vstopom v EU". Krepitev gospodarskega sodelovanja med državama pa je po njenih besedah tudi osnovni namen po podpisu arbitražnega sporazuma.

Po krajšem obisku v Gospiću sta predsednika vlad odšla v Nacionalni park Plitvička jezera.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Interista87
09. 06. 2011 10.58
gniloba od gnilobe
muhabc
09. 06. 2011 08.35
Upajmo, da bosta našla skupen odhod in to oba pristala tam kjer ne bosta imela priložnosti škodovati svojim državljanom.
Sputnik
09. 06. 2011 07.12
močita hlačke en ob drugem očitno
Bojan Skof
09. 06. 2011 06.25
brez dela ni jela
Heidi Engel
08. 06. 2011 22.30
4592612, kaj ne veš, da je Ljubljana, kjer volijo svojega ljubljenega Jankoviča, poleg Kopra, Velenja skoraj ni več slovenska ampak Jugo-balkanska, oni pa hočejo svojega voditelja, ki jih bo v polni meri zastopal in zastopil.
Heidi Engel
08. 06. 2011 22.24
pkorosed, nekateri imate halucinacije brez uživanja droge.
Heidi Engel
08. 06. 2011 22.21
Ni dovolj da jim je ta rdečuh že podaril velik del Istre, sedaj jim bo še tovarne zidal za naš denar. Ne razumem, če sta tako povezana ali morda zaljubljena drug v drugega, zakaj se ne poročita, tako bi nam Slovencem bila storjena velika usluga od Hrvatov, saj bi se premierja znebili na eleganten način.
vragecbilly
08. 06. 2011 22.05
Pahor naj že enkrat lepo pusti politiko,potem naj se pa sam lepo odstrani na Plitvička jezera.
Sputnik
08. 06. 2011 21.51
ja če je propad vsak dan drugega podjetja optimizem potem se s pahijem kar strinjam sicer pa ne vidim nekega razloga za veselje
prehlad
08. 06. 2011 21.37
KAKŠNA ŠKODA ZA TRICIKEL ,DA NISO PRI NAS KAKŠNO KOBILARNO ZAČEL ZIDAT. PO KRAJŠEM OBISKU V GOSPIČI JO JE PA PIČU. AL KAJ.
dule100
08. 06. 2011 21.12
Dobro si poglejte, kakšnega predsednika vlade imamo !
skoljka11
08. 06. 2011 20.04
"Larsen" Popolnoma prav imate o vsem kar ste zapisali. Nekateri Slovenci očitno lahko razmišljamo samo za obdobje dveh let nazaj, ostalo pa je šlo v zgodovino pozabe. Ampak to velja samo za eno vrsto zgodovine, druga pa e obnavlja, kritizira na "veke vekomaj". Mogoče pa bi vprašali Primorce, kaj oni mislijo o človeku, ki je uničil Istrabenz, pa Štajerce o svojem sposobnem menagerju, zaradi katerega se bo sedaj prodalo tujcem še cel kup drugih nekdaj uspešnih podjetij. Ali mislite, da si Slovenci resnično želijo spet teh ljudi v slovenski politiki, na vodilnih mestih. Anketa v živo na terenu po Sloveniji bi povedala največ.
freexgirl.
08. 06. 2011 19.12
Haha kakše poljubčke Pahor pošilja.
cyklon
08. 06. 2011 19.02
Madona! A veste,da sem ostal brez dostojnega komentarja. $#4&&?!!**???grrrDD#3%&//o... !¨?
srebrnibreg
08. 06. 2011 18.26
pkorosec 08.06.2011, 17:27 Hvala, ker si namesto mene napisal dejstva. Meni se ni dalo, ker bi spet kot vedno obrnil ploščo na svojo stran. Tako očitno in za nekatere tako nevidno oziroma nevedno. Lp
usi-glih
08. 06. 2011 18.19
Bavcar je do leta 2002 bil clan LDS. Wrong eeeee bavčar je bil član LDS-a do februarja 2009 ko je zaradi poziva KK izstopil iz LDS-a. Kar se pa tiče prijateljevanja teh tipotov si pa oglej moj nik lp usi-glih
kawboy
08. 06. 2011 18.15
Očitno barbika ne ve kaj je to gospodarski optimizem, saj nikoli ni delal v gradbeništvu. Zato se ni še nič spremenilo na bolje v praksi.
TaBEU
08. 06. 2011 18.13
ne brišite komentarjev ampak jih natinite in pošljite lepemu da bo videl kakoga imamo radi
pkorosec
08. 06. 2011 17.27
Imaš ti kakšne informacije, ki jih mi nimamo ? Od kdaj sta Bavčar in Šrot v SDS-u ? Drugače pa raje ne lupaj neumnosti ! ____________________________ Bosko Strot je krvni brat Bojana Srota, trenutnega clana SLS in njenega nekdanjega vodjo. Ta je njegovo pocetje vedno zagovarjal. Bavcar je do leta 2002 bil clan LDS. Tesen prijatelj vodje SDS-a, torej Janeza I. Janse je pa ze celo zivljenje in tudi njuni pogledi, ter metode pritlehnega delovanja so zelo podobne. Bavcar je takorekoc SDS-can brez izkaznice, ravnotako kot je recimo Z. Jankovic pripadnik te zdajsne vlade. Se kaj nejasno?
pkorosec
08. 06. 2011 17.22
hahahaha, me je pa nasmejal. Rad bi prebral kasne argumente na podlagi katerih je prisel do te ocene. Ce se ljudje "samozaposlijo" (zaradi subvencij) tako da nikogar novega ne zaposlijo, se ne pomeni, da so gospodarsko optimisticni :)